Dit merken we van klimaatverandering in Nederland
Dat het klimaat op aarde verandert, valt niet meer te ontkennen. Wetenschappers spreken over code rood: de zeespiegel stijgt, koraalriffen sterven af en modderstromen vernietigen de leefgebieden van mensen en dieren.
Maar wat merken we in ons land eigenlijk van klimaatverandering?
Een overzicht:
Hogere temperaturen
De winters in Nederland worden steeds milder, blijkt uit de statistieken. Sinds 1900 is de temperatuur in ons land met gemiddeld 1,7 graden toegenomen. Dat is twee keer zoveel als de gemiddelde stijging op de rest van de aarde.
Door de hogere gemiddelde temperaturen is de kans is klein dat er ooit nog een Elfstedentocht komt. Maar dat is lang niet het ergste. Hogere temperaturen zorgen ook voor toenames van stormen, hittegolven en een verandering van leefgebieden voor dieren, stelt het IPCC in een recent rapport.
Meer neerslag
De hoeveelheid neerslag die valt in ons land verandert sterk. Sinds 1950 is de hoeveelheid met zo’n 20 procent toegenomen. Met name aan zee regent het meer.
In de winter regent zijn er niet meer dagen met neerslag, maar regent het net ietsje harder dan vroeger. In de zomer zijn er juist minder regendagen, maar zijn de buien steeds heviger.
Meer overstromingen
Als gevolg van wisselend neerslagbeeld neemt de kans op overstroming van onze rivieren toe. Vanwege extreme regenval traden vorig jaar meerdere beken en rivieren in Limburg buiten hun oever, waardoor stukken land onder water kwamen te staan. De totale schade wordt geschat op zo’n 1,8 miljard euro.
Volgens onderzoekers neemt de kans op rampzalige overstromingen toe met factor 1,2 tot 9 als gevolg van het veranderende klimaat
Toename van exotische soorten
Ook onze natuur verandert. Planten bloeien eerder en vogels beginnen eerder met broeden. Insecten komen eerder tevoorschijn en overleven langer. Exotische soorten voelen zich steeds meer op hun gemak in ons land. In de afgelopen jaren was dat goed te merken.
Twee voorbeelden zijn:
- De eikenprocessierups: de haartjes van de rups worden verspreid door de wind en veroorzaken hevige huidirritatie
- De ambrosiaplant: de pollen van deze plant wekken bij veel mensen een vervelende hooikoortsreactie op
Ook een toename van teken, die de ziekte van Lyme kunnen overdragen, wordt vaak in verband gebracht met klimaatverandering.
Jjose
interessant stuk Koen, ik zie het ook om me heen. klimaatverandering is the real thing
Reageren