Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit kost een meerjarig contract bij Budget Energie (per 1 juni 2023)

Energiebedrijf Budget Energie biedt vanaf vandaag (1 juni) ook weer een meerjarig energiecontract aan. Klanten kunnen hun tarief maar liefst voor twee jaar vastzetten. De stroom- én gasprijs ligt ver onder het prijsplafond.

Het nieuws komt als een frisse wind voor huishoudens die op zoek zijn naar langdurige zekerheid in hun termijnbedrag. Een andere positieve ontwikkeling is dat het variabele en vaste jaarcontract van Budget Energie goedkoper is geworden.

Budget Energie tarieven

Een overzicht van de drie beschikbare contracten en tarieven bij Budget Energie per 1 juni 2023.

ContractStroomGas
1. Variabel€ 0,337 /kWh€ 1,088 /m3
2. Vast (1 jaar)€ 0,357 /kWh€ 1,244 /m3
3. Vast (2 jaar)€ 0,389 /kWh€ 1,288 /m3
Peildatum: 1 juni 2023 – tarieven zijn inclusief energiebelasting en btw.

Goed om te weten: bij optie 1 (variabel) wijzigen de tarieven iedere maand. Door deze hoge mate van flexibiliteit behoort dit contract tot de goedkoopste deal.

Benieuwd wie het allergoedkoopst is? Dit check je hier.

Terugleververgoeding

De terugleververgoedingen van Budget Energie zijn iets teruggeschroefd per 1 juni. Bij een variabel contract krijg je nu netto 8,2 cent per kWh voor je overschot.

Bij de vaste contracten (1 en 2 jaar) ligt de terugleververgoeding op 6 cent netto.

In deze tabel vind je alle actuele teruglevertarieven.

Geen 3 jaar

Eerder vandaag maakten veel energiemaatschappijen bekend weer meerjarige contracten aan te bieden. Denk aan Vattenfall, Eneco en Essent.

Echter bieden zij een 3-jarig energiecontract, terwijl Budget Energie voorlopig alleen kiest voor een tweejarige overeenkomst.

Wat is het beste energiecontract?

Welk contract het beste bij jou past, hangt voor een belangrijk deel af van je eigen voorkeur en risicobereidheid.

Variabel

Een variabel contract kan aantrekkelijk zijn voor degenen die het liefst meebewegen op schommelingen in de energiemarkt, maar niet houden van een sterk wisselend termijnbedrag, zoals bij een dynamisch contract het geval is.

Als de handelsprijzen voor stroom en gas dalen of stijgen, ervaar je dat bij een variabel contract binnen twee tot drie maanden in je energietarief.

Vast

Een vast contract kan een goede keuze zijn als je stabiliteit verkiest boven flexibiliteit. Je hoeft je geen zorgen te maken over prijsschommelingen en je kunt je energiekosten gemakkelijk voorspellen.

Huishoudens die drie jaar geleden kozen voor een meerjarig vast energiecontract bleken de winnaars van de recente energiecrisis. Zij betaalden vorig jaar 4 tot 10 keer minder dan huishoudens met een variabel contract.”

Thomas van Campenhout – Trendwatcher energie

Nadeel is dat je met een vast contract wellicht lagere tarieven misloopt als de energieprijzen op de handelsmarkt verder dalen. Hoe langer je contract loopt, hoe meer geld je dan ‘misloopt’.

Of toch dynamisch?

Bij Budget Energie is deze optie niet beschikbaar, maar je kunt ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. Dit is op de korte termijn de goedkoopste optie.

Een dynamisch stroom- en gascontract is ideaal voor huishoudens die zich bewust zijn van hun eigen energieverbruik. In deze contracten is het essentieel om het stroomverbruik zoveel mogelijk af te stemmen met de elektriciteitsprijs, die ieder uur verschilt.

De keerzijde bij dynamische contracten is dat je zeer snel wordt blootgesteld aan prijsstijgingen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

38 reacties

 • MMai

  Ben al vele jaren klant van Budget Energie maar kon nergens vinden hoe ik weer een vast contract kon krijgen. Gebeld, niemand neemt op, je kon ook doorgeven dat ze je terug zouden bellen op een bepaalde tijd. Dat gedaan maar niemand heeft terug gebeld . Ben toen naar een andere energieleverancier gegaan.

  Reageren
  • AA.Bol

   Mij is exact het zelfde overkomen. Ga nu over naar greenchoice per 1-1-2024. Kon dat al in september regelen. Bij Budget niet eerder dan 1 maand van te voren verlengen . Budget hoorde ik nooit iets van na telefonisch contact en terugbellen was er niet bij. Ook op dat moment geen meerjarig contract mogelijk vanwege zonnepanelen. Greenchoice geen probleem en gunstige tarieven. 8 cent voor teruglevering contract.
   bij 2 of 3 jarig.
   JAMMER, WANT WAS BEST TEVREDEN OVER BUDGET.
   Maar afspraken met greenchoice lopen als een zonnetje en snelle info en antwoorden.

   Reageren
 • Mmelmer

  Kan mijn variabel contract niet overzetten naar 1-2-of 3 jarig contract. Krijg in mijn app ook helemaal geen aanbod te zien terwijl BE sinds 01-06-23 contracten aanbied.Waar kan ik die wel vinden om dit om te zetten?

  Reageren
 • SSieh

  Budget energie heeft voor stroom daltarief
  verwijdert indien je vastcontract afsluit ! Volgens contract kan dat niet maar dag- en nachttrein zijn nu gelijk! Voel me opgelicht !!! Staat inderdaad in de kleine lettertype. Dus goed lezen bij Budget !

  Reageren
 • Llinie snoek-hommes

  heeft een vast contract aan gevraagd wil heel
  gewoon een papieren bewijs
  gaat niet door wordt door een medewerker de les gelezen
  dat ik maar vrienden of zo de computer moet laten lezen
  klanten service slecht verstaanbaar nederlands verdient geen schoonheids prijs
  spijt van dat ik niet meer naar een ander energie bedrijf kan

  Reageren
 • MM Castelijns

  Budget biedt geen vaste contracten meer aan

  Reageren
 • WWimpiefr

  Ik ben blij met Budget, iedere maand een overzicht eerlijke prijs en ruim op tijd met de prijswijzigingen.
  Ik blijf lekker bij Budget en variabel.

  Reageren
 • HHarry

  Als nu afsluit bij eneco mag ik van 165 na 209 lekker goedkoop eneco

  Reageren
  • HHerman

   @Harry
   Mensen staren zich blind op de maandelijkse termijnbedragen
   Dat zijn slechts schattingen, ofwel voorschotten. Aan het eind van elk gebruiksjaar wordt aan de hand van je verbruik bepaald wat je moet betalen. Heb je maandelijks een te laag voorschotbedrag betaald dan moet je bijbetalen en heb je maandelijks te veel betaald dan krijg je geld terug. Wat dus meer zin heeft is om de energietarieven per aanbieder te vergelijken en daarvan de voordeligste te kiezen.

   Reageren
 • JJarig

  Waarom geen offerte voor 3 jaar terwijl ik in de reacties lees dat anderen wel een offerte voor 3 jaar kregen.
  Verder zie ik geen prijzen voor gas

  Reageren
  • MMark

   @Jarig
   Scroll eens naar recht

   Reageren
  • AA nke

   @Jarig ik heb een vast contract bij budget tot 7mrt 2025.nu hebben ze zomaar mijn contract op variabel gezet dus ze kunnen daar alles en als je dan belt dan wordt er met sorry ern nieuw afgesproken bij een andere provider

   Reageren
  • FFrans

   @Jarig staat in de tabel ff naar rechts vegen

   Reageren
 • MMarcel

  Een dynamisch contract (+ zonnepanelen) heeft ook een nadeel waar ik zelf niet bij stil heb gestaan, nl. bij een negatieve prijs van stroom moet je betalen voor de teruglevering vanje zonnepanelen.
  Ik ben er nog niet achter of (en hoe) ik de zonnepanelen op die momenten veilig uit kan zetten.

  Reageren
  • MMark

   @Marcel dus als je panelen het meeste opleveren ga je ze uitzetten? Goeie move, beter neem je geen dynamisch contract.

   Reageren
 • HHenk

  En de gasprijzen hierbij zijn ?

  Reageren
  • MMark

   @Henk scroll eens naar rechts

   Reageren
 • RRutger

  Waarom staat modelcontract er niet bij? Het is toch verplicht om die aan te bieden? Oh wacht, budget negeert die verplichting.

  Reageren
 • KKoen

  Ik lach al meer dan een jaar mijn ballen uit mijn broek met mijn dynamische contract bij ANWB. Vrijwel altijd goedkoper, direct opzegbaar en als je een klein beetje kunt plannen met je verbruik (met de uurprijzen voor stroom) was en droog je vaak gratis. Veel mensen denken dat het “veel werk” is, maar gewoon 1 x per dag je app checken en daar je draaitijden van je energieslurpers afstellen op de goedkoopste uren (wasmachine / droger / afwasmachine, die hebben bij ons allemaal timers / uitgestelde start opties) . Ik betaal minder dan hiervoor bij Budget Energie en dat was een contract met prijzen vóór al het gedoe.

  Reageren
  • SSteve

   @Koen
   Totdat de gasprijzen in november weer naar 3 euro en stroom naar ruim 80 cent stijgen. Dan kun je “plannen” en leuk doen met je zonnepanelen en warmtepomp tot je een ons weegt maar je rekening verdriedubbelt hoe dan ook. Lekker lachen met je ballen uit je broek inderdaad. Dat doen dan de mensen die hun contract voor een jaar hebben vastgezet 😉

   Reageren
 • DDennis

  Men zegt wel nu overstappen naar vast jaarcontract.
  Maar wat is het eerlijke advies?
  Sommige zweren bij dynamische contract.

  Reageren
 • PPaul

  Hoezo hier altijd overdreven negatief over dynamisch en variabel en nu weer overdreven positief over vast en vooral Budget Energie en Vattenfall? Sponsoring? Lees het maar eens goed. Belangrijkste nadeel van vast is dat je structureel te veel betaalt. Duurste dynamische uur vandaag, met weinig zon, is 29 cent. Dus ook als je nergens op let ben je goedkoper uit met dynamisch dus stop met te beweren dat je met dynamisch de hele tijd moet opletten. En zo is het steeds. Eind januari ben ik van Budget energie overgestapt naar dynamisch van Zonneplan. Ik had toen al de bedragen van Budget voor feb en mrt gekregen. Ook in die maanden bleek dynamisch voordeliger. En juist op lange termijn is dynamisch voordeliger.

  Reageren
  • DDenny

   @Paul
   Zijn de risico’s wel gedekt?
   En hoe dek je de risico’s op stijging van prijzen?

   Reageren
  • WWilco

   @Paul
   Dynamisch contract is in de zomer wellicht leuk, zet je tarieven komende winter ook maar een online. Dan wil ik het verschil wel eens zien met een vast tarief van een vast contract.

   Reageren
  • AA.Bol

   @Paul, dat is een moment opname. Ik betaal nog steeds 20 cent per kwh en 70 cent voor een m3 gas, sinds 3 jaar al en dat duurt nog eens 2 jaar. Zie dat maar te bereiken met een dynamisch contract.

   Reageren
 • EEgbert

  Waarom kun je bij Budget niet van een variabel contract overstappen naar een vast contract?

  Reageren
  • BBert teheux

   @Egbert
   Vreemd dat dit niet kan. Heb een variabel contract bij budget energie. Zou contract toch op ieder moment moeten kunnen omzetten naar vast. Hoe kom je aan deze info.

   Reageren
   • WWillem

    @Bert teheux
    Klopt probeer nu al 2 maanden mijn variabele om te zetten, ze reageren steeds afwijzend. Het is echt een aso bende als je contact zoekt als klant.

    Reageren
  • PPeter

   @Egbert

   Is wel mogelijk. Krijg aanbod in de Budget app voor 1 jaar vast.

   Reageren
   • CCorry

    @Peter ik kreeg van de week ook 1 jarige contract de mijne loopt 25 juni af .
    Ik las gisteren dat budget meerjarige contract aanbieden ik heb vanochtend gebeld en omgezet naar 3 jaar.

    Reageren
  • JJaap

   @Egbert
   Kan waarschijnlijk wel maar betaal je hoogst waarschijnlijk meer

   Reageren
 • EErwin Hoven

  Gisteren op de valreep (voor 1 juni) een vast contract afgesloten bij budget energie. Deze is wel voor 3 jaar.

  Reageren
 • AAnna

  Ik had inderdaad – om gemakzuchtige reden- drie jaar geleden het vaste contract voor 5 jaar laten verlengen bij budgetenergie. Toen de crisis uitbrak, kreeg ik een mailtje van hen dat ik me geen zorgen hoefde te maken en dat mijn contract gewoon bleef zoals die was. Ik voel me inderdaad een soort “winnaar”.

  Reageren
 • EEllen van Galen

  Daar kan Eneco een voorbeeld aan nemen. Vanwege de bizarre tarieven ben ik na 35 jaar toch maar overgestapt!

  Reageren
  • Kkim

   @Ellen van Galen ik ben juist overgestapt naar Eneco, en die hebben momenteel het goedkoopste tarief voor een eenjarig contract.

   Reageren
 • FFrits W van Dijk

  Voorjaar 2021 zag ik de bui hangen: alles zou uit de Corona-dip komen en veel meer energie gaan vragen (Oekraïne speelde nog niet). In november van dat jaar eindigde mijn 3 jarig contract bij ENGIE. Ik belde ze en zei dat ik niet ging rondshoppen, maar dat ik voor de verlenging met drie jaar mooie tarieven verwachtte. Ze belden terug met zeer schappelijke tarieven. Zo zit ik tot november 2024 er goed bij voor een maandbedrag dat niet hoger is dan de voorgaande drie jaar.

  Reageren
  • JJustin

   @Frits W van Dijk jij zit er warmpjes bij! Soms heb je mazzel. Zo heb ik mn hypotheek voor 30 jaar vast gezet tegen 1.7% maar met mn energie ben ik een speelbal van de elementen…

   Reageren
  • SStefan

   @Frits W van Dijk wat zijn dan de prijzen gas stroom

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.