Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit is de verwachting van de energieprijzen in 2023

Thomas van Campenhout

122 reacties

De energieprijzen liggen momenteel 3 tot 4 keer zo hoog als een jaar geleden. Een huishouden betaalt vandaag de dag zo’n 3,50 euro per kuub en 0,80 euro per kWh voor een nieuw energiecontract. Op de Amsterdamse gasbeurs is de gasprijs zelfs 10 keer zo hoog als een jaar geleden.

De vraag voor veel Nederlanders is hoe lang deze hoge prijzen aanhouden. Wat is de verwachting voor 2023?

Wat zeggen de experts?

Energie-experts, bijvoorbeeld bij ING en ABN Amro, stellen dat de energieprijzen zeker nog tot eind 2023 relatief hoog zullen blijven. Mogelijk kan er in de loop van van 2024 een significante daling van de prijzen plaatsvinden.

De Wereldbank stelde eerder dit jaar in een rapport dat de voedsel- en energieprijzen zelfs tot eind 2024 op historisch hoge niveaus zullen blijven. Wel denkt dat de Wereldbank dat de prijzen in de loop van 2023 en 2024 geleidelijk zal dalen.

Update (13-09-2022)

In een rapport van Goldman Sachs stellen analisten dat de gaprijs in het eerste kwartaal van 2023 terugzakt naar minder naar 100 euro per Megawattuur. Dat is omgerekend zo’n 98 eurocent.

Deze verwachte prijsdaling heeft alles te maken met de Europese gasvoorraden, die in razendsnel tempo zijn aangevuld naar een niveau van gemiddeld 84 procent (half september). De vraag naar gas daalt daardoor. Tegelijkertijd verdwijnt langzaam aan de afhankelijkheid van Russisch gas, omdat er via andere wegen gas wordt geïmporteerd, bijvoorbeeld uit de VS.

Energiebelasting 2023

Op woensdag 31 augustus heeft het kabinet een groot pakket aan maatregelen aangekondigd, waaronder ook om de hoge energieprijzen te dempen in 2023.

Zo zal de energiebelasting volgend jaar verlaagd worden. Hoeveel is op dit moment nog niet duidelijk. Wel nemen de belastingen een groot gedeelte in van de totaalprijzen in Nederland.

Aan de andere kant wordt een eerdere verlaging weer teruggedraaid. Namelijk het btw-tarief op energie. Tussen 1 juli en 31 december bedraagt dit tarief nog 9 procent op stroom en gas. Dit wordt per 2023 teruggedraaid naar 21 procent.

Gasbeurs

Als we kijken naar de Dutch TTF Gas Futures zien we dat een contract voor de winter van 2023 zo’n 230 euro per MWh kost.

Deze waarde ligt ‘slechts’ 40 euro per MWh onder het huidige niveau. Voor de periode daarna zie je wel dat er een prijsdaling wordt verwacht. Een contract voor de zomer van 2024 komt uit op circa 150 euro per MWh.

Toch zeggen deze cijfers eigenlijk niet zoveel, want ze kunnen iedere maand een factor 2 lager of hoger uitvallen.

Vraag en aanbod

Als je het hebt over de energieprijzen dan draait alles om vraag en aanbod. Natuurlijk kunnen overheden tijdelijk ingrijpen om de prijs voor consumenten te drukken. Dat gebeurt dan ook in veel Europese landen, bijvoorbeeld door middel van prijsplafonds of een sociaal tarief voor mensen met een laag inkomen.

In Nederland is de heffingskorting begin dit jaar omhooggegaan en is de btw op stroom en gas verlaagd naar 9 procent. Uiteindelijk veranderen dit soort maatregelen natuurlijk weinig voor de kale gasprijs op de Amsterdamse gasbeurs en groothandelsmarkt voor elektriciteit.

Koen Kuijper (energie-expert)

Vraag en aanbod blijft altijd de bepalende factor.

Benieuwd wat nu mogelijk is? Check dan onze energievergelijker.

Gaskraan

Doordat Rusland de gaskraan bijna volledig heeft dichtgedraaid, is het aanbod sterk verminderd. Aan de andere kant is door deze onzekerheid de vraag juist toegenomen. Europese landen zijn namelijk bang dat er straks te weinig gas is om huizen en industrieën van gas te voorzien. Ze zijn daarom druk bezig met het aanvullen van hun gasvoorraden. Die ontwikkeling zorgt voor aanzienlijke prijsstijgingen.

Veel blijft natuurlijk afhankelijk van de geopolitieke situatie in Oekraïne. Er zijn vooral veel vragen en weinig antwoorden. Komt er een vredesakkoord of wapenstilstand of blijft de oorlog nog even voortduren? En wat doet Rusland? Gaat het diens gaslevering naar de EU straks op normale capaciteit laten draaien? Het lijkt erop van niet.

Milde of koude winter

Ook de komende winter bepaalt voor een deel wat er gebeurt met de energieprijs. Bij een milde winter is de vraag betrekkelijk laag en blijven de voorraden enigszins op peil. Zodoende kan de prijs wat zakken of in elk geval niet verder stijgen. Een koude winter kan er juist weer voor zorgen dat de vraag naar gas verder toeneemt, wat de prijs nog verder doet stijgen.

122 reacties

  • MMarc

    Zorgverzekeraars en energiebedrijven moeten terug van commerciële bedrijven naar staats bedrijven zonder winstoogmerk.
    Daar gaan dan mensen aan het werk met een normaal salaris.
    De graai managers zijn we dan kwijt en de graai aandeel houders ook!
    Resultaat is dan redelijke prijzen.
    Probleem opgelost

    Reageren
    • Pponsen

      @Marc
      2werekd oorlog werd de gaskraan oopen gedraait en stierfen er mmillioenen mensen
      Nu word de gaskraan de dicht gedrasit En verhongeren de nensen Bijde gevallen oorogs misdaden

      Reageren
    • HHenk

      @Marc
      Precies.

      Reageren
    • RRosita

      @Marc

      Helemaal mee eens.

      Reageren
    • MMarcel

      @Marc
      Het zijn mijn woorden Marc.
      Deze verkondig ik al sinds jaren.
      Helder .
      Groet

      Reageren
    • MMarcel

      @Marc
      Prima verwoord Marc!

      Reageren
    • RRico

      @Marc precies dat!!
      Zorgverzekering
      Openbaarvervoer
      Energie gas/elektra

      Deze werden allemaal verkocht, want dat was goed voor de consument. Marktwerking? Allemaal zijn ze duurder en onhoudbaar geworden.
      En maar geld in een bodemloze put blijven pompen! Koop het terug, en zorg dat er een beetje winst gemaakt wordt voor de staat. En zet dat geld in om onderwijs, en andere nodige zalen te voorzien van meer geld. Het afstoten van deze zaken was en is de ondergang van ons Landje.

      Reageren
      • DDeSjef

        Wat niemand weet is dat we een nieuwe belasting krijgen: 12 panelen = x 150 euro/ jaar. Ben immers “van het gas af” en valt melkkoe vadertje staat stil. Dit kan niet volgens VVD en gaan ze op die toer!!!!!

        Reageren
      • MMartin

        Marktwerking is een product van de vorige rechtse partijen. Oa vvd. Inderdaad tig zorgverzekeraars met allemaal vele bestuurders en aandeelhouders
        Ook nuts en telecombedrijven, openbaar vervoer etc. Dit kost ons miliarden extra. Rijken rijker armen armer

        Reageren
    • JJohn V

      @Marc

      Beste Marc prima verwoord maar dan wel graag voor alle bedrijven die zijn geprivatiseerd. Deze bedrijven hebben maar één doel voor ogen en dat is zelfverrijking pur sang. Terug naar staatsbedrijven is een groot onderdeel van de oplossing.

      Reageren
    • SStefke

      @Marc
      Helemaal mee eens, maar dit gaat nooit gebeuren
      Al die aandeelhouders verdienen dan minder en kunnen ze hun luxe leventje niet meer leiden
      Al die winst die nu gemaakt wordt door energiebedrijven terug storten naar de hardwerkende Jan Modaal dmv het verlagen van alle prijzen zonder verder winst oogmerk

      Reageren
    • HHans Geeratz

      @Marc

      Beleid van de VVD alles overlaten aan de marktwerking lees het goed alles overlaten aan criminelen en uitzuigers

      Reageren
  • HHeni

    In verschillende artikelen staat dat de zorgverzekering flink duurder wordt, de eenmalige verhoging van de zorgtoeslag is daar tegen weg te strepen en zal dus in 2024 veel hoger uitvallen voor degenen die volgend jaar die eenmalige verhoging van de zorgtoeslag krijgt. Het is dus een slinkse manier om de prijzen te verhogen, met als doekje voor het bloeden een wenjaar. De 10% verhoging van het minimumloon is in verschillende berekeningen een netto verhoging, maar ik denk dat het bruto is. Scheelt nogal. Al met al lijkt het vooral een sigaar uit eigen doos te zijn, er wordt wat geschoven met bedragen, maar eerst is het nog 5 maanden doorgaan met flink miljarden binnenharken en steeds meer mensen hebben het nakijken, want afsluiting na afsluiting ligt op de loer en dat met de winter in aantocht.

    Reageren
    • KKicky

      @Heni

      Ik heb te horen gekregen dat het eigen risico hetzelfde blijft 2024 gelukkig maar

      Reageren
  • CC v Peer

    Met de toekomstige beloftes krijgen we gewoon weer een sigaar uit eigen doos dank zij Den Haag dankjewel we moeten gewoon niet meer betalen!!!

    Reageren
  • GG.,Veltman

    Dit begrijp ik niet. De ene keer lees je dat gasprijzen omlaag zijn gegaan en nu weer de verhoging

    Reageren
  • EEric

    We worden aan alle kanten bang gemaakt en bedonderd !!!

    Reageren
  • NNoortje

    De btw op energie gaat gewoon weer naar 21% terwijl die nu 9% is. De energiebelasting gaat omlaag. Ik vermoed dat het voor de consument beter zou zijn dat de btw op 9% blijft in plaats van enegiebelasting omlaag.

    Reageren
    • CCor Dekker

      @Noortje
      Energie is een primaire levensbehoefte dus een zo laag mogelijke BTW heffing

      Reageren
  • AA

    Ik dacht dat wij in Nederland maar voor 10% afhankelijk waren van Russisch gas. Ik begrijp er niets van …

    Reageren
    • JJustin

      @A
      wij wel, anderen voor meer. het punt is dat door het wegvallen van Russisch gas de prijs van het gas van andere aanbieders omhoog gaat omdat iedereen dat wil hebben om zn gaten op te vullen.

      Reageren
  • RRian

    Wat is die Rob Jetten aan het doen met het gas? Waarom niet de handen ineen slaan met duitsland en andere europese landen?

    Reageren
    • JJan

      @Rian
      Jetten denkt net als de rest laat de kleine man er maar voor opdraaien ,zij zitten wel goed zij moeten eens een half jaar met een uitkeringen doen,het zijn gewoon schoften laat hij maar eens bij een baas gaan werken voor een hongerloontje dan piept hij wel anders!!!

      Reageren
  • DDe Groot

    Vakministers is de enige
    Oplossing.

    Reageren
    • KKarl

      @De Groot

      Gerda heeft in grote lijk en iedereen hier, maar denk ook eens aan de supermarkten. Deze hebben ook winsten gemaakt de laatste jaren en laten die nou de prijzen gelijk houden. Deze ketens hebben ook een steentje bijgedragen aan de stikstof en blijven weg. Zij geven lage prijzen aan de boeren, zodat die sector, meer moeten produceren en anders gaan ze naar het buitenland, hoe duurzaam is dit dan. Koop weer voor een eerlijke prijs bij de boerenlandwinkels en steun zo, het milieu en boeren.

      Reageren
      • MMm

        @Karl
        U vergeet even dat Nederland voor meer dan 70% exporteert en dat er evenveel wordt geïmporteerd.
        Verder heeft u het over het milieu. Als u dierlijke producten eet draagt dit helemaal niet bij aan het milieu. Sterker nog: dan is uw foodprint enorm groot.

        Reageren
    • TThijs

      @De Groot
      Is dat zo zijn we beter af met een vakminister? kijk eens naar de zorg. Gaat dat de goede kant uit met Kuipers?

      Reageren
      • NNic

        @Thijs
        Hij heeft zijn registratie als arts laten verlopen, dus is hij zowiezo niet bij de tijd!

        Reageren
      • CChris

        @Thijs
        Kan nooit erger zijn dan Hugo de Jonge

        Reageren
  • WWalter

    Het land moet eens in opstand komen tegen de rare kuren van Rob Jetten. Door zijn toedoen kopen wij nu met een omweg duur Russisch gas in, waar de rest van Europa het koopt bij het Duitse Gazprom (waarvan geen geld naar Rusland gaat).
    Dus door hem betalen wij teveel en gaat het naar Rusland. Niemand die daar iets aan doet??

    Reageren
  • GGerda

    Het politieke spel was al lang begonnen en gaat deze winter door, het lijkt een indoctrinatie van angst, begonnen met de aanvang van Corona, het linkse canaille dreigt hartstikke gek te worden meer een sekte als een partij, maar het probleem is dat ze de rest aan de spreekwoordelijke lijn hebben, en alle problemen beperken tot persoonlijke Haags gekonkel. Uiteindelijk betaald de arme en modale burger de rekening, links of rechtsom. Ze zijn de connectie volledig kwijt en hebben totaal geen idee wat er speelt. Toeslagen, Groningen, Energiecrises, de bedrijven en haar CEO’s krijgen 30% meer salaris, delen driftig bonussen uit maar kunnen de lonen niet verhogen etc etc etc , op naar kabinet Omzigt, Caroline en Eerdmans, jazeker rechts dus

    Reageren
    • RRien

      @Gerda

      Grappig hoe Gerda de schuld bij “links” legt. Volgens mij hebben we al een jaar of 10 centrum-rechtse kabinetten, behoudens dan het VVD/PvdA kabinet. Maar Gerda wil een echt rechts kabinet. Vergeten dat het 1e kabinet Rutte, met gedoogsteun van de PVV, de lasten voor de burger fiks verhoogd heeft en de lastendruk voor multinationals c.s. verlaagd heeft?
      En o ja. Is dat gescheld zonder onderbouwing nou echt nodig?

      Reageren
      • KKees

        @Rien
        Daarom kon de PVV dat niet accepteren.

        Reageren
        • WWillem

          @Kees
          De PVV toonde op de avond na de verkiezing al zijn ware gezicht. De eersten die ze toen al lieten vallen waren de aow-ers. Een uiterst onbetrouwbare partij. De gewone man die stemt op deze partij, stemt op een wolf in schaapskleding

          Reageren
    • WWw

      @Gerda
      We hebben al rechts kabinet en het is een puinhoop en dan wilt u als oplossing een rechts kabinet.
      De logica ontgaat mij volledig

      Reageren
    • SSpooky

      @Gerda
      Het klopt helemaal wat Gerda schetst het kabinet maakt er een zooitje van.
      Zij weten inderdaad totaal niet wat er leeft bij de burger, en die persaldo de rekening mag betalen.
      Ja kom maar door met Caroline Pieter en Joost laten die maar eens Nederland Eerlijk hervormen. En grenzen dicht

      Reageren
    • JJohn

      @Gerda

      Het rechtse canaille is al jaren hartstikke gek!

      Reageren
    • AAns

      @Gerda

      Omtzigt rechts? Dat is het CDA rechts noemen. Bijzonder.

      En daarnaast: heeft Omtzigt al een partij dan? En een partijprogramma? Of denkt u wel te weten wat daar dan in staat? (Ik ook: zie CDA).

      Reageren
      • AAdri

        @Ans

        Voorlopig is Omzigt wel de persoon die de toeslagenaffaire in de openheid bracht. Van mij mag hij een kans krijgen weer wat evenredigheid te brengen in dit door geld bestuurde land.

        Reageren
        • JJan van Ewijk

          Je vergeet Renske Leiten,wel eerlijk blijven

          Reageren
    • AAnke

      @Gerda

      Helemaal mee eens

      Reageren
    • MMartin

      @Gerda
      Ik snap dat je door je nerveusiteit per ongeluk rechts en links verwissld. Marktwerking is nl een product van rechts (VVD) en daar hebben we de grote verschillen van arm en rijk van de bevolking aan te danken.

      Reageren
  • Bbauke

    Onbegrijpelijk Nederland importeerde maar15% Russisch gas,de prijzen blijven stijgen niet verhoudings gewijs maar de pan uit ,en de maatregelen van de regering blijven uit.

    Reageren
  • TTwan

    Gewoon allemaal niet meer betalen. Dan verandert er misschien wat. De helft nederlander zit straks in de kou. Hou daar rekening mee den Haag.

    Reageren
  • HHmavideo

    Gewoon niet meer betalen iedereen !!!
    dan word er misschien iemand wakker in den haag

    Reageren
  • MMaus

    Ik hoorde dat de belasting bij de grote bedrijven worden gehaald. Met name bij de energiebedrijven die “ een forse winst “ hebben behaald door de hoge prijzen?? Huh? Ze werden toch duurder doordat de inkoop zo hoog was? Hoezo dan dat ze zoveel winst hebben?

    Reageren
  • HHuub zandvliet

    Gewoon de Groningers fatsoenlijk behanden door hun huizen te kopen óf aardbevingbestendig maken.
    Er is gas zat, Nederland kan zichzelf redden (en bevriende Buurlanden ook!).

    Reageren
    • PProkarato

      @Huub zandvliet

      Dat is niet bedoeling, belastingen zijn in procenten

      Reageren
  • PPieter Diesveld

    Ja Ja we moesten toch op initiatief van de vvd een aantal bedrijven enz enz privatiseren en nu zitten we met de ellende maar er worden een aantal mensen super rijk

    Reageren
    • HHenrotte Ronald

      @Pieter Diesveld yep de overheid want die blijven gewoon hun belasting op energie en brandstof innen.
      Als zij ‘tevreden’ zouden zijn met de inkomsten van voor de stijgingen dan was het niet zo problematisch .
      Overigens toe Mark de eerste keer op de nominatie stond om verkozen te worden beloofde hij iedere Nederlander 1000 euro, maar daar heeft hij nooit meer een actieve herinnering aan.

      Reageren
  • RR.A. van den Hout

    Door alsmaar het goedkoopste op te zoeken hebben ze de consument constant in onzekerheid gebracht. Gas, medicijnen, zonnepanelen, chips en nog veel meer consumenten troep. We zijn te afhankelijk geworden. Nog eventjes. Dan komt de melk, het vlees en vis uit het buitenland. We concurreren ons zelf de markt uit. Nooit hadden ze het, oude ziekenfonds systeem, moeten veranderen. Managers met dollartekens beheersen nu de zorgmarkt.

    Reageren
  • MMarianne

    Het is toch vreemd dat de risico ‘s die energiebedrijven lopen bij het verkeerd inkopen van gas bij hun klanten worden neergelegd. Terwijl zij wel profiteren van de hoge gasprijzen door middel van torenhoge winsten.
    Zij hebben klanten gelokt met mooie beloftes en cadeaus en laten deze nu vallen als een baksteen.

    Reageren
  • MMikwel

    Er is maaar eentje die deze rekening betaald dat is de burger, wat je erbij krijgt wordt weer via een andere weg teruggehaald.

    Reageren
    • KKarel

      @Mikwel
      Klop precies. Het minimumloon word gegeven aan b.v veel mensen in supermarkten, dus gaan de prijzen gewoon omhoog om die kosten te betalen, dus sigaar uit eigen doos.
      De miljarden steun hebben ze al lang van de burgers gestolen door de hogere prijzen, dus ook weer een sigaar uit eigen doos, enz. enz. enz.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.