Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit is de verwachting van de energieprijzen in 2023

De energieprijzen liggen momenteel 3 tot 4 keer zo hoog als een jaar geleden. Een huishouden betaalt vandaag de dag zo’n 3,50 euro per kuub en 0,80 euro per kWh voor een nieuw energiecontract. Op de Amsterdamse gasbeurs is de gasprijs zelfs 10 keer zo hoog als een jaar geleden.

De vraag voor veel Nederlanders is hoe lang deze hoge prijzen aanhouden. Wat is de verwachting voor 2023?

Wat zeggen de experts?

Energie-experts, bijvoorbeeld bij ING en ABN Amro, stellen dat de energieprijzen zeker nog tot eind 2023 relatief hoog zullen blijven. Mogelijk kan er in de loop van van 2024 een significante daling van de prijzen plaatsvinden.

De Wereldbank stelde eerder dit jaar in een rapport dat de voedsel- en energieprijzen zelfs tot eind 2024 op historisch hoge niveaus zullen blijven. Wel denkt dat de Wereldbank dat de prijzen in de loop van 2023 en 2024 geleidelijk zal dalen.

Update (13-09-2022)

In een rapport van Goldman Sachs stellen analisten dat de gaprijs in het eerste kwartaal van 2023 terugzakt naar minder naar 100 euro per Megawattuur. Dat is omgerekend zo’n 98 eurocent.

Deze verwachte prijsdaling heeft alles te maken met de Europese gasvoorraden, die in razendsnel tempo zijn aangevuld naar een niveau van gemiddeld 84 procent (half september). De vraag naar gas daalt daardoor. Tegelijkertijd verdwijnt langzaam aan de afhankelijkheid van Russisch gas, omdat er via andere wegen gas wordt geïmporteerd, bijvoorbeeld uit de VS.

Energiebelasting 2023

Op woensdag 31 augustus heeft het kabinet een groot pakket aan maatregelen aangekondigd, waaronder ook om de hoge energieprijzen te dempen in 2023.

Zo zal de energiebelasting volgend jaar verlaagd worden. Hoeveel is op dit moment nog niet duidelijk. Wel nemen de belastingen een groot gedeelte in van de totaalprijzen in Nederland.

Aan de andere kant wordt een eerdere verlaging weer teruggedraaid. Namelijk het btw-tarief op energie. Tussen 1 juli en 31 december bedraagt dit tarief nog 9 procent op stroom en gas. Dit wordt per 2023 teruggedraaid naar 21 procent.

Gasbeurs

Als we kijken naar de Dutch TTF Gas Futures zien we dat een contract voor de winter van 2023 zo’n 230 euro per MWh kost.

Deze waarde ligt ‘slechts’ 40 euro per MWh onder het huidige niveau. Voor de periode daarna zie je wel dat er een prijsdaling wordt verwacht. Een contract voor de zomer van 2024 komt uit op circa 150 euro per MWh.

Toch zeggen deze cijfers eigenlijk niet zoveel, want ze kunnen iedere maand een factor 2 lager of hoger uitvallen.

Vraag en aanbod

Als je het hebt over de energieprijzen dan draait alles om vraag en aanbod. Natuurlijk kunnen overheden tijdelijk ingrijpen om de prijs voor consumenten te drukken. Dat gebeurt dan ook in veel Europese landen, bijvoorbeeld door middel van prijsplafonds of een sociaal tarief voor mensen met een laag inkomen.

In Nederland is de heffingskorting begin dit jaar omhooggegaan en is de btw op stroom en gas verlaagd naar 9 procent. Uiteindelijk veranderen dit soort maatregelen natuurlijk weinig voor de kale gasprijs op de Amsterdamse gasbeurs en groothandelsmarkt voor elektriciteit.

Koen Kuijper (energie-expert)

Vraag en aanbod blijft altijd de bepalende factor.

Benieuwd wat nu mogelijk is? Check dan onze energievergelijker.

Gaskraan

Doordat Rusland de gaskraan bijna volledig heeft dichtgedraaid, is het aanbod sterk verminderd. Aan de andere kant is door deze onzekerheid de vraag juist toegenomen. Europese landen zijn namelijk bang dat er straks te weinig gas is om huizen en industrieën van gas te voorzien. Ze zijn daarom druk bezig met het aanvullen van hun gasvoorraden. Die ontwikkeling zorgt voor aanzienlijke prijsstijgingen.

Veel blijft natuurlijk afhankelijk van de geopolitieke situatie in Oekraïne. Er zijn vooral veel vragen en weinig antwoorden. Komt er een vredesakkoord of wapenstilstand of blijft de oorlog nog even voortduren? En wat doet Rusland? Gaat het diens gaslevering naar de EU straks op normale capaciteit laten draaien? Het lijkt erop van niet.

Milde of koude winter

Ook de komende winter bepaalt voor een deel wat er gebeurt met de energieprijs. Bij een milde winter is de vraag betrekkelijk laag en blijven de voorraden enigszins op peil. Zodoende kan de prijs wat zakken of in elk geval niet verder stijgen. Een koude winter kan er juist weer voor zorgen dat de vraag naar gas verder toeneemt, wat de prijs nog verder doet stijgen.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

122 reacties

 • GGoercharn

  Beste

  Vind wel niet netjes..mensen die 100 e meer verdienen dan de minimum loon hebben geen recht op toeslag..iemand d n gehandicapte kind in huis heeft ..blind geboren is…aubbbbb

  Reageren
 • JJacob

  J vd W

  Hallo Allemaal,
  Kan het zo zijn dat al deze ellende komt door hoe we het “met elkaar”doen?
  De marktwerking “helpt”alleen als er verdient kan worden, anders: helaas geen hulp voor jou.
  In het klein werken we allemaal, “om de ander te helpen”……..not
  We zouden onze talenten van onszelf ten dienste van de ander kunnen stellen, allemaal een gelijke hoeveelheid “geld” per maand mogen ontvangen als we ons bv 30 uur/week inzetten voor de ander, geen verdien model dus….geen concurentie… werken vanuit morele perspectieven, iedereen ervaart hetzelfde gevolg van een geldend systeem…Zo valt de wereld economie uitelkaar, hebben we niks om bang voor te zijn.( lees iedereen krijgt evenveel) wordt kernfusie de toekomst omdat het verdien model niet meer bestaat, rijden we op waterstof omdat dit (lees nu onbetaalbaar is) goed is voor onze wereld, we koken hier op, verwarmen ons hiermee, ..yes boys….voor mijn gevoel heeft kapitalisme en communisme bewezen dat ze niet werken….. delen uit liefde voor elkaar en voor alles om ons heen is de toekomst
  Zal wel wat zweverig zijn voor de meesten, maar zo als t nu gaat, weten we zeker dat we nog een hoop narigheid veroorzaken…

  Reageren
 • HHarry

  Ik heb nog nooit zo weinig betaalt voor energie als nu. Gas 0,873 m3 contract loopt tot half juli 2024 . electrische gem. dal/piek 11,2 perkWh. tot 4 juli 2023 alles incl. . En heb inmiddels zonnepanelen aangelegd. Krijg 1300 E +2x 190E van de overheid dit jaar. Hoef mij eerste paar jaar geen zorgen te maken. Ben blij met alle maatregelen van de overheid maar hieruit blijkt dat alles niet bij de juiste personen komt.

  Reageren
 • MMarius

  Heeft Rusland de gaskraan echt dichtgedraaid ? Nee, dus Het is juist om politieke reden dat Nederland (of Eu-landen) geen gas uit Rusland wil kopen. Anders was de gasprijs best laag gebleven.

  Reageren
  • BBen

   @Marius

   Nee, ze hebben de gaspijpleidingen opgeblazen. Da’s nog ietsjes erger. We kunnen niet eens meer terug, al zouden we willen.

   Rusland probeert Europese steun voor Oekraïne te stoppen met een energie-oorlog. Wij voelen financiële pijn en Rusland hoopt dat wij onze regeringen onder druk zetten Oekraïne niet meer te steunen. Echter, als u weet wat er gaande is in Oekraïne en het feit Rusland in de geschiedenis al zo’n 3-4 genocides heeft gepleegd in dat land, dan is dit een kleine prijs om te betalen voor permanente vrijheid van Oekraïne.

   Daar komt bij dat Oekraïne enorm veel gas en olie heeft, en over een tijdje heel Europa gemakkelijk kan voorzien van goedkope grondstoffen, zoals we eerst van Rusland kregen, maar dan van een EU-lid.

   Nu weet u waarom de NAVO zo enorm veel steun geeft en waarom wij als burgers dat ook voelen. Ik hoop dat u het met mij eens bent dat het het waard is. Ondertussen doet de overheid alles om de lagere en middeninkomens te helpen. Sommigen, zoals ik, zitten net op de grens van midden-hoog en krijgen niets. Om toch rond te komen, met een modaal salaris, in mijn eentje, ben ik naar een klein 28m2 appartementje verhuisd.

   Het is het waard.

   Reageren
   • JJack Schlangen

    @Ben
    De VS hebben opdracht gegeven om de pijpleidingen te saboteren, dus zijn de VS de schuldigen hieraan. Daar sta je dan met je ingestudeerde deugburgerpraatjes.

    Reageren
 • BBontes

  waarom geen waterstof gas, je hoort niemand erover, en gas uit de Noordzee er zit genoeg in de velden, boven de eilanden dat is een tweede slochteren daar zit een gigantisch gasveld.

  Reageren
 • PPablo

  Wij burgers zijn voor de zorg en andere instellingen niks anders dan een winst of verliespost voor die graaiers.

  Reageren
 • YYvonne van Heck

  Belasting betalen is prima, maar niet zo dat er geen geld meer overblijft om te eten in menig gezin, dus eraf met de belasting op energie. Het rijk vangt de winst. Daarbij word er al jaren gezegd dat we van het gas af moeten, niks gebeurd en nu betaald de burger!!

  Reageren
  • HHenk Jaspers

   @Yvonne van Heck ja, “allemaal” van het gas. warmtepomp verbruikt al gemiddeld 3.500 kwh per jaar. reken al uit je “besparing”. en moet 24/7/365 aanstaan. je gaskraan niet. daarbovenop nog even zonnepaneeltjes, kost ook, en misschien wel stadsverwarming. nou, heb al geconstateerd dat het zelfs (aanzienlijk) duurder is. en de Overheid kennende “is er niet of nauwelijks iets meer aan gas te verdienen, dan maar het stroomtarief omhoog”. eerst stimuleren en dan vervolgens terugpakken. dat is ook juist de strategie met bijvoorbeeld zgn. ‘Subsidies’. met ‘”van gas af”, ben je zelfs, zeker met een huurwoning, helemaal aan de heidenen overgeleverd, en zeker met Nieuwbouw. kreeg het aangeboden, maar schrok mij wezenloos. huur was interessant, maar juist vanwege de bijkomende torenhoge kosten afgeketst. ga echt niet achter de geraniums zitten, omdat de overheid jou zo graag gasloos wilt laten wonen. zou bijna zelfs net zo veel gaan betalen als de huur zelf. helaas zijn er mongolen die er aktijd intrappen. dus gewoon een huis met gas, zonder deze flauwekul. bespaart me, los van de huidige gasprijs, mij letterlijk 100’en euro’s al dan deze gasloze shit.

   Reageren
 • HHans

  Mensen stop toch met schoppen tegen de overheid ,wij leven ineen democratie, wij kiezen de overheid (partijen).
  Realiseer dat wij nu in een economische oorlog zijn met Rusland.
  Zij hebben de olie en de gasprijs opgedreven en wilden ook het graan van Oekraïne.
  Dan hebben zij ons helemaal in de tang.

  Reageren
  • JJohan

   @Hans
   Wij zijn niet in oorlog, laat dat duidelijk zijn. De enige die door de sancties getroffen worden is Europa. Rusland verkoop namelijk gewoon aan China, die hebben dus geen centje pijn.
   Het beste idee is om de energie prijs los te koppelen van de gas prijs. Dit is namelijk de oorzaak dat ze zo giga uit de klauwen loopt. Een democratie klopt, alleen dienen de partijen wel te luisteren naar het volk. En wat minister Jette nu aan het doen is. Gemeenschaps geld uitgeven aan veel duurdere energie contracten waar gemeentes aan moeten van Jette kan echt niet. Geen enkel europees land doet dat. De gemeente Utrecht is al 11 mln extra kwijt aan hun nieuwe energiecontract. Dat geld zou veel beter besteed kunnen worden. Bv gratis school spullen, voor mensen die door dit beleid extra in de knel komen. Laten we in godsnaam even nadenken voor we gaan roepen

   Reageren
   • SSjon

    @Johan

    Best dwaas te denken dat Rusland geen last heeft van de sancties.

    Reageren
  • JJohn Snackey

   @Hans
   Doordat alle prijzen van nagenoeg alle producten omhoog gaan stijgt het inkomen van de belasting mee.(btw belasting toegevoegde waarde) Dit gebeurd ook met de energie rekening die 3 tot 4 keer zo duur wordt. Dus de regering verdient juist door de ellende van 1,5 miljoen mensen die deze, (hopelijk geen strenge winter), in de kou moeten zitten omdat ze de rekening niet meer kunnen opbrengen. Het is algemeen bekend dat de staatsschuld heel laag is van Nederland en het zou goed zijn om voor die mensen de belasting te verlagen.

   Reageren
  • SSkai

   @Hans

   Ik ben geen Rusland fan maar zij hebben de prijs NIET omhoog gebracht. Dat doet het BOSSPAKTUIG die handig gebruikt maakt van desinformatie en goedgelovige burgers.

   Reageren
  • JJack Schlangen

   @Hans
   de fals flag oorlog, ook wel proxie-oorlog genoemd is al in 2014 begonnen en veroorzaakt door het Westen en dan vooral door de VS. In 2014 is in de Oekraine een door de VS gecreerde coup gepleegd in de Oekraine en is aldaar een fascistisch regime geinstalleerd. Ook zijn vanaf die tijd biolaboratoria in de Oekraine gefianacierd door de VS. Ook heeft het Westen de verdragen van Minsk geschonden. Daarbij is het belangrijk om te weten dat Nederland 2 grote gasvelden bezit, 90% vh gas wordt geexporteerd, terwijl we de hoogste gasprijs van Europa betalen. Je bent niet op de hoogte van hetgeen echt gaande is. Jammer.

   Reageren
  • MMarci

   @Hans Nee, wij denken dat we de partijen kiezen.

   Reageren
  • MMartin

   @Hans ik ben niet mee eens Geert Wilders was de grootste winnaar en niet de vvd is dat democratie

   Reageren
  • EEd

   @Hans
   De overheid verdient ook aan de hoge prijzen. Waarom niet de handel in gas stil leggen, wanneer de prijs zonder goede reden stijgt? Gebeurt toch ook in de aandelen handel. zal misschien niet simpel zijn, maar het lijkt mij legitiem om de vrije handel door deze bijzondere situatie binnen bepaalde grenzen te houden.

   Reageren
 • AAndré van Rossum

  De ellende waar Nederland in zit is puur beleidsmatig veroorzaakt. We hebben het ECB-beleid toegestaan om Italië te redden. We laten ons door Želenský een voor ons destructieve boycot aanpraten. De wereld bulkt van het goedkope gas. Dat hebben we nodig om de energietransitie te voltooien. Die komt nu ook tot stilstand, of beter: gaat achteruit.

  Reageren
  • HHarry

   @André van Rossum
   Zweden en Finland zijn toegetreden tot de NAVO, de Baltische staten worden bedreigd door Rusland. Tjetjenie, Georgië, de Krim, Syrië zijn stuk voor stuk op een beestachtige manier aangevallen door Rusland. Zelensky heeft daar allemaal (behalve de Krim) niets mee te maken. De Russische tactiek is steevast Tussen over de landsgrenzen te plaatsen, zodat Putin een interventie oorlog kan starten zogenaamd om de eigen onderdanen te beschermen. De vader van Putin was een fanatiek Leninist zijn moeder zwaar orthodox christen. Zijn voornaam Vladimir is dezelfde als van Lenin, dat zegt genoeg lijkt mij. Putin haat het westen en is een groot fan van het communistische Sovjet tijdperk. Michael Gorbatsjov kreeg geen officiële staatsbegravenis, ook dat zegt wel genoeg lijkt mij.

   Reageren
   • MMiranda Van der sande

    @Harry
    Nadenken kan u blijkbaar niet.
    U herhaalt gewoon de westerse propaganda. U heeft geen kennis van het Oosten. Het Westen zet zijn eigen volk in de problemen onder het mom van democratie. Welke democratie?
    Heb in het Westen nog niet veel gezien, enkel corruptie voor fin. Winstbejag.

    Reageren
    • JJohn Snackey

     @Miranda Van der sande

     Je hebt gedeeltelijk wel gelijk. Maar uit je commentaar merk ik op dat je nog nooit in on-democratisch land geleefd hebt. Ik heb in zo’n land gewoond en ik kan je alleen maar zeggen dank God op je knieën dat je hier woon…!!!

     Reageren
  • HHans geeratz

   @André van Rossum

   De ellende met het gasbeleid is geweest dat Nederlands gas verkocht werd aan het buitenland en dat wij voor onze markt goedkoop Russisch gas kochten van slechte kwaliteit en dat mengde met ons hoge kwaliteitseisen gas er is zoveel verdiend met de truck
   De laatste tijd valt het mensen op dat het gas wat we nu verbruiken minder calorieën levert let maar op hoe lang het duurt voordat je aardappels koken duurt veel langer dan voor de crisis

   Reageren
 • TToon

  Marktwerking voor algemene behoeften en primaire levensbehoeften is altijd gevaarlijk bij weinig aanbieders. In deze periode bieden landen en energiebedrijven tegen elkaar op zodat de prijzen onnodig stijgen.

  Reageren
  • HHarry

   @Toon
   Doordat momenteel de corona ellende goeddeels voorbij is gaan mensen na 2 jaar weer volop uit, op vakantie doen grote investeringen. De economie draait goed. Door economische sancties tussen Rusland, Europa en corona beleid in China. Maar ook de grote droogte waardoor bulkvracht over de rivieren schaars is duur. Een bakker heeft meel nodig dat is momenteel schaars, heeft gas nodig om de ovens te stoken idem dito. Historisch zijn een aantal Europese landen zeer afhankelijk van het Russische gas terwijl andere Europese landen geen Russisch gas afnemen. De wereld economie draaide altijd om zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijke afname, maar heeft nooit geen rekening gehouden met risico management. Daar komt bovenop dat kerncentrales en boringen van nieuwe gas en olievelden actief zijn tegengewerkt door de linkse politiek. Daardoor komt deze ‘perfect storm’ door Putin veroorzaakt zo hard aan.
   Rusland heeft 35% van de gas markt in handen, Iran 17% deze laatste produceerd momenteel meer olie en gas, dit drukt de prijzen iets. De infrastructuur bepaald voor een groot gedeelte per land + de gascontracten wie wat betaald

   Reageren
 • PPB

  Waarom doet de media net of NL alleen gas ontvangt van Rusland. Ongeveer 65% gas koopt NL in van Noorwegen, ongeveer 20% is vloeibaar en NL gas, blijft zegge en schrijven dat 15% gas kennelijk uit Rusland moet komen. Graag het volk de juiste info verstrekken.

  Reageren
  • HHarry

   @PB
   De gasleidingen tussen Nederland en Duitsland liggen er omdat Nederland een halve eeuw haar eigen gas verkocht aan Duitsland. Nederland heeft in geval van nood een leveringsplicht aan Duitsland. Duitsland is erg afhankelijk van het Russische gas. Daarom was de Duitse politiek een lange tijd terughoudend met het bemoeien met de oorlog in Oekraïne. Dat is nu veranderd door de oorlogstoon van Putin waardoor Duitsland nog maar 20% van zijn gascontract krijgt. Gas wordt wereldwijd bijgekocht inclusief gasbesparingsmaatregelen om dit probleem het hoofd te bieden.

   Reageren
 • WWijngaarden adviesburo .jimdofree.com

  Volg op Vrt de actuele stand !
  1/9 Vrt. Gasprijs 228 (339 /jan 50
  Electra 500 (1100)
  Daling door gasputten 80% gevuld.
  Btw 9% > energie.
  Groningens zeggen draai de gaskraan maar open.
  Nu.nl Voedsel prijzen dalen voor 5 maanden op rij .
  138 (158) was 2020 100.
  Dit jaar Energie-toeslag 1.300 , zelf aanvragen.

  Volgend jaar ook Energie-toeslag 1.300.
  Januari loon & Aow & Bijstand 10% omhoog.
  Zorgtoeslag 412 (213
  Btw 9 % > .
  Totaal pakket 16 Miljard

  Lpg rijden 75ct per liter
  Probeer positief nieuws op te pikken.

  Reageren
 • WWWG1WGA

  Gewoon blijven betalen wat je vorig jaar betaalde…de rest apart zetten. Ze mogen je vanaf oktober tot maart niet afsluiten. We the people zijn met veel meer. Met 18 miljoen opstaan en ze hebben niets meer in te brengen.

  Reageren
  • AAnnet

   @WWG1WGA
   Ben ik het mee eens, ik ga mijn bedrag ook niet meer verhogen.
   Hoop dat meer mensen dat ook gaan doen

   Reageren
   • JJoris

    @Annet
    Je termijnbedrag is een voorschot dat je betaald tov je rekening. Je rekening – betaalde termijnen= bij betaling. Je rekening gaat maal 4 dus als jij voorheen een rekening van 1200 had en een termijn van 100 pm dan is deze 0 bij betaling. Maar bij jouw idee wordt je rekening 4800 en je betaling blijft 100 dus je bijbetaling wordt 3600. Dus die 3600 moet je dan in 1 keer aftikken. Veel plezier.

    Reageren
  • HHarry

   @WWG1WGA
   Ook energie- en gasbedrijven hebben contractuele leveringsverplichtingen/ kosten. De grondstofprijzen worden door de internationale markt bepaald, niet door onze locale aanbieder.

   Ik vind het een nog al domme opmerking om de voorschotten op gas en stroom gelijk te houden met die van vorig jaar. De naheffing komt er en een hoop Nederlanders zullen dan niet kunnen betalen en afgesloten worden. Je bent vanaf dat moment een wanbetaler dus geen enkel energiebedrijf/ gasbedrijf zal dan een contract met je willen afsluiten. Verder zul je te maken krijgen met een deurwaarder.

   Energiebedrijven/ gasbedrijven zullen omvallen waardoor er nog meer schaarste ontstaat. Bestaande vaste contracten van nieuwe klanten door faillissement zullen dan torenhoge dagprijzen betalen.

   Reageren
  • LLuppo

   @WWG1WGA

   Er zijn anders al 1700 huishoudens afgesloten van gas.

   Reageren
 • PPeter Broos

  Blij dat ik in frankrijk woon, electra 0,22 cent p/ kw stoken hout, hebben nog voor 10 jaar voorraad.
  Hebben zonnecollectoren voor warm water 16 zonnepanelen totaal 6000 wp, gekoppeld aan akku’s die als noodstroom kunnen fungeren. Betaal 27 euro p/ maand aan electra

  Reageren
  • SSamme

   @Peter Broos
   ‘How can I make this about me’
   Nul empathie

   Reageren
  • FFriskes

   @Peter Broos
   Heeft weinig zin als je in France woont om dit met Nederland te vergelijken. Niet iedereen heeft het voorrecht in Frankrijk te wonen, dus slaat nergens op. Zou leuk zijn massaal te emigreren, maar dat gaat helaas niet.

   Reageren
  • NNicholas

   @Peter Broos
   Voel je je goed nu ?
   Leuk dat je zo’n info deelt , moet je best een zielig leven leiden (lijden)

   Reageren
  • HHarry

   @Peter Broos
   Ik heb dat allemaal niet, woon gewoon in Nederland. Heb windstroom van Eneco 3 jarig contract, gelukkig in september afgesloten betaal 20 euro maandelijks voorschot en onvang 159 euro terug.

   Het gascontract gaat drama worden want via sociale woningbouw die houden geen rekening met belangen van huurders maar ga mijn ramen isoleren met folie. 5 a 6 graden verkoeling in de zomer, 45% verbetering van isolatiewaarde in de winter. We zullen zien wat de schade in de winter gaat worden.

   Duimen omhoog voor de zonnecollectoren en de zonnepanelen maar dit kan natuurlijk net zo goed in Nederland.

   Reageren
 • RReggie

  Rusland heeft de gaskraan niet dichtgedraaid, de roverbende heeft dat gedaan! Alles moet kapot.

  Reageren
  • Ddennie

   @Reggie

   je heb helemaal gelijk.
   Ze hebben schijt aan hun eigen bevolking.
   Geven meer om anderen dan ten koste van ons Nederlanders.

   Reageren
  • PPkokkelkorn

   @Reggie

   Het ligt zuiver.qan de.EU.en de bende van Rutte. Het hatelijke D66 spant de kroon met al haar criminele NSB.ers.

   Reageren
  • VVan der sande

   @Reggie

   U heeft groot gelijk.
   Er bestaat geen democratie. Westerse propaganda en de meeste denken niet na en apen gewoon na wat ze voorgeschoteld krijgen.
   Onderdrukking van eigen volk en op gewiekste manieren hun beroven van spaargeld.
   Niet luisteren en gehoorzamen? Sancties volgen.

   Reageren
 • VVeeg Ploeg

  Heel Nederland wordt gesloopt door de linkse politieke (dictatuur) partijen welke aangestuurd worden door de W.E.F let op niemand heeft straks eigen bezittingen meer, en volgens de W.E.F zullen we dan heel gelukkig zijn.

  Reageren
  • BBerend

   @Veeg Ploeg

   Jammer dat jij van de politiek geen snars verstand hebt.
   Anders zou jij weten dat wij al jaren worden geteisterd door een rechts bewind

   Reageren
   • Vveeg ploeg

    @Berend
    Waarschijnlijk is je ontgaan dat de VVD en D66 allang niet meer centraal zijn maar totaal links afgeslagen zijn, alles in het teken van de W.E.F

    Reageren
    • PPeter

     @veeg ploeg
     Helemaal gelijk! Mensen die VVD stemmen en denken dat ze centrum rechts beleid krijgen komen zwaar bedrogen weg als je verkiezingprogramma leest over asielbeleid, AOW koppeling aan WML . Mensen die D66 stemmen voor Nieuwe Elan open bestuurscultuur zitten nog steeds daarop te wachten terwijl links D66 klimaathobbies en ‘open door’ asielbeleid orde van de dag zijn. Dit allemaal terwijl belastingberalende Nederlandse burgers door het ijs zakken en rekeningen niet meer kunnen betalen door onmacht huidig kabinet bij koopkracht en energiecrisis. Reden is duidelijk waarom meest recente peilingen kaalslag laat zien bij VVD, D66, en CDA. Ze proberen elkaar krampachtig vasthouden zodat huidig kabinet niet zal vallen. We shall see…

     Reageren
   • TTheo

    @Berend

    Rechts bewind ??
    Kom nou toch, alle partijen in de regering hebben met de laatste coalitie vorming dermate veel water bij de wijn gedaan dat het een uiterst linkse regering is geworden.

    Reageren
   • PPB

    @Berend
    Welk rechts bewind? Als je de VVD bedoelt, die buigen alleen maar voor links.

    Reageren
  • AAnne

   @Veeg Ploeg

   Anti psychotica is misschien nog een optie voor je

   Reageren
 • RRika

  Reactie niet geplaatst
  Jammer

  Reageren
 • AArnoud

  We zijn een verwend, fossiele brandstof verslaafd volk. We maken de wereld kapot met onze zogenaamde afhankelijk van gas en olie. En maar klagen. We leven in geleende tijd, helaas betalen onze kinderen de rente. En maar klagen. Mensen wordt wakker!

  Reageren
  • DDre

   @Arnoud

   Wat ben jij voorn rare , makkelijk praten zeker of ben je al 90 ??? Anders weet je echt niet waarover je praat, de regeringen worden als maar rijker , de werkende man is hier de dupe van ……

   Reageren
  • SSigurd

   @Arnoud
   De aarde maakt voortdurend ruwe olie aan en ook gas.

   Reageren
   • GGert

    @Sigurd

    Maar niet in het tempo waarmee wij het nu opmaken

    Reageren
  • JJack Schlangen

   @Arnoud
   Gelukkig maken veel mensen nu steeds meer gebruik van de wel zeer milieuonvriendelijke windmolens en zonnepanelen….
   Nog een weetje: aardgas is met afstand de meest milieuvriendelijke energiebron.

   Reageren
 • OOnno

  Duidelijk dat de Groningse gaswinning weer open moet met duidelijke afdoende compensatie va gaseinningsschade

  Reageren
  • PPeter

   @Onno
   Waarom Groningse gaskraan weer open?…ik zie voor doorsnee Nederlandse burger hier geen voordeel in. Nederland verkoopt ONS gas voor een appel en een ei aan EU buren/ partners en vervolgens de volle pond rekenen bij eigen burgers. Dat de schatkist volloopt met meer belastingen oke, maar daar heb je D66 Rob Jetten en PvdA Frans Timmermans voor om te zorgen snel weggesluisd bodemloze put van klimaathobbies. Nee, ik zal als modaal Nederlander het voordeel niet zien Groningse gaskraan openen op de energiesrekening want we zijn te gewend altijd hoogste prijs betalen door hoogste inflatie en hoogste energiekosten te hanteren binnen de 27 EU lidstaten.

   Reageren
 • PPlaschier

  Laten we beginnen met die geldverslindende EU op te heffen. Eigen baas met een regering die naar het volk luistert en niet steeds partijbelang voorop stelt en regeringsakkoorden dicht timmert. Inspelen op de realiteit van de dag kunnen ze in Den Haag niet. Maar deze wens zal wel nooit uitkomen.
  En dan….als er gedebatteerd moet worden over o.a. energie zaken is het “om beurten” weg, Kaag of Jetten.
  En de CU, mijn hemel, die mag zich van mij weleens afvragen wat hun C inhoudt.Van het CDA wist ik dat al veel langer, de SGP lijkt verdwenen te zijn.
  Kortom…….t Is allemaal niks met die partijen en Jande werkmannen de gepensioneerde met een huurhuis is Jan de L.

  Reageren
 • TTommy

  Ze maken iedereen kapot
  Je mag alleen nog maar werken
  En dood gaan

  Reageren
  • Vvan den Bos

   Vergeet niet de winsten die gemaakt worden bij de energie maatschappij 10 tot 15 % van iedere euro die zij omzetten dus als je gasprijs in 2021 0,80€ was dan was de winst minimaal 0,08 per m3 maal je jaarverbruik van 700 m3 en dan ga ik uit van 10% terwijl het eerder 20% bedraagt.Zo ook voor stroom geldt de zelfde formule dus nu bij een maand bedrag van ong,400,=€ is het voor de energie leverancier vet soppen Daarnaast hebben we nu een min,van energie die NIET geschikt is voor deze baan

   Reageren
  • HHenk

   @Tommy

   Ik sluit me bij je aan

   Reageren
  • MMiranda Van der sande

   @Tommy
   Ja in beide gevallen verdient de staat aan je.
   Werken = belasting betalen
   Doodgaan =- erfenisrechten betalen door erfgenamen
   – staat moet geen pensioen meer betalen
   -begrafenisondernemer verdient en betaalt hierop dan belasting

   Hoe je het draait of keert, de staat verdient altijd aan je, ook als je sterft

   Reageren
 • DDick

  De gasprijzen gaan niet meer naar beneden aankomende winter. Ze hebben de voorraden gevuld tegen een hoge inkoopprijs. Ze gaan zeker geen verlies maken.

  Reageren
  • TTommy

   @Dick
   Ik vind het niet normaal
   Ik ga van 150 euro per maand naar 650 euro
   Kan toch niet met een gezin
   Er zal toch wat moeten gebeuren
   Iedereen maakt dikke winst

   Reageren
 • LLieuwe

  Zorg voor een basis prijs van gas en elektra van het gemiddelde verbruik per jaar zet die scherp in en alles wat daar boven wordt verbruikt laat je betalen zo behoud je de koopkracht blijven de bedrijven bestaan en voed je mensen op om zuinig om te gaan met energie doe het niet en de lonen gaan omhoog dan wordt alles duurder mensen gaan niet meer kopen bedrijven vallen om en zo gaat alles in een spiraal naar beneden voor bedrijven moeten er grote subsidies komen om zo snel mogelijk van het gas of grotendeels af te kunnen komen

  Reageren
 • BBonthuis

  Btw weer hoog? Als de energieprijzen 3x zo hoog zijn verdient de staat al meer met het lage tarief dan ze.daarvoor deden. Het is wachten op de huisuitzettingen van gepensioneerden.

  Reageren
 • TTon

  Nutsbedrijven zijn van het volk en voor het volk, en niet voor marktconforme prijzen, maar betaalbare prijzen voor, om dit te realiseren moeten er waarschijnlijk koppen rollen

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.