Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit gaat er gebeuren met de energieprijzen in 2024 (verwachting)

Met de winter die eraan komt zijn er op dit moment een groeiend aantal Nederlanders druk bezig met het verkennen van opties voor een goedkopere energieleverancier. Daarin is het verstandig om niet alleen de huidige, maar ook toekomstige energieprijzen in overweging te nemen.

In dit artikel vragen we daarom aan onze energie-expert om zijn inzichten te delen over de te verwachten trends in 2024. Deze waardevolle informatie kan een belangrijke rol spelen bij het maken van een keuze voor een nieuw energiecontract.

Bewogen jaar

Laten we, voordat we vooruitkijken naar 2024, eerst een stap terugdoen en terugblikken op de afgelopen 11 maanden.

Het bleek een bewogen jaar met veel prijsschommelingen. Positief is de algeheel dalende trend. Begin dit jaar lag de gemiddelde gasprijs in de contracten nog op 2,42 euro per kuub. Inmiddels is dat bijna de helft: 1,31 euro per kuub. Met dergelijke prijzen is het energie prijsplafond (limiet van 1,45 euro) dan ook eigenlijk niet meer nodig.

Wat verandert er rondom de energieprijzen 2024?

Duidelijk is dat er per 1 januari 2024 een hoop staat te veranderen.

De vier belangrijkste wijzigingen:

  1. Het prijsplafond stopt: in 2024 betalen alle huishoudens gewoon weer het tarief dat in hun energiecontract staat vermeld. Er is dus geen vangnet meer vanuit de overheid, mochten de energieprijzen volgend jaar weer gaan exploderen.
  2. De energiebelasting op gas gaat omhoog: het tarief ligt komend jaar op ruim 70,5 cent per kuub gas (inclusief btw). Dat is een stijging van ruim 10 cent.
  3. De energiebelasting op elektriciteit gaat iets omlaag: deze komt in 2024 uit op 13,2 cent per kilowattuur, wat neerkomt op een daling van ruim 2 cent.
  4. De kosten voor netbeheer gaan omhoog: in 2024 gaan huishoudens circa 100 euro meer betalen aan hun netbeheerder voor hun stroom- en gasaansluiting.

De exacte tarieven (5 cijfers achter de komma) voor de energiebelasting vind je hier terug.

Duidelijk is dat het verbruiken van gas in 2024 nog verder wordt belast. Het kan dus voordelig zijn om van het gas af te stappen.

Verwachting energieprijzen 2024

De grote vraag is hoe de energietarieven zich in het komende jaar gaan ontwikkelen.

Daarom legden we een aantal vragen voor aan onze energie-expert Koen Kuijper:

1. Hoe staat de energiemarkt er voor in 2024?

“Ik verwacht dat de energiemarkt in 2024 behoorlijk onrustig zal blijven. Met name op de gasmarkt zal de krapte aanhouden, wat de prijzen volatiel maakt. Incidenten, hoe groot of klein ook, hebben de potentie om de gasprijs in een week tijd met tientallen procenten te doen stijgen. Dit hebben we de afgelopen maanden meermaals zien gebeuren.

Het weer is een andere factor die een cruciale rol speelt in de prijsontwikkeling. Zeker voor de komende winter.”

2. Hoe zit het met de gasvoorraden?

“Onze gasvoorraden zijn momenteel goed gevuld. Echter zijn de voorraden niet toereikend om ons de hele winter van energie te voorzien. We blijven afhankelijk van de import van gas uit landen als Noorwegen en Noord-Afrika, en van vloeibaar gas (lng) uit de Verenigde Staten, Rusland en Qatar.

Het echte stookseizoen is nog niet begonnen, maar de echte test komt wanneer het weer omslaat en de temperaturen dalen. Als Europa wordt getroffen door een koudegolf, kunnen de gasvoorraden snel dalen, wat leidt tot verhoogde afhankelijkheid van geïmporteerde energie en grotere prijsschommelingen.”

3. Gaan de energieprijzen in 2024 stijgen?

“Voor de winter van 2023-2024 zie ik een aantal duidelijke risico’s voor een hogere stroom- en gasprijs.

Allereerst is er Rusland, dat nog steeds een prominente speler is op de energiemarkt. Dat land heeft de capaciteit om de energieprijzen drastisch te beïnvloeden. Er stroomt namelijk nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid Russisch gas en lng naar Europa; als deze kranen dichtgedraaid worden, zouden we een forse stijging van de prijzen kunnen zien.

Bovendien blijft de situatie in Oekraïne en Israël uiterst onzeker. Het aanhoudende conflict en de mogelijkheid van escalatie naar omringende landen vormen een mogelijk risico voor de energievoorziening en stabiliteit van de prijzen.

Tot slot zie je dat de onderzeese gaspijpleidingen kwetsbaar blijven voor sabotage. Schade aan of onderbrekingen van deze pijpleidingen kunnen leiden tot een vermindering van de gasvoorziening, wat resulteert in een toename van de gasprijs vanwege de wet van vraag en aanbod.”

4. Wat is je verwachting van de energieprijzen in 2024?

“In de eerste helft van 2024 verwacht ik dat de gasprijs zal schommelen tussen de 50 en 65 euro per MWh. Dit vertaalt zich in een gasprijs van ongeveer 1,35 tot 1,50 euro in de variabele en dynamische energiecontracten, wat iets hoger is dan de tarieven die momenteel worden aangeboden in de vaste contracten.

Er is echter licht aan het eind van de tunnel. Vanaf 2025 wordt er een aanzienlijke toename van het lng-aanbod verwacht, met name uit Qatar. Deze toename zou de gasprijzen en de bredere energiemarkt kunnen stabiliseren. Daarom is er een reële mogelijkheid dat de energieprijzen vanaf dat moment zullen dalen.”

5. Welk energiecontract moet ik kiezen?

“Gezien de risico’s en de verwachting van een koude winter, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een vast contract. De huidige energietarieven in deze contracten zijn naar mijn mening redelijk en bieden een zekere mate van stabiliteit in een toch onzekere energiemarkt.

Voor wie van een gokje houdt en bereid is om de marktontwikkelingen – en het eigen energieverbruik – nauwlettend in de gaten te houden, kan een dynamisch energiecontract een aantrekkelijke optie zijn. Dit type contract biedt de mogelijkheid om te profiteren van prijsdalingen, maar brengt ook het risico met zich mee van prijsstijgingen in een volatiele markt.”

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

250 reacties

  • LLeo

    Energieprijzen worden by design bepaald om je financieel te treffen en te doen lijken of zaken schaars zijn (is niet zo) klimaat is een hoax om je straks om die reden te kunnen beperken in je vrijheid. Het is toch overduidelijk allemaal….. ik adviseer om je zo goed als kan zelfvoorzienend te worden en zo min mogelijk kosten te maken aan energie (die men levert) waar je sowieso teveel voor betaalt.

    Reageren
    • MMarcel

      @Leo ‘Klimaat is een hoax’? Niet luisteren naar deze wap, s.v.p. Er is genoeg wetenschappelijke info beschikbaar die het tegendeel bewijzen.

      Reageren
  • MMark

    Ik zit ook nog heel erg te twijfelen. Ik woon in de randstad en heb 5 zonnepanelen. Ik heb nu een dynamisch contract en betaal 198 euro per maand. Ik kreeg in augustus de jaarafrekening en ik kreeg 820 euro terug.
    Nu kan ik overstappen naar 1 jaar vast. Dan ga ik 180 euro betalen… Ik ben bang dat ik te lang twijfel en de aanbieding mis loop. Wat te doen?

    Reageren
  • JJapie

    Klaag klaag klaag klaag

    Reageren
  • JJohn

    Ze zeggen het wordt 100 euro duurder per huishouden is dat per jaar of per maand dit kan ik nergens vinden

    Reageren
  • JJoost

    Zelf heb in een cv-ketel van nog geen 3 jaar oud. Maar afgelopen jaar verwarmd met de airconditioning’s en zonnepanelen.
    Milieu vriendelijk zijn de airconditioning’s ook niet in de winter (in de zomer wel want dan gebruik ik mijn eigen opgewekte stroom).
    Maar in de winter leveren de zonnepanelen niet veel op
    Dus in de winter salderen.
    Dat is dus echt niet milieu vriendelijk. Die stroom komt dus uit een gas of kolencentrale.
    Dus we maken van gas elektrischtijd en die ga ik weer omzetten in warmte. Hoeveel energie verlies zit er in het omzetten van gas naar elektrischtijd? En dan weer van stroom naar warmte?
    Was het misschien toch milieu vriendelijker geweest als ik gewoon mijn energie zuinige cv-ketel had aangezet?
    En de “groene” subsidies? Een warmtepomp of een hybride cv-ketel vreten ook veel stroom.
    Die stroom komt ook in de winter van een gas of kolencentrale.
    Hadden we niet beter het geld van deze onzinnige subsidies kunnen gebruiken om de slechte huizen te isoleren?
    De laagste betaalde werknemers zitten vaak in goedkoper en slecht geïsoleerde woningen. Zij kunnen de energie rekening amper betalen.
    Door alle groene subsidies is de belasting op gas en andere brandstoffen gigantisch gestegen.
    De laagste betaalde werknemers of bejaarden. Kunnen niet gigantisch gaan investeren zoals de betere betaalde werknemers.
    Die in goede huizen wonen en met subsidies hun huis aan het verduurzamen zijn.
    We kunnen pas echt overgaan naar elektrischtijd als de opslag daar voor geregeld is. Helaas zal dat nog lang duren.
    Dus tot die tijd is Nederland afhankelijk van gas. Misschien eens onderzoeken of gas uit de Noordzee wat is? Gas uit Groningen, liever niet. Die zijn al genoeg benadeeld door onze regering.
    Maar laten we niet alle kosten bij de laagste betaalde werknemers of bejaarden neer leggen.
    Stoppen met de groene hobby’s van onze regering. Onzinnige subsidies weg. Belasting op brandstoffen weer naar beneden heen. Zodat het voor iedereen weer betaalbaar is.
    Zoals ik al schreef. Ik heb verwarmd met de 2 airconditioning’s. Afgelopen jaar had ik een variabele energie contract (1 persoons huishouden, ik woon in een hoekwoning).
    Ik kook nog op gas en warmwater doet mijn cv-ketel.
    Kosten afgelopen jaar 381,55
    Natuurlijk kreeg ik ook 2x 190 euro energie compensatie van onze regering.
    Dus 381,55-(2×190)= 1,55 euro
    Ben ik milieu vriendelijk? Nee maar het was wel goedkoop.

    Reageren
    • AAlbert Meijer

      @Joost
      Ze beloven je een hoop dingen. Maar in de werkelijkheid ben duurder uit. Ik zit met een lage uitkering. Ik merk dat meer dan iemand met hoog inkomen.

      Reageren
      • JJoost

        @Albert Meijer

        Daarom ben ik ook voorstander van het afschaffen van het salderen.
        De mensen met een goed inkomen en een eigenwoning worden gesubsidieerd.
        Zij kunnen gemakkelijk de zonnepanelen, airconditioning’s of warmtepomp kopen.
        Die verdienen ze wel weer terug.
        Maar de laagst betaalde werknemers, gepensioneerden of mensen in een uitkering kunnen dat niet.
        Vaak wonen die goedkoop in slecht geïsoleerde (huur)woningen.
        Die betalen zich blauw aan de energie rekening.
        Want de subsidies op zonnepanelen en warmtepomp moeten ook betaald worden.
        Dat betalen dus de mensen die het niet of slecht kunnen.
        Beter was geweest dat de regering die huizen had geïsoleerd I.p.v. de wat rijkere te sponsoren!
        Het salderen kost heelveel geld!
        Mijn zonnepanelen leveren in de zomer te veel stroom op. Netzoals bij veel anderen!
        In de winter doen mijn zonnepanelen niks, maar dan ga ik verwarmen op elektrischtijd.
        Die stroom komt uit een gas of kolencentrale. Ik ben zogenaamd energie neutraal! Echt niet!
        De groene hobby’s van onze regering is te ver doorgeslagen.
        Mijn stroom in de winter komt dus uit een gas of kolencentrale!
        Beter dus de slechte geïsoleerde (huur)woning isoleren

        Reageren
        • JJack

          @Joost

          Beetje onzin verhaal over dat de minder betaalde niks kunnen kopen.
          Deze kunnen een renteloze lening krijgen voor zonnepanelen en warmtepompen.
          Iemand die boven die grens zit zal deze zelf moeten kopen.
          Waar zie jij hier het probleem in dan?
          De aankoop van zonnepanelen levert vanaf de 1ste dag een besparing op en betaald zich vanzelf terug. En zonder rente kost het verder niks.
          Een warmtepomp duurt wat langer maar je krijgt nog altijd gratis geld om het te kopen en daarna te besparen op het steeds duurder wordend gas.
          Het zielig klagen dat de minder verdienende het zo slecht hebben gaat in dit geval dus niet op. Je zult alleen de besparing moeten gebruiken voor de terug betaling en daar gaat het vaak fout. Het geld hiervan wordt verkeerd gebruikt.

          Reageren
          • DDaniel van der Lek

            @Jack Wat mensen met een eengezinswoning makkelijk vergeten is dat de meeste mensen met een kleine beurs in een appartement woningen en dat kan koop of huur zijn, maar in elk geval is het plaatsen van zonnepanelen aangesloten achter de individuele meter vaak technisch of praktisch onmogelijk, en anders afhankelijk van ingewikkelde procedures binnen de VvE. (bouwkundige, energieadviseur)

            Reageren
          • RRon

            @Jack

            Renteloos of niet maar zijn wel hoop extra uitgaven op een aankoop die vele zich niet kunnen permmiteren en blij zijn dat ze rond komen.

            Reageren
        • CChef

          @Joost

          Er zijn ook mensen met een uitkering die een eigenwoning hebben, dus scheer de huizenbezitters niet over een kam.

          Reageren
    • AAndré

      @Joost

      Je kreeg 2 x €190,00 euro?
      Dit was je eigen betaalde belasting geld wat je kreeg.
      Overheid heeft zelf geen geld.

      Reageren
    • JJapie

      @Joost lekker kort Joost

      Reageren
    • HHella Koopmans

      @Joost
      Een waanzinnig verhaal tussen aanhalingstekens.
      Je airco heeft zo te lezen het huis verwarmd in de wintermaanden: stroomgebruik voor een klein deels dmv zonne -energie was dus voordeliger dan verwarming dmv gas.
      Of woon je in een heel klein appartement dat optimaal geïsoleerd is ?

      Reageren
      • JJoost

        @Hella Koopmans
        Ik woon in een hoekhuis van bouwjaar 1974.
        Wel is die redelijk nageïsoleerd.
        Met mijn 11 zonnepanelen kan ik net mijn stroomverbruik salderen.

        Reageren
    • DDaniel

      @Joost ik denk dat je redenering over de zin van een airco in de winter klopt. Nog wat details: Om 1kWh grijze elektriciteit bij jou thuis te brengen moet 1,5 kWh aan gas verbrand worden. Dus als het rendement van je airco in de winter onder de 150% zakt (COP=1,5) kun je beter de gasketel aanzetten. Mijn inschatting is dat dat alleen bij temperaturen onder -5°C voorkomt. (ik ben bouwkundige, geen deskundige)

      Reageren
    • MMarieke

      @Joost

      Heb je al aan een zonneboiler gedacht? Wij laten er binnenkort een plaatsen. Vat met water ( milieuvriendelijke batterij) wordt opgewarmd door UV tot boven de 200 graden. Door de goede isolatie van het vat kan je daar twee dagen later nog van douchen of huis verwarmen. In voorjaar, zomer en herfst gebruik je nagenoeg geen gas en in de winder rond de 50%. Kosten rond de 5200 euro, subidie rond de 1300 euro

      Reageren
  • Aarie de bakker

    Ik vraag me het volgende af:
    Ben bij div. energiemaatschappijen aan het kijken wat ik bij ze kwijt ben als ik jaarcontract invul.
    Gaat allemaal makkelijk, als je je verbruik weet. Je krijgt dan de kosten p/j te zien en aanbevolen voorschot per maand. Mooi om te zien, maar vraag me af of als jaarcontract dus tot bijna eind volgend jaar gaat gelden, ook de al lang bekende verhogingen van energiebelasting en netbeheer 2024 zijn meegenomen. Als dat niet het geval is, dan klopt wat de verwachte kosten die ze geven tot bijna eind van het jaar dus niet.

    Reageren
    • MMo

      @arie de bakker

      Energiebelasting die verhoogd gaat worden per 1 Januari zit bij deze berekening hier nog niet bij in.

      Reageren
      • KKloos

        Ik heb nog een contract tot juli 2024
        Is het nu verstandig om een ander contract te nemen of gewoon afwachten

        Reageren
    • Cchef

      @arie de bakker
      Energie belasting en netbeheerkosten kan je niet vast zetten. Deze stijgen ook gewoon voor mensen met een vast contract. de leveringskosten van de energie aanbieder kan je wel vast zetten, maar dit is meestel niet een hoog bedrag.

      Reageren
  • TTheo

    Is het nu wel of niet verstandig om een vast jaar contract af te sluiten gezien de situatie in Israel en Oekraïne. Ik kom er niet uit. De een zegt dit de ander zegt dat. Wel doen niet doen. Wat is nu het verstandigst? Proberen door de winter heen te komen en in afwachting met de lente mogelijk kijken naar een goedkoop vast contract? Maar wat als de situatie waar dan ook uit de hand loopt? Is het dan niet verstandig om nu toch maar een vast contract af te sluiten. Enige tips?

    Reageren
    • MMo

      @Theo

      Niemand kan in de glazen bol kijken maar ik vind zekerheid in deze tijd ook heel belangrijk.
      Een jaar vast zetten waarom niet? Geeft rust!

      Reageren
    • MMarcus

      @Theo

      Hoi Theo, ik zit in de energiemarkt en ik zou 3 jaar vast nemen. Is het goedkoopst en heb je meeste zekerheid mee.

      Reageren
      • TTheo

        @Marcus

        Maar wie weet gaan de prijzen volgend jaar wel dalen ivm het contract met Quatar en zit ik vast met een contract van drie jaar. Ik dacht zelf aan een vast contract van een jaar, maar aangezien het nu november wordt en we nog tot en met eind december het prijsplafond hebben, weet ik niet of ik daar NU goed aan doe om hem af te sluiten, aangezien het dan hooguit nog een paar maanden duurt voordat er mogelijk weer een daling komt in het voorjaar. Je ziet, ik ben van het type te veel afwegen maar daardoor de boot missen. Ik had het mogelijk eerder moeten doen. En nu denk ik dus, even wachten maar weer? Over de winter trekken of toch maar doen gezien de internationale roerselen.

        Reageren
        • GGaby

          @Theo

          Lijkt erop dat de prijzen stijgen nu kouder word dus mijn idee zet hem jaartje vast zoek gewoon de goedkoopste die je kan vinden als bedrijven over de kop gaan dan heb je paar maand weggegooid waar deze maanden het duurste zijn dus dat kan je hebben.

          Wanneer de prijzen dalen zoeken bedrijven weer nieuwe mensen en kan je overstappen en nemen hun de boete over.

          Ik ben contract aangegaan 1 jaar meer kan ook niet vanwege zonnepanelen. Ze schatten 65 per maand. 2024 word weer iets duurder dus zet hem even 25 euro per maand hoger dan hun aangeven.

          Gas word straks incl btw 10 cent per m3 duurder. Verbruik jij dus 400 m3 moet je er even 10 cent bij tellen zit je op 1000 is dat dus ook x10.

          Stroom word iets goedkoper dus ik zou zeggen zet het voor 1 jaar vast. Hou je termijnbedrag 25 euro hoger aan.
          Probeer stroom te gebruiken als je koud hebt ipv gas pak een lekker dik dekentje en vast mocht je keer koud hebben
          Doe gezellig kaarsjes aan
          Met koken op gas deksel op de man. Dan kan je gas eerder uitzetten en blijft de warmte in je pannen.

          Met open keuken oven open zetten als je klaar bent. Zodat de warmte je woonkamer in gaat.
          Was je met de hand af pak even de waterkoker erbij ipv lopende kraan.
          Zet een wekker met het douchen.
          Heb je goed geïsoleerd huis?

          Wij zijn met ze 5e en waren
          2000 khw kwijt en 500 m3.
          Laat je niet verleiden door energie leveranciers.

          Ergste geval zet je vast heb je iets meer betaald maar dan heb je de bedragen wel in de hand. En zekerheid is ook fijn

          Reageren
      • GGaby

        @Marcus
        Mensen met zonnepanelen kunnen niet voor 3 jaar gaan. Daarnaast liggen de prijzen voor 3 jaar juist hoger ipv lager.

        Ik zou dus absoluut niet voor 3 jaar gaan.
        Beetje nadenken in deze tijd veel mensen kunnen het geld niet missen

        De tijden zijn nu duur
        Er komt een betere tijd aan.
        Ik zou minder gas verbruiken die kosten zijn extreem duur en belastingen en btw liggen ook hoog bij gas en word alleen maar duurder

        Reageren
      • Cchrist

        @Marcus
        waarom is het in alle EUlanden goedkoper we worden bestolen .

        Reageren
        • SSweetpants

          @christ
          ‘Bestolen’ door ‘onze’ regering ja!!! Waarom nog steeds geen kernenergie? Goedkoop en beter voor het milieu. Stop al die subsidies in onderzoek naar afvalverwerking!!!

          Reageren
    • KKlaas van den Berge

      @Theo Energieleveranciers bieden graag mensen een vast contact aan, dat zullen zij niet voor niets willen. Ik heb zelf variabel ( vattenval )

      Reageren
      • GGewoonGenieten

        @Klaas van den Berge
        Dit heb ik vaker gehoord, echter het bewijs van uw bewering ontbreekt. Ik heb zelf in april 2021 een 5 jarig contract afgesloten 0,81 cent per m3 voor gas(inclusief) en 0,23 cent per kWh(inclusief) iedereen die destijds een drie of vijf jarig contract afsloot is spekkoper. Scheelde mij enorm veel euro’s met iemand die aan de grillen van de energiecrisis/oorlog was overgeleverd met een variabel contract. Succes met uw keuze!

        Reageren
  • Ffr.van Enckevort

    Dat de leidingkosten weer stijgen vindt ik schandalig , het is fijn dat mensen afgelegen wonen , dan betalen ze er maar voor ,post is presies hetzelfde auto,s moeten rijden en scoters om afgelegen te bezorgen , kost wel allemaal extra .zo is het in dit tillers landje met zowat alles. om over de zorgkosten maar te zwijgen ,wie gaat dit alles betalen ? juist ja jan met de korte achternaam ,en niet iedereen woont in het grensgebied om te profiteren van de veel goedkopere boodschappen en benzineprijzen ,dan in het schlaraffen land, vlekje nederland. het kartel landje .Als iedereen het zegt dit kost zoveel ,dan is het zo.

    Reageren
    • WWim

      @fr.van Enckevort
      Vaak wonen boeren buiten de stad. Wees blij dat zij van energie worden voorzien. Op die manier kunt u straks het buikje weer vullen.

      Reageren
      • JJan

        @Wim
        Productie van landbouw en veeteelt wordt voor 80
        procent geëxporteerd.
        Zijn de 2e exporteur ter wereld

        Reageren
    • TTon

      @fr.van Enckevort
      Het dus heel belangrijk op wie je gaat stemmen. Het zijn uiteindelijk allemaal raddraaiers maar je moet net de goede eruit zien te pikken

      Reageren
  • PPaula van der spek

    Las dat er vanuit Quatar gas wordt aangekocht ,dat er contract was getekend voor langere tijd.Waarom moeten dan de prijzen weer omhoog . We zijn een melk koe voor ,t land .Zo is dat ook met benzine ,Nederland betaald iedere keer de hoofdprijs ,terwijl de prijs in landen om ons heen ,wel lager zijn en kunnen .leg medat maar eens uit !!!

    Reageren
    • RRon

      Ik ben het helemaal met je eens.
      Grt ron

      Reageren
    • LLuzceleste

      @Paula van der spek
      De Ing contract met Qatar begin vanaf 2025 dus de prijzen blijven ern tijden onstabiel dus ern beetje geduld zou ik zeggen.

      Reageren
    • WWim

      @Paula van der spek

      Kunnen ze niet stelletje oplichters
      Maar geef maar aan andere landen en laat de Nederlanders maar ik de kou zitten
      De mensen die in een appartement wonen
      Kunnen bijna niet van het gas was beter dat voor deze mensen iets zoeken
      Zijn gewoon stelletje schooiers

      Reageren
  • PPh.Bron

    Wij zijn van het gas af ????Jammer stadsverwarming, is gekoppeld aan gas komt zelf nog hoger uit dan gas Eneco en we kunnen niet overstappen.
    FB

    Reageren
  • OOscar Jacobs

    Mensen alles wordt duurder je kan het beste een vaste contract afsluiten! Ik kan jullie voorzien van een vaste contract

    Reageren
  • AA Schilder

    Hallo wij hebben een vast contract bij Nuon en toch hebben zij mijn maand
    Bedrag verhoogd van 169: naar 206, en vorig jaar nog geld terug gevangen
    Ik wilde het terug zetten maar dat mocht niet heel vreemd en nu zonnepanelen op het dak dus dacht ik zet het maand bedrag nu terug , ook dat was niet goed volgens hun , heel raar ,

    Reageren
    • JJames Boltze

      @A Schilder
      Ik vind het een rare uitspraak van Nuon. Ongevraagd het vast bedrag verhogen kan niet. Uiteindelijk bepaald de gebruiker of Hij meer of minder wil betalen. Stel dat Nuon falliet gaat ben je al dat geld wat je meer heb betaald dan wat je daadwerkelijk heb verbruik kwijt. Ik zou dat heel goed bekijken temeer dat U ook nog gebruik maakt van eigen energie. Gebruikt U nog Gas ??

      Reageren
    • MMo

      @A Schilder

      Dit mogen ze helemaal niet doen en dan ook nog bepalen dat je het maand bedrag
      niet mag veranderen….??
      Ik zou ze via de mail een klacht hierover sturen met de mededeling terug naar het
      oude bedrag wat ik wil betalen zoals ik eerst deed anders ga ik een klacht bij Radar
      en de Consumentenbond melden dan heb je kans dat u succes hebt.Dus de Nuon
      denkt ook dat ze lekker de macht kunnen pakken…..! Ze kijken zeker teveel naar de
      regering met al hun machtsmisbruik.

      Reageren
  • SShanti

    Regering moet prijsplafond aanhouden vooral in de winter.

    Reageren
    • IIrene

      @Shanti
      Ik vind dat geen goed idee.
      Als ik hoor dat de energiemaatschappijen nu geen concurrentie hebben doordat de overheid de kosten boven het energieplafond betaald, dan hoeft geen enkel energiebedrijf nog moeite te om energie in te kopen voor lage tarieven. Ik zag het programma van Radar vorige week (zou ik iedereen aanraden om even te bekijken indien mogelijk) en daar kwam dit heel duidelijk naar voren. Dus als ze niet meer met elkaar hoeven te concurreren dan hoeven ze hun prijzen ook niet te verlagen. Ze “verdienen” ze nu veel meer dan voor de energiecrisis.
      Dus prijsplafond eraf en dan weer eerlijke concurrentie en eerlijke prijzen voor de klant!

      Reageren
  • HHarry Heijer

    Om voor huishoudens gas te kunnen blijven betalen, dient de AOW de pensioenen te blijven volgen. Door de hoge winsten en hoge rentes zijn de pensioenuitkeringen aardig verhoogd. De “staatspensioen” de AOW bleef fors achter. Dat hoort niet. En tevens horen wij over de AOW géén inkomstenbelasting te betalen. Daar hebben wij in ons werkbare deel van t leven veel geld voor ingelegd. Ons geld en daar dus dubbel voor betalen? Wie kan dat uitleggen?

    Reageren
  • PPeter

    Ik snap al dat geklaag niet. Gooi zonnepanelen op je dak, schuur of balkon en verwarm met een aircootje. Ik ging van 245 euro per maand naar 45 euro per maand en kreeg 600 euro terug.
    Van 1100m3 naar 240m3 in een jaar tijd. Nu nog een boilertje van 190 euro en ik ga naar misschien 80m3 volgend jaar. Jammergenoeg krijg ik de gaskookplaat er niet uit anders kon ik er helemaal van af.

    Reageren
    • AAl

      @Peter

      Hi, even een korte inhoudelijke reactie. In de maanden dat jij de hoogste energie gebruikt is er nagenoeg geen opbrengst. Oftewel jij profiteert van salderen. Salderen is niet gratis. Het wordt voornamelijk betaald door de arme mensen. Mensen die geen geld hebben voor subsidie slurpende zonnepanelen. Oftewel je bent de armen nog armer aan het maken om jou als rijke nog rijker te maken.

      Ik heb daar wel een mening over. Als je het echt geweldig vind wees dan een kerel en betaal de echte kosten zelf. Dus ook netverzwaring, negatieve tarieven etc. Of zorg voor je eigen achtervang zodat arme mensen niet nog meer beroofd worden.

      Reageren
      • JJille

        @Al

        AI mag ook bedenken:
        Mensen zonder z.panelen hebben geen geld uitgegeven.
        De leveranciers van energie zitten op rozen, niemand kan meer weglopen en dus weten ze precies hoeveel ze (voordelig)
        moeten inkopen.
        De prijs voor alle geleverde elektriciteit wordt bepaald alsof die in een gascentrale is gemaakt. Tel uit hun winst!

        Reageren
        • AAl

          @Jille

          Ok maar dat is een misverstand, met alle respect. De mensen zonder panelen betalen wel subsidies voor de zonnepanelen eigenaren en beralen wel voor de netwerk verzwaring (100 miljard minimaal in 2100) maar krijgen NIETS terug. Oftewel mensen ZONDER zonnepanelen betalen het meeste juist aan zonnepanelen zonder ooit iets voor terug te krijgen

          Reageren
          • AAb

            @Al

            Als mensen zonder geld gebruik maken van de energiebespaarlening dan kunnen ze ook zonnepanelen leggen. De aflossing betalen ze van dat wat ze minder aan energie kwijt zijn. Zo profiteren ze ook mee. Beetje verder kijken naar mogelijkheden kan geen kwaad in deze kwestie.
            Voor mensen met een lager inkomen kan de rente zelfs 0 procent zijn.

            Reageren
          • AAl

            @Ab

            “Over de Energiebespaarlening
            Je moet eigenaar en bewoner zijn van de te verduurzamen woning.”

            Hoeveel mensen in de minima hebben hun eigen huis? op flats, waar minima mensen wonen kunnen ze geen zonnepanelen plaatsen. Daarnaast worden de inkomsten steeds minder omdat de saldering afloopt. Het is nu een zeer onrendabele “investering” waarbij je binnenkort een negatief rendement gaat krijgen. Zeker als de verzwaring van netwerkkosten doorberekend gaan worden.

            Reageren
        • AAl

          @Jille

          Nog even een korte reactie over de gasinkoop.

          Je weet wie de gaskraan in Groningen dicht heeft gedraaid waardoor we nu duur gas moeten importeren he? D666, groenslinks en pvdDeugden

          Reageren
          • HHenk

            @Al
            Jij woont zeker niet in Groningen?

            Reageren
          • KKlaas Groningen

            @Al
            Beetje dome opmerking de gas die uit Groningen komt word niet gebruikt voor de eigen burgers maar gaat naar onze buurlanden waardoor wij door gas moeten inkopen!! En wij zitten soms te trillen hier!! Dus dat is leuk en veel huizen zijn door de gaswinning onbewoond geworden!! Nou daar word je blij van als het je eigen huis is !!!

            Reageren
          • AAl

            @Klaas Groningen

            Wat is er een domme opmerking ? Als de overheid gewoon stikstof in de gasvelden had gepompt dan was er niets gebeurd.

            Men heeft gewoon cheapie cheapie ten koste van de groningers het gas eruit gehaald, omdat men niets bij wilde betalen.

            Gaswinning an sich staat los van de aardbevingen. Met of zonder gas wat er nu uitgegaald wordt, de aardbevingen blijven.

            Kleine nuance mbt aardbeving, ik heb in japan meerdere aardbevingen meegemaakt die groter waren dan nu in groningen gebeurt. Het deint een beetje, laten we dat vaststellen. Geen massa vernietiging en ingestorte huizen overal.

            Dat de huizen verstevigd moeten worden, eens. Maar overdrijven is ook een vak.

            Of gas uit het gasveld (alleen) naar het buitenland gaat is een politieke keuze. Hoe dan ook, bij meer aanbod daalt de prijs, ook voor ons

            Reageren
          • JJol

            @Al volgens mij zit jouw vvdtje al jaren aan de knoppen te draaien hoor

            Reageren
    • JJannie

      @Peter bevalt een airco als verwarming inderdaad goed, voor welk type heeft u gekozen?

      Reageren
    • SSilvia

      @Peter

      Sommige mensen hebben daar geen geld voor of kunnen het niet vanwege huurwoning.

      Reageren
      • PP

        @Silvia

        Reageren
      • PP

        @Silvia
        Wij hebben een huurwoning en betalen 2@ per paneel en verder niet bij de huur bij Mooiland

        Reageren
        • SSilvia

          @P

          Oké, mooi dat de woningbouw dat doet, maar ook airco en warmteboiler?
          Er zijn genoeg mensen met een huurwoning die geen keuze daarin hebben.

          Reageren
    • DDeb

      @Peter
      Hi Peter! Leg ons uit hoe je dit doet. Wij hebben 9 zonnepanelen, we koken elektrisch, we hebben vloerverwarming (nog erg koud in de winter) en hebben ook een verhoging gehad van 130,00 naar 289,00 euro. We hebben intresse in hoe jij dat doet. Wow! Hoe sluit je de zonnepanelen aan op dat aircootje? En bij welk energie maatschappij zit je. Ik ben er echt voor om dat zo te doen als u. Echt te gek Groet, Deb!

      Reageren
    • GGeesje

      @Peter

      Nog al kort door de bocht hè Petertje net alsof iedereen zomaar zonnepanelen en airco kan betalen. Ik zelf heb beiden aangeschaft omdat ik een koophuis heb maar als je huurt ligt dat toch wel moeilijk, en wat te denken van de 1 miljoen huishoudens onder de armoede grens. Maar ja jij snapt al dat geklaag niet.

      Reageren
    • RRob

      @Peter

      Je hebt gelijk Peter.
      Ik woon in een appartement en ook van het gas af. Alleen 1 nadeel blijf vastrecht van 21 euro betalen voor de gas meter. Zit in een huur woning. Maar zeker de helft goedkoper uit.
      Rob

      Reageren
  • SSabine

    Stop met de mensen op te fokken aub

    Reageren
  • JJ. HEERLIJK

    Ik gebruik rond de 400 m3 gas omdat een warmtepomp de woonkamer en mijn slaapkamer verwarmen. Zonnepanelen wekken ruim 3000 kWt die ik geheel gebruik

    Reageren
    • DD. Hiemstra

      @J. HEERLIJK

      Maar als het salderen al wordt afgeschaft dan hou je winters geen stroom meer over voor je warmtepomp en die gebruikt heel wat stroom bij verwarmen. En nu willen de energiebedrijven ook nog dat zonnepanelen houders iedere maand € 20 betalen.

      Reageren
  • SSmeerlappen zijn het je heb gelijk

    @Wesley

    Reageren
  • BBjorn

    Gekozen voor 1 jaar vast begin oktober op 28 cent per kwh / 1,29 m3. Redelijke tarieven en we zien volgend jaar verder. 3 jaar contracten lijken mij momenteel te duur

    Reageren
  • RR de waard

    En wat wanneer je stadsverwarming hebt en niet kan wisselen?

    Reageren
  • JJoost

    @Wesley
    Ben nu op Gran Canaria hier kun je je auto opladen voor 0,25 euro/kw aan de oprnbare laadpaal. Vetder kost een liter E5 hier maar 1,35 euro. De enetgiecrisrs in Nedetland is een beladting crises en niks meer dan dat.

    Reageren
  • SSjaak

    @Wesley
    Je hebt helemaal gelijk je be taald je echt overal blauw aan in Nederland,we worden echt bedonderd.

    Reageren
  • RRay

    Voor de zomer met de vve voor 3 jaar laten vast zetten voor 0.64 cent.

    Komende jaren zit ik gelukkig goed hoop ok

    Reageren
    • EEric

      @Ray
      Voor gas of elektriciteit? Mijn net afgesloten contract geeft € 0,389 voor elektriciteit en € 1,375 voor gas aan.

      Reageren
      • TTruus

        @Eric

        Ik heb ook net afgesloten, gaat 1 december as in, €1,27 voor gas en €0,35 voor stroom, en 3 jaar vast.

        Reageren
      • TTruus

        @Eric

        Ik heb ook net afgesloten, gaat 1 december as in, €1,27 voor gas en €0,35 voor stroom, en 3 jaar vast. En inclusief belastingen.

        Reageren
    • SSilvia

      @Ray

      Dat is exclusief belastingen, neem ik aan?

      Reageren
      • TTruus

        @Silvia is inclusief belastingen en ik heb 14 zonnepanelen, en kreeg een 3 jarig contract bij energie direct.
        Kosten zijn nu €93,- per maand

        Reageren
  • BBenny

    Voor 3 jaar vast gezet direct na de aanslag in Israël. € 1,30 vind ik op dit moment een redelijke prijs en bied voor de komende 3 jaar de zekerheid van een relatief niet te hoge maandlast. Zo’n 150 euro voor een slecht geïsoleerd huis met een één persoons huishouden.

    Reageren
  • JJacqueline

    Besloten om tòch voor 1 jaar een contract af te sluiten met vaste tarieven, dat geeft rust.
    Volgend jaar weer opnieuw beslissen.

    Reageren
    • HHans

      @Jacqueline

      Als het contract met Qatar voor gaslevering in 2025 van de grond komt lijkt het mij ook verstandig om eerst maar eens voor 1 jaar te kiezen……….

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.