Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit doet de storm Poly met de stroomprijzen in Nederland

Storm Poly, de zwaarste storm ooit bij ons gemeten, raast over Nederland. Op verschillende plekken is er schade door omvallende bomen en rondvliegend puin.

In wezen fungeert de storm als een gigantische, natuurlijke generator. Daarom de vraag: wat doet deze woeste wind met de windmolens en de stroomprijzen in Nederland?

Windmolens op volle toeren?

In Noord-Holland werd windkracht 11 tot 12 gemeten met een top van 146 kilometer per uur in IJmuiden. En ook op andere plekken bereikt de wind snelheden van boven de 90 kilometer per uur. Men spreekt dan van een zware storm.

Hoe harder de wind, hoe harder de windmolens kunnen draaien en hoe meer stroom er kan worden opgewekt. Goed voor de portemonnee van producenten en het milieu.

Of ligt het toch anders?

Voorbij de limiet

Hoewel het zo is dat windmolens inderdaad harder draaien bij hogere windkracht, zijn er ook limieten. Vanaf 89 kilometer per uur (windkracht 10) moeten de molens worden uitgezet, stelt energiebedrijf Vattenfall, dat ruim 200 windmolens heeft op land en zee.

Bij te hoge snelheden kunnen onderdelen van de windmolen beschadigen. De bijkomende reparaties lopen flink in de kosten, terwijl de windmolen dan lang stil moet blijven staan. Het is dus beter om windmolens uit te zetten tijdens hevige stormen en ze te laten werken bij ‘normale’ omstandigheden.

Dynamische energieprijzen laag

Bij te hoge windsnelheden leveren de windmolens dus helemaal geen stroom op. In grote delen van Nederland staan de molens dus grote delen van de dag op de handrem. Bovendien is er weinig zonneschijn en daardoor een lagere productie van zonne-energie.

Wat merken we hiervan op de Europese elektriciteitsbeurs (EPEX)?

Op deze stormdag ligt de kale, gemiddelde dynamische stroomprijs op 7,1 cent per kilowattuur (kWh). Met energiebelasting, btw en inkoopkkosten betaal je met een dynamisch energiecontract dan gemiddeld 26 cent per kWh.

Dynamische prijs per kWh op woensdag 5 juli tijdens storm poly (bron: dynamische-energieprijzen.nl)

Alleen tussen 14:00 en 17:00 is de stroomprijs even licht negatief. Ondanks de enorme windsnelheden dus geen lage stroomprijzen.

-51 cent per kWh

Dat was afgelopen zondag (2 juli) heel anders. Ook toen waaide het hard, maar bleef de windkracht beneden de 89 kilometer per uur en liet de zon zich veel vaker zien.

Door de beperktere vraag naar elektriciteit in het weekend resulteerde dit zich in gemiddelde kale elektriciteitsprijs van circa -10 cent per kWh.

Dynamische prijs per kWh op zondag 2 juli (bron: dynamische-energieprijzen.nl)

Tussen 13:00 en 16:00 was het stroomtarief zelfs -51 cent per kWh. Inclusief belasting kon je drie uur lang wasjes draaien of een auto opladen tegen een tarief van minus 44 cent. Kassa dus voor iedere verbruikte kWh elektriciteit.

Aan de andere kant betaalde je juist een hoop geld als je zonnepanelen tijdens deze momenten veel stroom aan het net terugleveren. Die kun je dan beter even uitzetten.

Lees ook: Dynamisch energiecontract en zonnepanelen: een slimme combinatie?

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

6 reacties

 • GGeerten

  vooral erg interessant dat wind zorgt voor een kale inkoopprijs van ~0, terwijl zon fors negatieve prijzen kan veroorzaken. Windmolens worden blijkbaar uitgezet als de productie te hoog wordt. Ik ben wel benieuwd hoe die windjongens dat dan met elkaar afspreken als ze maar de helft van de windenergie nodig hebben, wie doet dan z’n molentje uit?

  Reageren
 • KKees

  De grote 3 kopen weinig gas in omdat ze verwachten dat de gasprijs inzakt…..beetje inkopen voor een handjevol nieuwe klanten die nu te duur gaan betalen de komende 3 jaar

  Reageren
  • Kkvank

   @Kees
   Nogmaals wat is er ooit goedkoper geworden.
   Ok 80 %gasopslag zit vol, strenge winter en het is op,China/azie trekt nu ook aan het gas.
   Heb het nu voor 3 jaar vast gezet voor 1.24 m3 en 32 cent kwh.
   Geen corona meer, volgend jaar draait de hele wereld weer als tevoren,het echte vechten om gas begint dan, Rusland,Groningen dicht, of een storing, of een oorlog in Europa.. als er iets gebeurt naar de top. Nu tot 2026 vast, geen stress Dynamische is ook niet alles.

   Reageren
   • RRené Gerritsen

    @kvank

    “Nogmaals wat is er ooit goedkoper geworden.”

    Nou, toevallig dat je het vraagt, maar de stroomprijs. Op de laatste twee jaar na heeft die (gecorrigeerd voor inflatie) sinds de Tweede Wereldoorlog en dalende trend laten zien. Logisch ook, want we verbruiken steeds meer en wekken steeds meer op op een steeds efficiëntere manier.

    Alleen eind jaren ’70/begin jaren ’80 gaat de prijs een keer over de kop. De gasprijs zal alleen maar verder stijgen, maar stroom is zo universeel en kan uit zoveel bronnen komen, dat de prijs vele malen constanter is. Als we straks ook nog eens overtollige stroom nuttig kunnen opslaan, wordt energie nog veel goedkoper.

    Reageren
   • MMark vd Berg

    Er is een gas overschot wereldwijd. Al meerdere keren dat handelaren hun gas niet kwijt konden omdat er teveel aanbod was. Spanje, Oostenrijk, Portugal, Italië hebben hun gezamenlijk gas netwerk net vernieuwd, er komt zoveel gas beschikbaar.

    Kwh’s daarin tegen, alles gaat straks via Kwh’s en nog steeds meer dan de helft van de Kwh’s komt uit gas. Dus als er iets duur wordt de komende jaren als steeds meer mensen 5000 kwh+ per jaar verbruiken is het elektriciteit wel.

    Reageren
    • HHvH

     @Mark vd Berg
     Belangrijk verschil daar is wel dat er geen gasoverschot is, maar een overschot aan productie. De voorraad in de grond gaat heus opraken, maar de leveranciers zijn simpelweg gewisseld van tactiek.

     Lange tijd werkte de verkoop door middel van schaarste en net iets minder leveren dan de wereld nodig had, om de prijs zo hoog mogelijk te houden. Nu de prijs zo over de kop is gegaan gaan veel landen juist meer op groen zitten – en nu zijn de bedrijven juist op meer produceren dan nodig is overgegaan en goedkopere prijzen dan groen, om nog zo lang mogelijk een slaatje uit de energiemarkt te slaan.

     Wat de prijs van elektriciteit doet weet ik niet, maar de trend suggereert dat die gewoon blijft dalen. Zeker nu de hoeveelheid groene productie infrastructuur blijft groeien.

     Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.