Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit doet de overheid in 2022 om je energierekening te verlagen

Door de torenhoge energieprijzen is de Nederlandse overheid genoodzaakt om burgers te ondersteunen bij het betalen van hun energierekening.

Om dit te bereiken zijn er een aantal maatregelen genomen om de energierekening te verlagen.

Een overzicht van de drie belangrijkste maatregelen:

1. Verlaging energiebelasting

Een eerste belangrijke stap is het verminderen van de belasting op energie. Dit doet de overheid door heffingskorting te verhogen van 558,56 euro in 2021 naar 824,77 euro op jaarbasis in 2022. Dat komt neer op een verhoging van 266,21 euro, inclusief btw.

Het totale bedrag (ruim 824 euro) wordt in feite in mindering gebracht op je energierekening. Dit gebeurt bij de eindafrekening, bijvoorbeeld als je vaste contract ten einde komt en je energieleverancier de balans opmaakt.

Benieuwd hoe jouw energierekening is opgebouwd? Check dit hier.

De heffingskorting geldt alleen voor adressen met een verblijfsfunctie, bijvoorbeeld een woning of kantoorpand.

2. Schrappen btw

Vanaf 1 juli 2022 gaat de btw voor stroom en gas omlaag van 21 procent naar 9 procent. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke maatregel, maar het zorgt wel voor een flinke reductie van de energiekosten.

Iemand die nu 200 euro per maand aan energie betaalt, is straks circa 25 euro goedkoper uit.

De verlaging van de btw wordt vanzelf verrekend in je termijnbedrag. Je hoeft dus zelf niets te doen. Uiterlijk 1 juli wordt je door je energiebedrijf geïnformeerd over het nieuwe termijnbedrag voor jouw woning.

3. Energietoeslag

Een laatste stap die de overheid doet om de pijn van de hogere energieprijzen wat te verlichten, is het toekennen van een energietoeslag. Dit gebeurt echter alleen voor de laagste inkomens, namelijk tot circa 120 procent van het sociaal minimum.

Iedereen die in aanmerking komt, krijgt een bedrag van circa 800 euro op de rekening gestort van de gemeente. Dit gebeurt meestal automatisch als je een uitkering ontvangt. In andere gevallen is het slim om contact op te nemen met je gemeente.

Reken je echter niet te snel rijk: de inkomensgrens om de energietoeslag te mogen ontvangen kan per gemeente verschillen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.