Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit betalen grote bedrijven aan energiebelasting (en dit betaal jij)

Huishoudens in Nederland betalen belasting voor het gebruik van stroom en gas. Ongeveer een derde van de totale energierekening gaat hier aan op, blijkt uit recente berekeningen.

Maar hoe zit het met de grote, energie-intensieve bedrijven?

Betalen zij ook hun eerlijke deel?

Afhankelijk van verbruik

De hoeveelheid energiebelasting die bedrijven betalen, is afhankelijk van de hoeveelheid stroom en gas die zij verbruiken. Naarmate er meer stroom en gas wordt verbruikt, komt het bedrijf in een gunstigere belastingschijf.

De verschillen zijn enorm, want het hoogste tarief (voor huishoudens) is een factor 110 hoger dan het laagste tarief.

Huishoudens vs. bedrijven

In 2023 is de energiebelasting op stroom verdubbeld. Bij een normaal verbruik betaalt een huishouden nu 12,6 cent per verbruikte kWh, exclusief btw.

Energie-intensieve bedrijven die in de hoogste categorie vallen betalen beduidend minder, zoals goed is te zien in de diagram. Zij vallen voor het overgrote merendeel van hun stroomverbruik in de ‘hoogste’ belastingschijf van slechts € 0,00115 (0,115 cent) per gebruikte kilowattuur.

Voorbeeld

Een energie-intensief bedrijf met een verbruik van 100 miljoen kWh betaalt circa 500.000 euro aan energiebelasting in 2023. Dat komt neer op gemiddeld 0,5 cent per kWh, wat naar verhouding 25 keer minder is dan een doorsnee huishouden.

Tata steel betaalt 94 keer minder dan huishouden

Maar het verschil kan nog veel groter, met name voor de hele grote bedrijven. Neem een bedrijf als Tata Steel. Volgens recente kerncijfers verbruikt het bedrijf jaarlijks zo’n 2 miljard kWh aan elektriciteit.

Stop je dit getal in de belastingmolen. Dan komt het gemiddelde belastingtarief uit op 0,13 cent per kWh. Dat is 94 keer minder dan wat een huishouden per kWh betaalt.

Btw nog niet meegenomen

En dan te bedenken dat huishoudens ook nog eens 21 procent btw betalen op de energiebelasting én op de kale stroom- en gasprijs. Als we dit meenemen, wordt het verschil zelfs nog wat groter.

Het enige voordeel voor huishoudens is dat zij een korting op de energiebelasting krijgen van 597 euro. Ondanks dat bestaat ongeveer een derde van de energierekening uit belastingen.

Hoe zit het met gas?

Ook bedrijven die veel gas verbruiken, zijn spekkoper als het om belastingen gaat. Al is het verschil daar minder exorbitant dan bij stroom.

Ruim de helft van de gasprijs voor huishoudens bestaat uit belastingen. Ongeveer een halve euro per gebruikte kuub gaat op aan energiebelasting. En dat is nog exclusief btw.

Een grootverbruiker betaalt per kuub gas 5 tot 12 keer minder, blijkt uit cijfers:

VerbruikEnergiebelasting
0 t/m 170.000 m3€ 0,48980 per m3
170.000 t/m 1 miljoen m3€ 0,09621 per m3
1 t/m 10 miljoen m3€ 0,05109 per m3
Meer dan 10 miljoen m3€ 0,03919 per m3
Belastingschijven aardgas (excl. btw)

De echte grootverbruikers zijn de raffinaderijen en energie-intensieve bedrijven in de petrochemie, ijzer- en staalindustrie, bouwmaterialenindustrie en voedingsmiddelenindustrie.

Hieronder vallen bijvoorbeeld bedrijven als Sabic, Sappi, Uniper en DSM.

Eerlijk of niet?

Bedrijven die het meeste ‘vervuilen’ betalen naar verhouding de minste energiebelasting. Leg dat maar eens uit aan de honderdduizenden huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.

Aan de andere kant zijn er ook argumenten denkbaar waarom het een goede zaak is dat grotere bedrijven voordelige belastingtarieven hebben. Zo is het goed voor onze economie als bedrijven zich hier vestigen. Het zorgt voor werkgelegenheid en inkomsten via de winstbelasting.

Als de belastingtarieven worden verhoogd, kan dat betekenen dat bedrijven zich gaan vestigen op een locatie met betere belastingregels. Bovendien betalen bedrijven die veel energie verbruiken en uitstoten een CO2-heffing van 55,94 euro per ton in 2023. In 2030 wordt dat zelfs 136,79 euro.

Kromme verhouding

Toch zou je kunnen zeggen dat de verhoudingen op dit moment krom zijn. Zeker voor gas betalen we heel veel belasting. Meer dan in elk ander Europees land.

Des te meer reden om een energieleverancier te vinden met een voordelig gastarief.

Je vindt ze in de energievergelijker.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

25 reacties

 • MMara

  Mensen kunnen nou al nauwelijks hun energie rekening betalen… En dan als regering belasting verhogen.
  Toeslag geven en dubbel zo hard terug pakken bij alle mensen die het niet krijgen.. aso boeren in Den Haag

  Reageren
  • CCatharina

   @Mara

   Beste Mara, daar ben ik het zeker met je mee eens.
   En wat eigenlijk duidelijk wordt, is dat grote invloedrijke bedrijven het voor het zeggen hebben en als ze hun zin niet krijgen, dreigen met met vertrek uit Nederland. Dus het beleid wordt bepaalt door deze bedrijven omdat de regering te bang is dat deze vertrekken wat volgens de regering een doodsteek zal zijn voor de NLse economie. Ik vind dat deze bedrijven meer moeten doen om schoner te worden wat betreft verbruik en uitstoot. Boeren worden immers de duimschroeven aangedraait omdat deze vervangbaar zijn door voedsel te importeren. De grote invloedbare bedrijven, waar NL te afhankelijk van is geworden, moeten eens van die wolk afkomen en gewoon meer gaan betalen, want na het lezen van dit artikel, valt dit gewoon niet uit te leggen naar de hardwerkende burgers in NL. Tijd voor nieuw beleid dat hard breekt met deze economische chantage en politiek gescheiden wordt van het bedrijfsleven. Vriendjes politiek dat is bewezen moeten ze strafrechtelijk vervolgen, want het is gewoon diefstal en fraude.
   Maar ja, we gaan het zien volgend jaar.

   Reageren
 • LLGT

  Het is gewoon stelen van de burger door over iedere belasting ook nog BTW te berekenen. BTW ( Belasting Toegevoegde Waarde) wordt berekend als er een handeling of product is toegevoegd waardoor de totale waarde stijgt. Dat is niet het geval met energiebelasting, dat geen enkele toegevoegde waarde heeft voor het geleverde product.
  Omdat onze Overheid lak heeft aan fatsoensnormen bedriegt en besteelt zij zonder gêne de burgers zonder dat die burger ook maar iets heeft in te brengen.
  Leden van de 2deKamer, ons grootste controle-apparaat op Overheidshandelen, heeft al vele jaren bijna geen invloed meer en te weinig kennis en daadkracht om de Overheid tot staan te brengen.
  Burgers zijn willige slachtoffers.

  Reageren
 • PPeter

  Het is gewoon absurd dat wij als enige land binnen Europa belasting betalen voor gas en elektriciteit. Die inhalige mafia in Den Haag moet maar eens gaan stoppen met die mafia praktijken. Anders zouden wij eens heel boos kunnen worden, net als die boeren, want ben nou eens eerlijk als wij allemaal in een keer stoppen en naar Den Haag gaan dan schijten ze daar boven zeven kleuren van de regenboog.

  Reageren
  • CCatharina

   @Peter
   Het is gewoon economische chantage vanuit die grote invloedrijke bedrijven, die weinig verandering doorvoeren, maar via de achterdeur politiek aan hun politieke vriendjes vertellen dat als ze hun zin niet krijgen ze dreigen met verhuizing naar een ander land. Dit moet stoppen bedrijfsleven moet gescheiden worden van de politiek en mag nooit niet een invloed hebben op een bepaald beleud. Maar na het lezen van dit artikel kan ik niet anders bedenken dat onze politiek, economisch wordt gegijzelt door graaiers uit het bedrijfsleven.

   Reageren
 • Ppietje

  Het kabinet verdiend aan jou goh
  Ze verdienen aan oorlog aan corona aan alles
  En
  Aan sigaretten want nee die gaan ze echt niet verbieden.. Het lijk alsof ze het goed met je voor hebben met die nep campagnes..

  Alles on het schaapje maar te laten geloven

  Maar komt goed.. Aan alles komt een einde
  Ook aan de dwaze mensheid
  En de nog dommer inhaligere op geld lust hebbende nachts idioten

  Reageren
 • TTwist

  Lees deze regering is ziek ….deze regering….maffia praktijken….
  Het is makkelijk om het volk belasting te laten betalen voor de multinationals VVD .
  Het energie plafond levert miljarden op voor DEN Haag….energie is gedaald en 37 miljard extra winstbelasting.

  Reageren
  • Ppietje

   @Twist

   Whats new.. Ben ik blij dat ik sinds 10jr geleden
   Een reante uitkering hebt
   Straks, lekker naar het buitenland me ouwe dag uitzitten.

   Wees. Slim doe als ik gebruik het systeem voordat het jou misbruikt

   Reageren
   • Ppiet

    @pietje

    ook als je ziek word daar blijven en dan niet de hand open houden

    Reageren
 • MMwalicka

  Ik ben alleenstaande fulltime werkende moeder. Omdat ik net bovengemiddeld verdien ben ik mijn gele salaris voor stroom en gas kwijt. We zitten in koude huis, altijd donker, gelukkig elke dag in het werk. Daar is warmer. Ik val buiten iedere hulp en daardoor ben ik armer dan de groep met minder inkomen. Bij de belastingen voel ik me bijzonder bedrogen.

  Reageren
  • PPietje

   @Mwalicka

   Ik heb een wajong uitkering ik ben wel blij
   Krijg 2150eu netto per maand met al mijn toeslagen
   En nu weer 1800 energie vergoeding
   Lang, leve denhaag
   En, gewoon weer stemmen he mensen
   Krijg ik nog meer

   Werken loont allang niet meer

   Reageren
   • Ppiettetje

    @Pietje
    En tis sneu
    Maar das echt waar

    Reageren
   • AAd pijnaker

    @Pietje

    Lekker pietje blijf maar links stemmen dan behoud jij je riante en niet verdiende maandinkomen. Ga aan het werk

    Reageren
   • Ccorfokkes

    @Pietje
    Dus u hebt het goed en zal niet gaan werken. Ik zit in de wao en krijg maar 1600 euro per maand. Omdat u toeslagen krijgt komt u hoger uit dan ik( want op toeslagen heb ik geen recht. Staat dus nergens op dat u zoveel heeft te besteden ten koste van de belasting betalende burger. (Ik heb 46 jaar gewerkt 40 uur in de week gemiddeld).

    Reageren
 • BBoze nederlander

  Onze regering is ziek.
  Geen enkele nieuwe partij kan de schade nog herstellen.
  Laten we in ieder geval andere partijen de mogelijkheid bieden om nog iets van Nederland te redden.

  Reageren
  • CCatharina

   @Boze nederlander,
   Is wel herstelbaar,mits de juiste mensen die integer zijn aan het bewind komen en er verstand van hebben, maar dat gaat dan wel 6 tot 8 jaar duren. VVD heeft bijna alle dossiers zo het archief in gesodemieterd en de deur dicht getrokken,dit doen ze al 14 jaqr !
   Meneer Rutte is niet gek op agenda’s, memo’s, notulen, herinneringen en afspraken bij te houden. Ik ga er vanuit dat het een enorme puinhoop is in het archief en onze regering geen weet heeft hoeveel lijken er nog in die archiefruimte liggen.
   Hoofdpijn dossiers werden allen onder in de lade geplaatst en degene die deze puinzooi mag opruimen,zal de schuld gaan krijgen van al deze puinzooi. Let maar op, over 1 of 2 jaar krijgt het huidige kabinet de schuld, terwijl die schuld bij die 14 jarige premier meneer Rutte ligt, maar die is dan al pleite en NL zal er geen actieve herinnering meer aan hebben. Want we weten dat NLers de oplossingen en resultaten direct willen zien. Dit is natuurlijk niet binnen 2 jaar te realiseren. Dit gaat 6 tot 8 jaar duren voordat we weer eens alle dossiers op orde hebben en dan pas kunnen gaan hervormen. Groet, Cath

   Reageren
 • AAnoniempje

  Zolang deze (gemakkelijk te chanteren) regering blijft zitten is de Nederlanse burger altijd de klos. Hoge btw en energiebelasting zal dan altijd blijven. Grote bedrijven gaan door met chanteren en boeken enorme winsten over de rug van de burgers. Als ze belating over de winst moeten betalen dreigen ze te vertrekken naar een ander land. Ik zou zeggen lekker laten gaan en neem Rutte,Kaag,Hoekstra en Groen lonks maar mee.

  Reageren
  • Ppietje

   @Anoniempje

   Vroeger werden heksen verbrand
   Nu laten we de duivel toe

   Reageren
 • PPiet

  En dan te bedenken dat er nog mensen zijn die straks weer d66 en gl stemmen in maart

  Reageren
 • MMartin de Bruin

  Ja het tijdperk Rutte is nu echt voorbij , wat er voor terug komt is ook niet veel goeds .

  Reageren
 • MMartin de Bruin

  Jan met de pet is altijd in Nederland de klos geweest. Wie geloofd nog onze beleidsmakers , zij hebben dit bedacht voor hun voordeel en niet voor de consument.

  Reageren
 • JJ.griep

  Altijd korting voor de minima? Die krijgen al 7 subsidies. Bij modaal heb je netto minder dan de minima met subsidie, dus minder gaan weken!!!!!!!!!

  Reageren
 • Jj.griep

  Het is een energie bende en geen crisis, veroorzaakt door de grote 3 en de overheid, stem ja 21

  Reageren
  • Ppietje

   @j.griep

   Niks stemmen.. ALLES Kapot Mken en weer opnieuw opbouwe

   Das. Enigste wat nog lijkt te helpen..

   Kijk W at rutten en ze CRONUITEN doen in o situatie
   Schuilen en huilen

   Reageren
 • AAntoon Jacobs

  Laat de grootverbruikers 2x meer betalen dan nu. Dan kan de energie belasting voor de minima met de helft omlaag. En stuur rutte de laan uit die mafkees is er alleen voor de grote bedrijven en de asielzoekers en niet voor de Nederlanders,

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.