Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit betaal jij aan belasting over je energierekening in 2023

Het lijkt wel alsof we tegenwoordig steeds meer belasting moeten betalen. Ook op onze energierekening verdient de overheid een aardig centje.

Maar hoeveel belasting betalen we eigenlijk voor stroom en gas en in hoeverre speelt het prijsplafond daarin een rol?

Ik zocht het voor je uit.

1.000 euro per huishouden

Op basis van het tarief en het verbruik in het prijsplafond bestaat circa een derde van onze energierekening uit belastingen. Dat blijkt uit een berekening (pdf) van deze site.

Dat aandeel komt neer op een kleine 1.000 euro per huishouden per jaar. Een flinke smak geld dus. En bovendien een stuk meer dan vorig jaar, want zowel de btw als de energiebelasting gingen dit jaar omhoog.

Wil je alsnog besparen? Maak dan gebruik van de handige energievergelijker.

Vooral gas belast

Om de energietransitie te versnellen wordt met name de gasrekening beduidend meer belast dan de stroomrekening.

Dat betekent dat huishoudens die alleen stroom verbruiken doorgaans minder belasting betalen dan mensen met een stroom- én gasaansluiting.

Sterk afhankelijk van verbruik

Hoeveel belasting jij betaalt over je energierekening, is afhankelijk van je stroom- en gasverbruik. Hoe hoger je verbruik, hoe meer belasting je moet afdragen.

Hieronder zie je hoeveel belasting een huishouden jaarlijks afdraagt, afhankelijk van het netto energieverbruik, maar rekening houdend met een vaste stroom- en gasprijs (€ 0,40 per kWh en € 1,45 per m3).

2.900 kWh en 1.200 m3

 • Aandeel belastingen: 32,5%
 • Bedrag belastingen: € 987,77

3.500 kWh en 1.400 m3

 • Aandeel belastingen: 35,1%
 • Bedrag belastingen: € 1.253,28

4.500 kWh en 1.800 m3

 • Aandeel belastingen: 38,3%
 • Bedrag belastingen: € 1.745,37

3.000 kWh

 • Aandeel belastingen: 6,1%
 • Bedrag belastingen: € 62,78

6.000 kWh

 • Aandeel belastingen: 29,1%
 • Bedrag belastingen: € 649,27

Opbouw energieprijs 2023

Benieuwd hoe de btw en energiebelasting wordt verdeeld onder de tarieven in het prijsplafond?

Een overzicht:

Rekening houdend met het prijsplafond (0,40 euro per kWh) bestaat de variabele stroomprijs voor bijna 50 procent uit belastingen.

€ / kWhAandeel
Kale stroomprijs€ 0,20551,2%
Energiebelasting€ 0,12631,5%
Btw€ 0,07017,4%
Totaal€ 0,400100,0%

De gasprijs (1,45 euro per m3) bestaat meer dan de helft uit belastingen:

€ / m3Aandeel
Kale gasprijs€ 0,70948,9%
Energiebelasting€ 0,49033,8%
Btw€ 0,25217,4%
Totaal€ 1,450100,0%

Vermindering energiebelasting

Bij de bovenstaande tabellen is dus nog geen rekening gehouden met de vermindering energiebelasting van 596,85 euro. Dit is een vaste korting die alle huishoudens krijgen op hun energierekening.

Nemen we dit bedrag mee op de totale energierekening, dan is het percentage belastingen een stuk lager en ook afhankelijk van de verbruikte hoeveelheid stroom en gas.

Tarieven beneden prijsplafond

De totale stroom- en gasprijs kan voor huishoudens in 2023 niet uitkomen onder de 15,4 cent per kWh en 59,4 cent per m3. Dit betreft namelijk de energiebelasting (inclusief btw) op stroom en gas. Dit ben je dus minimaal kwijt per gebruikte hoeveelheid elektriciteit of gas.

Wel zijn er nu al meerdere energiebedrijven die met hun tarief beneden de tarieven in het prijsplafond uitkomen.

Wil jij weten wie dit zijn?

Check dan de beste energie aanbiedingen van dit moment.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

28 reacties

 • MMario

  Armoede wordt expres in stand gehouden zodat ze de wil aan de mens op kunnen leggen.
  Iedereen (weer) lekker in de schulden helpen.
  Ze leven zelf als god in Frankrijk…….

  Reageren
 • TTonny

  het is zo hoe minder we verbruiken hoe hoger de prijs wordt want de inkomsten moeten het zelfde of hoger zijn .dus minder verbruiken heeft helemaal geen zin alleen dat het misschien wat kouder binnen is.

  Reageren
 • PPatrick

  @Danielle vd Zwan nou wat houdt je tegen om zelf op te staan? Of wacht je eerst op een ander? Dan verwijst dus de pot de ketel dat hij zwart ziet!

  Reageren
 • HHenk uit Roosendaal

  Onbegrijpelijk dat de regering de toch wel basis behoeften als gas /stroom weer terug naar 21% belasting hebben gebracht , denk toch beter die energie plafond terug draaien en de belasting voor gas en stroom verlagen naar 6 % , iets wat ook beloofd werd tijdens het vormen van de regering voor groente en fruit .( ook basis behoeften).
  Door deze maatregelen komen nu veel mensen in de financiële schulden .
  Maar ook de supermarkten mogen wel ietsjes minder de prijzen verhogen ze maken immers jaar in jaar uit 100en miljoenen of meer winst .
  En Rutte en de zijnen maar roepen dat bij linkse partijen de belastingen omhoog gaan , maar dat doet hij met zijn kabinetten zelf al vele jaren .

  Misschien eens nadenken om minder belasting te heffen op oa het inkomen???

  Dan maar wat minder vooraan staan bij het uitgeven aan hulp aan landen die in de problemen zitten .ietsjes minder is ook nog veel .

  Reageren
 • AArnout

  @Danielle vd Zwan

  Je hebt 100% gelijk. Ook straks niet stemmen op VVD of D66 die doen toch niet voor de burger opkomen. Pieter Omtzigt heeft al 3 keer om de oversterfte cijfers gevraagd voor onderzoek en telkens wordt het door de coalitie in het parlement afgewezen terwijl ze beter weten. Is dit voor de burger opkomen? Neen. Stem dus op een andere partij die wel voor de burger opkomt. Bedenkelijke partijen zijn partijen die zijn zwart gemaakt maar het wel het goede menen. Geef deze partijen eens een kans. Slechter kan het niet worden. Gebruik je verstand.

  Reageren
 • EEsmeijer

  Al jaren zijn we nummer 1 van Europa wij betalen de meeste belasting. En iedere keer bij de verkiezingen stemmen we op een stelletje Amateurs. Rekenen kunnen ze wel 80% van de Nederlanders betaald van hun karig loon de meeste belasting. 20% de VVD en D66 betalen het minste En grote internationale bedrijven halen na de verkiezingen de mensen van de eerste en tweede kamer binnen.Daarom worden ze van alle kanten bevoordeeld.

  Reageren
 • TTheo

  Inderdaad te gek voor woorden hier pfff ik ben ook heel boos op alles

  Reageren
 • SSnatersen

  Lees net dat vattenfall maar1,9 miljoen winst heeft gemaakt over 2022, maar ze betalen wel 350 miljoen uit aan de aandeelhouders!! Dus wie wordt er nu voor de gek gehouden, winst is toch 351 miljoen?.

  Reageren
  • JJan

   @Snatersen
   Oplichters, struikrovers

   Reageren
 • JJoop

  Als je wil vergelijken doe dat dan met de BTW zoals die was voor de verlaging. Niet met een tijdelijke 9% en dan stellen dat de overheid o.a. de BTW heeft verhoogd.

  Reageren
 • MMTM

  Als ik dus goed gelezen heb, betaal je grofweg 1000 euro aan belasting op energie. De energiekorting is nagenoeg 600 euro. Dus plm. 400 euro onder de streep aan belasting.
  Wat ik graag zou willen weten is, aan welke concrete energietransitie maatregelen wordt dit besteed? Kan deze site hier antwoord op geven/uitzoeken?
  Wat ik nog mis is een overzicht van alle netbeheerkosten. Deze zijn ook flink gestegen. Zijn deze kosten ook inzichtelijk te maken kwa prijsopbouw?

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @MTM

   Nee, het gaat om 1.000 euro inclusief de vermindering energiebelasting. Die is al meegenomen in de berekening.

   Reageren
 • JJos Blokker

  Ongenuanceerd. Pas in een laatste zin de korting energiebelasting vermelden. De meeste mensen zijn dan al fors opgefokt en dan komen dit soort reacties.

  Reageren
 • WWalther

  Wel worden aan alle kanten gepakt door de rutte groep.de ou deremen mensen zijn op hun 10 % verhoging toch weer gepakt.Op lichtere zijn het. Ze moeten zelf eens inleveren.

  Reageren
 • JJacobs

  Waarom wordt er bij de energie bedrijven die wel het gas en electra tarief laten zien, niet het teruglevering bedrag voor electra getoond?

  Reageren
  • HHans

   @Jacobs, helemaal mee eens. Ga ik nu naar een energievergelijker staat nergens teruglevering, pas op het eind staat er vermeld dat ik 9 cent ontvang! Meer niet.

   Reageren
 • FFrits

  Wij zitten met dynamisch contract al maanden onder de € 0,40. Afgelopen maand € 0,32 inclusief energiebelasting en Btw en daar gaat dan nog de korting energiebelasting van € 50 per maand vanaf.

  Reageren
  • SSandra

   @Frits
   Bij wie heeft u dit energie contract?

   Reageren
   • MMarian

    @Sandra

    Ik heb consuminderen.al jaren. Ben er dik tevreden over…

    Reageren
 • JJan

  De totale prijs kan wel onder de hoogte van de belasting komen namelijk met een dynamisch contract als de prijs van de stroom zelf negatief wordt.

  Reageren
 • KKjT 66

  Ja deze boeven denken echt niet aan hun eigen volk Kaag zei vorig jaar al dat de Nederlanders maar weer wat aan armoede moeten winnen wordt tijd dat deze regering koekje van eigen deeg krijgt. maart kunnen we ze een tik geven .ze drukken er nu alles doorheen.

  Reageren
 • VVarisha

  Sorry hoor dit kan echt niet
  Mensen met een laag inkomen komen zo niet uit
  En dan heeft prijs platform ook niet veel zin Ala je zoveel belasting moet betalen
  Dit kan echt niet doe er wat aan het energie toeslag is echt niet genoeg dit gaat veel te ver

  Reageren
 • KKuling

  Schande dat ze zoveel belasting laten betalen over de energie weg met Rutte en kaag en cda

  Reageren
 • AArno de jaget

  Allemaal aan het propaangas geen belasting goedkoper en je hoeft niet onzeker te zijn over je eind afrekening als je veel verbruikt zit je lekker warm en de overheid proviteerd niet mee prettig gevoel want we worden aan alle kanten bestolen door den haag

  Reageren
 • FFlorian

  Ja zo komen we nooit meer onder het prijsplafond… wat een bende oude mensen in de kou… schandalig..
  ‘Energietransie’.. pffff

  Reageren
 • WWillem

  Rutte en 40 rovers uit den haag de nederlandse alie baba ik ben er klaar mee

  Reageren
  • MMonika

   @Willem

   is al jaren zo dat zij ons uitkleden maar toch komen zij iedere keer weer aan de regering vraag mij af hoe dat kan als hem niet willen hebben toch kreegt hij iedere keer weer de meeste stemmen daar kan toch iets niet juist zijn

   Reageren
   • KKan

    @Monika

    Die belazeren ons
    al sinds die regeren
    Rutten kan zoveel fouten maken als hij wil!!!!
    Een grote Gangster bende!!
    Jan

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.