DGB-energie krijgt boete voor misleiding bij energiecontracten
Koen Kuijper
Energieleverancier DGB-energie heeft van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een boete van maar liefst 400.000 euro opgelegd gekregen. Reden is het misleiden van klanten bij de telefonische verkoop van energiecontracten. DGB kan zelf nog in bezwaar gaan.
De boete komt niet als een complete verrassing, want ook op Energievergelijk.nl regent het klachten van (ex) DGB-klanten.
Geen informatie over voorwaarden
Klanten weren onder meer misleid doordat er bij de verkoop geen informatie werd verstrekt over de looptijd van het contract, opzegboetes, het tarief of het totale jaarbedrag. In sommige gevallen werd niet een verteld namens welke energieleverancier het contract werd aangeboden.
De overtredingen van DGB gingen echter nog een stapje verder. Zo schakelde de leverancier andere bedrijven in om te bellen over een misgelopen overstap en dat er nog een herberekening moest worden gedaan voor het verlagen van het tarief. Eigenlijk was er van een overstap helemaal geen sprake en werd er gewoon een nieuw contract aangesmeerd.
Meestal niet de beste keuze
In de praktijk blijkt dat Nederlanders die telefonisch overstappen naar een ander energiebedrijf meestal niet de beste keuze maken.
Het is verstandiger om een onafhankelijke vergelijking van alle energietarieven te maken, bijvoorbeeld met behulp van een vergelijkingssite.
Vervelende belletjes
De meeste Nederlanders ergeren zich aan telefonische verkoop van energiecontracten. Een leverancier mag daarom alleen iemand bellen die daar toestemming voor heeft gegeven of in het verleden klant is geweest. Dat is wettelijk bepaald.
Word je toch lastig gevallen, terwijl dit niet gewenst is? Geef dit dan duidelijk aan bij de verkoper. Heeft dit geen effect gehad? Dan staan er op deze pagina tips voor mensen die wederom worden gebeld.