Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze reden drijft 27 procent van de Nederlanders naar een andere energieleverancier

Ruim een kwart van de Nederlanders die zich heeft georiënteerd op een andere energieleverancier, noemt de terugleverkosten bij zonnepanelen hiervoor als aanleiding. Dat blijkt uit onderzoek van Motivation, in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Besparen op de maandelijkse lasten blijft echter voor huishoudens de belangrijkste reden om in actie te komen.

Onderscheid tussen huishoudens met en zonder panelen

Het onderzoek werd uitgevoerd in april, toen nog niet alle energieleveranciers terugleverkosten hadden ingevoerd. Inmiddels maken alle energieleveranciers onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen.

Dit wordt gedaan in de vorm van terugleverkosten en kan op drie manieren plaatsvinden:

 1. Hoger vastrecht: de terugleverkosten zijn verwerkt via een hoger vastrecht. De maandelijkse kosten zijn constant, ongeacht de hoeveelheid stroom die je jaarlijks teruglevert aan het net.
 2. Staffels: de terugleverkosten zijn verrekend via een aparte kostenpost, die is opgedeeld in verschillende verbruiksstaffels. Naarmate je meer teruglevert, betaal je meer.
 3. Kosten per kWh: de terugleverkosten betaal je per kilowattuur. Elke kWh die je via jouw zonnepanelen teruglevert, wordt apart in rekening gebracht.

Bij een teruglevering van 2.500 kWh per jaar, kunnen de terugleverkosten oplopen tot 30 euro per maand.

Op deze website staat staat een volledig overzicht van de terugleverkosten (per leverancier).

Grote verschillen leveranciers

Bij het vergelijken van energiecontracten vallen de grote verschillen in terugleverkosten tussen energieleveranciers op. Zo hebben United Consumers, Engie, Essent, Energiedirect en Powerpeers relatief hoge terugleverkosten, terwijl Pure Energie, Greenchoice en Coolblue Energie juist lage kosten hanteren.

Duurste en goedkoopste
De vijf duurste en drie goedkoopste energie-aanbieders bij een nieuw energiecontract in combinatie met zonnepanelen, vind je hier.

Bij een modelcontract betaal je helemaal geen terugleverkosten, maar daar kleven weer bepaalde nadelen aan.

Zonnepanelen uitzetten?

De ingevoerde terugleverkosten zorgen bij veel zonnepaneelbezitters voor verwarring en onvrede. Er zijn zelfs huishoudens die hun zonnepanelen uitzetten op zonnige dagen.

Energie-expert Koen Kuijper legt uit waarom dit onverstandig is:

De salderingsregeling is nog steeds van kracht is. Je krijgt de volledige stroomprijs voor alle stroom die je binnen je eigen verbruik teruglevert. Bovendien is de terugleververgoeding bij veel energieleveranciers hoger dan de terugleverkosten. Zonnepanelen uitschakelen is dus niet slim. Ze zijn nog steeds winstgevend, al is het minder dan voorheen.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Uitzondering bij dynamisch contract

Alleen bij een dynamisch energiecontract zijn er situaties denkbaar waarin je de omvormer beter tijdelijk kunt uitschakelen. Je levert dan niet meer terug. Dit kan verstandig zijn wanneer de stroomprijs onder de -0,12 euro per kWh komt of wanneer je netto teruglevert en de stroomprijs negatief is.

Het uitschakelen van de omvormer kun je meestal automatisch instellen via koppeling met de dynamische stroomprijs. Kijk hiervoor in de handleiding van je omvormer of neem contact op met je installateur.

Terugverdientijd langer

Volgens Kuijper is het wel belangrijk om de ontwikkelingen goed te blijven volgen. De nieuwe regering overweegt de salderingsregeling in 2027 te beëindigen. Mocht dit doorgaan, dan verlengt dit de terugverdientijd van zonnepanelen.

Uit een analyse van energievergelijk.nl blijkt dat de terugverdientijd, afhankelijk van verschillende factoren en scenario’s, kan variëren tussen 7 en 20,5 jaar.

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen, maak dan altijd een berekening van de verwachte terugverdientijd. Een energie-adviseur of installateur kan je hierbij helpen.

Bronnen: Energiemonitor klantbeleving (motivaction), Solarmagazine, ACM

Wat is voor jou de reden om naar een andere energieleverancier te gaan?

Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

21 reacties

 • FFrits Katoen

  Eerst de zonnepanelen promoten,en het was te verwachten dat er terugleverkosten worden berekend,nu vele mensen zonnepanelen hebben.
  Geldwolven zijn het.

  Reageren
 • AAnton

  Ik heb begrepen dat die terugleververgoeding alleen geldt voor particulieren en niet voor de zonnepaneekweides die je her en der in het land ziet.

  Reageren
  • GGoel

   @Anton

   Of zonneweides een terugleververgoeding moeten betalen, hangt af van de datum waarop ze zijn geïnstalleerd en de grootte van het systeem.

   Zonneweides die vóór 1 juli 2021 zijn geïnstalleerd:

   Geen terugleververgoeding: Deze weides profiteren nog steeds van de salderingsregeling. Dit betekent dat ze de stroom die ze terugleveren aan het net, mogen verrekenen met de stroom die ze afnemen.
   Geen extra kosten: Ze hoeven dus geen extra vergoeding te betalen voor het terugleveren van stroom.
   Zonneweides die na 1 juli 2021 zijn geïnstalleerd:

   Geen salderingsregeling: Deze weides vallen niet meer onder de salderingsregeling.
   Verplichte terugleververgoeding: Ze moeten een vergoeding betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het net.
   Hoogte van de vergoeding: De hoogte van de vergoeding verschilt per energieleverancier.
   Meestal lager dan marktprijs: De vergoeding is doorgaans lager dan de marktprijs van stroom.
   Doel: De vergoeding moet de kosten dekken die het netbeheer oploopt door de teruggeleverde stroom.
   Grote zonneweides:

   Vanaf 1 april 2023: Zonneweides met een vermogen van meer dan 800 kilowattpiek (kWp) moeten onafhankelijk van de installatiedatum een terugleververgoeding betalen.
   Doel: Dit moet de druk op het elektriciteitsnet verminderen en de kosten voor netbeheer beheren.

   Reageren
 • WWIm

  Houtblokkachel aangeschaft en van het gas af. Dieselaggrgaat voor de stroom.Jaarkosten voor de diesel 400 euro, 33 euro per maand.Geen aansluitingen meer……lekker dampen….

  Reageren
  • WWRM

   @WIm Grappig overigens zal dat wel niet geheel de bedoeling zijn

   That is the spirit

   Built the wallet big again hehe Eigen portemonnee eerst !!!

   Reageren
 • BBart

  Het is al jaren bekend dat het elektriciteitsnet onvoldoende berekend is op de toekomstige (huidige) ontwikkelingen; toename zonnepanelen in combinatie met toenemende stroomvraag, o.a. door elektrische auto’s.
  In mijn ogen zijn de overheid, samen met de netbeheerders, te kort geschoten en hebben ze verzaakt tijdig het net uit te breiden. En nu draaien degene die geïnvesteerd hebben in zonnepanalen daar voor op. Echt weer Nederland op zijn best….

  Reageren
  • FFG

   @Bart
   Waar, maar niet de reden van de terugleverkosten. Die worden uitgelegd dat de aangeleverde zomer/zonne stroom juist laag in prijs is , terwijl de afgenomen winterstroom juist veel duurder is. Dat prijsverschil plus het feit dat de niet zonnepaneel -houders meebetaalde aan de hogere winterprijs, is waarom dit ingevoerd is. Politiek natuurlijk om de overheid onder druk te zetten de salderingsregeling af te schaffen en dat gaan de door ons gekozen 4 regeringspartijen dan ook doen in 2027

   Reageren
   • MMarco

    @FG
    Het afschaffen van de salderingsregeling staat benoemd in het hoofdlijnen akkoord, een vodje van 26 pagina’s met plannen die ze willen uitvoeren. Het is echter nog nooit voorgekomen dat alles precies zo wordt uitgevoerd als in het hoofdlijnen akkoord staat beschreven. Ook voor de salderingsregeling geldt dat de 2e kamer en 1e kamer er het er mee eens moeten zijn, en ook de voorwaarden bepaald moeten worden.
    En als 1 van de 4 partijen erachter komt dat hun achterban de salderingsregeling liever ziet doorlopen is het maar afwachten wat de uitslag wordt.
    Ik kan me er dan ook nog niet al te druk om maken, want als alle plannen mbt de salderingsregeling waren doorgegaan was deze al jaren geleden afgebouwd.
    Hou de ontwikkelingen uiteraard wel in de gaten.

    Reageren
 • JJan

  Misschien iedereen even een maandje alle zonnepanelen uit doen.
  En dan op een heerlijke zonnige om 15.00 iedereen weer alles aanzetten.

  Reageren
  • HHarry

   @Jan
   Ik denk dat dat de leveranciers tot razennijd zal leiden, er knald dan een paar stoppen in de centrale er uit

   Reageren
 • JJ van Asten

  Ingaande 1 september vervalt mijn 3 jarig contract. Wat ik betaal aan 1 kw dat zelfde bedrag wordt uitgekeerd aan wat ik meer produceer. Per 1 september gaat 50% uit. Heb 2 systemen van elk 19 panelen. Wilde eerst overstappen op een elektrische auto. Nou vergeet het maar het wordt weer een diesel en een warmtepomp heb ik ook van mijn lijstje afgehaald.

  Reageren
  • MMarco

   @J van Asten
   Waarom uitzetten, Saldering levert meer op dan uitzetten van de zonnepanelen.
   Het is nog steeds zo dat je elke kwh die je in de zomer overhoudt in de winter weer kan gebruiken.
   En anders naar een dynamisch contract,dan zijn er geen terugleverkosten. En wat betreft negatieve uren, bij Frank energie zijn er dit jaar pas 5 volledig negatief geweest en ook veel uren die hoger waren dan een vast of variabel contract.
   Sla nog even over, vast contract tot feb 2027 zonder terugleverkosten maar hou die optie wel in de gaten

   Reageren
  • PP. Musolf

   @J van Asten
   Als je meer terugleverd dan verbruikt is een model contract altijd de oplossing. Kwestie van de partij kiezen die het meeste voor de teruggeleverde kwh geeft. Een modelcontract kent geen terugleverd kosten en de prijs per kwh maakt niet uit want je neemt niets af. Ik zie hier ook dat deze site dynamische contracten als alternatief geeft . Daar heb ik een duidelijke en gefundeerde mening over : onzin en niet waar. Als je meer terugleverd dan verbruikt is een dynamische contract enorm duur omdat de terug levering anders berekend wordt.

   Reageren
   • NNiels

    @P. Musolf

    Je redenering gaat slechts gedeeltelijk nog maar kort op. Investeringen doe je voor de langere termijn, dus een gefundeerde mening zou daar op gebaseerd moeten zijn, die van jou is dus te kort door de bocht. Een dynamisch contract is in de basis al goedkoper, de belasting mag nog gesaldeerd, dus zelfs met pv is dit gunstiger. Als je dat nog eens combineert met een accu kan je handelen met stroom en wordt het verschil nog groter. Ik doe dat niet alleen voor het financiele plaatje, maar wel fijn dat mijn principes geld op leveren deze keer, want meestal kosten principes geld. Uiteindelijk helpt een dynamisch contract en daar ook je gebruik op afstemmen de congestie. En dat levert uiteindelijk een lagere stroomprijs op voor iedereen.

    Reageren
  • EErik vd h

   @J van Asten
   Waarom zou je? Als je meer elektriciteit zelf verbruikt wordt de terugleververgoeding lager. Dit lijkt mij n heel domme beslissing als je de panelen al hebt liggen

   Reageren
  • NNiels

   @J van Asten

   Met 38 panelen is je systeem een beetje onevenwichtig. Dat is misschien niet zo slim geweest, want dat de salderingsregeling niet houdbaar is is toch met een beetje gezond verstand te bedenken. Maar je reactie nu met geen warmtepomp en geen elektrische auto is nog minder slim. Deze maken je systeem juist evenwichtiger. Doe er nog een accu bij zodat je ook eigen stroom gebruikt als de zon niet schijnt, zorg dat je douchewater door de warmtepomp gemaakt wordt…

   Reageren
 • HHenk van Maanen

  Wij hebben alle spaarlampen er uit gedaan en normale gloeilampen er in terug gedaan.
  De airco staat in juni vanwege het koude weer lekker warm te blazen.
  We hebben een benzine auto erbij gekocht zodat op zonnige dagen onze electrische auto thuis opgeladen kan worden ( want ja op mijn werk kan ik niet laden met zonne energie, er was zo’n minister die zei dat je op zonnige dagen je auto moest opladen, is die sukkel al vergeten dat normale mensen gewoon naar hun werk moeten) .
  S nachts laten we gewoon alle lampen aan , nou ja u snapt wel , we doen er alles aan om onze eigen stroom te consumeren.
  En dan lees je gisteren dat het stroomnet tw vol is en er te weinig energie is voor nieuwe bedrijven die een aansluiting willen.
  Als die linkse rakkers de energietransitie om zeep willen helpen moeten ze vooral zo doorgaan, dubbele aansluitkosten voor mensen met zonne panelen ,saldering stoppen enz.
  Wordt tijd dat er zware betaalbare accu’s op de markt komen , dan kan ik van het net af ( maar dat schijnt niet te mogen, je mag je niet afsluiten voor stroom , gas mag wel,, schiet mij maar lek )

  Reageren
  • GGoel

   @Henk van Maanen

   Ik haal even een stukje tekst uit het artikel aan:
   “De salderingsregeling is nog steeds van kracht is. Je krijgt de volledige stroomprijs voor alle stroom die je binnen je eigen verbruik teruglevert. Bovendien is de terugleververgoeding bij veel energieleveranciers hoger dan de terugleverkosten.”

   Reageren
 • WWRM

  Hoewel velen hier wellicht anders er over denken

  Gewoon niet meer meedoen aan de energie transitie en sponsoring van sancties en overheidsmiddelen

  Het laatste bericht wat ik las was dat de overheid al 17 miljard aan de Oekraine heeft gespendeerd en velen niets meer te vreten hebben

  Voor de rest een beleid waar de overheid tot het bot gaat met extreme belastingen op energie en tabakswaren

  Overigens die blonde gast die kennelijk nu 37 zetels heeft in het parlement is ook niet de oplossing, die doet vrolijk mee en zet het gevestigde beleid vrolijk voort

  Overigens over links was ook niet de oplossing, de enige conclusie is er verandert niets wat u ook stemt

  Reageren
  • HHenk

   @WRM

   Die 17 miljard is in feite onze defensie. Omdat wij decennialang te weinig aan onze defensie hebben uitgegeven heeft Poetin nu kans gezien Europa aan te vallen (hij doet veel meer dan alleen Oekraïne).
   Beveiliging tegen dictators kost nu eenmaal veel geld, en het is in ons belang dat Poetin verliest zodat hij niet verder kan gaan in zijn veroveringen, wat hij al meerdere malen heeft aangegeven te willen doen (Groot Rusland).

   Reageren
 • GGoel

  Het is duidelijk dat de terugleverkosten veel onrust veroorzaakt en teveel kosten met zich meebrengen. Tegelijkertijd is het duidelijk dat het afschaffen van de salderingssubsidie een goede zet is voor een gezonde vraag/aanbod waardoor de gemiddelde stroomprijs zal dalen en het netwerk minder (top) belastingen heeft.

  Om zonnepanelen alsnog aantrekkelijk te houden zou kunnen worden gedacht aan het alsnog subsidiëren van zonnepanelen, net als het wél in stand houden van de salderingssubsidie voor dynamische contracten, waar vraag en aanbod elkaar sowieso structureel ontmoeten, hoewel in iets mindere mate dan zonder salderingssubsidie.

  In België wordt de salderingssubsidie sinds 2023 afgebouwd; in Duitsland wordt de salderingssubsidie (EEG-Umlage, sinds 1991!) vanaf 2021 afgebouwd. Rationalisering van de markt is dus een algehele trend.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.