Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze nieuwe Budget Energie tarieven duiken onder het prijsplafond

Sinds 1 januari van dit jaar is het prijsplafond in de energiemarkt van kracht gegaan. Het plafond is ingesteld door de overheid om de stijgende energieprijzen enigszins te compenseren.

Maar wat blijkt nu, de eerste grote energieleverancier duikt zojuist met de nieuwe tarieven al onder het prijsplafond.

Het gaat om Budget Energie met meer dan 1 miljoen klanten.

Nieuwe tarieven

Nieuwe klanten kunnen gelijk profiteren van deze lagere tarieven, namelijk:

 • Stroom: € 0,390 /kWh
 • Gas: € 1,391 /m3

Deze tarieven vergelijk je nu hier.

Dankzij de dalende stroom- en gasprijs deze maand is deze verlaging mogelijk. Het betreft wel een variabel contract van Budget Energie, waarbij de bedragen maandelijks worden aangepast. Dit betekent dat de prijzen volgende maand weer kunnen gaan stijgen.

Bestaande klanten van Budget Energie krijgen vanaf maart deze lagere tarieven voorgeschoteld.

Prijsplafond

Met het prijsplafond betaal je tot aan een bepaald verbruik een maximum bedrag, namelijk:

 • Stroom: € 0,40 (tot maximaal 2.900 kWh)
 • Gas: € 1,45 (tot maximaal 1.200 m3)

Voor het verbruik boven het plafond betaal je de dan geldige marktprijs van de energieleverancier. Echter wanneer de marktprijs lager is dan het prijsplafond – zoals nu bij Budget Energie – dan betaal je uiteraard die prijs.

Gunstig voor de overheid

De energieprijzen zijn de laatste maanden al consistent aan het dalen. Wat uiteraard goed is voor de consument, maar ook voor de overheid. Als de energie goedkoper wordt dan het prijsplafond, dan scheelt dat het Rijk veel geld.

Want er zijn miljarden gereserveerd om het prijsplafond te kunnen financieren. Als de trend wordt dat meerdere leveranciers daaronder gaan duiken met hun tarieven, dan hoeft de overheid minder te compenseren.

Dynamische energiecontract

Budget Energie claimt zelf als eerste leverancier onder de prijzen van het energie plafond te duiken. Echter zijn er ook dynamische prijsaanbieders, die daar op dit moment onder zitten. Al kunnen die prijzen per uur fluctueren in plaats van maandelijks.

Zo heeft de dynamische energieleverancier Tibber op moment van schrijven een stroomtarief van 0,372 euro per kWh. Meer info over deze vorm van energie lees je hier.

Handig

Op de energievergelijker vergelijk je variabele én dynamische contracten in één overzicht. De korting van het prijsplafond is standaard al meegenomen in de berekening.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

69 reacties

 • HHenny

  19 januari klant geworden bij Buget Energie,varibel onder prijsplafon.139 cub gas.
  Niet voor die prijs gekregen betaal 1,75 vele belletjes dames hebben steeds ander verhaal.klachtenlijn komt met verhaal had u vast contract moeten nemen.is niet waar .ze willen niet hun gemaakte fout in zien en je tegemoe4 komen !

  Reageren
 • MMartin

  Toch wel fijn dat Budgetenergie in de jaarnota in januari uiteindelijk op jaarbasis heeft gesaldeerd en zelfs ook het overschot van het teruggeleverd hoogtarief (556kWh) heeft weggestreept tegen het tekort van het geleverd daltarief (611kWh). Hierdoor slechts 55kWh hoeven af te rekenen tegen daltarief. Ik was eerst helemaal niet blij met Budgetenergie, maar als ze zo de jaarnota blijven doen dan vind ik het prima.

  Reageren
 • SSela

  Jammer dat die prijzen alleen voor nieuwe klanten geld……

  Reageren
  • CChris

   @Sela ik ben een bestaande klant en betaal minder als het prijs plafond

   Reageren
 • WWillen

  Het wordt eens tijd dat de Nederlanders in actie komen tegen den haag
  Alles maken ze duurder onder het mom van de oorlog maar het zal nooit meer terug gaan naar onze oude prijzen
  Denk aan het kwartje van kok half jaren 70
  Denk aan de missluchte aardappel oogst 20 cent meer voor een patatje
  Oldtimer belasting ook weer 15 jaar langer betalen ziekenfonds voor in de gulden tijd 34 gulden heel het gezin en nu een €130. En dan ook eigen risico en minder dekkingen en ga zo maar door
  Dank je den haag we zijn trots op deze mafia bende

  Reageren
  • SSchemmekes

   Inderdaad en maar betalen uitzuigers daar in Den Haag

   Reageren
 • MMinynales

  @Bram

  Wat doe jij er aan?

  Reageren
  • RRSalazar

   @Minynales

   Wat je eraan doet?!? Iedereen niet meer betalen dan dat je al deed.
   Wat gaan ze doen als NL massaal niet meer betaald. Elke Nederlander afsluiten? En iedereen in de kou?
   Miljarden winst maken ze over onze ruggen.
   Maar we piepen en doen er niets tegen. Zolang dat duurt kunnen ze blijven graaien…

   Reageren
 • PP Doolaard

  Nou budget energie rekend voor vaste klanten met een variabel contact voor gas in maart 1.494 en voor elektra normaal tarief 0,46430 en dal tarief 0,39947. En dat is met trouwe klant voor deel. Dus hoezo onder prijsplafond.

  Reageren
  • EEllemieke

   @P Doolaard dat heet mensen bijmaken met een dode mus

   Reageren
  • PPatrick

   @P Doolaard precies dat. Beetje mooi weer spelen terwijl de feiten anders zijn. En qua terugleververgoeding is het helemaal een farce bij budgetenergie.

   Reageren
  • WWeite Hemmers

   @P Doolaard dat klopt helemaal heb ook een verlenging voorstel gehad en inderdaad boven het prijs plafon

   Reageren
 • JJurriën de Jong

  Ik ben alleenstaand en zit bij Van der Bron en weiger de electra rekening te betalen! gas heb ik al jaren niet meer (ik kook op camping-gas) maar toch willen ze me €345,- p/mnd rekenen! Ik stuur nu aan op afsluiting en bespaar zo bijna €4200,- op jaarbasis. Zonder T.V. heb ik dan zeeën van tijd over om te schrijven en andere leuke en nuttige dingen te doen. “I will not only surviva, I will thrive!”

  Reageren
 • TTon

  We moesten van het gas af, dus vorig jaar airco en inductiekookplaat gekocht, offerte liggen voor een elektrische boiler en dan krijgen we een plafond voor het verbruik. Ik zat afgelopen jaar met een heel laag gasverbruik en met een bijna dubbel stroom verbruik van het plafond. Dus de cv maar weer aan. Is er iemand die mij kan vertellen hoe we van dit cabinet afkomen met hun absurde ideeën????????

  Reageren
  • TTinus

   @Ton
   Leer eerst nadenken voor je zo’n reactie plaatst.

   Reageren
   • MMJB

    @Tinus

    Leer eerst eens respect tinus

    Reageren
   • LLaurens

    Ton heeft gelijk.
    Kijk eens allemaal hoeveel % belasting of overheid opgeld erop zit, het is steeds meer binnen harken voor deze mensen met hun mooie praatjes.
    Ze weten precies waar ze iedereen n poot uit trekken…benzine, energie en gas.
    Veel mensen is bijv. electr. auto veel te duur.
    Moeten eens redelijk zijn en niet mensen aan afgrond brengen.
    Moeten zelf eens voor zo’n afgeroomd salaris gaan werken en daarmee betalen.

    Reageren
  • MMinynales

   @Ton, we hebben allen gestemd en daar is als gezamenlijke keuze dit kabinet uit gekomen. En als ik nu al lees dat jij met een ander die heeft gereageerd in debat gaat omdat die er anders over denkt dan ben ik blij dat jij niet in het kabinet zit. Beste stuurlui staan aan wal.

   Reageren
   • PPatrick

    @Minynales dat hebben wij niet. Wat het kabinet nu doet stond in geen verkiezingsprogramma. Dus daar heeft niemand voor gestemd. Daarbij stemde de meerderheid voor rechts beleid en zitten we nu met links beleid, dus ook daar heeft de meerderheid niet voor gekozen. Maar met je laatste opmerking heb je zeker gelijk. De beste stuurlui zitten iig niet in dit kabinet.

    Reageren
  • MMike

   @Ton
   Stemmen 🙂

   Reageren
   • HHenk

    @Mike

    Reageren
   • HHenk

    @Mike
    Je kunt stemmen wat je wilt , ze zoeken toch hun eigen vriendjes bij elkaar ,want de partij waar ik op gestempt heb heeft meer dan 1 miljoen stemmen en die zit er niet in , en zoń eenmans partijtje met 10 stemmen ( die nota bene ook nog een kinderfeest verziekt ) die mag wel meedoen . Kortom het is een corrupte bende daarboven in denhaag .

    Reageren
  • BBeb

   Beter stemmen

   Reageren
 • RRoos

  Dan zit ik goed 20.00 euro per maand aan stroom voor 2 kamer woning ben echt blij mee

  Reageren
 • TToos

  Ik zit bij Budget Energie , maar merk niets van prijsplafond vanaf Januari ‘23! In de app staat : week 1 stroom 49 KWH €30,65 , gas 14m3 €36,95 !!! Hoe kan dit?!

  Reageren
  • AAnny

   @Hier zit ws de belasting al bij in. Bij mij tenminste wel.

   Reageren
 • RRonald Vroegop

  Daarom heb ik mijn energiecontract ook bij hen afgesloten en dat liep voor uit het nle contract wat ik ook al beregoed vond.

  Reageren
 • PPanco

  Hey
  Ik verwarm mijn woonkamer en Keuken met een standverwarming met 8 kWh en als brandstof diesel kompleet te koop met een 5 liter dieseltank te koop bij de firma VEVOR voor ca. €150 gebruikt 0,2 tot 0,3 liter per uur. De gehele instalatie staat bij mij onder mijn afdak.

  Reageren
 • Ttilly

  @Joop
  Ja Joop het zijn de kriminelen van deze tijd,als ze het geld,maar uit je zak kan kloppen,de digitale wereld komt er aan. Wat een smeerlappen,de mensen financieel uitkleden,en de bende word rijk van alle viezigheid. Kaag en Maxima,de digitale euro CBDC. Zo gaat de wereld naar de afgrond.

  Reageren
 • Aae De man

  Is echt gelul 136 euro ik ben net lid en ik moet 241 betalen permaand 800 cup licht en1000 gas 241 euro bij elkaar

  Reageren
  • RRoos

   @ae De man
   Ik betaal 20.00 euro per maand voor 2 kamer woning

   Reageren
 • AAlex

  De overheid is de boosdoener,die wil iedereen van het gas af hebben ,we hebben jaar in jaar uit ons gas uit groningen voor bijna niks verkocht aan de rest van europa,en nu de gasprijs b
  eneden de 60 euro komt blijven de enegiebedrijven maar veel te hoog met hun prijzen!,het is gewoon een spelletje!lang leven de vrije energiemarkt ,nu zie je wat er van komt!

  Reageren
 • HHans

  Vattenfall nog steeds dik boven €3.

  Reageren
  • JJan

   @Hans nou dan moet je er wat aan doen want dat mag niet!

   Reageren
  • PPele

   @Hans, de prijzen die Vattenfall hanteert zijn gebaseerd zonder dat er rekening is gehouden met het prijsplafond en dat vermelden ze duidelijk! Binnenkort wordt de app aangepast zodat je ook maandelijks kunt zien of je er onder of boven blijft. Het is idd wel schrikken als je dat zo ziet, ben benieuwd of de overheid volgend jaar ook nog steun geeft(zal wel niet als de energieprijzen dalen)

   Reageren
   • BBram

    @Pele

    Vattenfall verekend dat
    Met de eindafrekening in jullie

    Reageren
 • CC.Simons

  Ik ben ook een vaste klant van budget energie, en ook ik begrijp niet waarom wij hier niet van mee profiteren als blijvers. Dat mag toch ook wel beloond worden of niet dan? Knaagt aan me…..

  Reageren
  • FFemke

   @C.Simons
   Vanaf Maart krijgen bestaande klanten het lagere tarief ook voorgeschoteld zeggen ze bij Budget energie

   Reageren
  • NNico

   @C.Simons
   Gewoon overstappen naar een ander variabel en na een half jaar weer terug dan gelden de prijzen ook als nieuwkomer

   Reageren
 • IIna Galis

  Beste budgetenergie, als trouwe klant vind ik het bijzonder zuur dat ik niet profieer van de prijsverlaging in februari. Denk dat de acm het niet erg vindt dat bij prijsverlaging de 30 daern niet in acht genomen wordt. Zo beloon he je trouwe klanten niet

  Reageren
  • MMarcel

   @Ina Galis , ik zou mijn naam laten veranderen naar Gillis en hulp vragen aan Peter (-;

   Reageren
 • RRien

  Als je bereid bent scherp op de dagtarieven per uur van bijv. ANWB ENERGIE te letten, dan kan je veel besparen t.o.v. de vaste prijzen-voor-een-maand van bijv. ENECO en Budget Energie. Met een paar slimme stekkers programmeer je wasmachine, droger en vaatwasmachine e.d. zo dat ze gaan “draaien” als het uurtarief (zeer) laag is.

  Reageren
  • AAart

   @Rien
   Op 7-12-2022 overgestapt van Budget Energie naar ANWB Energie. Ik heb nu een variabel dynamisch tarief. Nog geen moment spijt. Rond de Kerst kreeg ik een mail dat gedurende de nacht ( 6 uur lang) het stroomtarief op nul staat.

   Reageren
 • NNorm

  Trap er niet in. Over een week is het weer anders. Ik ben blij met mijn 5j vastcontract tot 2027

  Reageren
 • JJeanne

  Ik ben al jaren klant bij budget energie en heb niet te klagen
  Per maand 208 vind ik redelijk voor een hoekhuis

  Reageren
  • KKees

   @Jeanne
   Proficiat dat u zo goed met energie omgaat. U zo het gratis morgen krijgen.

   Reageren
   • PPiet

    @Kees.
    Ja Kees nog erger €68,-/ mnd. En komende febr. gaat die weer lager, staat al zwartopwit. Maar maaar, hoe die jij dat dan? Ja ik lever meer stream terug dan ik verbruik, en ik doe een vest aan. Geen grote kooi en te grote auto/of vakanties, die vaak de oorzaak is van geen worst meer op de dis. Maar dat snappen vele door en door verwende netterlanders niet, wat we ook met zijn 17,9miljoenen allemaal te weeg brengen als het jongetje uit de slechste Europeesche klas. Phoe wat intereseerd mij dat. Jongens en meiden, Er komt een rekening die al gaande is.

    Reageren
    • AAad Arisz

     @Piet
     Komt het ook niet door de EU alles wordt van daar maar op gelegd ik heb ook het idee dat zij daar de wereld kunnen reden ik denk niet dat dat gaat lukken teveel mensen op dit bolletje die willen allemaal leuk leven Nederland straks 20 miljoen mensen wat dacht je daar van dat gaat het hier toch niet worden meer vervuiling en krimenalietijd fijn hé in de EU.

     Reageren
  • VVan Duinen

   @Jeanne
   Wij betalen ook €208 alleen aan stroom

   Reageren
 • RRon

  Straks veel nieuwe klanten en over 5 weken de prijs weer flink omhoog…..

  Reageren
  • JJaapie

   @Ron

   Je kan altijd direct opzeggen, dus je bent er ook zo weer van af.

   Reageren
   • BBarbara

    @Jaapie je vergeet de overstap boete . Als je nu overstap naar een andere energieleverancier moet je een boete betalen ivm contractbreuk.

    Reageren
    • MMarcel

     @Barbara

     Dat geldt voor jaar (of meer jarige) contacten, die al bijna een jaar niet meer gangbaar zijn

     Reageren
    • FFemke

     @Barbara
     Je krijgt geen boete bij een variabel contract dat is maandelijks opzegbaar

     Reageren
 • GGerhard

  Iedereen gewoon overstappen eenlingen neus naar de grote maatschapijen als die niet snel zakken dan gaat hun dat klanten dus geld kosten

  Reageren
 • SSila

  Is het nu echt handig om over te stappen naar een Tibber , Budget Energie of ANWB, ik weet het niet meer?

  Reageren
  • TTamara

   @Sila ik ben naar een dynamisch contract over gestapt en ben er blij mee. Ik zit bij Next energy. De app is niet fantastisch dus ik heb zelf een Excel gemaakt hoeveel ik verbruik en wat het in totaal kost (in de app staat alleen de kale prijs, dus zonder veel belastingen etc) zodat ik een redelijk overzicht heb van de kosten. Heeft ons in de 2-3 maanden dat we er zitten al een paar honderd euro gescheeld in vergelijking met de prijzen van green choice waar we eerst zaten. Goed gebruik maken van de lage prijzen op de verschillende tijden.

   Reageren
   • MMies

    @Tamara
    Moet je een slimme meter hebben?
    Hoe zie je wanneer de energie goedkoper is op de dag?

    Reageren
    • TTilly

     @Mies
     Ik heb ook een slimme meter ,kan de standen niet zien,wat moet ik doen om de standen te zien.

     Reageren
  • MMarcel

   @Sila

   Wij zitten sinds half december bij Tibber. Je ziet elke dag om 13:00 via hun app de uurprijzen van de volgende dag in een grafiek. Zo kan je precies ’timen’ wanneer je je was moet doen. Wij laden ’s nachts de auto op en we hebben zelf al een paar keer geld toe gekregen door negatieve prijzen. Het is echt geen grap. Je betaal dan letterlijk alleen de 15 ct/kwh belasting nog maar. Verder vooruitkijken kan ook, en danwel via het weerbericht. Als het over een aantal dagen hard gaat waaien knalt de prijs omlaag. Op moment van typen zijn het ‘dure’ windloze donkere neerslagdagen. Maar nog steeds is het gemiddeld nog maar 32 ct/kwh over een hele dag. Gewoon doen zou ik zeggen. Je plafond is 40 ct/kwh door het prijsplafond, maar je zit daar altijd onder.

   Reageren
  • MMenno

   @Sila

   Ik ben onlangs overgestapt op ANWB energie omdat je daar in tegenstelling tot veel andere dynamische aanbieders, een vast bedrag per maand betaald. Dus iedere maand €100 ipv december €300 en augustus €15. Ik betaal stukken minder dan ik bij Budget Energie deed. Vaatwasser snachts aan, als de stroom goedkoop tot soms zelfs gratis is (op belasting na dan). Daarnaast heb je ook gewoon het prijsplafond (verwerkt als korting), dus je hebt sowieso geen onverwacht kosten.

   Reageren
  • KKrimson

   @Sila, laat iedereen lekker het wiel voor ons blijven uitvinden, boetes betalen, kostbare slimme stekkers ,aggregaten kopen en veel te hoge afrekeningen betalen dan kunnen wij voor die paar centen extra gewoon blijven zitten. Die grote spelers moeten wel mee want als ze dat niet doen gaan wij ook overstappen (-; Paniekvoetbal noemen wij dat! Scheelt veel stress, ff de kater uit de boom kijken. Al zit je bij een veel te “dure” aanbieder zit ( prijsverschil 15 cent / m3) en een mega verbruik hebt van 500 m3 heb je het over 75 euro. Als je 500 m3 verbruikt heb je een dergelijk groot huis dat die 75 euro ook niet meer het verschil maken. Gewoon helder blijven nadenken en niet mee janken met de meute! Behalve de mensen die het ECHT niet kunnen betalen maar die zijn in de regel heel erg creatief en hoor je ook niet!

   Reageren
   • DDharmindra

    @Krimson
    Dat is niet waar, geen onzin vertellen. Bij 500m3 en 1euro verschil per m3 is dat 500euro per jaar en dus best wel raadzaam voor de kleine beurs. Zonder enige investeringen. Bij 1200m3, gemiddeld verbruik gezin heb je al gauw €1200 bespaart door van €2.39 naar €1,39 per m3 te gaan.

    Reageren
  • DDharmindra

   @Sila

   Jazeker. Budget Energie is echt okay. Alleen wat minder als je zonnepanelen hebt en terugleverd.

   Ik ga nu naar Engie omdat ik zonnepanelen heb anders was ik overgestapt naar budgetenergie.

   Reageren
 • MMaik

  De eerste energieleveranciers die onder het energieplafond zitten met hun tarieven waren toch echt dynamische energieleveranciers, Budget Energie! De gemiddelde prijs afgelopen 30 dagen was €0,24 incl. belastingen.

  Zelf ben ik laatst overgestapt naar Tibber, hierdoor is ons maandelijkse voorschot ruimschoots gehalveerd. Door het energieplafond van dit jaar kan het alleen maar positief uitpakken om een dynamisch energiecontract te hebben, de maximale prijs is toch €0,40 onder het energieplafond.

  Reageren
  • SSila

   @Maik
   Blijft dit zo of veranderd het per dag, maand?

   Reageren
   • MMaik

    @Sila Het tarief verandert per uur. Over het algemeen zullen de stroomtarieven in de zomer lager zijn dan in de winter. En over de dag heb je een ochtend- en een avondpiek.

    Reageren
  • MMH

   @Maik Zolang je eronder blijft heb je gelijk. Kom je erboven dan is het een aardig risico. (Zelf zal ik ca. 2500kwh boven het plafond zitten.

   Reageren
   • MMaik

    @MH Ik zit rond de 1800 kWh per jaar dus ruimschoots onder energieplafond. Maar als je boven de 2900 kWh per jaar komt heb je ook een nadeel bij variabele contracten

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.