Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze energieleveranciers werken (nog) zonder terugleverkosten

Er zijn op dit moment 15 energiebedrijven die terugleverkosten in rekening brengen aan klanten met zonnepanelen. Hiertoe behoren onder meer Eneco, Vandebron, Budget Energie, Greenchoice en Engie.

Voor zonnepaneelbezitters die op zoek zijn naar een (nieuw) energiecontract zijn deze bedrijven financieel gezien meestal minder interessant.

Gelukkig zijn er nog steeds een handjevol energieleveranciers die momenteel nog zonder terugleverkosten werken. Verderop in dit artikel laat ik je zien welke bedrijven dit zijn.

Maar eerst…

Terugleverkosten: hoe zat het ook alweer?

Eerst leg ik je uit wat terugleverkosten precies zijn en wanneer je ze betaalt.

Terugleverkosten zijn kosten die energiebedrijven in rekening brengen als je elektriciteit, die je met je zonnepanelen opwekt, teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer je meer stroom opwekt dan je zelf op dat moment verbruikt. De extra stroom die je niet gebruikt, gaat dan terug naar het net.

Voorbeeld:

 • Jouw zonnepanelen wekken op een zonnige dag 10 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit op
 • Van deze 10 kWh kun je maar 4 kWh direct benutten in jouw huishouden
 • Je levert die dag dus 6 kWh terug aan het elektriciteitsnet

Hoger vastrecht of schalen

Bij sommige bedrijven zijn de terugleverkosten altijd een vast bedrag en ‘verpakt’ in een hoger vastrecht. Andere leveranciers werken juist met schalen, waarin de hoogte van de terugleverkosten afhankelijk is van de totale hoeveelheid kWh’s aan elektriciteit die je op jaarbasis teruglevert.

Maandag werd bekend dat Eneco 11,5 cent aan kosten per teruggeleverde kilowattuur gaat rekenen aan klanten met zonnepanelen.

In ons dossier ‘terugleverkosten‘ wordt met een duidelijk voorbeeld uitgelegd hoe de terugleverkosten worden berekend.

Berekentool

Je kunt ook onderstaande tool gebruiken om de terugleverkosten bij verschillende leveranciers uit te rekenen:

Vul alleen de stroom in die je teruglevert aan het net, dus niet je totale opwek.

Terugleverkosten

-,--
per maand

Kies een vast contract zonder terugleverkosten

Inmiddels heb je waarschijnlijk door dat het als zonnepaneelhouder vaak voordeliger is om te kiezen voor een energieleverancier die geen terugleverkosten rekent.

Gelukkig zijn er, per 30 april 2024, nog enkele bedrijven die geen terugleverkosten in rekening brengen. Ben je op zoek naar een nieuw energiecontract? Overweeg dan een vast contract bij een van deze leveranciers.

Je vraagt je misschien af: “Waarom een vast contract?”

Wel, met een vast contract zonder terugleverkosten, kan de leverancier tijdens de contractperiode geen terugleverkosten invoeren. Dit mag pas als het contract afloopt.

Overzicht leveranciers zonder terugleverkosten

Met een jaarcontract bij één van de onderstaande bedrijven betaal je dus ten minste één jaar lang geen terugleverkosten.

Voor jouw gemak zet ik ook de actuele tarieven en terugleververgoeding erbij.

1. Essent

 • Stroomtarief: € 0,334 per kWh
 • Gastarief: € 1,279 per m3
 • Terugleververgoeding: € 0,055 per kWh
 • Geen terugleverkosten

–> Meer info

2. Vattenfall

 • Stroomtarief: € 0,297 per kWh
 • Gastarief: € 1,343 per m3
 • Terugleververgoeding: € 0,123 per kWh
 • Geen terugleverkosten

–> Meer info

3. Energiedirect

 • Stroomtarief: € 0,314 per kWh
 • Gastarief: € 1,249 per m3
 • Terugleververgoeding: € 0,050 per kWh
 • Geen terugleverkosten

–> Meer info

4. Delta

 • Stroomtarief: € 0,307 per kWh
 • Gastarief: € 1,297 per m3
 • Terugleververgoeding: € 0,090 per kWh
 • Geen terugleverkosten

–> Meer info

5. Powerpeers

 • Stroomtarief: € 0,278 per kWh
 • Gastarief: € 1,275 per m3
 • Terugleververgoeding: € 0,030 per kWh
 • Geen terugleverkosten

–> Meer info

Alle bovenstaande tarieven zijn inclusief btw en energiebelasting

6. Alle dynamische energiebedrijven

Ook als je kiest voor een dynamisch energiecontract krijg je niet te maken met terugleverkosten.

Voorbeelden van enkele bekende dynamische energiebedrijven:

Ook Vandebron, Vattenfall, Budget Energie en Eneco bieden inmiddels een dynamisch contract aan.

Houd er met een dynamisch contract wel rekening mee dat de vergoeding die je krijgt voor je teruggeleverde zonnestroom laag kan uitvallen, omdat de marktprijs op zonnige dagen soms negatief is. Het nemen van een thuisbatterij kan in dit geval een optie zijn, zodat de stroom op een gunstiger moment kan worden teruggeleverd. Hou wel rekening met de nog hoge aanschafkosten van een thuisbatterij.

In dit dossier wordt dit verder toegelicht.

Modelcontract

Een laatste optie om geen terugleverkosten te betalen, is om te kiezen voor een modelcontract, die energieleveranciers verplicht moeten aanbieden.

Een modelcontract bestaat uit dezelfde onderdelen, titels, volgorde en bewoordingen. Terugleverkosten vind je hierin niet terug. Dat is ook niet gek, want de opbouw van het modelcontract werd al in 2012 vastgesteld.

Hoewel modelcontracten vaak hogere tarieven en vastrecht hebben dan online aanbiedingen, kunnen ze voordelig zijn voor huishoudens die alleen stroom gebruiken en hun verbruik volledig salderen. Wees je bewust van deze hogere kosten en vergelijk deze zorgvuldig met andere opties om te bepalen of een modelcontract de beste keuze is voor jouw situatie.”

Bart Koenraadt (energie-expert)

Het nadeel van een modelcontract zijn de vaak hogere tarieven voor zowel stroom als gas. Bovendien heb je minder zekerheid over de tarieven, want een modelcontract is een variabel contract waarbij de tarieven iedere drie of zes maanden worden aangepast.

Vergelijking

Ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract en heb je zonnepanelen?

Vul dan je postcode, verbruik en teruglevering in op onze energievergelijker en kom er achter welke aanbieder voor jou het laagste termijnbedrag heeft.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

108 reacties

 • HHilde

  In België kan je de teveel opgewekte stroom van zonnepanelen delen met buren of vrienden, energiedelen, dus. Dat is gunstig voor beiden en ook duidelijk voor de energieleveranciers : ze weten hoeveel de zonnepanelen jaarlijks ongeveer opleveren en hoeveel beide huishoudens verbruiken. Dus hoeven ze geen extra energie aan te kopen en kunnen ze de hoeveelheid op het net beter spreiden. Kan dit in Nederland ook? Bij welke leverancier moet ik daarvoor zijn? Als het niet kan, waarom niet? Belgen zijn toch niet slimmer dan Nederlanders?

  Reageren
  • GGoel

   @Hilde

   Hoe werkt dat, welke prijs wordt betaald?

   Reageren
 • HHilde

  ik snap ondanks de uitleg niet goed hoe het werkt. op dit ogenblik heb ik nog tot november een vast contract bij Eneco. Jaarlijks verbruik stoom dal: 930 kwh en normaal: 1050kwh. Gas 975 m3. teruglevering stroom met 16 zonnepanelen dal: 1490 en normaal: 3239 volgens slimme meter. Dus dan moet volgens mij van de teruglevering nog het verbruik afgenomen worden, of vergis ik me? Terugleverkosten bij Eneco worden pas 30 dagen voor einde contract bekendgemaakt, maar ik zou nu al kunnen overstappen omdat ze de voorwaarden veranderen. Misschien is het gunstig om nu te doen omdat de energie nu goedkoper is dan in de winter? Ik wil graag een vast contract van 1 of 3 jaar, minimale kosten 😉 en zo groen mogelijke stroom. Bij welke leverancier kom ik dan uit?

  Reageren
 • WWRM

  Persoonlijk denk ik dat die zonnepanelen branche gaat instorten en het rendement gewoon beroerd is

  Ik geloof dat geld 30 procent rendement moet hebben en dat u met alle terug lever kosten en onderhoud en afschrijvingen dat nooit halen

  Nog afgezien de onzekerheid boven de markt

  Ok betaal nu 24 cent per kw bij de bekende directe energie leverancier en heb nog een mooie bonus van 300 euro

  Stook met airco en klein beetje gas en voor comfort een electrische deken in bed en op de bank en kan voor gevoelstemperatuur infra rood bij schakelen

  Ik ga een 60 euro per maand verbruiken en heb geen gezeur met wijzigende voorwaarden en de grillen van de overheid

  Ik dank iedereen voor het installeren van zonnepanelen

  Reageren
  • PPascal

   @WRM

   Het overschot gaat eerst in de accu’s en na de salderingsregeling gasn de panelen uit wanneer ik negatief ga, natuurlijk neem ik dan een dynamisch contract. Niemand profiteert van mijn investering.

   Reageren
 • CCees

  Is het dan verstandig om mijn pv uit te zetten in de zomer.
  Ik ben dan nl. Niet thuis.
  Normaal lever ik altijd meer stroom terug dan dat ik gebruik.

  Reageren
  • GGoel

   @Cees

   Bij Zonneplan worden je zonnepanelen automatisch uitgezet bij negatieve prijzen.

   Reageren
   • GGoel

    En heb je geen terugleverkosten.

    Reageren
    • GGoel

     Als je een bepaalde maand niks verbruikt dan is je rekening alleen het abonnementsgeld. Als je panelen daarnaast ook nog stroom dat geld waard is leveren dan kan je zelfs geld krijgen van Zonneplan!

     Reageren
   • DDaan

    @Goel
    Staan op YouTube verschillende filmpjes die uitleggen dat bij veelvuldig uitschakelen van je panelen tijdens opwekken de levensduur van je omvormers drastisch wordt verminderd.

    Reageren
    • GGoel

     @Daan

     Die van Zonneplan zijn er geschikt voor.

     Reageren
 • WWRM

  De enige echte stimulans is weg met de energiebelasting

  Dan betaald u een eerlijke prijs

  De overheid verdiend niks De energie maatschappijen worden een soort administratie kantoor met een daarbij behorende vergoeding

  Of u uiteindelijk afschakeld of bijschakeld wordt u eigen ding

  Die hele energie belasting is een gedrocht en wordt feitelijk alleen gebruikt om multinationals en de overheid te sponsoren

  Reageren
 • AArt

  Beste Koen Kuijper,
  Zou je ook een vergelijk en aanbieding kunnen uitleggen en aanbieden voor klanten ZONDER Int. mtr, maar die nog een DRAAISPOEL METER hebben.
  Met vriendelijke groet,
  Art
  Als dat geaccepteerd wordt, dan heeft de leverancier alleen de start – en eind datum met de bijbehorende meterstanden
  Alles wat daar tussen uit het net wordt opgenomen of aan het net wordt teruggeleverd kan en wordt niet geregistreerd.
  Uiteindelijk indien je positief heb opgenomen of negatief heb teruggeleverd- AAN EIND JAARREK – kan je alleen daarover terugleverkosten betalen.
  En mogen leveranciers ook niet elke mnd een trruglever vergoeding (admin) vragen. Ook correct?

  Reageren
  • GGoel

   @Art

   Zoek op de Nederlandstalige Wikipedia op: Kilowattuurmeter

   Reageren
 • SSimon

  Eerst doen we er alles aan om energiezuinige apparatuur te kopen.
  Dan foen we er alles aan om ons huis ze energiezuinig mogelijk te maken.
  Omdat de overheid het graag wil kopen we ook een electrische auto.
  Om dit aan te sturen leggen we zonnepanelen.
  Omdat je niet in de toekomst kan kijken leggen we extra zonnepanelen.
  De energiemaffia betaald voor de terugeleverde stroom € 0.05 per kw en verkoopt dit door vooe € 0,38 per kw.
  Nu hebben ze genoeg zonneparken en worden de consument uitgezogen en moeten betalen voor terugeleverde stroom.
  Maffia praktijken in samenwerking met de overheid.
  Ik heb ruim €60.000 in al deze voorzieningen gestoken en moet nu boeten.
  Zelfs mijn OZB is flink omhoog gegaan.
  De overheid en energiemaffia zijn laienlichters. TUIG!!

  Reageren
  • PPaul van Druten

   @Simon Hier vergelijkbaar: Zonnepanelen, Airco-verwarming, EV en dan dit gezever! Gelukkig hebben we nog een redelijk vast contract voor 2 jaar bij GreenChoice kunnen afsluiten vlak voor die teruglever-ellende begon… Overigens leveren we, per saldo, al niet meer terug nu de WV ook stroom vreet moeten we zelfs wat KWh bijkopen.

   Reageren
  • KKees

   @Simon
   Je hebt groot gelijk!
   We worden met zn allen flink belazerd!

   Reageren
 • KKeesvdm

  Jongens meisjes wat zijn we toch weer echt Nederlands negtief bezig.
  Zelf heb sinds 2018 zonpanelen en vanaf eind 2022 een full electric warmte pomp. De laatste twee jaar draai ik 0 op de meter en 0 – in mijn portemonnee. Dit dank zij onze overheid en mijn investering die zeker wordt terug verdient.
  Dankzij het voortbestaan van de salderingsregel blijft dat ook nog zo.
  Als ik niets had gedaan zou ik tenminste € 250 per maand of meer moeten betalen wat dan weer een voor heden een normaal tarief zou zijn.
  Wat we nu zien is dat door het voortbestaan van salderingsregeling door de energie maatschappijen daar nu een eigen regeling voor in de plaats komt. Daar kunnen we over mopperen maar uiteindelijk zal links of rechtsom de rekening betaalt moeten worden. Van de overheid mag je verwachten dat het gestructureerd gebeurd en niet zoals nu. Het doel is toch dat we een CO2 arme leefomgeving waarborgen. Als dat uiteindelijk lukt met gelijke kosten voor iedereen als in 2020, dan mag iedereen tevreden zijn. Ik in ieder geval wel. En als jullie allen eerlijk zijn jullie ook!!

  Reageren
  • OOpschoolgeweest?

   @Keesvdm
   Dag Kees, moeilijk he, die d’s en t’s….

   Reageren
 • KKeesvdm

  Jongens meisjes wat zijn we toch weer echt Nederlands b

  Reageren
 • HHenri

  Dus als ik moet betalen voor energie die ik lever aan een energiebedrijf dan moet dat energiebedrijf ook aan mij gaan betalen voor de energie die zij aan mij leveren.
  Toch ?

  Reageren
  • AArco

   @Henri die vergelijking gaat niet helemaal op. Jij levert wat jezelf niet gebruikt.
   Jij neemt af van het energiebedrijf wat je zelf niet opwekt.
   Oftewel: wat jij teveel hebt gaat naar het energiebedrijf zonder dat zij daarom vragen, andersom leveren zij alleen wat jij vraagt.
   Maar ik begrijp je punt wel.
   Het klopt niet dat jij moet betalen voor terugleveren terwijl het energiebedrijf die stroom verkoopt aan een ander voor de ‘normale’ verkoopprijs. Dan verdienen ze er 2x aan

   Reageren
 • WWillem

  Klopt niet, bij Mega krijg je nog steeds 5 cent terugleververgoeding.

  Reageren
 • EEric De Clercq

  Wat doen onze politiekers hieraan? NIETS!!! Zij laten maar alles ontsporen. Maar zij zijn wel de oorzaak door hun grote gedachten. Mijn elektrische verwarming staat nu zelfs te branden wanneer het niet nodig is en de airco staat aan hoewel ik er geen behoefte aan heb. Belachelijk.

  Reageren
  • BBarry

   @Eric De Clercq je zou kunnen iverw gen om je panelen af te koppelen. Wat je niet opwekt hoef je niet te verbruiken.

   Reageren
  • GGoel

   @Eric De Clercq

   Bij Zonneplan wordt de omvormer automatisch uitgeschakeld bij negatieve prijzen.

   Reageren
   • IIs dat wel slim

    @Goel

    Als de energieprijs 30/40 cent is en je mag nog steeds salderen, dan is het uitzetten van je omvormer echt dom. Je betaalt anders namelijk alleen de terugleverkosten à 11,5 cent + het negatieve saldo.

    Reageren
 • MMarten

  Volgens mij gaat Energie van ons een vast bedrag per maand rekenen voor nieuwe contracten vanaf 1 april jl

  Reageren
 • KKees

  De stroom die ik teruglever verkopen ze voor de normale Prijs aan de buuurman die geen zonnepanelen heeft en ik moet er ook nog voor het terugleveren betalen verdienen ze daar ook nog exstra op

  Reageren
 • AA.M. de Bruin

  De info klopt niet. Ik heb een jaarcontract bij Greenchoice en betaal geen terugleverkosten.

  Reageren
  • MMarten

   @A.M. de Bruin Greenchoice betaald nu 6 ct per kWh ipv 11c

   Reageren
   • AA.M. de Bruin

    @Marten precies. Dus betaal ik geen terugleverkosten.

    Reageren
  • IImke

   @A.M. de Bruin

   Info klopt helaas wel. U heeft uw contract op het juiste moment vastgezet. Ik ook, ik krijg zelfs nog een vergoeding v 11,5 cent per kWh. Maar als mijn en uw contract afloopt zijn we weldegelijk de klos.

   Reageren
   • HH.Schot

    @Het is te gek om los te lopen, dat je moet betalen op terug leveren van stroom! Er is toch al stroom te kort door het gas af te schaffen, dus moeten wij blij zijn met terug leveren van stroom! Daar komt bij de zonne panelen worden betaald door de verbruiker met de bijbehorende risico’s. Dit betekend diefstal van de verbruiker, waar zijn wij mee bezig!!!???

    Reageren
  • MMarco

   @A.M. de Bruin
   Wie een vast contract heeft betaald geen terugleverkosten. Staat ook bij eneco etc op de site.
   Daarom is het inmiddels ook zo goed als onmogelijk om een 3 jarig contract af te sluiten met zonnepanelen.

   Reageren
 • IIke

  Alle stroom intern verbruiken en niets naar de net toelaten? Is dat een goed ideė? Rekenen maar dat dat prima werkt

  Reageren
  • GGoel

   @Ike

   Batterij nemen!

   Reageren
   • MMarco

    @Goel
    Zolang ik gebruik kan maken van de salderingsregeling en dus een “hele grote openbare accu” isvoor mij een thuisbatterij te duur en niet rendabel.
    Mijn vaste contract loopt af 1 feb 2027. Rond die tijd maar weer eens kijken. Misschien is dan dynamisch met thuisbatterij wel rendabel, maar nu niet.
    Even wachten tot ze goedkoper worden. € 1000 per 10kwh modulaire opbouw zodat je kan uitbreiden is al een mooi begin.

    Reageren
    • GGoel

     @Marco

     Als je Googlet op “home battery price graph” dan zie je mooi hoe de ontwikkelingen gaan qua prijs 🙂

     Reageren
   • PPatrick

    @Goel
    Een thuisbatterij is voorlopig nog niet economisch. Bovendien heb je met name de stroom die je in de zomer opwekt in de winter nodig. Een goede batterij heeft een capaciteit op dit moment van max 10kWh. Dat is niets. Je kunt beter je auto (bij sommige merken kan dit al) als accu gebruiken, maar ook dat is natuurlijk geen optie voor stroomopslag welke je in de winter nodig hebt.

    Reageren
    • PPatrick

     @Patrick
     En dan moet je je dus ook nog een dure elektrische auto kunnen veroorloven.
     Als de overheid wil dat we vergroenen zullen ze het toch echt moeten stimuleren (dus op een of andere manier betaalbaar maken).

     Reageren
 • RRob

  Allemaal belachelijk. Dus ik moet gewoon meer stroom gaan gebruiken. Gaan al die velden van de leveranciers ook kosten betalen. Ik denk het niet. Mijn jaarvoordeel komt uit op 75 euro. Dan maar gewoon verwarming op stroom gaan gebruiken. Ook ’s nachts alles maar aan laten. Ik was zuinig, maar ze dwingen mij om anders te handelen.

  Reageren
 • VVerkerke w

  Van HEM kreeg ik een reactie ik moet toch 750 betalen omdat ik weg ging ik heb ik het begin gezegd dat te duur waren ik kreeg een grote mond ik gebruik geen licht ik ben maar alleen en ze sturen maar rekeningen die echt te gek zijn ik heb alleen maar elektriciteit en geen gas gisteren las ik dat ik zonder kosten weg kon gaan maar daar hebben ze geen trek in w.verkerke

  Reageren
  • VVerkerke w

   @Verkerke w

   Reageren
  • GGoel

   @Verkerke w

   Op Consuwijzer staat een artikel wat te doen. Google even op: “Veel vragen over energieleverancier HEM”.

   Reageren
 • SSlim

  Opa weet raad.

  Oplossing elektrificatie problemen.

  Ik rij nu eindelijk volledig elektrisch. En goedkoooop! Zelf helemaal EV ready gemaakt, mijn gewone Peugeot 205.
  Hoe? Wel simpel ! Bougies eruit in de versnelling zetten sleutel draaien en rijen maar op de startmotor..!
  Met een extra accu gaat het nog vlot ook. Binnen een minuutje naar de overburen.
  Nauwelijks netbelasting want met een normale 12V oplader ( zonder paal ) in een paar uurtjes weer vol voor de volgende rit.
  Het hoeft allemaal niet zo moeilijk en duur. In deze verwarde tijd moet je er wat van maken!

  Reageren
 • RRichard

  Hoe dan ook op den duur worden we allemaal vern##kt. De energieleveranciers weten je toch wel te vinden. Vandaag de dag moet je door de beslissingen van een ander flink betalen. Krijg je loonsverhoging kun je net zo goed gelijk weer overmaken naar bijvoorbeeld de belastingdienst want dan moet die geldverslindende organisatie weer van je hebben. Je profiteert nooit ergens van. En dat is een grote nadeel van dit land. Krijg je eens wat extra lever maar in.

  Reageren
  • GGoel

   @Richard

   Zonnepanelen zijn nog steeds goed rendabel. Lees bv eens het artikel “Energiecontract met zonnepanelen steeds duurder: is het de investering nog waard?” op deze site bij nieuws op 20 maart jl.

   Reageren
  • HH.Schot

   Richard, wij leven zogenaamd in een democratisch land, maar het is de grootste Dictatuur die je maar kunt bedenken!!!

   Reageren
 • KKees

  Ik mis Gezinsenergie

  Reageren
  • PPetra

   @Kees,
   Ik mis Woonenergie in de lijst.

   Reageren
 • RR. de Boer

  Als je nog een “oude” draaispoelmeter hebt, waar je niet op kunt zien wat men terugleverd of zelf afneemt en geen intelligente meter, dan kan je (in vergelijk met je oude jaarafrekeningen) dit alleen zien wat je afgenomen hebt per jaar.
  Dan hoef je toch niets en kan je ook nog geen teruglevering kWh zien en opgeven en kan je geen trrugleverkosten verwachten??

  Je leest hier nergens iets over.
  Toch vragen betekeningsprogramma:s en energie providers jou teruglevering kWh ’s op te geven. En of je (x aantal)
  Graag uw reactie xonnepanelen hebt (wat ze zelf kunnen opvragen)
  Graag uw reactie.

  Reageren
 • AAndreplusplus

  Je kan gas en elektriciteit afnemen bij verschillende leveranciers

  Reageren
  • HH.Schot

   @Andreplusplus, door de liberalisering, wordt het mogelijk gemaakt de leverancier kan en mag berekenen wat hij wil, foute boel!!!

   Reageren
 • MMartin Magda

  Waar is ecopower ergens in uwe lijst?

  Reageren
  • GGoel

   @Martin Magda

   Heb je de Energievergelijker bovenaan de pagina gebruikt?

   Reageren
 • DDurk

  We komen er op den duur allemaal wel achter. Net of de boeren en de visserij die nu de klos zijn, in de jaren ‘60 moesten zij modernisering onder gaan grote ligboxenstal stallen en grote schepen, en nu in krimpen. Nog 10 jaar dan zijn de zonnepaneel houders de klos.

  Reageren
  • DDirk

   @Durk boeren gooien hun hele boerenschuren vol met zonnepanelen en hebben geen kosten voor terugleveren

   Reageren
  • GGoel

   @Durk

   Zonnepaneelhouders zijn niet de klos. Vanwege de salderingssubsidie maken de energieleveranciers veel kosten die zij ook verhalen op degenen zonder panelen. Dat wordt nu rechtgetrokken. Maar zonnepanelen zijn nog steeds enorm rendabel en besparen jou veel geld!

   Reageren
   • RRik

    @Goel
    Zou het kunnen dat huishoudens zonder zonnepanelen profiteren van lagere tarieven omdat huishoudens mét zonnepanelen zoveel terugleveren?

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.