Deze energieleveranciers werken (nog) zonder terugleverkosten
Op dit moment brengen nagenoeg alle energiebedrijven terugleverkosten in rekening aan klanten met zonnepanelen. Hiertoe behoren onder meer Essent, Eneco, Vandebron, Vattenfall, Budget Energie, Greenchoice en Engie.
Voor zonnepaneelbezitters die op zoek zijn naar een (nieuw) energiecontract zijn deze bedrijven financieel gezien meestal minder interessant. Gelukkig zijn er nog een paar energieleveranciers waar je geen terugleverkosten betaalt.
Deze informatie is op 3 september 2024 bijgewerkt.
Terugleverkosten: hoe zat het ook alweer?
Eerst leg ik je uit wat terugleverkosten precies zijn en wanneer je ze betaalt.
Terugleverkosten zijn kosten die energiebedrijven in rekening brengen als je elektriciteit, die je met je zonnepanelen opwekt, teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer je meer stroom opwekt dan je zelf op dat moment verbruikt. De extra stroom die je niet gebruikt, gaat dan terug naar het net.
Voorbeeld:
- Jouw zonnepanelen wekken op een zonnige dag 10 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit op
- Van deze 10 kWh kun je maar 4 kWh direct benutten in jouw huishouden
- Je levert die dag dus 6 kWh terug aan het elektriciteitsnet
- Hierover betaal je terugleverkosten
Berekening van terugleverkosten
Hoeveel terugleverkosten je betaalt hangt af van je leverancier en de methode die wordt toegepast voor de berekening.
Er zijn drie opties
- De meeste energieleveranciers werken met schalen (staffels), waarin de hoogte van de terugleverkosten afhankelijk is van de totale hoeveelheid kWh’s aan elektriciteit die je op jaarbasis teruglevert.
- Bij andere energieleveranciers geldt dat je een tarief moet betalen voor elke kilowattuur die je teruglevert aan het net, bijvoorbeeld 11,5 cent per kilowattuur.
- Sommige bedrijven zijn de terugleverkosten ‘verpakt’ in een hoger vastrecht.
Berekentool
Je kunt ook onderstaande tool gebruiken om de terugleverkosten bij verschillende leveranciers uit te rekenen:
Vul alleen de stroom in die je teruglevert aan het net, dus niet je totale opwek.
Terugleverkosten
per maand
In ons kennisdossier terugleverkosten vind je een volledig overzicht van de energiebedrijven met (en zonder) terugleverkosten.
Overzicht energieleveranciers zonder terugleverkosten
Je betaalt geen terugleverkosten aan de energieleverancier als je kiest voor:
- Een dynamisch energiecontract
- Een modelcontract
Modelcontract
Een laatste optie om geen terugleverkosten te betalen, is om te kiezen voor een modelcontract, die alle energieleveranciers verplicht moeten aanbieden.
Eén van de beste opties voor een modelcontract is die van Vattenfall:
- € 0,285 per kWh
- € 1,286 per m3
- Geen terugleverkosten
- Tarieven wijzigen twee keer per jaar
Voor dit modelcontract bereken je hier het termijnbedrag.
Wat is een modelcontract eigenlijk?
Een modelcontract bestaat uit dezelfde onderdelen, titels, volgorde en bewoordingen. Terugleverkosten vind je hierin niet terug. Dat is ook niet gek, want de opbouw van het modelcontract werd al in 2012 vastgesteld.
Hoewel modelcontracten vaak hogere tarieven en vastrecht hebben dan online aanbiedingen, kunnen ze voordelig zijn voor huishoudens die alleen stroom gebruiken en hun verbruik volledig salderen. Wees je bewust van deze hogere kosten en vergelijk deze zorgvuldig met andere opties om te bepalen of een modelcontract de beste keuze is voor jouw situatie.”
Bart Koenraadt (energie-expert)
Het nadeel van een modelcontract zijn de vaak hogere tarieven voor zowel stroom als gas. Bovendien heb je minder zekerheid over de tarieven, want een modelcontract is een variabel contract waarbij de tarieven iedere drie of zes maanden worden aangepast.
Alle dynamische energiebedrijven
Ook als je kiest voor dynamisch energiecontract krijg je niet te maken met terugleverkosten.
Voorbeelden van enkele bekende dynamische energiebedrijven:
- Zonneplan
- Next Energy
- ANWB Energie
Ook Vandebron, Vattenfall, Budget Energie en Eneco bieden inmiddels een dynamisch contract aan.
Houd er met een dynamisch contract wel rekening mee dat de vergoeding die je krijgt voor je teruggeleverde zonnestroom laag kan uitvallen, omdat de marktprijs op zonnige dagen soms negatief is.
Het nemen van een thuisbatterij kan in dit geval een optie zijn, zodat de stroom op een gunstiger moment kan worden teruggeleverd. Hou wel rekening met de nog hoge aanschafkosten van een thuisbatterij.
In dit dossier wordt dit verder toegelicht.
Vergelijking
In sommige gevallen kan het wel degelijk aantrekkelijk zijn om een energiecontract te kiezen waarin je wel terugleverkosten betaalt. Soms is de bonus die wordt uitgekeerd dusdanig hoog ook dat hiermee de terugleverkosten teniet worden gedaan.
Ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract en heb je zonnepanelen?
Vul dan je postcode, verbruik en teruglevering in op onze energievergelijker en kom er achter welke aanbieder voor jou het laagste termijnbedrag heeft.
VVisser
Klopt, helemaal niets van. Bij vijf aanbieders staat geen terugleverkosten. En alle vijf zijn ze nog duur ook met terugleverkosten.
ReagerenIk denk dat deze website provisie krijgt voor foutieve informatie.
AAlbert
Hallo dit zijn praktijken die niet worden vermeld bij het aanschaffen van zonnepanelen. Tijdens de wedstrijd de regels veranderen. (mijn oplossing)Waarom schaffen de geldvragende energieleveranciers niet zelf een enorme opslag accu aan om het teveel aan stroom op te slaan.
ReagerenAAndré
Dit overzicht deugt van geen kanten. Alle genoemde leveranciers vragen een terugleververgoeding.
ReagerenRRoy
Volgens mij gaan die grote zonne weides geen terugleververgoeding betalen hoewel ze bijna niets afnemen en alleen maar terugleveren .
ReagerenEn door deze zonneweides wordt het net overbelast , niet door de huishoudens die bijna gesmeekt werden om zonnepalen op dak te leggen om energie te besparen .
Hoe geloofwaardig is onze politiek ?
Volgende stap ! Iedereen een thuisaccu aansmeren en dan na 5 jaar erachterkomen dat er geen stroom teruggeleverd wordt . En moeten we dan weer ergens anders voor gaan betalen ?
RRon Janssen
@Roy
ReagerenJa ,daar zou je best gelijk in kunnen hebben ,en dit is niet alleen met zonnepanelen maar met alles .Ze laten ons eerst de kat op het spek te binden en later gaan zij er mee van door .
Ik ben er beetje klaar mee met die energie transitie ,en zeker met onze politiek die daar over gaan. Ik ga mij hagje zelf maar eens redden ,en moeten de andere maar zien hoe ze rond komen . Dit is wat ze willen .Ik voormijzelf en (god ….) voor ons alle
AAuke
Kan iemand mij goed uitleggen hoe het werkt ik vraag stroom . ik lever stroom deze lees ik af verschil wat ik heb heb bv 10 meer geleverd moet je hier dan over betalen winters zal ik meer nodig hebben kan je de meterstanden dan verrekenen met elkaar en wat je dan te veel hebt geleverd betalen
ReagerenDDennis
Hey super bedankt voor het op een rijtje zetten van alle alternatieven. Ik heb zojuist een mail van Essent (mijn provider) gekregen dat zij per 1 juli terugleveringskosten gaan hanteren. Dus heb de lijst bovenin gebruikt om bij andere providers na te gaan. Maar ook zij werken nu bij het aanvragen van een contract allemaal met terugleveringskosten. Ben bang dat ik te laat ben.
ReagerenHHilde
In België kan je de teveel opgewekte stroom van zonnepanelen delen met buren of vrienden, energiedelen, dus. Dat is gunstig voor beiden en ook duidelijk voor de energieleveranciers : ze weten hoeveel de zonnepanelen jaarlijks ongeveer opleveren en hoeveel beide huishoudens verbruiken. Dus hoeven ze geen extra energie aan te kopen en kunnen ze de hoeveelheid op het net beter spreiden. Kan dit in Nederland ook? Bij welke leverancier moet ik daarvoor zijn? Als het niet kan, waarom niet? Belgen zijn toch niet slimmer dan Nederlanders?
ReagerenGGoel
@Hilde
Hoe werkt dat, welke prijs wordt betaald?
ReagerenHHilde
ik snap ondanks de uitleg niet goed hoe het werkt. op dit ogenblik heb ik nog tot november een vast contract bij Eneco. Jaarlijks verbruik stoom dal: 930 kwh en normaal: 1050kwh. Gas 975 m3. teruglevering stroom met 16 zonnepanelen dal: 1490 en normaal: 3239 volgens slimme meter. Dus dan moet volgens mij van de teruglevering nog het verbruik afgenomen worden, of vergis ik me? Terugleverkosten bij Eneco worden pas 30 dagen voor einde contract bekendgemaakt, maar ik zou nu al kunnen overstappen omdat ze de voorwaarden veranderen. Misschien is het gunstig om nu te doen omdat de energie nu goedkoper is dan in de winter? Ik wil graag een vast contract van 1 of 3 jaar, minimale kosten 😉 en zo groen mogelijke stroom. Bij welke leverancier kom ik dan uit?
ReagerenWWRM
Persoonlijk denk ik dat die zonnepanelen branche gaat instorten en het rendement gewoon beroerd is
Ik geloof dat geld 30 procent rendement moet hebben en dat u met alle terug lever kosten en onderhoud en afschrijvingen dat nooit halen
Nog afgezien de onzekerheid boven de markt
Ok betaal nu 24 cent per kw bij de bekende directe energie leverancier en heb nog een mooie bonus van 300 euro
Stook met airco en klein beetje gas en voor comfort een electrische deken in bed en op de bank en kan voor gevoelstemperatuur infra rood bij schakelen
Ik ga een 60 euro per maand verbruiken en heb geen gezeur met wijzigende voorwaarden en de grillen van de overheid
Ik dank iedereen voor het installeren van zonnepanelen
ReagerenPPascal
@WRM
Het overschot gaat eerst in de accu’s en na de salderingsregeling gasn de panelen uit wanneer ik negatief ga, natuurlijk neem ik dan een dynamisch contract. Niemand profiteert van mijn investering.
ReagerenEErol
@Pascal
Zo is dat. Goed gezegd.
ReagerenCCees
Is het dan verstandig om mijn pv uit te zetten in de zomer.
ReagerenIk ben dan nl. Niet thuis.
Normaal lever ik altijd meer stroom terug dan dat ik gebruik.
GGoel
@Cees
Bij Zonneplan worden je zonnepanelen automatisch uitgezet bij negatieve prijzen.
ReagerenGGoel
En heb je geen terugleverkosten.
ReagerenGGoel
Als je een bepaalde maand niks verbruikt dan is je rekening alleen het abonnementsgeld. Als je panelen daarnaast ook nog stroom dat geld waard is leveren dan kan je zelfs geld krijgen van Zonneplan!
ReagerenDDaan
@Goel
ReagerenStaan op YouTube verschillende filmpjes die uitleggen dat bij veelvuldig uitschakelen van je panelen tijdens opwekken de levensduur van je omvormers drastisch wordt verminderd.
GGoel
@Daan
Die van Zonneplan zijn er geschikt voor.
ReagerenWWRM
De enige echte stimulans is weg met de energiebelasting
Dan betaald u een eerlijke prijs
De overheid verdiend niks De energie maatschappijen worden een soort administratie kantoor met een daarbij behorende vergoeding
Of u uiteindelijk afschakeld of bijschakeld wordt u eigen ding
Die hele energie belasting is een gedrocht en wordt feitelijk alleen gebruikt om multinationals en de overheid te sponsoren
ReagerenAArt
Beste Koen Kuijper,
ReagerenZou je ook een vergelijk en aanbieding kunnen uitleggen en aanbieden voor klanten ZONDER Int. mtr, maar die nog een DRAAISPOEL METER hebben.
Met vriendelijke groet,
Art
Als dat geaccepteerd wordt, dan heeft de leverancier alleen de start – en eind datum met de bijbehorende meterstanden
Alles wat daar tussen uit het net wordt opgenomen of aan het net wordt teruggeleverd kan en wordt niet geregistreerd.
Uiteindelijk indien je positief heb opgenomen of negatief heb teruggeleverd- AAN EIND JAARREK – kan je alleen daarover terugleverkosten betalen.
En mogen leveranciers ook niet elke mnd een trruglever vergoeding (admin) vragen. Ook correct?
GGoel
@Art
Zoek op de Nederlandstalige Wikipedia op: Kilowattuurmeter
ReagerenSSimon
Eerst doen we er alles aan om energiezuinige apparatuur te kopen.
ReagerenDan foen we er alles aan om ons huis ze energiezuinig mogelijk te maken.
Omdat de overheid het graag wil kopen we ook een electrische auto.
Om dit aan te sturen leggen we zonnepanelen.
Omdat je niet in de toekomst kan kijken leggen we extra zonnepanelen.
De energiemaffia betaald voor de terugeleverde stroom € 0.05 per kw en verkoopt dit door vooe € 0,38 per kw.
Nu hebben ze genoeg zonneparken en worden de consument uitgezogen en moeten betalen voor terugeleverde stroom.
Maffia praktijken in samenwerking met de overheid.
Ik heb ruim €60.000 in al deze voorzieningen gestoken en moet nu boeten.
Zelfs mijn OZB is flink omhoog gegaan.
De overheid en energiemaffia zijn laienlichters. TUIG!!
PPaul van Druten
@Simon Hier vergelijkbaar: Zonnepanelen, Airco-verwarming, EV en dan dit gezever! Gelukkig hebben we nog een redelijk vast contract voor 2 jaar bij GreenChoice kunnen afsluiten vlak voor die teruglever-ellende begon… Overigens leveren we, per saldo, al niet meer terug nu de WV ook stroom vreet moeten we zelfs wat KWh bijkopen.
ReagerenKKees
@Simon
ReagerenJe hebt groot gelijk!
We worden met zn allen flink belazerd!
GGeert
@Simon
ReagerenHelemaal met jou eens! Het is schandalig. Jou verhaal klopt als een bus. Zo is het.
KKeesvdm
Jongens meisjes wat zijn we toch weer echt Nederlands negtief bezig.
ReagerenZelf heb sinds 2018 zonpanelen en vanaf eind 2022 een full electric warmte pomp. De laatste twee jaar draai ik 0 op de meter en 0 – in mijn portemonnee. Dit dank zij onze overheid en mijn investering die zeker wordt terug verdient.
Dankzij het voortbestaan van de salderingsregel blijft dat ook nog zo.
Als ik niets had gedaan zou ik tenminste € 250 per maand of meer moeten betalen wat dan weer een voor heden een normaal tarief zou zijn.
Wat we nu zien is dat door het voortbestaan van salderingsregeling door de energie maatschappijen daar nu een eigen regeling voor in de plaats komt. Daar kunnen we over mopperen maar uiteindelijk zal links of rechtsom de rekening betaalt moeten worden. Van de overheid mag je verwachten dat het gestructureerd gebeurd en niet zoals nu. Het doel is toch dat we een CO2 arme leefomgeving waarborgen. Als dat uiteindelijk lukt met gelijke kosten voor iedereen als in 2020, dan mag iedereen tevreden zijn. Ik in ieder geval wel. En als jullie allen eerlijk zijn jullie ook!!
OOpschoolgeweest?
@Keesvdm
ReagerenDag Kees, moeilijk he, die d’s en t’s….
KKeesvdm
Jongens meisjes wat zijn we toch weer echt Nederlands b
ReagerenHHenri
Dus als ik moet betalen voor energie die ik lever aan een energiebedrijf dan moet dat energiebedrijf ook aan mij gaan betalen voor de energie die zij aan mij leveren.
ReagerenToch ?
AArco
@Henri die vergelijking gaat niet helemaal op. Jij levert wat jezelf niet gebruikt.
ReagerenJij neemt af van het energiebedrijf wat je zelf niet opwekt.
Oftewel: wat jij teveel hebt gaat naar het energiebedrijf zonder dat zij daarom vragen, andersom leveren zij alleen wat jij vraagt.
Maar ik begrijp je punt wel.
Het klopt niet dat jij moet betalen voor terugleveren terwijl het energiebedrijf die stroom verkoopt aan een ander voor de ‘normale’ verkoopprijs. Dan verdienen ze er 2x aan
WWillem
Klopt niet, bij Mega krijg je nog steeds 5 cent terugleververgoeding.
ReagerenEEric De Clercq
Wat doen onze politiekers hieraan? NIETS!!! Zij laten maar alles ontsporen. Maar zij zijn wel de oorzaak door hun grote gedachten. Mijn elektrische verwarming staat nu zelfs te branden wanneer het niet nodig is en de airco staat aan hoewel ik er geen behoefte aan heb. Belachelijk.
ReagerenBBarry
@Eric De Clercq je zou kunnen iverw gen om je panelen af te koppelen. Wat je niet opwekt hoef je niet te verbruiken.
ReagerenGGoel
@Eric De Clercq
Bij Zonneplan wordt de omvormer automatisch uitgeschakeld bij negatieve prijzen.
ReagerenIIs dat wel slim
@Goel
Als de energieprijs 30/40 cent is en je mag nog steeds salderen, dan is het uitzetten van je omvormer echt dom. Je betaalt anders namelijk alleen de terugleverkosten à 11,5 cent + het negatieve saldo.
ReagerenMMarten
Volgens mij gaat Energie van ons een vast bedrag per maand rekenen voor nieuwe contracten vanaf 1 april jl
ReagerenKKees
De stroom die ik teruglever verkopen ze voor de normale Prijs aan de buuurman die geen zonnepanelen heeft en ik moet er ook nog voor het terugleveren betalen verdienen ze daar ook nog exstra op
ReagerenAA.M. de Bruin
De info klopt niet. Ik heb een jaarcontract bij Greenchoice en betaal geen terugleverkosten.
ReagerenMMarten
@A.M. de Bruin Greenchoice betaald nu 6 ct per kWh ipv 11c
ReagerenAA.M. de Bruin
@Marten precies. Dus betaal ik geen terugleverkosten.
ReagerenIImke
@A.M. de Bruin
Info klopt helaas wel. U heeft uw contract op het juiste moment vastgezet. Ik ook, ik krijg zelfs nog een vergoeding v 11,5 cent per kWh. Maar als mijn en uw contract afloopt zijn we weldegelijk de klos.
ReagerenHH.Schot
@Het is te gek om los te lopen, dat je moet betalen op terug leveren van stroom! Er is toch al stroom te kort door het gas af te schaffen, dus moeten wij blij zijn met terug leveren van stroom! Daar komt bij de zonne panelen worden betaald door de verbruiker met de bijbehorende risico’s. Dit betekend diefstal van de verbruiker, waar zijn wij mee bezig!!!???
ReagerenMMarco
@A.M. de Bruin
ReagerenWie een vast contract heeft betaald geen terugleverkosten. Staat ook bij eneco etc op de site.
Daarom is het inmiddels ook zo goed als onmogelijk om een 3 jarig contract af te sluiten met zonnepanelen.
CChris
@A.M. de Bruin
ReagerenVanaf 1 augustus wel. En flink ook!
IIke
Alle stroom intern verbruiken en niets naar de net toelaten? Is dat een goed ideė? Rekenen maar dat dat prima werkt
ReagerenGGoel
@Ike
Batterij nemen!
ReagerenMMarco
@Goel
ReagerenZolang ik gebruik kan maken van de salderingsregeling en dus een “hele grote openbare accu” isvoor mij een thuisbatterij te duur en niet rendabel.
Mijn vaste contract loopt af 1 feb 2027. Rond die tijd maar weer eens kijken. Misschien is dan dynamisch met thuisbatterij wel rendabel, maar nu niet.
Even wachten tot ze goedkoper worden. € 1000 per 10kwh modulaire opbouw zodat je kan uitbreiden is al een mooi begin.
GGoel
@Marco
Als je Googlet op “home battery price graph” dan zie je mooi hoe de ontwikkelingen gaan qua prijs 🙂
ReagerenPPatrick
@Goel
ReagerenEen thuisbatterij is voorlopig nog niet economisch. Bovendien heb je met name de stroom die je in de zomer opwekt in de winter nodig. Een goede batterij heeft een capaciteit op dit moment van max 10kWh. Dat is niets. Je kunt beter je auto (bij sommige merken kan dit al) als accu gebruiken, maar ook dat is natuurlijk geen optie voor stroomopslag welke je in de winter nodig hebt.
PPatrick
@Patrick
ReagerenEn dan moet je je dus ook nog een dure elektrische auto kunnen veroorloven.
Als de overheid wil dat we vergroenen zullen ze het toch echt moeten stimuleren (dus op een of andere manier betaalbaar maken).
RRene
@Ike
ReagerenJazeker kan dat, wanneer er een grendeldiode geplaatst wordt. Is terug leveren niet mogelijk. De diode werkt als een terugslagklep. Wanneer er meer energie wordt opgewekt door je panelen dan je verbruikt, zal de spanning hoger worden, wanneer de spanning hoger wordt dan 245v dan schakelt je omvormer af, zakt de spanning dan komt de omvormer vanzelf weer terug. Kijk eens bij Amazon een setje grendeldiodes heb je voor nog geen 30 euro, en je installatie is na de hoofdschakelaar van jouw zelf, dus je bepaald zelf of je terugleverd of niet. Moet ik hier maandelijks 30 euro voor betalen, dan moet ik bij vijf cent terugleveringvergoeding 600 kwh terugleveren. Ik kan dan wel niet salderen, maar heb de eerste 360 euro te pakken. Daar kan ik dan weer 900 kwh voor kopen. En ik hou de mogelijkheid om bij grote opbrengst, extra bij te schakelen airco oid. Dit voordeel heb ik dan zonder dat wat extra kost. Ingreep in de meterkast, twee uur montagewerkzaamheden, en een paar tientjes aan bedrading. En je bent van deze terreur af, want je hebt wel panelen, maar teruglevering is uitgesloten, dus ook geen vergoeding hiervoor mogelijk door de energie aanbieder.
RRob
Allemaal belachelijk. Dus ik moet gewoon meer stroom gaan gebruiken. Gaan al die velden van de leveranciers ook kosten betalen. Ik denk het niet. Mijn jaarvoordeel komt uit op 75 euro. Dan maar gewoon verwarming op stroom gaan gebruiken. Ook ’s nachts alles maar aan laten. Ik was zuinig, maar ze dwingen mij om anders te handelen.
ReagerenVVerkerke w
Van HEM kreeg ik een reactie ik moet toch 750 betalen omdat ik weg ging ik heb ik het begin gezegd dat te duur waren ik kreeg een grote mond ik gebruik geen licht ik ben maar alleen en ze sturen maar rekeningen die echt te gek zijn ik heb alleen maar elektriciteit en geen gas gisteren las ik dat ik zonder kosten weg kon gaan maar daar hebben ze geen trek in w.verkerke
ReagerenVVerkerke w
@Verkerke w
ReagerenGGoel
@Verkerke w
Op Consuwijzer staat een artikel wat te doen. Google even op: “Veel vragen over energieleverancier HEM”.
ReagerenSSlim
Opa weet raad.
Oplossing elektrificatie problemen.
Ik rij nu eindelijk volledig elektrisch. En goedkoooop! Zelf helemaal EV ready gemaakt, mijn gewone Peugeot 205.
ReagerenHoe? Wel simpel ! Bougies eruit in de versnelling zetten sleutel draaien en rijen maar op de startmotor..!
Met een extra accu gaat het nog vlot ook. Binnen een minuutje naar de overburen.
Nauwelijks netbelasting want met een normale 12V oplader ( zonder paal ) in een paar uurtjes weer vol voor de volgende rit.
Het hoeft allemaal niet zo moeilijk en duur. In deze verwarde tijd moet je er wat van maken!