Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze energieleveranciers salderen per maand of per uur (en waarom dat je geld kost)

Huishoudens met zonnepanelen hebben minder last van de torenhoge stroomprijs in hun energiecontract. Door te salderen kunnen zij de stroom die ze in een jaar opwekken wegstrepen tegen de dure stroom die wordt afgenomen van de leverancier.

Maar niet iedereen profiteert.

Er zijn namelijk meerdere energieleveranciers die per maand of zelfs per uur salderen. En dat is in het nadeel van de consument.

In dit artikel lees je:

  • Wat salderen precies is
  • Hoe jouw energieleverancier saldeert
  • Waarom dit soms nadelig is (en je geld kost)

We duiken er direct in.

Wat is salderen?

Eerst wat uitleg. Want wat is salderen eigenlijk?

Bij salderen kijkt de energieleverancier naar twee waarden:

  1. De hoeveelheid stroom (in kWh) je aan het net hebt teruggeleverd
  2. De hoeveelheid stroom (in kWh) die je hebt afgenomen van het net

Deze twee getallen worden 1 op 1 tegen elkaar weggestreept, namelijk stroom afgenomen van het net minus stroom teruggeleverd aan het net.

Wanneer lever ik terug aan het net?

  • Je levert stroom terug aan het net wanneer je op een bepaald moment meer stroom opwekt met je panelen dan dat je zelf verbruikt in je huishouden.
  • Je verbruikt stroom van het net wanneer je op een bepaald moment meer stroom verbruikt dan dat je opwekt met je panelen.

Terugleververgoeding

Als je meer elektriciteit teruglevert dan dat je afneemt, ontvang je een terugleververgoeding. Maar deze vergoeding is meestal fors lager dan de kWh-prijs in je contract.

Zo krijg je bij Essent maar 5,5 cent per kWh overschot. Eneco doet het met 9 cent iets beter. Vattenfall geeft het meeste van de grote leveranciers: 16,8 cent per kWh.

Kortom, het is voordelig om zoveel mogelijk opgewekte stroom direct te gebruiken of te salderen.

Salderingsbeleid per energieleverancier

Een energieleverancier kan per jaar, per maand of per uur salderen:

  • Bij salderen per jaar kijkt de energieleverancier voor een heel jaar hoeveel kWh aan stroom je aan het net hebt teruggeleverd en hoeveel kWh aan elektriciteit je hebt verbruikt.
  • Bij salderen per maand kijkt de energieleverancier iedere maand hoeveel kWh elektriciteit je aan het net hebt teruggegeven en hoeveel kWh aan elektriciteit je hebt verbruikt.
  • Bij dynamisch jaarsalderen kijkt de leverancier ieder uur hoeveel kWh elektriciteit je hebt teruggegeven aan het net en hoeveel kWh elektriciteit je hebt verbruikt. De verrekening vindt wel op jaarbasis plaats, waarbij je alleen belasting betaalt over je netto verbruik.

Dynamisch salderen

Extra informatie:

Bij dynamisch salderen wordt na één jaar de totale, gemiddelde waarde van de opgewekte stroom (incl. energiebelasting en btw) verrekend met de totale, gemiddelde waarde van de verbruikte stroom (incl. energiebelasting en btw). Je betaalt alleen energiebelasting en btw over je nettoverbruik.

In deze pdf een voorbeeld hoe salderen precies werkt bij een dynamische leverancier (Frank)

Het beleid per leverancier (in 2022):

EnergieleverancierSalderen
ANWB EnergieDynamisch
BudgetEnergieJaarlijks
CleanEnergyJaarlijks
Coolblue EnergieJaarlijks
Delta EnergieJaarlijks
DGB EnergieJaarlijks
easyEnergieDynamisch
EngieJaarlijks
Energiedirect.nlJaarlijks
EnecoJaarlijks
Energie van OnsJaarlijks
EssentJaarlijks
Frank EnergieDynamisch
Green ChoiceJaarlijks
Innova EnergieJaarlijks
MegaJaarlijks
NextEnergyDynamisch
NLEJaarlijks
om | nieuwe energieJaarlijks
OxxioJaarlijks
PowerpeersJaarlijks
Pure EnergieJaarlijks
Shell EnergyJaarlijks
United ConsumersJaarlijks
VrijopnaamPer factuur
VandebronJaarlijks
VattenfallJaarlijks
Woon energieJaarlijks

Per maand salderen nadelig

Salderen per maand is niet gunstig voor mensen met zonnepanelen. Sterker nog, het kost je indirect geld.

Hoe zit dat?

Je zonnepanelen leveren tussen april en augustus het meeste op. Dat is goed te zien in de onderstaande grafiek van een woning die jaarlijks 4.000 kWh aan stroom opwekt.

Als er per maand wordt gesaldeerd (in plaats van per jaar) kun je het overschot aan zonnestroom in de zomer niet meer weg strepen tegen het stroomverbruik in de winter. Bij jaarlijks salderen kan dit wel (!).

Gemiddeld opgewekte stroom met zonnepanelen in een heel jaar

In de wintermaanden wekken de panelen veel minder op. Je zult dan stroom moeten gaan
inkopen. En in de zomermaanden krijg je voor je overschot zonnestroom een terugleververgoeding die veel lager ligt dan de prijs die betaalt voor het afnemen van stroom.

Dynamisch salderen

Energieleveranciers die werken met dynamische energiecontracten salderen per jaar. Maar het salderen gaat anders dan bij de traditionele leveranciers en dat is vaak in je nadeel.

Dat zit namelijk zo:

Overdag, als de zon schijnt, leveren jouw zonnepanelen de meeste elektriciteit op. Maar veel mensen zijn dan niet thuis en het huishouden verbruikt niet zoveel stroom. Voor iedere kWh die je per uur opwekt boven je verbruik krijg je hier het dynamische uurtarief voor.

Stel dat de kale stroomprijs tussen 13:00 en 14:00 € 0,15 per kWh bedraagt. Dan krijg je voor alle opgewekte stroom in dat uur dus € 0,15 per kWh (plus energiebelasting en btw).

Het probleem?

Het grootste nadeel van zonnepanelen bij een dynamisch energiecontract is dat de stroomprijs overdag meestal een stuk lager ligt dan in de ochtenden en avonden. Dat is goed te zien in de onderstaande grafiek met de dynamische tarieven op maandag 19 september.

Kale verkoop- en inkoopprijzen voor elektriciteit

Voor je opgewekte zonne-energie overdag ontvang je maar 15 eurocent, terwijl je ’s avonds 44 cent betaalt voor stroom die je dan moet afnemen van het net. Dat weegt niet tegen elkaar op.

Stel dat je op jaarbasis 2.500 kWh verbruikt, dan kan je tot 2.500 kWh salderen. Produceer je meer dan je verbruikt in een jaar? Dan heb je over de overproductie geen recht op teruggave van de energiebelasting en btw.

Oplossing

Je kunt het probleem van een lagere stroomprijs overdag gedeeltelijk tackelen door een elektrische auto bijvoorbeeld overdag op te laden en rond het middaguur de wasmachine en vaatwasser te gebruiken.

Je verbruik is dan hoger op de moment waarop stroom goedkoop is. Toch zijn zonnepanelen bij een dynamisch energiecontract geen ideale combinatie.

Gelukkig biedt een dynamisch energiecontract wel degelijk enkele belangrijke voordelen:

  • Fors lagere stroom- en gasprijzen (op dit moment)
  • Je verbruik afstemmen met de uren waarin de stroomprijs laag ligt
  • Je profiteert direct als de prijzen dalen
  • Dagelijks opzegbare contracten

Deze voordelen kunnen soms opwegen tegen het nadeel van salderen.

Maak hier een vergelijking tussen variabele en dynamische energiecontracten.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

151 reacties

  • RRein

    Ik heb zonne panelen op mijn dak wat ik spaart word gelijk gebruikt

    Reageren
  • GGerhard

    Er worden morgen bij mij zonnepanelen geplaatst. Ik zit op dit moment bij Frank Energie, salderen dus per uur. Ben tot dusver best tevreden bij Frank en veel bewuster met energieverbruik bezig. Maar zoals ik het nu lees is het niet verstandig bij Frank Energie te blijven? Wie weet er een goed alternatief? Excuses voor dat ik me hier nog niet goed over geïnformeerd heb, maar vragen kan altijd. Alvast bedankt voor uw reactie.

    Reageren
    • RRik Heerema

      @Gerhard
      Bij Frank salderen ze ook gewoon per jaar, ik zit ook bij deze club echt goud! Dit was hun reactie afgelopen januari;
      Salderen gebeurt zoals je gewend bent op jaarbasis. Wel corrigeren we elke maand voor de werkelijk leveringskosten.
      Aan het eind van het jaar of het contract bekijken we op basis van je gerealiseerde jaarverbruik en eventueel gerealiseerde opwek wat de feitelijke kosten voor Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) zijn. Deze kosten worden verrekend bij je jaar- of eindafrekening.

      Reageren
      • AArjan

        @Rik Heerema

        Volgens mij salderen ze wel dynamisch maar wordt er op jaarbasis alleen naar de energiebelasting gekeken.
        Dit moet anders zou die ODE niet meer kloppen.

        Reageren
    • MMartijn

      @Gerhard je kunt je panelen het beste in een oost-west opstelling laten plaatsen.
      Dan scoor je ’s ochtends en namiddag je energie tegen hogere prijzen.

      Reageren
      • TTiny

        Zit bij butgetenergie en vind het schandalig dit is contractbreuk en stelen

        Reageren
        • GGMinnen

          @Tiny

          Helemaal gelijk, dit kan echt niet is dit nu legale criminaliteit. Zo ga je niet met mensen . Anders kan budget misschien maar beter failliet gaan. Maar je steel geen geld van mensen. Dit moet de regering toch weten dat zoiets niet kan.

          Reageren
        • PPeter

          @Tiny Ik zit ook bij Budget energie, maar heb gelukkig nog een jaarcontract tot maart 2023. Wat je kunt doen met zonnepanelen is via de netbeheerder het uitlezen van je slimme meter uit te laten zetten. Zo kan Budget energie dus niet meer zien wat je aan het terug leveren bent. Je moet dan alleen met de jaarlijkse afrekening de meterstanden zelf doorgeven.

          Reageren
          • JJacqueline

            @Peter

            Heb ook vast kontrakt tot maart 2023 en nog maar net zonnepanelen dus ik moet gewoon bellen en vragen of ze de slimme meter uitzetten voor budget energie?

            Reageren
          • PPeter

            @Jacqueline Ik weet niet of het telefonisch kan, maar bij mijn netbeheerder Stedin kun je het zelf online aanpassen. Hij kan dan niet meer op afstand uitgelezen worden.
            Maar als je nog een contract hebt tot maart 23 hoef je je tot die tijd geen zorgen te maken, want dan geldt voor jou nog jaarlijks salderen.

            Reageren
    • GGerhard

      Dank allen voor de tijd en moeite om te reageren! Ik kijk het voorlopig nog even aan bij Frank Energie. Wil ze ook niet zomaar laten vallen. Ik vind het nog beste lastig hoe het allemaal werkt icm panelen. Bomen en bos zeg maar. Ik ga me de komende tijd nog verder goed inlezen. Fijne avond nog.

      Reageren
      • TTrudie

        @Gerhard
        Je kan ook je meter zo zetten dat zij hem niet kunnen uitlezen en dat je gewoon elk jaar zelf de meterstanden door geeft.
        Deze optie wordt niet vaak genoemd maar is wel mogelijk.

        Reageren
        • GGerrit

          @Trudie

          Uitlezen slimme meter uitzetten is niet toegestaan bij een dynamisch contract!

          Reageren
          • AArjan

            @Gerrit

            Klopt. Dan krijg je een modelcontract en die prijzen zijn niet mals…..

            Reageren
    • RRik-Jan

      @Gerhard
      Ik zat ook bij Frank energie vorig jaar, maar kwam erachter dat het met mijn 33 zonnepanelen in de zomer niet aantrekkelijk is. Ben daarom in mei naar vdbron gegaan. Zodra ik weer netto consument ben ga ik weer naar Frank energie omdat dat in de winter wel aantrekkelijk is

      Reageren
    • TTrientje

      @Essent.
      Wij hebben problemen met franky

      Reageren
    • JJelle

      @Gerhard
      Alle toegangspoorten van buitenaf tot de slimme meter uitzetten.
      Het is verboden om per maand of uur te salderen.

      Reageren
    • VVincent

      @Gerhard
      Tenzij je een elektrische auto hebt met v2g software en die software komt steeds meer op de markt.
      Dan sla je goedkopere stroom op in je auto en verkoopt het als het duur is

      Reageren
    • JJaap

      @Gerhard
      Blijf voor gas bij Frank, en ga voor elektrisch naar een andere maatschappij, ik bij essent voor stroom, en zo profiteer je optimasl van de salderingsregeling (per jaar.
      Dit bevalt prima.

      Suc6

      Jaap

      Reageren
    • SSuzanne

      @Gerhard pas op bij Frank Energie. Het is niet waar dat zij jaarlijks salderen. Zij salderen alleen jaarlijks de ODE. De opgewekte energie middels zonnepanelen wordt per uur verrekend.
      Zou heel graag een reactie van Frank, aan ons verzonden, willen toevoegen maar dit lukt hier niet.
      Kijk even op nl.trustpilot.com daar vind je nl ook de reactie van Frank Energie zelf over de wijze waarop zij salderen.
      Wij vinden Frank Energie een top energiemaatschappij voor mensen zonder zonnepanelen. Maar zij blijken een dief voor mensen met panelen.
      Succes met jouw keuze.

      Reageren
    • CCarola

      @Gerhard
      Wij zijn dik tevreden over Energie direct

      Reageren
    • BBas

      @Gerhard je zonnepanelen verdien je minder snel terug maar de afgenomen energie is veel goedkoper dus ik zou adviseren om gewoon dynamisch te blijven. Ik heb dezelfde situatie bij Anwb energie.

      Reageren
      • JJeroen

        @Bas
        Ik heb 17 zonnepanelen en zit nu bij ENGIE met jaarsaldering. Tarieven voor levering en teruglevering zijn hetzelfde. Begrijp ik goed dat je in mijn geval toch ANWB Dynamisch zou adviseren?

        Reageren
    • RRemy

      @Gerhard
      United consumers
      Betaald nog gewoon daltarief voor teruglevering. Rest word 1 op 1 gesaldeerd

      Reageren
  • HHenk Hendrikx

    Ik begrijp wat jullie bedoelen en idd het jaarlijks salderen is voor de consument het beste. Maar ik heb wel een vraag. Als de panelen energie op wekken en ik gebruik deze energie direct door bv de vaatwasser, afwasmachine of droger aan te zetten en te laten draaien. Dus ik wel op en ik gebruik dit meteen zelf. Worden deze opgewekte en gebruikte KWh geregistreerd?

    Reageren
    • KKay

      @Henk Hendrikx

      Nee, deze stroom gaat niet langs je meter en wordt dus ook niet geregistreerd. Direct zelf verbruiken is dan ook gunstig, maar lastig te realiseren.

      Reageren
    • BBerry

      @Henk Hendrikx
      Nee alles wat jezelf opwekt en direct gebruikt wordt niet geregistreerd. Alleen wat door de meter gaat in of uit telt mee

      Reageren
    • AAd

      @Henk Hendrikx nee Henk, je gebruikt de stroom direct na het opwekken dus vóór dat de stroom in de meter gaat.
      Direct zelf gebruikte stroom telt dus niet mee!

      Reageren
    • PPeter

      @Henk Hendrikx
      Nee, gratis energie, niets afgenomen en niets teruggeleverd, rechtstreeks eigen verbruik.

      Reageren
    • PPiet

      @Henk Hendrikx
      Wat je direct gebruikt, wordt niet geregistreerd. Maar bij zonneschijn wek je vaak meer op dan je zelf gebruikt.

      Reageren
    • LLeo

      @Henk Hendrikx Nee dit kan door je slimme of domme meter niet geregistreerd worden.

      Reageren
  • MMaar_een_idee

    2 opmerkingen:
    Ten eerste een nuancering: want tegenover de hoge saldeer vergoeding per maand of jaar staat een heel veel hogere contractueel elektriciteitstarief…. Het is dus maar zeer de vraag of je met een hoger saldeer vergoeding per maand of jaar afrekening voor je verbruik beter af bent tov een uur tarief, zeker als je je structureel erg veel meer betaald voor je reguliere verbruik.
    Als je veel terug levert zoals in de zomer zal het salderen vast wel renderen, maar dat is in de winter maanden vaak niet echt het geval, dus dat zijn de dure maanden. Dit zul je dus in de praktijk moeten berekenen en zal per aansluiting anders uit kunnen pakken omdat het verbruik en contract per aansluiting anders is.

    Verder zal het salderen in de toekomst verder beperkt worden (2025) en kun je op je vingers na tellen dat de vergoeding voor het salderen steeds lager worden.
    En verder kun je alleen maar terug leveren en salderen als je zonnepanelen niet automatisch uitschakelen, omdat het netwerk overbelast is. Dat is dan dus puur verlies….
    Ook zeker niet uit te sluiten is dat als je geen probleem hebt om terug te leveren dat je, in de toekomst, moet gaan betalen om terug te mogen leveren, omdat je bijdraagt aan de piekbelasting van het netwerk met je extra zonnestroom. Dat is mooi goedkoop inkopen voor de energie leverancier die je wijs zal maken dat hij allerlei maatregelen moet treffen om jouw energie te bufferen….
    Je ziet bij de dynamisch uurtarieven al dat je op sommige dagen enkele uren geld toe kunt krijgen. Ja, ja je verdient dan dus aan je energie verbruik, hoe zot gaat het worden….
    Maar laten die verdien momenten nu ook net vaak de piek momenten van je zonnepaneel zijn….

    En dat brengt mij op mijn tweede opmerking: ik zie helaas niets over het gebruik van de thuisbatterij. Met de thuisbatterij kun je het te veel geproduceerde zonne-energie van je panelen tijdelijk opslaan en dus salderen tegen een laag uur tarief voorkomen.
    Daarbij komt dat als je batterij niet vol is je de resterende capaciteit kunt laden met energie in de goedkope uren van de dag. Deze functionaliteit is uiteraard afhankelijk van je thuis batterij.
    Lees heb je geen zonnepanelen dan nog kun je met een thuis batterij je voordeel doen. Of dat dat rendeert, is van allerlei factoren (oa verbruik, productie van je panelen, prijs per uur, vergoeding, beleid) afhankelijk en moet je berekenen.
    Maar een dag geen zon in de zomer of helemaal geen (over) productie van zonne-energie, zoals in de winter, is dus geen werkeloze dag voor je thuis batterij, maar nog steeds een kans op verlaging van je energie kosten door gebruik te maken van lage uur tarieven gedurende de dag.
    Op de dure momenten (hoog uur tarief) op een dag kun je je opgeslagen zonne-energie en goedkoop ingekochte energie gebruiken, waardoor de gemiddelde uur prijs voor die dag daalt.
    Een zeer snelle ongenuanceerde berekening: In het voorbeeld hierboven is het verschil 0,44 -0,15 = 30 ct per kw is ongeveer 1,50 per dag voor een 5 kw batterij. Dus dat is ongeveer 550 euro per jaar en dus heb ik binnen grofweg 6 jaar mijn batterij (3300 euro) terug verdient, dat is ongeveer net zo snel als bij mijn zonnepanelen en dat risico heb ik ook genomen……

    Dus ja, je moet dan wel investeren in een thuisbatterij, maar je hebt dan ook de komende jaren geen last van veranderende saldeer vergoedingen, saldeer beperkingen, wisseling in beleid of uitvallende zonnepanelen (=verlies). Je kunt gebruikmaken van de dynamische uur tarieven, waardoor jou gemiddelde energie tarief voor die dag lager ligt dan zonder batterij. Je draagt bij aan het uitbalanceren van de algehele vraag en aanbod van energie op het netwerk tijdens een dag.
    Daar staat tegenover dat je helemaal afhankelijk bent van de uurtarieven van de dag… dus dat kan gunstig zijn, maar ook niet zo gunstig. Dat is een extra risico, naast je investering. Maar daar staat tegenover dat energieleveranciers jou het hoogste tarief berekenen bij je contract aanbieding om zich in te dekken en niet verliesgevend te zijn. En mijn leverancier gaat om de 3 maanden kijken of hij moet de tarieven verder moet verhogen…… dat is niet in mijn voordeel.

    En ja bovenstaande kan ook grotendeels deels met je elektrische auto, maar als die niet thuis staat, omdat je op je werk bent, dan heb je er niet veel aan…. En verder moet je hiervoor een eigen laadpaal hebben met dynamisch laden, omdat je net in die paar uur goedkoop moet kunnen laden. Dit is dus ook niet voor iedereen weg gelegd.

    Dus bovenstaande zal absoluut niet voor iedereen mogelijk zijn, maar voor vele andere misschien wel. De vraag is dus wat de energie markt en het (wan)beleid doet en of je die (financiële) gok wilt wagen.
    Mijn persoonlijke aanbieding van mijn energieleverancier was in iedergeval 4x hogere dan afgelopen jaar. Op basis van mijn berekening van bovenstaande kom ik op dit moment op 1.5-2 keer uit (excl investering in de batterij), en ja dat kan hoger, maar ook lager worden….. al hoewel hoger zal het het komende jaar niet worden vanwege de compensatie van de overheid….
    Komend jaar 2023 is voor mij een prima jaar om dit uit te proberen, want als de prijzen hoog worden dan compenseert de overheid, dus teveel betalen doe ik niet en is de prijs laag dan heb ik extra voordeel, dus kom ik hoe dan ook al onder het maximale overheidstarief voor elektriciteit uit.
    Voor gas is geld dit overheids compensatie voordeel ook. Daarnaast wil ik me in 2024 oriënteren om gas verbruik te beperken en mogelijk van het gas af te gaan.

    Mocht het dynamisch contract met de thuisbatterij niet het gewenste effect hebben kan ik volgend jaar altijd weer terug naar een duur vast contract en behoud ik altijd nog het batterij voordeel tov de salderingsproblematieken en kan ik altijd nog de batterij laden tijdens het dal tarief ….

    Reageren
    • RRoel

      @Maar_een_idee
      Ik vraag me af welke thuisaccu u heeft?

      Reageren
      • MMaar_een_idee

        @Roel
        Sessy van Charged

        Reageren
        • PPeter

          @Maar_een_idee Bijzonder dat je de Sessy hebt, want volgens mij worden deze pas 1e kwartaal 2023 geïnstalleerd.

          Dit kan ik erover vinden:
          Hoever is Charged?

          Charged crowdfundde onlangs (via zijn eigen website) een eerste oplage van 600 thuisbatterijen. Op basis van de presale-prijs van 2.750 euro goed voor een gezamenlijke orderwaarde van 1,6 miljoen euro. Volgens Nagel staat de teller inmiddels op ruim 1.300 bestellingen.

          De eerste 600 thuisbatterijen worden als het goed is in het eerste kwartaal van 2023 geleverd. Nagel durft zijn bedrijf al voorzichtig marktleider te noemen; hij schat dat er in Nederland tot nu toe in totaal nog maar 3.000 thuisbatterijen zijn geplaatst.

          Reageren
    • HHan

      @Maar_een_idee
      Ik heb een dynamisch contract bij ANWB, Ik heb anwb gevraagd hoe zit, Ik produceer 7500 KWu en verbruik 3500 KWu. Er werd mij verzekerd dat het op jaarbasis werd berekend ( gesaldeerd).
      Ben benieuwd hoe dat uitpakt!

      Reageren
      • EErik

        @Han
        Ik heb ook anwb en in het contract staat toch echt dat er per uur wordt berekend.

        Reageren
      • MMaar_een_idee

        @Han
        Hierboven staat dynamisch verrekening zoals @erik ook al meld.

        Wat jij hebt is een structurele over productie van 4000 Kwh, das mooi, maar wijkt dus wel van mijn idee af om salderen te voorkomen en van de gunstige energie prijzen te profiteren….

        Maar ik denk/brainstorm effe met je mee…. maar ik ben geen expert.
        Goed mijn verwachting is dat je dan dus voor die 4000 extra Kwh en een dynamisch contract de relatief lage uur prijs van de dag krijgt.
        En dat je dan dus conform het artikel minder gunstig uit bent dan met een vast jaar contract…..
        Je hebt structurele over productie dus de inkoop prijs van elektriciteit doet er voor jou weinig toe want je levert juist terug. In de zomer lever je heel veel terug en in de winter dekt thuis vraag en zonne aanbod van elektriciteit elkaar waarschijnlijk af.
        Bij een vast contract zal deze teruglevering dus conform het salderings tarief zijn, ik heb ergens gelezen 9 ct, maar dat zal per leverancier variëren. Als het dynamisch uurtarief hoger is dan 9 ct heb je dus voordeel. Komt het dynamisch uurtarief onder de 9 ct dan is het in je nadeel. In het voorbeeld hierboven is het 15 ct dus heb je winst maar er zijn ook dagen met 1 ct dan heb je dus verlies…..

        In theorie zou je nog een thuis batterij kunnen gebruiken om dan kan je extra zonne energie op een duur moment terug te leveren, maar ik ken geen thuisbatterij die dat nu al ondersteund (mijn kennis is zeer beperkt). Misschien dat er op forums hier meer over te vinden is.
        Misschien kan het met de Sessy (daar heb ik naar gekeken), maar dan moet je zelf via de API het terug leveren aan sturen, lees schrijf hier een programmaatje voor welk bepaald op basis van de dagelijkse uur tarieven wanneer het terugleveren zou moeten. Maar misschien is dat er al voor andere thuis batterij een betere werkende oplossing.
        Daarnaast produceer je best veel (ik gok een over productie van 20-25Kw in de zomer) dus denk ik dat je hier dus niet praat over 1 grote thuis batterij maar meerdere …. en dat gaat best wel in de papier lopen qua thuisbatterijen maar ook qua zwaarte van je elektrische aansluiting, maar het kan zijn dat je dat al een 3 fase aansluiting hebt…. Ik vond het de extra maandelijkse kosten niet waard, maar misschien dat het in jou geval wel redeert.
        En dan ben je dus weer beter uit met een dynamisch contract.

        Reageren
        • Ffrank

          @Maar_een_idee
          3 fase aansluiting kost jaarlijks hetzelfde als 1 fase aansluiting.
          geld voor 3 X25, als je zwaarder wil, dan word het flink duurder, ik dacht €1200,- voor 3X35 per jaar.
          disclamer, die €1200,- was een paar jaar geleden.

          Reageren
      • Mmartin

        @Han Dat klopt niet. Heb het net nagelezen op de site. Ze werken met uurprijzen. Ook met terugleveren. Voor mij de keuze om het voorlopig niet te doen.

        Reageren
    • FFred

      @Maar_een_idee helemaal met deze reactie eens. Zeker nu de nieuwste thuisbatterij de stroom tot 8 maanden kan opslaan zodat je ’s winters kunt profiteren van de opgeslagen stroom van afgelopen zomer. De overheid zou hierv6 subsidie moeten geven, want dat kost hun mínder dan het aanpassen van het hele elektriciteitsnet wat tientallen miljarden zou gaan kosten.

      Reageren
      • AAd

        @Fred de overheid heeft de stroomdistributie geprivatiseerd. Enexis, Liander en Stedin beheren het distributienetwerk men zijn dan ook verantwoordelijk voor de uitbreiding.

        Reageren
      • FFrank

        @Fred

        Voor de winter je stroom opslaan in een batterij, dan heb je een hele grote batterij nodig. Afhankelijk van je gebruik natuurlijk.

        Reageren
      • MMaar_een_idee

        @Fred
        8 maanden de spanning vast kunnen houden, das mooi maar zulke termijnen lijken mij in de praktijk niet echt nodig. Bovendien heb je best veel capaciteit nodig om meerdere maanden op te slaan. Dat gaat niet renderen met de kosten die je hiervoor moet maken wil je in de winter nog kunnen genieten van je zomer zonne energie…. mijn bescheiden mening.

        Reageren
      • PPeter

        @Fred Over wat voor een batterij hebben we het dan als je je opgewekte stroom van de zomer wilt gebruiken in de winter? Volgens mij heb je je nog niet helemaal verdiept in thuisbatterijen, want dit lijkt me schier onmogelijk.

        Reageren
    • LLeendert

      @Maar_een_idee
      Klinkt goed. Accu opladen bij laag tarief en gebruiken bij hoog tarief. Maar hoe doe je dit in de praktijk? Kan dit automatisch of doe je dit handmatig?

      Reageren
  • PPeter

    Gewoon je zonnepanelen uitzetten als de zon schijnt.
    Overdag als je weg ben.
    Peter

    Reageren
  • FFrank

    Hoe komen jullie aan deze lijst?
    Ik ben NLE klant en toen mijn vaste contract afliep in april heb ik nle gebeld om te vragen hoe de saldering plaatsvind.
    Er werd mij verteld dat dat gewoon per jaar dan wordt, ik zie nergens terug dat dit niet het geval zou zijn

    Reageren
    • TTheun

      @Frank, zit ook bij Nle maar ga daar over een week weg omdat ze op maandbasis salderen. Daar hebben ze me nooit van op de hoogte gebracht maar ze doen het wel!

      Reageren
      • FFrank

        @Theun

        Hoe herken je dat dan, waar baseer je dat op?

        Reageren
    • FFred

      @Frank
      Ik ben ook NLEklant en heb vanaf begin dit jaar een variabel contract. Ik ontvang maandelijks een overzicht van wat ik heb verbruikt en wat het bedrag voor de terug levering is.

      Reageren
      • FFrank

        @Fred
        Ja, ik krijg ook ieder maand een overzicht, maar dat zegt nog niets over het salderen.

        Reageren
  • EEricL

    Het is toch volkomen logisch dat wanneer je als consument bewust kiest voor een leverancier met zg dynamische energieprijzen, dat de inkoopprijs even hoog is bij afnemen van het net, als bij leveren aan het net. Dat is nu eenmaal het bedrijfsmodel op de markt. Als de zon volop schijnt en de windmolens draaien hard, betaal je de laagste prijs, dus krijg je voor wat jij produceert óók de laagste prijs.
    Als je dat niet wil, moet je een andere leverancier kiezen, waar je veel krijgt voor terugleveren, maar ook een hoge prijs betaald voor afname van het net. Energie is gewoon een product hoor!
    Beetje tendentieus artikel…

    Reageren
  • WWouter

    Volgens het Europese clean energy package en de aanpassing id nederlandse wetgeveing zou het mogelijk moeten zijn om in 2023 het overschot zelf te verkopen tegen een overeengekomen onderling tarief. De netbeheerders hoor je hier niet over!

    Reageren
  • RRoel

    Als je stroom afneemt van een energie leverancier betaal je een bepaald bedrag. En als je terug leverd krijg je een bepaalt bedrag terug. Het moet dus zo zijn als handelaar als je zonnepanelen hebt dat je moet kunnen kiezen van wie je stoom afneemt. En aan we je het terug leverd. Op die manier kun je stoom afnemen van de 1 en terugleveren aan een ander. Op die manier zullen de prijzen van terug leveren weet stijgen.

    Reageren
  • HHans Bromet

    Omdat de minister vastgelegd heeft dat het uitgangspunt salderen op jaarbasis is, lijkt me hier een belangrijke impuls voor de consumentenbond en of ver. eigen huis om actie te ondernemen voor haar leden. Individueel maken wij nauwelijks kans, met een collectief wellicht wel

    Reageren
    • RRené Weusthuis

      @Hans Bromet Ik heb als lid al 2 keer contact gehad met de Consumentenbond. Ze zijn dit niet van plan alleen vaag verhaal over contacten in Den Haag waarmee ze bezig zijn. Zou het feit dat ze jarenlang Budget Energie via de collectieve inkoop hebben gepromoot er iets mee te maken hebben? Ik mis de directe belangenbehartiging

      Reageren
    • AAlbert

      Er loopt al een rechtzaak tegen maandelijks salderen ( 23 sept-22) tegen budget energie.

      Reageren
      • KKlaas

        @Albert: hoe kom ik daarachter, heb aangetekende standaard brief consumentenbond naar budget energie gestuurd, geen reactie natuurlijk.

        Reageren
      • PPeterM

        @Albert Het klopt dat er een rechtszaak loopt tegen BE. Deze rechtszaak is aangespannen door een advocaat die zelf al sinds 2009 klant is van BE.
        Maar……stel dat deze man de rechtszaak wint, dan hoeft BE alleen bij deze persoon het maandelijks salderen te wijzigen naar jaarlijks. Iedere andere klant kunnen ze dan gewoon maandelijks bij blijven salderen. Ik zeg niet dat het zo zal gaan, maar bij deze dieven weet je het nooit.
        De rechtszaak is trouwens aardig te volgen via Tweakers, waar de bewuste advocaat regelmatig updates geeft van de voortgang.
        Op 28 september heeft BE al uitstel aangevraagd en gekregen tot 28 oktober. Dit “trucje” kunnen ze nog 1x uithalen en uitstel krijgen tot eind november. Ik verwacht overigens wel dat ze dat gaan doen om de boel zo lang mogelijk te rekken.

        Op 9 september is de dagvaarding uitgebracht;
        Op 25 oktober heeft BE telefonisch contact opgenomen. Dat heeft nog niet tot iets geleid;
        Op 28 oktober staat de zaak op de rol voor conclusie van antwoord – d.w.z. de reactie van Budgetenergie op de dagvaarding;
        Budgetenergie kan waarschijnlijk nog nader uitstel krijgen voor het indienen van haar reactie tot 25 november

        Reageren
    • JJulio

      @Hans Bromet

      Ik heb een klacht ingediend bij toezichthouder ACM over een leverancier met dynamische tarieven die niet per jaar saldeert maar per uur. ACM reageerde als volgt.

      In deze e-mail geven wij algemene informatie over uw rechten. En we vertellen wat u kunt doen.

      Meer weten? Neem dan contact met ons op.

      Informatie over uw rechten

      Dynamisch tarief
      Behalve een vaste of variabele energieprijs kunt u steeds vaker kiezen voor een dynamisch tarief. Daarbij baseert uw leverancier de energieprijs op de inkoopprijs van energie op de beurs. Uw tarief voor elektriciteit kan per uur verschillen. En voor gas per dag. Daarom hebt u een slimme meter nodig.

      Een dynamisch (of flexibel) tarief kan aantrekkelijk zijn. U kunt bijvoorbeeld uw elektrische auto voordelig opladen wanneer het tarief een paar uur laag is. De energieprijs kan zelfs negatief zijn zodat u geld verdient. Bijvoorbeeld wanneer er in Nederland meer energie wordt opgewekt dan verbruikt. Het kan natuurlijk ook duurder zijn dan een vast tarief.

      Uw energieleverancier moet van tevoren aangeven wat de risico’s zijn. En u moet weten dat voor dit soort tarief een aanbod op maat geen precies idee van de kosten geeft.

      Hoe werkt salderen?
      Wekt u zelf duurzame energie op? Bijvoorbeeld via zonnepanelen? Een deel van deze energie verbruikt u zelf. De rest levert u terug aan het openbare net. Uw leverancier trekt dit van de door hem geleverde energie af. Deze aftreksom heet salderen. Salderen is dus het aantal kWh die u opwekt min de kWh’s die u verbruikt.

      In de wet staat niet meer hoe en wanneer uw energieleverancier moet salderen. Vaak staat dat wel in uw contract. Eerst stond in de wet dat salderen jaarlijks moet. Daarom stond dat ook zo op onze website. Wij vinden het nu nog steeds wenselijk dat uw energieleverancier saldeert over uw jaarverbruik en op de jaarafrekening.

      Begin december 2022 behandelt de Tweede Kamer een voorstel om verplicht jaarlijks salderen weer in de wet te krijgen. Dit voorstel komt van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wanneer het ingaat, is nog niet bekend. Tot die tijd kan de ACM helaas niet ingrijpen.

      Er gelden een aantal regels voor salderen:

      Niet alle energie die u teruglevert telt mee voor het salderen. De grens ligt bij de energie die u afneemt van uw leverancier. Dit heet de salderingsgrens.
      Levert u meer terug? Dan krijgt u een terugleververgoeding.
      U levert de elektriciteit terug via dezelfde aansluiting waarmee u energie krijgt.
      Salderen mag alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Uw energieleverancier kan u vertellen welke aansluiting u hebt.
      U moet zijn aangemeld via Energieleveren.nl. Dat kan uw installateur ook voor u doen.
      Hebt u een slimme meter? Deze meet direct wat u verbruikt en teruglevert. En geeft dit door aan de leverancier.

      Reageren
  • HHenk

    Hoe komen jullie aan deze gegevens per energieleverancier (ik mis bronvermelding) ? Ik kan op de website van de ANWB geen artikel vinden die bevestigd dat ze per uur salderen. Sterker nog er staan meerdere rekenvoorbeelden over salderen op jaarbasis.

    Reageren
  • AAndreas Ladedtein

    Beste mensen, ik heb een contract bij Greenchoice.
    Mijn eigen verbruik op jaarbasis is aanzienlijk hoger dan de door mijn opgewekte elektra. Met andere woorden, na saldering zou ik niets hebben teruggekeerd.
    Volgens de jaarafrekening blijkt toch een aanzienlijk aantal Kwhu te zijn teruggeleverd. Hoe zit het bij Greenchoice in werkelijkheid, zo blijkt. 1. Men soaldeert per maand of dag, maar rekent dit pas af op de jaarnota. Naar mijn mening is uw informatie in de tabel over Greenchoice niet juist!

    Reageren
    • BBarry

      @Andreas Ladedtein Er wordt door Greenchoice toch echt per jaar gesaldeerd. Wellicht was het geen compleet jaar (meterwissel o.i.d.?)

      Reageren
      • DDennis

        @Barry wordt door greenchoice niet jaarlijks gesoldeerd. Ik wek 5000kwh op en lever ongeveer de helft terug volgens greenchoice. Dit terwijl mijn jaarverbruik 12000kwh is

        Reageren
    • JJoke Visscher

      @Andreas Ladedtein
      Dat vraag ik me ook af Greenchoice heeft een mooie app waar je dagelijks kan zien wat je hebt verbruikt en wat je zelf hebt opgewekt ( dat kan ik ook zien op mijn app van zonnepanelen) en daar staat dan onder aan de streep verbruik
      – verbruikers kosten en wat je hebt – opgewekt daar staat altijd een bedrag bij of 0 dus niets opgewekt en het eind saldo is dan bijvoorbeeld – € 0.50 of + € 0.50
      Wat ik heel vaak zie in die app wanneer ik bijvoorbeeld 350 wh heb opgewekt dan is mijn opgewekte stroom 0 en dat gebeurt regelmatig in januari en de winter maanden 2022 Januari is bij mij bijna de hele maand op 2 dagen na de hele maand 0 opgewekt en dat is zeker niet zo het is alleen zo dat het geen kWh is maar wh opbrengsten zijn.
      Vraag me dus af of u dat ook ziet
      Dus wel wat opgewekt in wh maar word niet aangeven dus dan is het gewoon 0
      Gr Joke

      Reageren
    • RRalph

      @Andreas Ladedtein

      Als je een app voor je zonnepanelen die weergeeft wat je opgewekt hebt , wil niet zeggen dat je dat ook allemaal saldeert. De app ziet niet wat jij thuis aan stroom verbruikt

      Reageren
  • AAntoon

    De onbetrouwbare overheid
    Is daar debet aan ! Altijd te laat met goede wetgeving.

    Reageren
    • MMaar_een_idee

      @Antoon
      Tuurlijk want wetgeving loopt altijd achter de feiten aan….
      Er wordt niet echt nagedacht over wat er “kan” gebeuren en gebeurd dat wel dat wordt dat naar beneden gehaald, zodat het niet doorgaat.
      De vraag is ook of de juiste mensen er van te voren over gedacht hebben en welke groepen allemaal met hun belangen “mee gedacht” hebben. En zijn er signalen vanuit het werkveld dan moeten we er politiek over nadenken eook nog “polderen” …

      Dus blijft er over wat er is gebeurt … en dat gaan we reguleren…. dus ja altijd achteraf en nooit zoals de burger het logisch vind.

      Reageren
  • GGeert

    Hoog tijd dat de overheid ingrijpt en zorgt dat er een fatsoenlijk bedrag betaald wordt voor teruggeleverde stroom. Het kan toch niet zo zijn dat de energieleveranciers winst gaan maken op de investeringen van de klant. Het is een verkapte vorm van diefstal.

    Reageren
    • JJanssen

      @Geert
      Helemaal mee eens krijg maar 5 euro cent bij energiedirect

      Reageren
  • JJos

    De staatskas vaart er wel bij als er per uur,cq per maand wordt gesaldeerd. Levert tenslotte meer BTW, Energiebelasting en en ODE op. Of zie ik dat verkeerd?

    Reageren
  • MM.

    Mega saldeert naar mijn weten per jaar.

    Reageren
    • Ppeter

      @M.

      ik kreeg net een aanbod en daar geven ze aan dit per maand te doen !

      Reageren
  • CCdk

    Je staat als energie maatschapij blijkbaar boven de wet. En onze regering doet daar niks aan.

    Reageren
    • FFred

      @Cdk In de oude wet stond dit allemaal netjes geregeld
      De wet welke nu geldig is
      Is dat niet meer geregeld omdat men aannam dat het wel hetzelfde zou gaan als eerst. Dat probeert men nu te repareren
      De politici in de tweede kamer en de kabinetten Rutte hebben liggen te slapen.

      Reageren
  • EEdwin

    Het is waar dat als je zonnepanelen hebt dat salderen per uur of per maand nadelig is. Voor degenen die geen zonnepanelen hebben zal het salderen op jaarbasis eerder nadelig zijn. De energiemaatschappijen die straks verplicht op jaarbasis moeten salderen (als het zover komt) krijgen dan minder inkomsten of meer kosten. Als ze het verschil in inkomsten dan doorberekenen aan alle klanten dan gaan de mensen zonder zonnepanelen erop achteruit.

    Reageren
    • BBen Jacobs

      @Edwin
      Dit is niet geheel correct. Wordt er nl per uur gesaldeerd dan wordt in de zomer laten we zeggen tegen het middaguur, de teruggeleverde energie afgerekend a 5 of 6 cent (hier kunnen ze hem zelf echt niet voor opwekken) en meteen doorverkocht aan de buurman zonder zonnepanelen voor 50 cent. Over woekerwinsten gesproken.

      Reageren
      • TTheo

        @Ben Jacobs

        Stroom zelf verkopen aan buurman. Zelf heb ik ook zonnepanelen. Wij gaan toch niet vooruit gaan straks toch betalen ervoor heb nu al spijt dat ik ervoor gekozen heb. Politiek. Verdien ik straks zelf niks meer sla ik kapot.

        Reageren
      • Eedwin

        @Ben Jacobs
        Het nadeel is dat je energie die je terug levert zo goed als niks waard is op een warme zomerdag. Niemand wil die energie hebben (zelfs je buurman niet). Op dat moment krijg je soms zelfs geld toe als je energie afneemt.

        Reageren
        • FFred

          @edwin Dat klopt niet. Het ligt eraan waar je woont. O.a. in de Randstad en op een aantal andere plekken os het stroomnet niet berekend op de grote terug levering van zelf opgewekte stroom. In o.a. Noord-Brabant en Limburg kan het net het nu nog wel aan. Het komt doordat vanaf de plaatsing van de eerste zonnepanelen er niets aan gedaan wordt om het stroomnet aan de nieuwe situatie aan te passen. Ook hier heeft de overheid meerdere steken laten vallen.
          Dat komt omdat partijen zoals de VVD en D66 de hele zooi zo nodig wou privatiseren. De PvdA en het CDA zijn daar in meegegaan. De energieleveranciers en netwerkbeheerders hebben niks gedaan om het stroomnet aan de nieuwe situatie aan te passen want dat kostte geld.

          Reageren
  • HHans

    Mijn reactie zie ik nergens

    Reageren
  • DDotternetta

    Ik dacht dat ze allemaal verplicht per jaar moesten salderen!

    Reageren
  • PPaul

    Misschien ook waard om te vertellen dat bij de energieleveranciers waar per uur wordt gesaldeerd je ook de dan geldende uurprijs betaald bij afname en dat deze meestal lsger is dan bij een variabel tarief.

    Reageren
    • EEdwin

      @Paul
      Wij hebben een dynamisch contract via Easy Energy. Als wij stroom afnemen op zonnige dagen krijgen wij zelfs geld toe. Dan gaat bij ons de wasmachine aan. Zonnepanelen bezitten en op basis van per uur salderen heeft dan ook geen zin. Want dan betaal je geld om te leveren tijdens zonnige dagen,

      Reageren
      • NNick

        @Edwin sterker nog, de prijs ligt zoveel lager dat het mijns inziens nog steeds loont. Verschil is vaak 30 of 40 c per kwh en dan laadt je lekker je auto op.

        Reageren
      • MMaar_een_idee

        @Edwin
        Tja, maar de dagen met uren dat je geld toe krijgt zijn er niet zo heel veel.
        Zonnepanelen hebben dus nog steeds zin.
        Maar ik ben het met je eens als je zegt dat over productie van je zonnepanelen, waardoor je moet/gaat salderen, veel minder zin heeft.

        Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.