Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze energiebron is helemaal niet zo duurzaam als je denkt

De miljarden aan subsidie die de Nederlandse overheid stopt in biomassa zijn weggegooid geld. Die conclusie trekt de Europese koepel van wetenschappers. Volgens hen is energie opwekken uit biomassa slecht voor het milieu. Er zou zelfs meer CO2 bij vrij komen dan bij energie uit kolen of gas.

Bij biomassa wordt energie verkregen door middel van verbranding, vergisting of vergassing van biologisch of organisch materiaal, zoals hout, mest of plantaardig materiaal.

628 biomassacentrales

Er staan in Nederland ruim 600 biomassacentrales, blijkt uit een inventarisatie van het AD. Hiervoor staat 11,4 miljard euro aan subsidie klaar. Subsidie die volgens de overheid nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen en de gaskraan in Groningen dicht te draaien.

Er zijn zelfs kolencentrales die worden omgebouwd tot biomassa installatie.

Energieproduct RWE vangt 2,6 miljard euro om biomassa bij te stoken in kolencentrales.

‘Waanidee’

Volgens de Europese koepel, de European Academies Science Advisory Council (EASAC), is het een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is. Volgens hen levert de verbranding van biomassa, zoals hout of groen afval maar weinig energie op, terwijl er netto meer CO2 wordt uitgestoten dan bij kolen of gas.

Ook de stikstofcommissie van Johan Remkes raadt het kabinet aan om te stoppen met subsidies voor het bijstoken van biomassa.

Telt niet mee

Door een op Europees niveau gemaakte afspraak hoeven we de uitstoot van CO2 als gevolg van biomassa niet mee te tellen in de klimaathuishouding. Dat komt omdat de biomassa elders is geoogst en daarvoor weer nieuwe bomen worden geplant die precies evenveel CO2 opnemen als wordt uitgestoten.

Het probleem is dat er hier een enorme vertraging zit. Het duurt vaak meer dan tien jaar voordat dezelfde hoeveelheid CO2 die is uitgestoten weer wordt opgenomen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • MMark P.

    Ik snap niet waarom kernenergie serieus in overweging wordt genomen

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.