Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 8 energieleveranciers geven (de hoogste) korting op je energiecontract

Vanwege de dalende energieprijzen en de opkomst van vaste contracten, worden energieleveranciers steeds guller met het aanbieden van cashbacks, welkomstkortingen en bonussen.

Uit een rondgang van energievergelijk.nl blijkt dat er momenteel acht leveranciers zijn die een dergelijke bonus aanbieden. Bij bepaalde energiebedrijven kan de bonus oplopen tot meer dan 300 euro.

Hoewel dit aanlokkelijk klinkt, is de vraag of zo’n bonus in de praktijk ook zo gunstig is voor je energierekening?

Lijst leveranciers met bonussen

Een overzicht van de energiebedrijven die in juli een korting of loyaliteitsbonus geven, gesorteerd op laagste tarief.

LeverancierBonusTarieven
NextEnergy*
Dynamisch
€ 100
code: energievergelijk-100
€ 0,278 /kWh
€ 1,129 /m3
Oxxio
1 jaar vast
€ 70 – 130
afhankelijk van verbruik
€ 0,351 /kWh
€ 1,352 /m3
United Consumers
1 jaar vast
€ 80€ 0,390 /kWh
€ 1,286 /m3
BudgetEnergie
1 jaar vast
€ 70€ 0,388 /kWh
€ 1,343 /m3
Innova
1 jaar vast
€ 95 tot € 565
afhankelijk van verbruik
€ 0,398 /kWh
€ 1,385 /m3
Vandebron
1 jaar vast
€ 150€ 0,399 /kWh
€ 1,388 /m3
PureEnergie
1 jaar vast
€ 100€ 0,397 /kWh
€ 1,419 /m3
HEM
3 jaar vast
tot € 300€ 0,697 /kWh
€ 2,190 /m3
Bron: website leveranciers – bedragen gelden voor stroom en gas samen per: 04-07-2023

*Bij NextEnergy, een dynamische leverancier, kunnen de tarieven op dagbasis wijzigen. Het getoonde tarief is dus een verwachting en geen garantie.

De timing van de uitbetaling van de loyaliteitsbonus varieert afhankelijk van het type contract, maar meestal vindt dit plaats bij de ontvangst van de jaarlijkse rekening. Om het volledige bedrag te ontvangen, moet je in veel gevallen minimaal een jaar klant blijven.

Zijn ze zo voordelig als ze lijken?

Het vooruitzicht van zo’n aanzienlijk bedrag in één keer op je rekening is aantrekkelijk. Toch is het in de praktijk niet altijd zo voordelig als het lijkt. Het is namelijk belangrijk om het hele plaatje mee te nemen in de berekening van het maandelijkse termijnbedrag.

Dat wil zeggen dat het ook essentieel is om te kijken naar de twee belangrijkste factoren voor de prijsopbouw.

Dit zijn:

 1. De leveringstarieven per kilowattuur stroom en per kuub gas
 2. De vaste leveringskosten (vastrecht) voor stroom en gas

Hoge bonus, hoge tarieven

HEM is één van de energieleveranciers die nieuwe klanten lokt met hoge bonussen. Ze bieden een bonus aan van 300 euro voor een driejarig contract, wat op het eerste gezicht een uitstekende deal lijkt. Het volledige financiële plaatje onthult echter een ander verhaal.

Bij HEM bedragen de leveringstarieven voor stroom namelijk 0,697 euro per kWh en voor gas 2,190 euro per m3. Dit zijn aanzienlijk hogere tarieven in vergelijking met andere energieleveranciers in het overzicht. Als we de daadwerkelijke kosten over een langere termijn (3 jaar) bekijken, valt de energierekening honderden euro’s per jaar hoger uit.

Het is belangrijk voor consumenten om voorzichtig te zijn en de kleine lettertjes te lezen voordat ze een contract ondertekenen, aangezien de daadwerkelijke besparingen soms minder kunnen zijn dan de aanvankelijk aangeboden bonus.”

Thomas van Campenhout (Trendwatcher energiemarkt)

Hoge bonus, hoog vastrecht

Bij energiemaatschappij United Consumers lijkt zowel het tarief als de welkomstbonus (80 euro) aantrekkelijk te zijn.

Echter, de vaste kosten zijn hier exorbitant, namelijk bijna 25 euro per maand voor stroom en gas samen. De korting wordt in feite dus betaald uit de hoge kosten voor vastrecht.

Om te bevestigen dat de loyaliteitsbonus daadwerkelijk voordelig is, zou het verstandig zijn om online een berekening te maken van je termijnbedrag, op basis van je daadwerkelijke verbruik.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

28 reacties

 • WWillem

  Ik zit ook bij Vattenfal en zit ook alleen in een 3kmr.flatje. Ik betaal €100,= p/m en zij hebben me al laten weten dat ik mijn maandbedrag aan kon passen naar €49,= p/m, en zo niet dan kwam mijn eindafrekening eind augustus op een teruggave van een bedrag wat tussen de €250,= en de €500,= lag. Dus raar dat jou maandbedrag dan zoveel hoger is dan de mijne. Het is niet zo slim van ze om mij afgelopen week een mail te sturen met de aanbieding van een vast contract met een maandbedrag van €125,= terwijl ik nu eigenlijk een maandbedrag van €49,= heb volgens hun berekening. Volgens mij is mijn slimme meter heel wat slimmer dan die van jou, ik zou hem maar eens na laten kijken als ik jou was. Je weet het maar nooit. Groetjes.

  Reageren
 • MMonique

  Ik ben heel blij met Essent. Heb goud dus sowieso 10% korting op groene stroom en spaar ieder jaar 100 euro voor energie. Hun betalen dat uiteraard.
  Heb 3 jaar contract.
  Ik betaal 0,3884€ normaal en 0,38598 € dal
  Gas 1,33318 €

  Reageren
  • AAntoinette

   @Monique
   Inderdaad. Heb ik ook en ben nog steeds bij Essent. Weer voor 3 jaar mijn contract verlengd.

   Reageren
 • JJe Schouten

  Snap niet dat men zo boos zijn op de leveranciers. Ze zouden verschrikkelijk kwaad moeten zijn op de overheid. Dat is de grootste boosdoener. Die doen helemaal niets om de kosten naar beneden te drukken omdat ze flink verdienen aan de prijzen van de leveranciers. De overheid moet aangepakt worden.

  Reageren
 • AA.van der Werff

  Maakt niet uit welke energie leverancier je heb.
  Het zijn allemaal oplichters met mooie praatjes

  Reageren
 • JJoost

  Ik heb vandaag 1 jaar vast bij United Consumers afgesloten. Met een korting van 210 euro heb ik 1,32 voor gas en 0,38 gem. voor stroom. Overzicht hierboven klopt dus niet echt.

  Reageren
 • QQupus

  Ik lees de reacties aandachtig zodat ik me door jullie reactie een goed oordeel kan vormen,maar wat blijkt:de helft van jullie kan niet fatsoenlijk typen en schrijft alleen maar de meest vreemde woorden.
  Doe eens wat rustiger dat is voor iedereen wat overzichtelijker.

  Reageren
 • MM

  Ben al jaren klant bij vattenfall blijven loont 25 procent korting,ja mooi niet als ik nieuwe klant wil worden betaal ik minder in de maand ,afzetters ,ook is de terug levering nu nog 16,8 cent dat gaat naar 4,5 afzetters

  Reageren
  • WWiely

   Op de een of andete manier proberen de leveranciets hun tarieven ondoorgrondelijk te maken ! Vaste kosten, variabele kosten etc… daadwerkelijk de conclusue, je moet eerst alles goed berekenen en dan nog …!!

   Reageren
  • WWillem

   @M alleen op stroom. Geen korting op gas. Dus met voldoende zonnepanelen heb jij geen korting.

   Reageren
  • PPatrick

   @M terugleveren is op basis van salderen, als u meer dan dat teruglevert heeft u teveel zonnepanelen geplaatst.

   Dat u daar nog geld voor krijgt is eigenlijk belachelijk.

   Reageren
   • RR pol

    @Patrick

    je hebt zeker geen zonnepanelen

    Reageren
   • PPiet

    @Patrick

    Belagelijk je praat als ik kip zonder kop. Je moet altijd meer op leggen dan je verbruikt want je weet nooit hoeveel zon uren je hebt op jaar bbasis.dus als je een minder jaar hebt wil je ook je norm Halen

    Reageren
  • Ssjuul

   @M de terugleververgoeding van Vattenfall gaat per 1 Aug wijzigen

   1 augustus 2023 verlagen ze die naar € 0,0760 per kWh.

   Reageren
  • MMaria

   @M
   Al jaren bij Vattenfall. Nu nieuw contract 0.32 ct kwh. 1.33 m3.
   Terug levering is inderdaad gezakt. 7,6 ct teruglevering.
   Nog altijd beter dan bij diverse anderen

   Reageren
 • TTAMARA

  Ik ben vanuit me schulden in 2013 bij woonenergie( variabel contract) terecht gekomen en was in 2016 schuldenvrij en nog steeds gebleven bij woonenergie tot gister.Bij energievergelijken.nl aangemeld en werd dag erna terug gebeld en zit nu bij gewoon energie onder het prijsplafond voor 1 jaar vast en op eind vd rit 300€ terug op de energierekening! Had na woonenergie gebeld en ze konden niks voor me doen als trouwe klant van 11jaar.Ik vind het belachelijk hoe er met vaste klanten word om gegaan,zakken vullen is het en meer niet!

  Reageren
  • HHans

   Jaren bij Essent geweest 5 jarige contract loopt af oke de goedkopen prijs kan niet begrijp ik ook wel betaal nu 180€ verhoog het zelf tot 240€ en nu komen ze met een aanbieding 268€ en ik ben een klant met goud nu 3 jaar vast bij eneco 210€ en ik weer naar de 240€ is ook geld maar oke ik spaar toch klein beetje beter dan oplichters Essent.

   Reageren
   • CCHH van Lier

    @Hans Goud is bij Essent pas na 10 jaar. Niet na 5 jaar al, dan ben je brons

    Reageren
 • RRyan

  Hier een tevreden klant bij Next Energy.

  Rij sinds kort elektrisch met eigen laadpaal. Dankzij zeer gunstige momenten en gunstige teruglevering heb ik vorige maand wel geteld 0 euro aan stroom kosten gehad. Terwijl mijn verbruik hoger was dan teruglevering.

  Dit zal uiteraard niet elke maand zijn maar 100% zeker dat ik bij Eneco gewoon dikke stroomkosten had gehad omdat teruglevering vergoeding en vaste (hoge) kosten elkaar niet hadden weggewerkt.

  Reageren
 • WW. de Vries

  Vattenfall is Zweeds. Net als Viaplay ook Zweeds weinig voor veel. Ollenkreng ook Zweeds ook weinig voor veel. Waarom moet dit allemaal naar Zweden toe. Zijn we zelf te stom, blijkbaar. Zelf Pure Energie, tot nu toe geen probleem.

  Reageren
  • GGeer

   @W. de Vries
   Bijna alle energie leveranciers zijn van buitenlandse origine.
   Niet alleen Vattenfall.

   Reageren
 • PPm

  De grootste zakkenvuller is Eneco

  Reageren
  • JJan-Willem

   @Pm
   Dat valt wel mee hoor.
   Ik ben niet ontevreden.
   Net gas voor 3 jaar en stroom voor 1 jaar afgenomen.

   Reageren
  • RRob

   @Pm
   Ben het niet mee eens dit is wel een hele botte opmerking

   Reageren
 • DDoeke Kuipers

  Te hoge tarieven en halveren van de vergoeding, zo kan iedereen rijk worden!!

  Reageren
 • PPetra

  Waar blijft Vattenfall met z.n tarieven en beloftes?

  Reageren
  • Jjan

   @Petra
   Zat bij Vatenvall.eindafreking kleine 800 euro bij betalen Denk Vatenvall komt wel met nieuwe aanbod voor me, nee dus,Site,s bekeken en daar komt Vatenvall niet als goed koopste leverancier uit ,Conclusie stap over !

   Reageren
   • JJolanda

    @jan

    Zelfde verhaal.
    Betaalden mnd 170 euro en woon alleen in een flat. Nu krijg ik een eindafrekening dat ik 1265 euro moet bijbetalen. Mnd kosten 364 p/m.
    Vattenval reageert nergens op. Stuurd je door naar je netleverancier. Ik woon hier net een jaar en vroeg of de eindejaars rekening vd vorige bewoner wel goed is afgerond. Antwoord u heeft een slimme meter,wij kunnen u niet helpen.
    Gr Jolanda

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.