Deze 5 apparaten in jouw huis hebben het hoogste sluipverbruik
In ons dagelijks leven zijn we omringd door tal van elektrische apparaten die ons gemak, comfort en entertainment bieden.
Echter, terwijl we genieten van alle voordelen, is er een verborgen energieverslinder die stilletjes op de loer ligt: sluipverbruik. Volgens energieleveranciers is een huishouden hier jaarlijks circa 450 kilowattuur aan kwijt. Bij de huidige stroomprijs is dat meer dan 160 euro.
In dit artikel leg ik uit wat sluipverbruik is, bij welke apparaten dit het meeste voorkomt en hoe je het in jouw huis kunt voorkomen.
Wat is sluipverbruik?
Sluipverbruik, ook wel bekend als standby-verbruik, is het energieverbruik van elektrische apparaten wanneer ze niet actief worden gebruikt, maar wel in het stopcontact zitten of in de stand-by modus staan.
Eigenlijk gebruiken alle apparaten stroom wanneer je ze niet gebruikt, maar wel in het stopcontact hebt zitten. En hoewel elk afzonderlijk apparaat misschien slechts een klein beetje elektriciteit verbruikt, kan de opstapeling een aanzien effect hebben op het totale stroomverbruik. En dat leidt tot een hogere energierekening.
Eén apparaat met een sluipverbruik van 10 Watt die het hele jaar in de standby-modus staat, kost een consument ongeveer 30 euro per jaar.”
Koen Kuijper (Energie-expert)
De 5 grootste sluipverbruikers
Laten we eens kijken naar de vijf apparaten in jouw huis die berucht zijn vanwege hun hoge sluipverbruik.
Ik bespreek ze één voor één.
1. Computers, laptops en game consoles
Computers, zowel desktops, laptops en game consoles kunnen een aanzienlijk sluipverbruik hebben. Dit geldt vooral als ze zijn ingesteld om in slaapstand te gaan in plaats van volledig te worden uitgeschakeld.
Voor een Playstation of Xbox is het sluipverbruik al snel 5 tot 6 Watt, wat neerkomt op een jaarverbruik van circa 45 kWh. Voor een desktop PC is het sluipverbruik vaak nog veel hoger: tot 25 Watt, wat neerkomt op ongeveer 220 kWh per jaar.
2. Keukenapparatuur
Ook moderne keukentoestellen, zoals magnetrons en koffiezetapparaten, kunnen flinke sluipverbruikers zijn als ze aangesloten blijven op het stroomnet.
De apparaten staan namelijk altijd klaar om op commando te worden gebruikt en verbruiken daarom constant energie, wat op de lange termijn kan oplopen.
Een luxe espressomachine kost al snel 38 kWh aan stroom per jaar. Voor een kokendwaterkraan is dit zelfs 81 kWh, blijkt uit een analyse van Essent.
3. Televisies en decoders
Televisies, geluidsinstallaties en decoders zijn allemaal veroorzakers van sluipverbruik. Ze blijven vaak ingeschakeld om snel te kunnen reageren wanneer we ze willen gebruiken, maar deze constante paraatheid komt met een prijs.
Volgens schattingen van EnergyAustralia verbruikt een LCD of LED-televisie 2,3 Watt in de standby modus. Je kastje van Ziggo of KPN verbruikt zo’n 2 tot 11 Watt, afhankelijk van hoe snel je wilt dat het apparaat opstart bij aanzetten.
4. Slimme thuisapparaten
Ironisch genoeg kunnen onze slimme thuisapparaten, die bedoeld zijn om ons leven efficiënter te maken, ook bijdragen aan sluipverbruik.
Slimme thermostaten, beveiligingscamera’s, slimme verlichtingssystemen en spraakgestuurde assistenten moeten altijd online zijn om opdrachten te kunnen ontvangen, wat resulteert in een constante energievraag.
5. Opladers en adapters
Opladers voor mobiele telefoons, laptops, tablets en andere apparaten blijven vaak aangesloten, zelfs wanneer de apparaten niet worden opgeladen. Deze adapters kunnen een kleine hoeveelheid energie verbruiken, zelfs als er geen apparaat aan is gekoppeld.
TIP:
Op energievergelijk.nl staat een kennisdossier met nog meer informatie over sluipverbruik, inclusief een overzicht van alle grote en kleine sluipverbruikers.
Hoe kun je sluipverbruik verminderen?
Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om sluipverbruik tegen te gaan en je maandelijkse energielasten te verminderen.
Vijf tips:
- Gebruik een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar: Sluit meerdere apparaten aan op een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar, zodat je ze allemaal tegelijk kunt uitschakelen wanneer ze niet worden gebruikt.
- Haal opladers uit het stopcontact: Trek opladers uit het stopcontact wanneer ze niet in gebruik zijn, om onnodig sluipverbruik te voorkomen.
- Schakel apparaten volledig uit: Schakel apparaten volledig uit in plaats van ze in stand-by modus te laten staan. Dit geldt vooral voor computers, televisies en gameconsoles.
- Kies voor energiezuinige apparaten: Bij het kopen van nieuwe apparaten, kies voor modellen met een laag sluipverbruik en een energiezuinige standby-modus.
- Gebruik slimme stekkers: Slimme stekkers kunnen worden geprogrammeerd om apparaten op bepaalde tijden uit te schakelen of op afstand te bedienen, waardoor je meer controle krijgt over het sluipverbruik.
Het verminderen van sluipverbruik is trouwens niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
JJanzelf
Ik heb aan één 3-stekkerdoos een oplader van een Ipad, een oplader van een Samsung en de oplader van m’n fitbit zitten, maar meet via stekker homewizard stekker toch echt 0,0 W verbruik. Toch wordt overal gezegd dat opladers sluipverbruikers zijn
JJanp
@Janzelf
Uw homewizzard energiemeter is waarschijnlijk niet geschikt om in dit geval enkele tientallen milliwatt per uur aan te geven.
Vergelijk het met een horloge met een wijzerplaat en secondenwijzer: De geeft het aantal uren, minuten en seconden aan. De milliseconden niet maar ze zijn er wel!
MMaria
Kan ik ook mijn media boks uit zetten,?
PPaul
@Maria ja hoor het knopje aan de achterkant uit zetten of de stekker uit het stopcontact halen.
TTheo
@Maria
Jazeker kan dat ik heb hem op een stekkerdoos aangesloten en doe hem s avonds uit als je hem weer aanzet effe een Paar minuten wachten alvorens de tv aan te zetten sucses