Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 5 apparaten in jouw huis hebben het hoogste sluipverbruik

In ons dagelijks leven zijn we omringd door tal van elektrische apparaten die ons gemak, comfort en entertainment bieden.

Echter, terwijl we genieten van alle voordelen, is er een verborgen energieverslinder die stilletjes op de loer ligt: sluipverbruik. Volgens energieleveranciers is een huishouden hier jaarlijks circa 450 kilowattuur aan kwijt. Bij de huidige stroomprijs is dat meer dan 160 euro.

In dit artikel leg ik uit wat sluipverbruik is, bij welke apparaten dit het meeste voorkomt en hoe je het in jouw huis kunt voorkomen.

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik, ook wel bekend als standby-verbruik, is het energieverbruik van elektrische apparaten wanneer ze niet actief worden gebruikt, maar wel in het stopcontact zitten of in de stand-by modus staan.

Eigenlijk gebruiken alle apparaten stroom wanneer je ze niet gebruikt, maar wel in het stopcontact hebt zitten. En hoewel elk afzonderlijk apparaat misschien slechts een klein beetje elektriciteit verbruikt, kan de opstapeling een aanzien effect hebben op het totale stroomverbruik. En dat leidt tot een hogere energierekening.

Eén apparaat met een sluipverbruik van 10 Watt die het hele jaar in de standby-modus staat, kost een consument ongeveer 30 euro per jaar.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

De 5 grootste sluipverbruikers

Laten we eens kijken naar de vijf apparaten in jouw huis die berucht zijn vanwege hun hoge sluipverbruik.

Ik bespreek ze één voor één.

1. Computers, laptops en game consoles

Computers, zowel desktops, laptops en game consoles kunnen een aanzienlijk sluipverbruik hebben. Dit geldt vooral als ze zijn ingesteld om in slaapstand te gaan in plaats van volledig te worden uitgeschakeld.

Voor een Playstation of Xbox is het sluipverbruik al snel 5 tot 6 Watt, wat neerkomt op een jaarverbruik van circa 45 kWh. Voor een desktop PC is het sluipverbruik vaak nog veel hoger: tot 25 Watt, wat neerkomt op ongeveer 220 kWh per jaar.

2. Keukenapparatuur

Ook moderne keukentoestellen, zoals magnetrons en koffiezetapparaten, kunnen flinke sluipverbruikers zijn als ze aangesloten blijven op het stroomnet.

De apparaten staan namelijk altijd klaar om op commando te worden gebruikt en verbruiken daarom constant energie, wat op de lange termijn kan oplopen.

Een luxe espressomachine kost al snel 38 kWh aan stroom per jaar. Voor een kokendwaterkraan is dit zelfs 81 kWh, blijkt uit een analyse van Essent.

3. Televisies en decoders

Televisies, geluidsinstallaties en decoders zijn allemaal veroorzakers van sluipverbruik. Ze blijven vaak ingeschakeld om snel te kunnen reageren wanneer we ze willen gebruiken, maar deze constante paraatheid komt met een prijs.

Volgens schattingen van EnergyAustralia verbruikt een LCD of LED-televisie 2,3 Watt in de standby modus. Je kastje van Ziggo of KPN verbruikt zo’n 2 tot 11 Watt, afhankelijk van hoe snel je wilt dat het apparaat opstart bij aanzetten.

4. Slimme thuisapparaten

Ironisch genoeg kunnen onze slimme thuisapparaten, die bedoeld zijn om ons leven efficiënter te maken, ook bijdragen aan sluipverbruik.

Slimme thermostaten, beveiligingscamera’s, slimme verlichtingssystemen en spraakgestuurde assistenten moeten altijd online zijn om opdrachten te kunnen ontvangen, wat resulteert in een constante energievraag.

5. Opladers en adapters

Opladers voor mobiele telefoons, laptops, tablets en andere apparaten blijven vaak aangesloten, zelfs wanneer de apparaten niet worden opgeladen. Deze adapters kunnen een kleine hoeveelheid energie verbruiken, zelfs als er geen apparaat aan is gekoppeld.

TIP:
Op energievergelijk.nl staat een kennisdossier met nog meer informatie over sluipverbruik, inclusief een overzicht van alle grote en kleine sluipverbruikers.

Hoe kun je sluipverbruik verminderen?

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om sluipverbruik tegen te gaan en je maandelijkse energielasten te verminderen.

Vijf tips:

  1. Gebruik een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar: Sluit meerdere apparaten aan op een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar, zodat je ze allemaal tegelijk kunt uitschakelen wanneer ze niet worden gebruikt.
  2. Haal opladers uit het stopcontact: Trek opladers uit het stopcontact wanneer ze niet in gebruik zijn, om onnodig sluipverbruik te voorkomen.
  3. Schakel apparaten volledig uit: Schakel apparaten volledig uit in plaats van ze in stand-by modus te laten staan. Dit geldt vooral voor computers, televisies en gameconsoles.
  4. Kies voor energiezuinige apparaten: Bij het kopen van nieuwe apparaten, kies voor modellen met een laag sluipverbruik en een energiezuinige standby-modus.
  5. Gebruik slimme stekkers: Slimme stekkers kunnen worden geprogrammeerd om apparaten op bepaalde tijden uit te schakelen of op afstand te bedienen, waardoor je meer controle krijgt over het sluipverbruik.

Het verminderen van sluipverbruik is trouwens niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

170 reacties

  • Vvegazosten

    De beste besparing is niks verbruiken. Sommigen gebruiken allerlei tips en zijn zuinig op prulverbruikers. Kijk liever eerst naar jou grootverbruikers. Dat is nr 1 het verwarmen van water en ruimtes. Sluipverbruikers zijn daar niks tegen. Steek smartstekkers overal tussen en stel ze in dat ze uitschakelen als ze minder dan 3 watt verbruiken en bvb van 10u tot 07u of oh weekend volledig uit. Een smartstekker kan ook sluipverbruik hebben… de meeste verbruiken 0,5 watt per uur. Installeer bvb smartdevices op n bewegingssensors in ruimtes waar je even doorloopt zoals wc, gang, zolder, garage… hoef je nooit naar om te kijken. Je garagepoort bvb, je zou raar opkijken wat die zender verbruikt. Niemand denkt daar aan. Er is zoveel…

    Reageren
  • SSjonny O’fark

    Dit is allemaal gebaseerd op de stelling dat er schaarste is. En de oplossing is dan symptoom bestrijding. Terwijl er genoeg energie is voor iedereen. Het duurder maken door kartelvorming lees ik niks over. Een start-stop centrale op gas wordt niet gebouwd, de conventionele centrales moeten maar een overschot produceren, wat de prijs niet ten goede komt. Een experimentele en duurzame centrale (Willem alexander) wordt gedeeltelijk aan Afrika verkocht. En gesloopt. Want, we kunnen (wat we uiteraard niet doen) stopcontacten uitschakelen.

    Reageren
  • SSean

    @Mart nooijens

    Wij verbruiken ieder jaar minder door slimmer om te gaan met energie, ook door slimme stekkers, maar door de energietarieven betalen we ieder jaar meer. De overheid zou de energiebedrijven moeten overnemen en zonder winstoogmerk laten leveren. Hetzelfde geldt voor, bij ons dan, voor de stadsverwarming. Ook daar gebruiken we minder maar betalen ieder jaar meer. Het is schandalig.

    Reageren
    • CCoen

      @Sean

      Klopt, we worden geholpen om te bezuinigen, maar we mogen altijd meer gaan betalen.

      Belasting op alles, nog niet op lucht, of toch ook via de vele omwegen.

      Reageren
  • PPascal

    Raar verhaal, als je stekkerdoos hebt met vb. 5 aparaten en je zet je schakelaar uit maar de stekker blijft in stopcontact. Dan heb je toch verbruik van de 5 aparaten.

    Reageren
    • LLiza

      @Pascal
      Nee.. de schakelaar onderbreekt de stroom.. je lamp zit ook op de stroom en word bediend met een schakelaar.. maar slurpt ook geen stroom. Word onderbroken door de schakelaar.

      Reageren
    • HHenk

      @Pascal
      Nee Pascal de rode uitknop schakeld de stekkerdoos uit dus daarmee ook de apparaten

      Reageren
  • MMaddy

    @Mart nooijens
    Helemaal juist. Is in België niet anders.

    Reageren
    • Ttania

      idd in België is het niet anders. Ook de aankoop van energiezuinige toestellen A+++,heb je al gezien hoeveel meer je die eerst moet betalen bij aankoop???? Wij doet er dan eigenlijk een voordeel mee????

      Reageren
  • SSven

    Ik woon in België ik lijk niet naar wat mijn lampen zijn de hele nacht aan mijne tv staat de hele nacht op zelfs mijne laptop staat gewoon in slaap stand

    Reageren
  • DDe Loof Freddy

    Mijn vraag is ! mogen we nog leven in een moderne wereld., of moeten we besparen voor onze belastingen te kunnen betalen.

    Reageren
    • SStar

      @De Loof Freddy dat dus!

      Reageren
    • RRia

      goedeavond wat mogen we nog kijken op tv en koffie drinken of mogen we niks meer

      Reageren
      • MMaria

        @Ria

        Met beleid

        Reageren
    • CCurin marc

      @De Loof Freddy ik doe met het geld dat ik hier door uitspaar toch liever iets anders dan verspillen . Op tarras je zitten of op vakantie gaan.

      Reageren
  • RRene

    Ik heb een app op mijn telefoon waar ik kan zien hoeveel wat een apparaat in mij huis verbruikt
    Per dag -per week -per maand etc.
    Best handig.

    Reageren
    • AAgnes

      @Rene

      Beste, hoe heet die app? En ik veronderstel dat je dan aan elk toestel een speciale smart? Stekker nodig hebt. Bedankt voor de reactie.

      Reageren
      • EEddy

        @Agnes Ik geloof dat Rene niet meer reageert maar ik de dat hij de Homewizard app heeft. Aanschaf, een P1 meter die je in je meterkast koppelt en je kan je gebruik via de app zien. Neem een abonnement erbij a €0.99 per maand (niet verplicht) en je hebt nog meer verbruiks inzage. Ikzelf heb het nu een jaar en vind het heel handig. Check op Google Homewizard.

        Reageren
    • IIngrid

      @Rene

      Beste Rene hoe heet deze app?

      Reageren
    • DDeloof Frank

      @Rene
      Betalende app of gratis app, maakt weeral een verschil in het kostenplaatje?

      Reageren
    • LLudo

      @Rene
      Welke app gebruik je daar voor?

      Reageren
      • HHenk

        @Ludo
        De app heet HomeWizard Energy-app is gratis voor de basisfuncties. Je heb wel een p1 meter nodig die je in de slimme meter insteekt deze kost 1 malig 29,95 dan kan je stroom als gas aflezen op de app.

        Reageren
    • AAnne

      @Rene
      Kun je de naam van de app doorgeven aub? Alvast bedankt

      Reageren
  • JJan

    Wat gezellig hier ik ga nog even door met lezen ..

    Reageren
  • CCor

    We maken ons allemaal druk om de keuze die we zelf maken in het leven.
    De hoge kosten van elektra wat we zelf afnemen en voor moeten betalen kunnen als we dit willen heel veel beperken door luxe te laten staan in de winkels
    De meeste kosten gaan naar mijn idee naar de auto die voor velen maar 2 uur per dag gebruikt wordt en de rest van de dag geparkeerd staat. Een grotere kostenbesparing kan je niet hebben en zeker als je er twee voor de deur hebt staan. Als we iets meer aan onze voorouders denken en kijken hoe die leefden kan je een hoop besparen en ook een leven hebben.
    Ik doe met alles mee en betaal de rekening hiervoor en als dat niet meer kan doe ik alle luxe weg en heb dan nog steeds een leven.

    Reageren
    • Hhenry de wilde

      @Cor
      Helemaal gelijk Cor…een nobel en dapper streven….het leven is het aller belangrijkste… alhoewel de praktijk best tegen zal vallen

      Reageren
    • CCor

      @Cor

      Hier even een reactie van een andere Cor.

      Ik ben het helemaal met je eens. Dat geldt niet alleen voor energie verbruik maar ook het verbruik van andere materialen.

      In mijn jeugd hadden mijn ouders geen auto, melk en limonade kochten we in flessen die hergebuikt werd. Artikelen werden bij defect niet weggegooid maar gerepareerd. Op vakantie gingen we ook niet en toch.. we waren tevreden met wat we hadden en ik denk toch terug aan een gelukkige jeugd.

      Zelf heb ik er veel van geleerd en is er iets defect dan repareer ik het zelf, wat ook nog een bepaalde voldoeing geeft.

      Kortom wat je verbruikt blijft een keuze, soms een stapje terug hoeft geen verarming te betekenen.

      Reageren
      • AAnne

        @Cor
        Helemaal mee eens. Ik ben al een paar keer met een defect toestel naar een repaircafé gegaan. Technische bollebozen hebben al telkens mijn toestellen kunnen repareren. De vergoeding? Een vrijwillige billijke bijdrage.
        Voor de rest haal ik zo weinig mogelijk nieuwe toestellen in huis, omdat die eerder vroeg dan laat toch weer moeten vervangen worden. Ik heb 2 toestellen in huis die al 70 j (naaimachine Bernina zonder elektronica) en 40j (mixer) oud zijn. Er zijn nog altijd onderdelen voor te vinden. Puype in Brugge herstelt en onderhoudt mijn Bernina. Ben super content hierover. Uitkijken met wat je in huis haalt is dus de boodschap.

        Reageren
  • BBart51

    Wanneer je zonnepanelen hebt, is dit allemaal kwartjes werk.

    Top 1 stroomverspilling terwijl je deze 7 maanden per jaar niet gebruikt, is de vloerverwarmingspomp tussen 40-80 watt per uur !
    Dat is per dag tussen de 960 watt en 1440 watt.
    Dat is per jaar tussen de 200 en 300 KILOWATT.

    Reageren
    • RRene

      @Bart51. Ik heb een app op mijn telefoon waar ik kan zien hoeveel een apperaad aan stroom verbruikt. Dat kan per dag per week per maand etc en is handig

      Reageren
      • MMarja van Delft

        @Rene hoe heet die app

        Reageren
        • Vvegazosten

          @Marja van Delft
          Smartlife is zga gratis te gebruiken. M’n huis en zaak hangt vol apparaten en diz kan ik zoveel ik wil automatiseren of bekijken hoeveel het verbruikt. Tot zelfs mijn onmisbare wcbril. Smartstekker ertussen en je weet het. Minder dan ik dacht. Ik koop de smartrelais op aliexpress en die werken verdomd heel voed. Je kunt het bvb ook instellen dat ze vanzelf uitschakelen ah n tijd minder dan 3 watt verbruikt. Veel moet je niet kennen om het aan te sluiten. 1 nadeeltje… soms moet je eentje eens resetten… 10 sec oh knopje drukn of de stroom uitschakelen en opnieuw instellen. Meestal vind de app het toestelletje en autom de oude instellingn. Zet youtube op je tv, elke dag kan je iets nieuws leren. Tip…zorg dat jou smartdevice nu voorzien is van Matter, is nieuw systeem en stukken beter nu.

          Reageren
      • MMarcel

        @Rene
        Hoe heet die app ik heb gezien dat er meer mensen om vragen.

        Reageren
    • BBram

      @Bart51
      Dank om dat te melden!
      Ik meet het verbruik van bijna alle elektrische toestellen individueel, behalve dan licht en… de pompen voor vloerverwarming en radiatoren. 28% wordt niet gemeten! Dat is 1/4 van mijn stroomverbruik. Behoorlijk veel dus. Het grootste deel zijn vermoedelijk de pompen.

      Vraag is nu: waarom draaien die als ik geen warm water vraag voor vloerverwarming en radiatoren?

      En: mag ik die uitzetten?
      (Als ik sanitair warm water nodig heb zet ik die wel weer aan, ik gebruik smart stopcontacten met een ingebouwde stroomverbruikmeter. Super handig en leerrijk!)

      Reageren
      • JJoost

        @Bram je mag de pomp niet de hele zomer uitzetten, hij moet regelmatig kort draaien om niet vast te roesten.

        Een hiervoor gemaakte pomp (eco pump switch) kost €42. Gaat automatisch aan zodra er warm water heen gaat, en minimaal eens per 24 uur 1 minuut. Scheelt zo 150-200 kWh en verdien je dus in een jaar terug.

        Reageren
    • YYup

      @Bart51 pompschakelaar of tijdschakelaar ertussen probleem opgelost

      Reageren
    • JJohan

      Dag Bart koopt een warmte schakelaar voor € 30,-
      Die plaats je in het stop contact dan de pomp op aansluiten temperatuur instellen en de pomp stop op de aangeven temperatuur
      eens in de zoveel tijd slaat hij weer aan op vastlopen te voorkomen
      Succes ermee

      Reageren
    • AAlbert

      @Bart51
      Daar heb ik al een paar jaar geleden een apparaatje voor gekocht. Dat schakelt de circulatiepomp uit als de verwarming uit is en weer in als de verwarming weer ingeschakeld wordt. In de langere perioden dat de verwarming uit staat, schakelt dit apparaat de pomp 1 keer per dag een poosjein om het vast gaan zitten van de pomp te voorkomen.

      Reageren
  • EEddy

    Daar zit je dan met alle die overbodig aangesloten apparaten, een huis vol met luxe, maar nooit nagedacht wat het voor miserie kan veroorzaken…
    Nu ook niet klagen het zijn uw eigen luxeproblemen…

    Reageren
  • GGeudens L

    Waarom ? Nu al de apparaten gemaakt door bedrijven met hoog geschoolde mensen , plots niet meer mogen gebruikt worden ,moeten wij nu de hoofdschakelaar aan de meter uitzetten, dus daar staat nu ons duur apparatuur, we zullen terug meet kaarsen licht maken s’avonds.
    Waar zijn we mee bezig ???

    Reageren
    • RRobD66

      @Geudens L

      Belachelijk heh dat hoogopgeleide mensen apparaten maken voor de laagopgeleiden. Verdomme, verkopen ze het ook nog aan je.

      Kaarsen stoten teveel uit, wil je daar wel aandenken? Liever energie zuinige ledjes op oplaadbare batterijen die je overdag oplaad met je zonnepanelen!

      Reageren
  • YYvonne

    Belachelijk veel onzin ik ga me niet de les laten lezen dat ik me tv elke nacht uit moet schakelen is niet eens bevoordelijk voor je tv

    Reageren
    • RRik

      @Yvonne
      Misschien eens een slimme stekker kopen. Daar word je misschien ook slimmer van

      Reageren
  • FFrancisco

    Is niet hoe minder dat jij de consument gebruiken . Hoe meer dat de uitvlucht is om meer geld te vragen voor elke kwt verlizen dat de electrische bedrefen draait?

    Reageren
  • BBram

    Ik kom hier eigenlijk alleen om te genieten van alle reacties

    Reageren
    • RReb

      @Bram
      Jaaaaa

      Reageren
    • RRoos

      @Bram…ik kom hier ook om te genieten van al die (on)wijze uitspraken…

      Reageren
  • EEs

    Menig mening en visie. Zitten met elkaar opgescheept. God ,of wie dan ook, mag weten hoe lang (nog). Elkander verdragen valt niet altijd mee. Voors en tegens houden de ander scherp, wakker door af en toe de balans te laten doorslaan. Vroegah….? Wist je nauwelijks iets en waren gefundeerde meningen schaarser dan toegankelijke media om deze te ventileren.
    Wat wilde nou eigenlijk zeggen met veul te veul letters? T giet zoals t giet. We moeten t met mekaar zien te rooien. Gere of nie. Bedankt voor alle input & ideeën.
    Fijn dat iedereen zijns of hare spuwen kan en reageren mag.
    Geeft inzicht voor wie ervoor openstaat.

    Reageren
    • LLucia Reisner

  • RRob Kruger

    Gemak mag zo nu en dan ook wat kosten. Grootste kostenpost is de inmiddels schandalig hoge energiebelasting en andere onbegrijpelijke heffingen. Gisteren ontving ik de jaarlijkse afrekening electra en gas. Bestaat uit 12 pagina’s. Eerst een cursus volgen om e.e.a op juistheid te kunnen controleren.

    Reageren
  • EErik

    Waardeloos artikel.
    Je verwacht de meest notoire vijf sluipverbruikers voorgeschoteld te krijgen en dan worden er vijf categorieën van apparaten genoemd waar zo ongeveer alles behalve lampen onder vallen.

    Reageren
  • RRonald

    3 tv’s 4 camera’s PlayStation 5. PlayStation 4 wekkerradio,versterker,2 soundbars koelkast, diepvries,oven, koffiezetapparaat 7 wifi stopcontacten. Ik zal best nog wat vergeten zijn. Onze maandkosten 39 euro in de maand Dus ik neem niet eens de moeite om alles uit te zetten

    Reageren
  • FFerry Dresia

    Als ik weet dat ik een apparaat een maand niet gebruikt of ben met vakantie dan schakel ik wel de apparatuur volledig uit en ook stekkers uit het stopcontact.
    Dat de apparatuur stand by staan is om de levensduur en de betrouwbaarheid te behouden dit heeft te maken met de condensatoren van de elektronica die geladen blijven waardoor ook het apparaat minder energie verbruikt bij het opstarten.
    Natuurlijk spaar je geld uit met energie besparen maar dat geld geef je weer uit aan vroegtijdige vervanging of reparatie van het apparaat ten zij je er van houd om het apparaat om de 4/6 te vervangen tegen een nieuwe met de zelfde techniek.

    Reageren
  • Ccor

    De grootste melkkoe is de accijns en daarover nog eens de btw, de start in 1966 was dit 6 % laag en 11 % hoog, tegenwoordig ook nog bedacht milieu belastingen, buiten Europa niets van dat, ik vraag me wel eens af wat ze met al die btw inkomsten doen, top salarissen van de Europese regering betalen in Brussel, je moet meer geld hier in Nederland houden, dus btw omlaag. brengen

    Reageren
    • EEsther

      @cor

      Je hebt gelijk!!!, zo gaat ’t al jaren. Rijken worden rijker, vullen hun zakken, en Jan modaal kan er voor dokken.

      Reageren
  • AAJEAM

    Ik heb thuis een AED in een buitenkast hangen ten behoeve van het netwerk welke gewoon 24/7 stroom nodig heeft voor oa. verlichting en verwarming/koeling. Uitschakelen is hier geen optie. Deze slurpt het hele jaar door stroom.

    Reageren
  • WWally

    Router kan je niet uitzetten deze zal elke keer moeten configureren net als je multimedia box van de TV als je opstart zo ook je bewakingscamera’s dus met alle gevolgen van weg vallende wifi verbindeningen en niet beriekbaar zijn van vaste telefoon verbinding dus hier kan je niet opbezuinige.

    Reageren
    • TTruus

      @Wally
      Tijd voor een nieuwe route, de instellingen staan namelijk gewoon vast in het apparaat of wordt weggeschreven in de cloud. Een mediabox heeft over het algemeen een kleine batterij om een tijdje te overleven

      Reageren
  • HHermann

    Warmte pomp vreet stroom.
    Uit zetten en trui en kamerjasje aan.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.