Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Deze 4 huishoudelijke apparaten gebruiken de minste stroom

Eerder behandelden we de 4 grootste energieslurpers in je huishouden.

Nu gooien we het over een andere boeg.

Welke apparaten in je huishouden verbruiken het minste stroom en kun je dus best per ongeluk wat langer aan laten staan dan strikt noodzakelijk is.

We noemen de 4 apparaten met het laagste verbruik.

1. Telefoonlader

Hoewel onze smartphones meestal 24 uur per dag 7 dagen per week aanstaan, kost het opladen van je telefoon gelukkig weinig stroom.

Stel dat je jouw telefoon vier uur per dag oplaadt, dan kost je dat gemiddeld zo’n 5,8 kWh per jaar. Dat komt neer op zo’n 2,30 euro per jaar. Hierbij houden we rekening met een gemiddelde stroomprijs van 40 cent per kWh.

Goed om te weten: een telefoonlader die het hele jaar door alleen in het stopcontact zit en niet oplaadt, verbruikt bijna geen stroom. Dit komt neer op ongeveer 1,50 euro per jaar.

2. Ventilator

Je zou het misschien niet verwachten maar een ventilator is best energiezuinig. Een grote, moderne, staande ventilator verbruikt maximaal 30 Watt in de hoogste stand.

Bovendien heb je hem hooguit 2 maanden nodig in de warme maanden. Op jaarbasis kost een ventilator je dan zo’n 12,5 kWh, ofwel 5 euro per jaar.

3. LED-verlichting

LED-verlichting is aanzienlijk zuiniger dan gloeilampen of halogeenlampen. Een LED-lamp met een vermogen van 4,5 Watt levert tegenwoordig evenveel licht op als een gloeilamp van 40 Watt. Dat is bijna een factor 10 reductie in energieverbruik.

Voorbeeld:

Een LED-lamp van 4,5 Watt die gemiddeld 2 uur per dag aanstaat, verbruikt op jaarbasis slechts 3,29 kWh aan stroom. Dat is 1,30 euro per jaar.

Is je hele huis voorzien van LED-verlichting? Hou dan rekening met een gemiddeld verbruik van zo’n 60 tot 100 kWh op jaarbasis voor al je verlichting. Dat is zo’n 24 tot 40 euro.

4. Modem

Je internetmodem staat meestal het hele jaar door aan, maar verbruikt gelukkig niet zoveel stroom. Het gemiddelde vermogen van een modem komt neer op 10 tot 15 watt. In dat geval verbruik je zo’n 85 tot 130 kWh per jaar, ofwel zo’n 34 tot 52 euro.

Het is raadzaam om je modem uit te zetten, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Alle kleine beetjes helpen.

Benieuwd naar het stroomverbruik van andere apparaten? Check dan onze stroomverbruik-pagina.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.