Definitief: Essent en Vattenfall gaan ook terugleverkosten rekenen bij zonnepanelen
Essent en Vattenfall, twee van de grootste energieleveranciers in Nederland, hebben aangekondigd dat zij in de toekomst terugleverkosten zullen invoeren voor klanten die zonne-energie aan het net leveren. Dat blijkt uit verklaringen van woordvoerders van beide bedrijven.
Eerder deze week maakte Eneco bekend zonnepaneelhouders vanaf juni te belasten met terugleverkosten voor een tarief van 11,5 cent per kilowattuur (kWh). Dit tot grote onvrede van veel klanten.
Ben je benieuwd waar je hoogste terugleverkosten betaald? Bekijk dan dit overzicht.
UPDATE, 14 mei 2024: inmiddels zijn de terugleverkosten bij Vattenfall bekendgemaakt (zie hier).
Wanneer is de invoering?
Het is nog niet bekend wanneer Vattenfall en Essent de terugleverkosten gaan invoeren. Energie-expert Koen Kuijper verwacht dat deze kosten waarschijnlijk al voor de komende zomer geïmplementeerd zullen zijn. Dat is de periode wanneer de meeste stroom wordt teruggeleverd.
Ook bij Energiedirect, een dochteronderneming van Essent met honderdduizenden klanten, worden terugleverkosten verwacht.
Wat moet ik gaan betalen?
Details over de hoogte en de vorm van de terugleverkosten bij Vattenfall en Essent zijn helaas nog onbekend. De bedrijven hebben via hun woordvoerders laten weten dat er nog beslissingen moeten worden genomen.
Dergelijke grote veranderingen in de voorwaarden en digitale systemen nemen vaak enige tijd in beslag. Toch kan er vanuit worden gegaan dat er achter de schermen intensief aan wordt gewerkt.”
Koen Kuijper (energie-expert)
Grote verschillen
Andere grote leveranciers, zoals Budget Energie en Vandebron, rekenen al wel terugleverkosten. Gemiddeld gezien liggen de kosten op circa 240 euro per jaar voor 2.000 kilowattuur (kWh) aan teruggeleverde stroom.
Tussen aanbieders zitten onderling grote verschillen in de teruglevertarieven. Zo rekenen sommige leveranciers (voorlopig) alleen een hoger vastrecht.
Reacties energiebedrijven
Beide energieleveranciers hebben aan energievergelijk.nl uitleg gegeven hoe zij denken over de invoering van terugleverkosten.
Essent
Essent vindt het belangrijk dat de oplopende kosten voor opgewekte zonne-energie eerlijker worden verdeeld. Een zo transparante mogelijke oplossing is daarbij voor ons het uitgangspunt. We zullen hier op termijn duidelijk over communiceren naar onze klanten.”
Hannah van der Weg (woordvoerder Essent)
Vattenfall
Omdat zonnepaneelbezitters hun opgewekte energie mogen wegstrepen tegen hun verbruik, betalen klanten zonder zonnepanelen het grootste deel van de kosten. Daarom kijken ook wij naar mogelijkheden om die kosten beter te verdelen. Op dit moment is niet bekend of, en zo ja wat de beste manier is. Uiteraard houden we onze klanten op de hoogte.”
Hidde Kuik (woordvoerder Vattenfall)
Energieleverancier zonder terugleverkosten?
Op dit moment kun je bij een paar bedrijven, zoals Vattenfall, Essent en Energiedirect nog een vast energiecontract afsluiten zonder terugleverkosten.
Een andere optie is een modelcontract, maar daar liggen de tarieven vaak hoger.
Jouw situatie
Wil je precies weten hoeveel je aan terugleverkosten moet betalen, hoe deze kosten berekend worden, en welke energiebedrijven (nog) geen terugleverkosten rekenen?
Lees dan ons recente artikel met nuttige informatie en een handige berekeningstool.
Volgen
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over zonnepanelen en terugleverkosten?
Volg dan onze X-pagina.
SSybren Stoelgang
Ik heb een vraag,misschien dat iemand dit weet.
Mijn contract bij Vattenfall loopt nog tot en met oktober, en betaal 90 euro per maand voorschot ( dik teveel ,krijg elk jaar rond de 400 euro terug ), daar ik alleen woon in mijn appartement, weinig verbruik qua gas en licht
Vattenfall stuurt regelmatig termijnadviezen , ik kon de afgelopen tijden mijn maandbedrag verlagen naar 45 euro, daarna naar 37 euro, weer later naar 22 euro.
ReagerenGroot is mijn verbazing dat Vattenfall mij nu adviseert het termijnbedrag te verlagen naar 55 euro ( van 90 wat ik altijd al betaal naar 55 euro) , terwijl ik afgelopen weken, het kon verlagen naar zelfs 22 euro.
De warme maanden zijn net begonnen, dus vanwaar ineens de sprong omhoog naar het termijnadvies ? Het is niet zo dat ik afgelopen tijd zwaar meer ben gaan verbruiken, ik verbruik ” op zelfde voet ” als met het lagere advies van 22 euro.
GGoel
@Sybren Stoelgang
Jij bent duidelijk veel goedkoper af met een dynamisch contract. Klik onderaan deze pagina op Dynamische Energie om alles daarover te lezen. Gebruik vooral ook de (moeilijk vindbare) Excel Sheet die daar ergens met een linkje staat.
ReagerenKKlaas
Greenchoice heeft maar 4,53 aan terugleverkosten per maand, Dat is de laagste van degene die het al hebben ingevoerd. Dus daar zit ik.
Enne over uitzetten van omvormers: Niet doen. Laten we maar eerst een MEGA groot KWh overschot creeeren, dan duiken er vast slimme gasten op die het gaan oplossen door zoutbatterijen in wijken te plaatsen, waaruit we ‘s avonds en ‘s nachts onze stroom kunnen halen.
Tot die tijd: Weg bij Eneco en bv zelf een batterij kopen??
Je krijgt nu al een chinese batterij van 10-15KWh capaciteit voor rond 3000 euro, zie Marktplaats. Ze zijn heel hard in prijs gedaald /dan wel in capaciteit verhoogd.
ReagerenGGoel
@Klaas
Ik weet niet of het verstandig is om een 2e hands batterij te kopen (via Marktplaats). Of zijn die nieuw en met garantie?
ReagerenGGuus vdf Birx
De energiemaatschappijen hebben het telkens weer over kosten die zij maken bij het terugleveren van de door zonnepanelen opgewekte electriciteit.
ReagerenNergens wordt duidelijk gemaakt en/of gespecificeerd waaruit die kosten dan bestaan.
Het enige feit is dat de energiemaatschappijen hierdoor minder inkomsten hebben maar ze krijgen die opgewekte electriciteit spotgoedkoop en verkopen het weer duur door.
WWibout
@Guus vdf Birx
Het is juist precies andersom, ze moeten die stroom juist heel duur inkopen immers de klant mag de teruggeleverde stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die ze op andere momenten van het jaar, tegen een hoog tarief, gebruiken terwijl de energieleverancier op het moment van terugleveren vrijwel niets kan vragen voor die teruggeleverde stroom immers de energietarieven op markt zijn op momenten dat de zon volop schijnt laag of zelfs negatief.
ReagerenHet is dus heel goed te begrijpen dat er een terugleververgoeding gevraagd wordt. Doen ze dat niet dan zal het gewone tarief dus hoger moeten zijn en betalen de mensen zonder zonnepanelen dus feitelijk het voordeel van de zonnepaneel bezitter. Ook ik ben een bezitter van zonnepanelen en ik vind het niet anders dan billijk dat er een terugleververgoeding is. Wel vind ik dat er geen onderscheid gemaakt zou mogen worden in de tarieven voor stroom en gas tussen klanten met zonnepanelen en klanten zonder zonnepanelen en dat lijkt bij Eneco wel te gaan gebeuren. Daar wordt gezegd dat de tarieven voor abonnees zonder zonnepanelen met 6 eurocent zullen dalen maar persoonlijk vind ik dat er dan voor alle klanten een daling van het stroomtarief zou moeten zijn.
JJody
Het is allemaal grote onzin wat die energieleverancieren je proberen wijs te maken. Winst maken en nog meer winst maken dat is waar het ze om gaat. Nergens lees je dat ze van mijn geleverde kwh via zonnepanelen winst maken door deze voor een hoger tarief door te berekenen aan de buurman zonder zonnepanelen. Het wordt hoog tijd dat de overheid zich hiermee gaat bemoeien.
ReagerenGGoel
@Jody
Niemand verplicht jou gebruik te maken van de infrastructuur. Je kan gewoon zelf een lijntje trekken naar de buren en een prijs afspreken.
Overigens maken de dynamische energieleveranciers helemaal niet zoveel winst. Maar die leveren dan ook gewoon de stroom en het gas van de daghandel direct door. Vandaar oa dat zij ook zoveel goedkoper zijn. Vragen ook geen terugleververgoeding.
Klik onderaan de pagina op Dynamisch Energiecontract voor meer informatie!
ReagerenMMaikel
@Jody
Volledig eens!
Stroom is/ wordt ook nog eens een monopolie als we van fossiel af moeten dus in theorie kunnen ze doen wat ‘ze’ willen en er is straks geen uitweg meer.
ReagerenGGoel
@Snelle Jelle
Je hóeft niet bij Eneco te blijven. Overigens: dynamische energie heeft geen terugleververgoeding.
Klik onderaan deze pagina op Dynamische Energie. En gebruik de Energievergelijker bovenaan de pagina.
ReagerenGGoel
@Gekke Henkie
Je maakt zelf gebruik vd infratstructuur. Het staat je vrij om zelf een lijntje naar de buren te leggen.
En je hóeft niet terug te leveren. Neem een batterij!
ReagerenGGoel
@Els
Dynamische energie heeft geen terugleverkosten!
ReagerenMMarco
@Els
“we introduceren dynamische contracten en een teruglever boete”
Bij dynamisch contracten is er geen terugleverboete.
ReagerenOok niet bij vaste contracten, dus ook dat was een mogelijkheid geweest om terugleverkosten te vermijden. Helaas beginnen vele pas na te denken als het te laat is, terwijl ieder dit al had kunnen bedenken toen vd bron ermee begon.
EEls
@Marco
ReagerenBij een dynamisch contract saldeer je eigenlijk niet meer. Maar goed dat jij daar wel over hebt nagedacht.
MMarco
@Els
ReagerenBij een dynamisch contract saldeer je wel,is enkel met verschillende tarieven en soms negatieve tarieven. Daarom komen er ook steeds meer systemen/ omvormers die je kan uitschakelen bij negatieve prijzen.
GGoel
@Marco
Zonneplan heeft dat: die schakelt automatisch uit bij negatieve prijzen 😀
ReagerenMMarco
@Goel
ReagerenIvm saldering en 3 jarig vast contract zonder terugleverkosten nog voor mij persoonlijk nog niet interessant maar wellicht in de toekomst.
Even een vraagje uit nieuwsgierigheid.
De omvormer schakelt uit bij negatieve prijzen zegt u, maar is dat bij een negatieve stroomprijs of bij een negatieve totaalprijs. Je kan natuurlijk een negatieve stroomprijs hebben maar dat je inclusief belasting wel “positief” zit, of eigenlijk dus een hele lage totaalprijs per kwh.
GGoel
@Marco
Google even op: “Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen”, artikel van 22 maart jl, daar staat het allemaal uitgelegd. Je krijgt zelfs geld toe als uit wordt gezet:
ReagerenBetalen voor het terugleveren van stroom uit je zonnepanelen? Dat is verleden tijd met de komst van Powerplay voor zonnepanelen! Zonneplan Powerplay zet nu automatisch jouw omvormer uit bij negatieve uurprijzen. Op sommige momenten krijg je zelfs geld toe om tijdelijk minder of geen zonnestroom aan het net te leveren.
EEls
@Marco
ReagerenVan de bron begon eerst met boete na salderen… Ach wat heeft dit ook voor nut om over te discussiëren als hier allemaal pro energie leverancier pipos zitten. Succes ermee.
MMarco
@Els
ReagerenU kunt wel gaan klagen maar u bent nog altijd zelf verantwoordelijk voor uw keuzes.
En dat er na de actie van vd bron er mee zouden volgen, konden we allemaal wel bedenken.
Maar een hoop dachten dat ze variabel moesten nemen, om een paar cent te besparen. Niet vooruit gekeken, niet op tijd gehandeld en nu de deksel op de neus en maar klagen over eigen beslissingen.
Heeft niks te maken met ”
pro energie leverancier pipos”
GGoel
@Marco
Een variabel contract heeft geen zekerheid maar wel hogere prijzen dan dynamisch. Altijd verwonderlijk gevonden dat mensen dat dan toch nemen.
ReagerenMMarco
@Goel
ReagerenIk heb zelf nog een vast contract tot 1 feb 2027. Op tijd afgesloten om terugleverkosten te vermijden ivm flinke opbrengst uit de zonnepanelen.
Geen idee wat de stand van zaken zal zijn in 2027, kan niet in de toekomst kijken.
Maar het zal zeer waarschijnlijk of wederom een vast contract zijn of anders een dynamisch, en dan wellicht icm thuisbatterij, die hopelijk flink gaan dalen in prijs ( € 1000 per 10kwh modulaire opbouw)
Bij variabel is mijn inziens het allemaal net niet,..duurder en ook geen zekerheid.
In 2022 was goed te zien van de gevolgen kunnen zijn, blijkbaar zijn er een hoop met kort geheugen.
GGoel
@Marco
Ik las ergens dat de verwachting is dat de prijs van thuisbatterijen door de Chinese fabrikanten dit jaar zullen halveren (excl. electronica), en mogelijk volgend jaar weer.
Als je het een beetje volgt zijn de ontwikkelingen niet bij te houden. Zout batterijen met 4x capaciteit van Li-Ion, volledig op te laden binnen 15 minuten, maar wel zwaar (in kg), dus volgens artikelen slechts geschikt voor statische opslag.
Ik verwacht dat salderingssubsidie wordt afgeschaft (want geen nut meer en nu toch terugleververgoedingen) en dat op termijn teruglevering alleen nog maar met dynamische energiecontracten kan, zodat er een betere afstemming van vraag en aanbod zal zijn. Maar afhankelijk van de politiek wanneer dit gebeurd.
Ook zullen dynamische tarieven op termijn veel dynamischer worden ipv dag vantevoren tarieven bekend. Ook weer voor betere afstemming vraag/aanbod.
ReagerenEEls
@Goel
ReagerenAls je kunt salderen maakt de kwh peijs niet uit. Je wekt per jaar evenveel op dan dat je verbruikt. Je verbouwd je hele huis elektrisch omdat de overheid inzet op elektrificatie voor verwarmen en warm water. Vervolgens zijn de elektriciteits kosten zo hoog door de boetes op het terugleveren, of bij een dynamisch contract, waarbij het hele salderen scheef loopt mbt salderen in euros, dat je weer lekker bent beetgenomen door de overheid en vervolgens door de energieleveranciers.
GGoel
@Els
Het is wel het salderen van de “gewogen” energieprijs!
ReagerenAAns
@Marco
ReagerenHoe werkt dat dan precies met een dynamisch contract en geen terugleveringskst betalen?
Je hebt dan toch nog te veel stroom?
GGoel
@Ans
Stroom heeft een uurprijs. Dat koop/verkoop je tegen het uurtarief van dát moment.
Klik ook even op Dynamische Energie onderaan deze pagina! En vergeet niet de wat moeilijk vindbare Excel Tool te gebruiken om de voor jou goedkoopste dynamische energieleverancier te vinden.
ReagerenGGoel
NB Die stroomprijzen zijn een dag vantevoren bekend.
ReagerenRRene
Stoppen met huilen en bedrijven als Eneco de rug toekeren. Doet iedeeen met zonnepanelen dit, dan kost dat deze toko 200 miljoen aan vaste inkomsten, naast de miljoenen die ze verdienen aan gas en elektra.
ReagerenGGoel
@Rene
Daar is ook de Energievergelijker bovenaan de pagina voor bedoeld 😉
ReagerenKkees urk
De heffingen zijn zo gigantisch gestegen dat er voor vele miljarden extra elk jaar word binnengehaald voor continue updaten en verzwaren van het stroomnet.
ReagerenGebeurt niets, nu hebben ze dit binnen en gooien ze de heffingen op panelen erboven op onder het mom van ja voor de mensen die geen panelen hebben.
Was pas berekend door kassa iemand zonder panelen was 2 a 4 € per maand meer kwijt, maar waren er geen zonnepanelen bij anderen dan kwam hier een 75% bovenop, dus een 7 € per maand.
Is echt erg wat hier gebeurd.
Tijd voor actie-wie start er een WhatsApp groep op, kunnen we met z’n allen tegelijk de panelen op de raarste tijden tegelijk uitzetten, kijken wat er gebeurt!
CCorry
@kees urk
Ben het met je eens, wil graag actie voeren heel goed idee, allemaal op een zonnige dag om 12 uur uit die panelen dan moeten ze de energie duur in kopen.
ReagerenGGoel
@Corry
Het enige wat je bereikt is dat gascentrales harder moeten gaan werken. Verder bereik je helemaal NIKS hiermee!
ReagerenKKees
Wat gebeurt er met de mensen die nog geen slimme meter hebben
ReagerenGGoel
@Kees
In de Energievergelijker bovenaan deze pagina kan je aanklikken of je een slimme meter hebt.
ReagerenRRoel
@Kees
ReagerenDie houden zelf alles in eigen hand. Mijn dochter heeft meter die terug loopt en met zonnepanelen. Eindafrekening totaal verkeerd berekend door energie leverancier Vattenfall in hun voordeel. Gelukkig hadden wij op de 1e van ieder maand foto gemaakt van de meter zodat wij e. e. a. konden bewijzen en alsnog een ruimere terug betaling verkregen. Dus zorg voor bewijs.
FFriso
“Omdat zonnepaneelbezitters hun opgewekte energie mogen wegstrepen tegen hun verbruik, betalen klanten zonder zonnepanelen het grootste deel van de kosten.” Aldus Vattenfall.
ReagerenDat betekent dus dat de klanten zonder zonnepanelen hun energierekening gaan zien dalen, zodra de klanten met zonnepanelen moeten betalen voor het terugleveren.
GGoel
@Friso
Of niet zien stijgen. Netto zal het resultaat 0 zijn, want concurrentie => laagste prijzen willen leveren.
Overigens heb je met dynamische energie geen last van terugleververgoeding dus oa daarom laagste prijzen.
Klik onderaan deze pagina op Dynamische Energie. En vergeet niet de Excel Tool, daar moeilijk vindbaar, te gebruiken om de voor jou meest gunstige dynamische energieleverancier te vinden!
ReagerenPPieter
Essent en alle andere energiebedrijven en de overheid zijn gewoon verrot en corrupt
ReagerenKkees
@Pieter
Reagerensluit me hier volledig bij aan.
Omdat bepaalde mensen hier in Nederland alles gratis krijgen, wij 60 uur of meer per week keihard werken, krijg je dit ook nog voor de kiezen.
Jaren gespaard hiervoor en nog wat geleend en heb je dit erbij.
Pure roversbende.
Kkees
@kees
Nog meer voedselbanken erbij
ReagerenGGoel
@kees
Verdiend de overheid dan aan energiebelasting volgens jou? Wat kost het in stand houden van de infrastructuur dan?
ReagerenGGoel
@Pieter
Heb je daar bewijs voor?
Als je zo weinig mogelijk energieleverancier wilt hebben nemen je dynamische energie: rechtstreekse inkoop en verkoop aan jou vd gas dagmarkt.
ReagerenGG v d veen
Ik ga straks huur vragen voor de meters die zitten opmijn grond
ReagerenKKrabbeke
Zodra essent 1 euro durft te rekenen voor teruglevering, komen er 2 terrasverwarmers bij buiten. We zullen die opwarming van de aarde eens een handje helpen.
ReagerenHHans
@Krabbeke
ReagerenPrima voorstel. Ik doe ook mee
GGoel
@Krabbeke
Artikel “Energiecontract met zonnepanelen steeds duurder: is het de investering nog waard?
ReagerenKoen Kuijper” van 20 maart op deze site bij nieuws niet gelezen? Ook mét terugleververgoeding verdienen zonnepanelen zich goed terug!
HHenk
@Krabbeke
Ga geen terrasverwarmers nemen ,maar heb 2 elektrische radiatoren van 2000 watt een op de badkamer en een op zolder blijft het huis goed warm.
ReagerenMMaurice
@Krabbeke
Ehm..heb jij in de winter dan stroom over ???
ReagerenFFred
Ik zie dit als regelrechte diefstal, buiten de € 0,05 cent per kilowattuur salderingsregeling die zij kunnen ontvangen voor de verkoop van elektriciteit voor € 0,29 per kilowattuur. Nu moeten we ook nog eens € 0,11 betalen voor de elektriciteit die we terugleveren. Als iedereen nu zijn installatie uitschakelt, ligt heel Nederland plat. Dat is een groot probleem om de boel weer aan te zetten.
ReagerenWWillem
@Fred
ReagerenMorgenmiddag kunnen ze jouw stroom voor -7ct/kWh verkopen. Dikke winst voor Eneco, ze lopen binnen met dit soort tarieven.
JJacques
Zo iets was te verwachten, wat vergeten wordt is dat de investering van eigenaars van zonnepanelen vergeten wordt. We moeten met elkaar de energieleveranciers voldoende rendement blijven geven. En dat alles in een sausje van duurzaamheid gegoten, bah……
ReagerenGGoel
@Jacques
Zonnepanelen verdien je nog steeds binnen 10 jaar terug!
ReagerenKkees
@Goel
ReagerenJowww.
Om de 10 jaar moet je dure omvormer, gaan maar 10 jaar mee. En over 10 jaar heb je antieke panelen of met vochtplekken.
Komt geen omvormer meer bij, maar houtkachel!!
GGoel
@kees
Dus?
ReagerenMMarco
@kees
ReagerenEen omvormer gaat 10-12 jaar mee en een dure omvormer is € 800 en worden steeds goedkoper. Growatt is er al voor de helft
Kost je dus een paar euro per maand. Maak een intern spaarpotje aan op je bankrekening en schrijf automatisch € 5 per maand over, heb je over 10 jaar al een leuk potje voor de omvormer.
En als € 5 het probleem is, heb je wel grotere problemen.
Vochtplekken is onzin en anders zelfs garantie. En wat is antiek ?
Een grote zwarte “plaat” is en blijft een grote zwarte “plaat”
Het enige wat zal veranderen is het vermogen.
MMagean
Allereerst de kosten die gemaakt zijn voor het plaatsen van de zonnepanelen. Want dat zou goedkoper in verbruik zijn en beter voor milieu. En straks moet je ook nog gaan betalen omdat je stroom teruglevert aan de maatschappijen. Dan kun je beter die dingen weer uitschakelen
ReagerenWat een valse rotstreek en centen plukkerij weer.
GGoel
@Magean
Je moet niet gaan betalen. Je verdiend minder. Zonnepanelen verdienen zich nog altijd binnen 10 jaar terug. Daarna tientallen jaren gratis stroom!
ReagerenEE van Loon
Alles voor t milieu zeggen ze dan. Maar nu gaan ze alleen maar stimuleren dat ik meer stroom ga verbruiken om terug op nul te komen. Tevens snap ik niet dat er nog steeds grote zonnepaneel parken worden bijgelegd als er zoveel overschot is. Het is een grote corrupte bende met zakkenvullers. Misschien moeten de burgers eens een dag afspreken om allemaal hun panelen uit te zetten. Kijken wat er dan gebeurt.
ReagerenCC van Baaren
@E van Loon
Inderdaad een niets ontziende bende zakkenvullers! Eerst door de corrupte overheid de zonnepanelen stimuleren
ReagerenGaat zo hetzelfde met de grote olie maatschappijen, enorme winsten voor de dames en heren
PPeter
@E van Loon
Helemaal me eens.
ReagerenEerst wordt je gestimuleerd om zonnepanelen te plaatsen, nu betalen voor terug levering. Energie maatschappijen zijn corrupt en spelen onder een hoedje met de regering. Het gaat alleen om flink belasting binnen te halen. Het zijn allemaal grote boeven .
GGoel
@Peter
Je hoeft niet terug te leveren!
ReagerenJJan
@Peter
Dat stimuleren was bedoeld tot dat hun eigen windmolens en parken klaar waren. Dat is nu het geval en zijn we overbodig geworden.
ReagerenDus betalen voor levering en kan eenvoudig het uitzetten van particuliere zonnepanelen worden opgevangen door de energiemaatschappijen.
Probleem opgelost voor de netcongestie en dikke winst voor de Eneco’s
BBolland
@E van Loon
ReagerenHelaas komen we hier nooit in opstand en slaan we de handen ineen. Idd allemaal de panelen uitzetten net als de brandstofprijs, een periode niet tanken en dan kan er ineens veel meer geregeld worden qua prijs. Kan niet iedereen aan mee doen maar het grote gros van de mensen wel. Maar zal helaas nooit gebeuren dat er een tegenactie komt zoals in Frankrijk of Duitsland. Daar komt men samen voor hun rechten op.
MMar
Extra wat hypotheek opgenomen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp en panelen. Dit omdat we anders de termijnbedragen amper konden betalen door de abnormaal hoge prijsverhogingen. En met een lichamelijke handicap kunnen we ons 17 graden in huis niet veroorloven. We leveren ook nog eens een bijdrage voor een gezond milieu, dachten we. Ja, we hebben het geluk veel overwaarde in het huis te hebben zitten na 30 jaar…
ReagerenEn deze extra hypotheek-maandlasten liggen stukken lager dan de voorgestelde termijnbedragen destijd, echter heb ik nu het gevoel terug bij af te zijn. Ook een hybride (gas/kwh) gebruikt veel stroom…. Ik zou er vrede mee hebben als we ons eigen gebruik weg mogen wegstrepen tegen de opbrengst van de panelen. Het eventuele overschot nou ja…..
Men wist van tevoren wat de consequenties zouden zijn van de invoering van panelen. Dat dat proces sneller verloopt als gedacht is pech. Vraag is: waar gaat het nu eigenlijk om…. Misschien moet het onze overheid dan ook maar eens wat waard zijn om de energietransitie weer een boost te geven en compenseert de investeerders in panelen door voor hen de btw op KWH af te schaffen. Hebben we allemaal wat.
Want het tij van een maatschappij waarin winst winst winst het levensmotto is geworden, is niet meer te keren. Misschien kan dit dan een optie zijn.
MMartin
Energiecontract loopt tot 1 mei 2027 bij Essent.
Tussen het afsluiten en ingangsdatum heeft de woningbouw zonnepanelen geplaatst.
Tot die datum betaal ik geen terugleveringskosten als het goed is.
Wij gaan altijd zuinig om met energie. Ons stroomverbruik is 1600kWh per jaar. De zonnepanelen leveren 2000kWh op per jaar.
Tzt is het salderen er wrs niet meer.
Dan betaal ik voor de 400kWh die ik teruglever circa €46?
Is dit niet zoveel maar €0 is natuurlijk beter. Ik kan dan toch de zonnepanelen uitschakelen als voldoende heb opgewekt?
ReagerenMMarco
@Martin
ReagerenGefeliciteerd, Aangezien u nog een vast contract heb tot 1 mei 2027 betaalt u tot die datum geen terugleverkosten.
Uw opbrengst is hoger dan uw verbruik, en met de wederom verlengde saldering zit u voorlopig nog goed. Zelf hebben we een contract tot 1 feb 2027, ook meer opbrengst dan verbruik, en ook geen klagen dus.
In 2027 zien we wel weer verder. Ik verwacht dat de salderingsregeling dan is aangepast ( afbouw/afgeschaft) en dat een thuisbatterij een stuk goedkoper gaat worden.
JJack frusch
Het zijn gewoon mafia praktijken de directeuren en bestuur van de energie maatschappijen graaien in de geldpot van de miljoenen verkregen door eigen opgestelde regels. Ik denk er aan om een dikke stroom kabel naar mijn buren links en rechts te leggen en mijn overschot van mijn panelen aan hun te leveren. Dus geen teruglevering naar de party beesten van energie maatschappijen. Zo zie je maar weer . Baas in eigen huis en over eigen opgewekte stroom.
ReagerenJJack frusch
@Jack frusch
ReagerenDus liever gratis weggeven aan de burger dan de volgevreten energieleveranciers laten stelen van mij.
DDim
Tjonge jonge, ik roep en schrijf al tijden wat er gaande is. De energie maatschappijen en de netbeheerders draaien ons een loer. Netwerkbeheerders hebben jarenlang geld gevangen en daarmee uitsluitend het noodzakelijke onderhoud en reparatie gedaan. En elektriciteitsopwekkers waren aan de verliezende hand. Met alle stroom die door particulieren, gemeente initiatieve en bedrijven wordt opgewekt werd de stroom bijna gratis. En ondertussen zelf windmolenparken en zonnepaneelweide neerzetten, maar ook de centrale volle bak laten draaien. Kost alle geld, maar ja, dat vinden de aandeelhouders niet leuk. En helaas zitten er ook mensen met geen verstand van zaken in Den Haag. Die geloven de verhaaltjes van zogenaamde experts die voor de energie leveranciers werken. Inplaats van hier regels voor op te gaan stellen, gaat men mee met deze flauwekul. En wat ik nog veel erger vind is, dat men de mensen gebruikt die om wat voor geen zonnepanelen op hun dak kunnen leggen als smoes dat zij betalen voor mensen die wel zonnepanelen op hun dak hebben. Maar de terugleverkosten komen niet ten goede van diegene die minder hebben.
ReagerenAls men weet dat grootverbruikers stroom inkopen voor een habbekrats en dat wij daar met ons alle aan mee betalen. In iedergeval er worden allerlei verhaaltjes bedacht en heel veel mensen tuinen erin. Prima als men stopt met salderen. Maar weg met die terugleveringkosten, belachelijk verhalen en vertel het eerlijke verhaal. En nog beter, gas, elektra, zorg, ov, ect. moeten gewoon weer Nuts voorzieningen worden.
HHenk
Ik begrijp de beweegreden van Vattenfall wel. De kosten evenredig verdelen tussen de consumenten. Maar er zit ook nog een andere kant aan. De zonnepaneelhouders hebben ook een goed milieu voor ogen. Nu moeten zij meebetalen de kosten voor diegenen die geen panelen hebben te verlagen. Niet doen dus dan stimuleer je ook anderen om meer aan het milieu te doen!
ReagerenMMichel gouda
@Henk
ReagerenVattenvall wil onze stroom niet meer hebben.
Laten wel zonneparken bouwen.
En vergeet hun vervuilende windmolens niet.
Opzoek naar een 10 kw accu.
Als deze vol is dat me panelen automatich stoppen met laden.
Zoiets wil ik.
AAlfons
Even vooruit denken: stel saldering bestaat niet meer . Je betaald 11,5cent/kwh voor de terugleverkosten en je krijgt maar 5 cent voor het leveren van een kwh. Netto resultaat: terugleveren kost alleen maar geld…….. Goed verdienmodel voor de maatschappijen. Bestaat er een module op de meterkast, die teruglevering blokkeert?
Reageren