Daling gasprijs zet door: halvering begin 2023?
De gasprijs is de afgelopen week flink gedaald. De prijs op de Amsterdamse gasbeurs is zo’n 20 procent lager dan een week geleden. Dat is goed nieuws voor veel huishoudens, want de winter komt eraan.
Vandaag (13 september) kost een kale kuub gas zo’n 190 euro per Megawattuur, wat neerkomt op 1,84 euro per kuub. Deze prijs is circa 50 eurocent lager dan een week geleden. Eind augustus werd nog een absoluut hoogtepunt van 3,40 euro per m3 bereikt. Die prijs is nu dus bijna al gehalveerd.
Gasprijs grafiek
Gasreserves bijna volledig gevuld
De belangrijkste oorzaak voor de dalende gasprijs is veel EU-lidstaten goed op weg zijn om de gasvoorraden voor komende winter op peil te brengen. De voorraden zijn bijna volledig gevuld. De vraag naar gas neemt daardoor af.
Het aanvullen van de reserves is boven verwachting snel gegaan. Daarom verwachten experts van Goldman Sachs dat de gasprijs nog verder omlaag kan gaan.
Ook het afromen van winsten bij energiebedrijven, een mogelijk prijsplafond voor Russisch gas en de verplichting vanuit de EU om minder gas te verbruiken, hebben bijgedragen bij aan een daling van de koers.
Halvering?
Economen verwachten dat de gasprijs in de eerste helft van 2023 zelfs kan halveren in vergelijking met het huidige niveau.
Een kuub gas kost dan zo’n 90 eurocent per kuub. Als we daar de energiebelasting en btw (21%) bij optellen, komen we uit op circa 1,60 euro per m3 voor huishoudens. Dat is een stuk betaalbaarder dan de huidige gemiddelde gasprijs van ruim 3,80 euro per m3, die geldt voor een nieuw energiecontract.
DDe smet
Lang genoed gewacht tot de prijs over zijn hoogste top is om een maximum prijs vast te leggen wie zijn de winnaars
.
Juist de verbruikers zijn de pineut
ReagerenJJacqueline
Hoe komt het dat de dalende gasprijzen niet doorgevoerd worden door de energie leveranciers? De prijs is inmiddels gehalveerd tov het piekmoment in augustus, maar de markt blijft dezelfde hoge prijzen hanteren. Het lijkt me niet legitiem. Ik begrijp de angst op de markt en de reactie op prijzen. Maar omdat onze reserves volgens planning op orde zijn, ook zonder gas uit Rusland, is zowel angst als schaarste geen reden meer voor deze hoge prijzen? En dat blijkt ook, gezien de dalende prijzen en verwachting dat deze nogmaals zullen halveren, terug zullen komen op het niveau van vorige winter. Ik begrijp ook niet waarom berichten hierover nauwelijks in de publiciteit te vinden zijn. Het zou veel onrust bij mensen wegnemen. Fijn als jullie hier een reactie op kunnen geven. En misschien als kenniscentrum meer ruchtbaarheid aangeven/dagelijks persberichten uitzetten? Heel belangrijk dat de leveranciers de prijzen conform de markt naar beneden bijstellen. Bij voorbaat veel dank voor jullie reactie!
ReagerenSSimon
@Jacqueline
ReagerenGoed gezegd stelletje oplichters allemaal
Jjohan
ik sluit niks af .ik draai de hoofdkraan gewoon dicht .en verwarm mijn radiators nu met een boiler extern aangesloten op een waterpomp die het rond pompt , en heb 2 doorstroom boilers op het warmwater aangesloten . alles elektrisch (; ik wacht dus tot de prijzen zijn gedaald. en schakel het gemakkelijk weer over terug . creatief zijn mensen (;
ReagerenKkees
@johan, ben erg benieuwd hoe u dat precies hebt gemaakt
ReagerenCChris
Heel dit land gaat naar de verdommenis en is al naar de verdommenis voorspelling van onze prachtige man Pim Fortuyn. Nu kunnen we met ze alle de konten gaan aflikken van kapitalistisch hebzuchtige staat nederland
ReagerenRRichard
Waarom wordt er niet meer geld gestopt in de ontwikkeling van co2 als brandstof
ReagerenIn Canada zijn ze hier al verder mee
2 vliegen in 1 klap ( symbolisch voor de dieren vrienden)
Maar we weten wel waarop
RRonald
@Richard
CO2 is een reactieproduct ook wel verbrandingsproduct van een koolstofbron (koolwaterstof of koolstof (gas, olie, kolen plastic, papier of hout), met zuurstof, dit valt niet verder te verbranden.
het is in theorie mogelijk om co2 met water(damp) met energie van buiten af om te zetten naar co2 en waterstof, met een overschot aan zuurstof en dit te laten doorreageren naar methanol, maar als het overschot zuurstof zal graag reageren met waterstof en als dit niet of niet afdoende gebeurt en nog aanwezig is dan heb je in je condensor nog steeds een brandbaar en potentieel explosief mengsel, waarbij je een energie verlies hebt door het bijproduct water. op grote schaal lijkt het indrukwekkend om van water en co2 een vloeibaar en verbrandbaar alcohol te maken, maar de energie moet er wel eerst ingestopt worden. water in het eindproduct is ook niet niet superhandig .
het kan zijn dat dit co2 en waterstof moet zijn, dit lijkt logischer, methanol is CH3OH
en wanneer dit zo zou reageren: CO2 +3H2 -> CH3OH + H2O
moet er ergens ook zuurstof vrijkomen, dat geeft dan alsnog methanol en water.
overigens is methanol giftig voor plant en dier.
En bij verbranding ontstaat weer gewoon de CO2 en waterdamp waar je mee begon.
ReagerenBberrie
idd den haag weten niet waar ze meebezig zijn leugens bedriegen en ook met carona en ze leugen regels
ReagerenJJ
Het moet weer terug naar de normale prijs dan is het weer voor de gewone man betaalbaar …maaar dat zal wel een sprookje blijven zolang die idioten daar in den haag hun gang kunnen gaan
ReagerenJJohan
@J
ReagerenNiet alleen voor de gewone man. De ongewone man, woont groter, heeft (veel) meer kosten en kan slechts minimaal genieten van het plafond.
EEgbert
Nog veel te duur, ik werkte om leuk te kunnen leven nu moet je werken om te kunnen overleven
Reageren