Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Coronavirus zorgt voor lagere energieprijzen

De uitbraak van het coronavirus heeft in elk geval één positief effect: de energieprijzen zijn gedaald. Op wereldwijd niveau is de vraag naar stroom en gas namelijk afgenomen. Dat komt omdat de wereldeconomie een flinke klap heeft gekregen. Veel fabrieken moeten bijvoorbeeld tijdelijk sluiten of draaien op lagere capaciteit.

In Nederland en veel andere Europese landen speelt ook het milde winterweer een belangrijke rol in de lagere prijzen. Daardoor hoeft er minder gestookt te worden.

Ruim 10 procent lager

Als gevolg van het coronavirus en het warmere winterweer is de stroomprijs maar liefst 11,3 lager dan twee maanden geleden. De gasprijs daalde zelfs met 13,5 procent.

De lagere energieprijzen leveren de gemiddelde consument een voordeel op van ongeveer 75 euro.

Overstapmoment

Volgens energievergelijkingssites is nu tevens een interessant moment om over te stappen van energieleverancier De energieprijzen die worden aangeboden, hebben namelijk een dieptepunt bereikt. “Als het contract aflopend is, loont het zeker om even online te vergelijken”, stelt ook Bart Koenraadt van vergelijkingssite Energievergelijk.nl.

Ook consumenten die op dit moment een variabel energiecontract hebben, kunnen profiteren van de lagere energietarieven. Al is kiezen voor een vast jaarcontract nu ook erg interessant.   

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

 • BBart

  Hi Koen,

  duidelijk verhaal. Maar…. vastzetten nu voor 1 of 3 jaar? Over 1 a 2 jaar is er vast een vaccin tegen corona en met 3 jaar nu vastzetten van je contract pak je 3 jaar erg lage tarieven. Wat is je advies?

  Reageren
  • KKoen

   Het blijft een gok, maar het kan inderdaad interessant zijn om het energiecontract voor langere tijd vast te leggen. De prijzen zitten nu in een dal vanwege de lage vraag.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.