Consument dupe van ingewikkelde energierekening
Koen Kuijper
De energierekening die mensen opgestuurd krijgen van hun energieleverancier is dusdanig ingewikkeld dat het voor de doorsnee consument vrijwel niet mogelijk is om fouten te ontdekken. De energieleverancier zadelt de consument daardoor soms op met een financieel nadeel.
Dat zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van onderzoek van ruim 200 nota’s van verschillende energieleveranciers. Zij roepen toezichthouder ACM nu op om met een officieel onderzoek te komen en aan de hand daarvan passende maatregelen te nemen.
Te veel betalen
De onderzochte energienota’s bevatten te vaak fouten die door de complexiteit van de rekening alleen door experts zijn te herkennen, stelt de VEH in het consumentenprogramma Radar. De consument lijkt op dit moment de dupe te zijn van de fouten in de nota en daardoor in sommige gevallen te veel te betalen voor stroom en gas. Een hekel punt, want voor de meeste huishoudens vormt de energierekening de grootste woonlast na de hypotheek of huursom. Meestal gaat het om enkele tientjes, maar soms zelfs om honderden euro’s per jaar. Dit kan zo niet langer, vindt de VEH.
Toekomst
In de toekomst wordt het alleen maar belangrijker dat de energierekening duidelijk wordt. Dit komt omdat er door toekomstige ontwikkelingen steeds meer gebruik wordt gemaakt van flexibele energieprijzen. Ook het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie in het huishouden maakt de rekening uitgebreider. Dat de nota dan ook goed klopt, is belangrijker.
De VEH pleit dan ook al jaren voor een eenvoudigere energierekening met vaste structuur en terminologie, zodat het voor de consument gemakkelijker is om energiekosten met elkaar te vergelijken.
Energierekening uitgelegd
Op EnergiePortal staat een uitgebreid dossier over de opbouw van de verschillende energiekosten op de energierekening. Ook ingewikkelde terminologie wordt duidelijk verklaard.