Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

CO2-heffing effectief, maar risico voor economie

Koen Kuijper

0 reacties

Het invoeren van CO2-heffing binnen de industrie kan sterk bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot en het behalen van de klimaatdoelen. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij deden een voorlopige doorrekening van de voorstellen van GroenLinks en PvdA.

Toch stelt het Planbureau dat er ook een risico is op hoge kosten. Veel bedrijven verhuizen hun vervuilende activiteiten mogelijk naar het buitenland. En dat zou slecht zijn voor de Nederlandse economie.

Voor- en tegenstanders

De doorrekening van het PBL betekent dat zowel voor- als tegenstanders van een CO2-heffing gelijk krijgen. Veel links partijen, waaronder GroenLinks, D66 PvdA, zien een massale CO2-heffing wel zitten.

Partijen die meer in het midden zitten of aan de rechterkant van het spectrum staan, zoals VVD en CDA, zijn huiverig om een CO2-heffing in te voeren voor alle bedrijven. Zij willen eigenlijk alleen de grootste vervuilers aanpakken. FvD en PVV daarentegen, zijn tegen elke vorm van CO2-heffing.

Effecten

De effecten van een CO2-heffing in Nederland betekent een verlaging van de schadelijke uitstoot in de Nederlandse industrie. Hierbij zou tot 2030 ten minste 11 en maximaal 24 megaton CO2 gereduceerd worden.

De doelstelling van 14,3 megaton wordt daarmee zeer waarschijnlijk behaald. Het concept-Klimaatakkoord bleek eerder onvoldoende, aan de hand van PBL-doorrekeningen.

PBL laat nu duidelijk blijken dat beprijzing van industriële CO2-emissies een effectief middel is om broeikasuitstoot te verminderen. Dit is precies wat milieubewegingen, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 al langer roepen.

Schadelijk voor economie?

Maar aan de andere kant bevestigt PBL dat er een reëel risico is. De Nederlandse economie loopt namelijk schade op als bedrijven hun productie en investeringen verplaatsen naar andere (Europese) landen.

Volgens het PBL zou 30 tot 50 procent van de bedrijven een verhuizing overwegen als gevolg van de CO2-heffing. Dit is precies waar VVD, CDA en SGP voor vrezen.

Eigen variant

In de tussentijd werkt het kabinet aan de eigen variant voor de CO2-heffing. Dit moet wel om de gewenste reductie binnen de industriesector te realiseren. Dit nieuwe plan wordt mogelijk in juni gepresenteerd.

Bron: VK

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.