Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

CO2-belasting bedrijven lijkt ver weg

Koen Kuijper

0 reacties

De klimaatplannen van de regering om een CO2-heffing in te voeren, gaan volgens oppositiepartijen GroenLinks en PvdA niet ver genoeg.

Op 13 maart reageerde het kabinet met een CO2-belasting, nadat uit doorrekeningen bekend werd dat het huidige klimaatakkoord onvoldoende zou zijn voor het behalen van de doelen.

Maar nu blijkt dus dat het kabinet niet kiest voor een algemene CO2-heffing per uitgestoten ton CO2, maar een beperkte CO2-belasting voor bedrijven die het meest vervuilend zijn. Premier Rutte wil namelijk dat de CO2-heffing de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie niet mag schaden.

Geen meerderheid

De vraag is of er voor de plannen van het kabinet een meerderheid te behalen valt in de Eerste Kamer. Veel linkse partijen zien de beperkte CO2-belasting namelijk niet zitten. Volgens die partijen levert de maatregel te weinig op en stimuleer je bedrijven veel te weinig om af te stappen van grijze energiebronnen.

Aan de andere kant roept het bedrijfsleven juist op om helemaal af te zien van een CO2-belasting. Zij geven aan al een Europese belasting te betalen voor CO2-uitstoot en zien een extra Nederlandse belasting niet zitten.

Spagaat

Kortom, premier Rutte en minister Wiebes van Klimaat zitten in een spagaat. Het kabinet heeft namelijk aan de eigen coalitie niet genoeg voor een meerderheid in de Eerste Kamer en heeft steun nodig van ten minste één andere grote partij.

Maar er zijn enkel partijen aan de linker- en rechterkant van het spectrum. Forum voor Democratie en PVV willen bijvoorbeeld helemaal geen CO2-taks invoeren. Sterker nog, zij zien niets in het klimaatakkoord. En de andere oppositiepartijen steunen eerder het plan – een algehele CO2-heffing – van GroenLinks.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.