Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

China gaat 1.171 nieuwe kolencentrales bouwen

Koen Kuijper

72 reacties

Chinese corporaties zijn van plan om maar liefst 1.171 nieuwe kolencentrales te bouwen. 80 procent van de centrales komt in China te staan, de rest in het buitenland. Op moment van schrijven zijn er zelfs al 471 Chinese kolencentrales in aanbouw, zo blijkt uit gegevens van de Global Coal Plant Tracker. 700 centrales staan in de planning.

Ondertussen is het sluiten van één enkele centrale in Nederland groot nieuws en tegelijkertijd een druppel op de gloeiende plaat als we kijken naar netto CO2-reductie wereldwijd.

Klimaatdoelen niet haalbaar

De nieuwe kolencentrales in China zorgen ervoor dat het vrijwel onmogelijk wordt om de klimaatdoelen, afgesproken in Parijs, te behalen. In dat akkoord staat dat de klimaatopwarming moet worden beperkt tot 1,5 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau.

Als alle geplande bouw voltooid is, telt China meer dan 3.500 kolencentrales. In Nederland staan slechts vijf actieve centrales.

Niet alleen China

Niet alleen in China, maar ook in veel andere landen staat de aanbouw van nieuwe centrales in de planning. Wereldwijd gaat het om 1.600 nieuwe geplande centrales in, waaronder:

  1. China: 700
  2. India: 446
  3. Turkije: 93
  4. Filipijnen: 79
  5. Japan: 45
  6. EU: 27
  7. Zuid Korea: 26
  8. Zuid Afrika: 24

Kolencentrales worden gezien als zeer schadelijk voor het milieu. Ze stoten niet alleen CO2 uit, maar ook stikstofdioxiden, zwaveloxide en kwik uit.

Bronnen

Cijfers zijn afkomstig van Carbontracker.org.

De carbon tracker gebruikt onder meer satellietbeelden en machine learning om in te schatten hoeveel kolencentrales er wereldwijd (in aanbouw) zijn.

Overig:

72 reacties

  • HHenry

    En hier in DenHaag zit Rutte met zijn samengeraapte zooitje te dromen en liegen.

    Reageren
  • FFrits

    En wij maar betalen voir milieu, is toch van de pot gerukt hier in Nederland. Als ze wereldwijd dezelfde ideeën hebben ben ik ook bereid. Ik doe al veel, zonnepanelen gescheiden afval en meer van die dingen. Maar zolang die grootmachten zo doen, heeft dat wat wij in Nederland doen helemaal geen zin, totaal niet. Dan alleen geld uit de zak kloppen van de bevolking. Stoppen met die onzin en ga eerst in de wereld met die landen bezig. Kan me hier echt kwaad over maken. Ze willen graag allemaal een speldje daar in Den Haag dat ze het goed doen, maar van mij kunnen ze een vijfduimer in het hart krijgen, wat een arrogante vertoning van dit kabinet weer. Dat belangrijg is, is een feit , maar zo werkt het NIET.

    Reageren
  • DDick Metserlaar

    In hoeverre is dit gefactcheckt?

    Reageren
  • CClaudio

    Ik begin steeds meer te geloven dat het allemaal bedoeld is om het publiek bang te maken. Duik maar in de geschiedenis en je zult dat er altijd wel iets was waar we bang voor moesten zijn. In de jaren 80 waren ze in de VS bang voor de russen en de atoombom. Hoeveel schuilkelders zijn voor niks gebouwd? In de jaren 60 waren Nederlandse wetenschappers overtuigd dat de wereld afkoelt. Nu is het opwarming. Wij gaan niks veranderen in de wereld ook al is heel Nederland 100% co2 vrij. De rest blijft lekker zijn troep de lucht in spuiten. Ik neem in ieder geval geen kinderen en bespaar ik ze de ellende. Mocht je willen lezen over de nieuwsartikel van de jaren 60 zag ik het via dumpert.

    Reageren
  • KKarola Leidelmeijer

    Ik snap er niets meer van. Waarom Nederland zo nodig weer een voorbeeld moet stellen en voorop wil lopen

    Reageren
    • CClaudio

      Omdat er in Nederland veel geld ligt om op te rapen. Je gaat Venezuela toch niet vragen om mee te betalen als ze blut zijn? Dit is niet vanwege de aarde of ons klimaat maar alleen maar om geld.

      Reageren
    • LLuc

      Dat is in België juist hetzelfde geval, bij mijn weten zijn er in de wereld al miljoenen jaren klimaatveranderingen aan de hand, dus ik geloof niks meer van zever die ze verklaren.

      Reageren
  • RRene

    Haha en wij laten ons weer een keer en rad voor de ogen draaien wie zijn er nu dom

    Reageren
  • EEd Kuijper

    Succes ! China en die andere landen zijn de eerste die met de bijbehorende luchtvervuiling geconfronteerd worden

    Reageren
  • WWill

    Waardeloos zo gaat de wereld kapot . Ik hoop dat ze,allemaal astma krijgen . Klote schiena

    Reageren
  • EErwin

    Liet de NOS dit soort zaken maar wat vaker zien, maar ja die linkse rakkers hoor je daar nooit over

    Reageren
  • NNiels

    Beste Koen, heb je een betrouwbare bronvermelding voor jouw artikel?

    Reageren
  • LLeon

    In China zijn ze 10 keer verder als hier met verduurzaming. Wat in 2021 hadden afgesproken hebben ze in 2017-2018 alberijkt. Wij Nederlanders maar 30%. Dit komt vooral door den Haag zelf. Veel te veel regels voor zonnepanelen en windmolens te plaatsen.

    Reageren
    • BBennie

      Dan Ken jij de chinesen nog niet , mijn vrouw komt er vandaan en ik heb er 5 jaar gewoond, droom maar lekker verder ! In China stoken ze alles op wat maar brandbaar is , maar voor het oog en de formaliteit klopt alles aardig in de grote steden alhoewel je daar nauwelijks zonnepanelen tegen komt.
      Wat hun doen kunnen we hier in geen miljoen jaar weg compenseren dat is de realiteit en dat kunnen veel niet aan die gedachte. Hopelijk zorgt dit niet voor teveel klimaat stress.

      Reageren
    • SSimon

      @Leon
      Oh, vandaar die HONDERDEN nieuwe KOLENcentrales natuurlijk, dat is een goede ‘verduurzaming’!!

      Reageren
  • JJan

    Hier zijn we lekker bezig om de voel op te ruimen om het klimaat te redden. 1 kolencentrale dicht in Nederland 1600 meer in andere landen.
    Lekker bezig Nederland (Rustte)

    Reageren
  • JJohannes Greefkes

    Natuurlijk! Alle huidige technieken doorontwikkelen. Lees de studievoorstellen in mijn profiel.

    Reageren
  • RReint

    En wij in Nederland laten ons belazeren door Rutte en co en Brussel om over te stappen op zonnepanelen,windmolens electr.auto’s enz enz om het klimaat te sparen en verder op jagen ze weer aan tonnen vervuilde troep in de lucht Rutte en co wordt eens wakker

    Reageren
    • DDonna

      Nee, het zijn Jesse Klaver en Rob Jetten die dit doordrammen, als met een bekertje water in een badkuip vuil water denken dat dan het schoon wordt, wat ons ook nog heel, heel veel geld gaan kosten.

      Reageren
  • DDirk

    China is al zijn kolencentrales aan het sluiten en vervangen door KERNCENTRALES
    De 1171 waar dit artikel over gaat slaat op de electriciteits centrales die ze gaan bouwen in Afrika
    Het zijn wel kolencentrales van de laatste generatie met een minimum aan vervuiling en geen bruinkool centrales gelijk in Duitsland
    BTW , het zijn kolencentrales geworden omdat de EU erop tegen was om China kerncentrales te laten leveren aan bepaalde afrikaanse landen ………

    Reageren
    • EEd

      Dus.., als China kerncentrales i.p.v. kolencentrales neerzet is dat daar wél veilig en goed? Waarom is dat hier dan niet mogelijk en vloeken in de kerk?

      Reageren
      • JJeffrey

        Kerncentrales zouden hier ook prima kunnen maar de meeste mensen denken bij het woord kerncentrale gelijk aan bijv Tsjernobyl waardoor ze gelijk gaan protesteren

        Reageren
    • JJohn

      China gaat 1171 kolencentrales bouwen in Afrika ? Heb je daar ook een link van ?

      Reageren
      • BBjorn

        Maakt het daadwerkelijk uit waar ze die gaan bouwen? Niet alleen China, ook andere landen gaan bouwen. Daar gaat het om.

        Reageren
  • TTon

    En het gekke is, iedereen is er tegen en toch gaan we het weer doen.

    Reageren
  • KK heijkoop

    Zo kan je zien dat al de politieke partijen van het pad af zijn kost weer een hoop mensen hun baan en het levert niks op ik walg van rutte en zijn boevenbende

    Reageren
  • Rria schouren

    En wij in Nederland betalen voor het klimaatakkoord hoe gek kun je zijn.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.