Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

China gaat 1.171 nieuwe kolencentrales bouwen

Chinese corporaties zijn van plan om maar liefst 1.171 nieuwe kolencentrales te bouwen. 80 procent van de centrales komt in China te staan, de rest in het buitenland. Op moment van schrijven zijn er zelfs al 471 Chinese kolencentrales in aanbouw, zo blijkt uit gegevens van de Global Coal Plant Tracker. 700 centrales staan in de planning.

Ondertussen is het sluiten van één enkele centrale in Nederland groot
nieuws
en tegelijkertijd een druppel op de gloeiende plaat als we kijken naar netto CO2-reductie wereldwijd.

Update 2024: check hier ons laatste artikel over kolenenergie in China.

Klimaatdoelen niet haalbaar

De nieuwe kolencentrales in China zorgen ervoor dat het vrijwel onmogelijk wordt om de klimaatdoelen, afgesproken in Parijs, te behalen. In dat akkoord staat dat de klimaatopwarming moet worden beperkt tot 1,5 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau.

Als alle geplande bouw voltooid is, telt China meer dan 3.500 kolencentrales. In Nederland staan slechts vijf actieve centrales.

Niet alleen China

Niet alleen in China, maar ook in veel andere landen staat de aanbouw van nieuwe centrales in de planning. Wereldwijd gaat het om 1.600 nieuwe geplande centrales in, waaronder:

 1. China: 700
 2. India: 446
 3. Turkije: 93
 4. Filipijnen: 79
 5. Japan: 45
 6. EU: 27
 7. Zuid Korea: 26
 8. Zuid Afrika: 24

Kolencentrales worden gezien als zeer schadelijk voor het milieu. Ze stoten niet alleen CO2 uit, maar ook stikstofdioxiden, zwaveloxide en kwik uit.

Bronnen

Cijfers zijn afkomstig van Carbontracker.org.

De carbon tracker gebruikt onder meer satellietbeelden en machine learning om in te schatten hoeveel kolencentrales er wereldwijd (in aanbouw) zijn.

Overig:

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

72 reacties

 • BBert Schram

  Het is allemaal niet echt belangrijk, hoeveel kolencentrale’s China heeft. Het zijn er veel. Wij vieren feest als er 1 dicht gaat. Het gaat nergens over dus. Het doet mij wat denken aan de stichting Noordzee o.i.d. Als je vroeger boos keek naar een zeemeeuw, stonden ze bijna op je stoep. Nu wordt die hele zee volgezet met windmolens, en het is oorverdovend stil.. Het tekent de selectieve verontwaardiging van dit nietszeggende, aan grootheidswaanzin lijdende, kleuterklein nep landje.

  Reageren
 • HHenk O.

  Aantal inwoners in China wordt door u aangegeven naar mijn mening met 3 nullen te veel.

  Reageren
 • LLodewijk Langeweg

  Als het zo door gaat als de laatste 100 jaar met 1,9 mm stijging per jaar duurt het nog 250 jaar voordat het zeewater voor onze kust met 1 meter gestegen is. En als het sneller zou gaan is het nog steeds ver in de toekomst nodig even verhoging van dijken enz. te gaan nadenken.

  Van het KNMI:

  “Waargenomen zeespiegelstijging
  Wereldwijd is de zeespiegel van 1902 tot 2010 gemiddeld tussen de 12 en 21 cm gestegen. Deze stijging gaat steeds sneller, de laatste jaren met 4 à 5 mm per jaar. Zie ‘Zeespiegelstijging nu en in de toekomst’.

  De zeespiegel is in Nederland met ongeveer 2 mm per jaar over de afgelopen 100 jaar gestegen. Dat is vergelijkbaar met het wereldgemiddelde.

  De wereldwijde versnelling van de afgelopen jaren zien we aan de Nederlandse kust nog niet. Voor kleine gebieden, zoals de Noordzee, is een langere periode nodig om veranderingen in de trend vast te stellen, vanwege lokale effecten zoals fluctuaties in wind en in zeestromen.

  Naast zeespiegelstijging hebben we in Nederland ook met bodemdaling te maken. Opgeteld bij de stijgende zeespiegel, zorgt bodemdaling ervoor dat het niveauverschil tussen zee en land nog groter wordt.”
  ~”Wat doet Nederland om de gevolgen te beperken?”
  https://magazines.rijksoverheid.nl/knmi/knmispecials/2019/03/gevolgen

  Maar men wil nu geld verdienen, dus de burgers moet worden verteld dat de wereld er over 12 jaar aan gaat als de niet nu hun portemonnee trekken.
  Tja, slimme jongens die zakenlui… moet ik ze toegeven.

  Reageren
  • LLodewijk Langeweg

   Correctie: “over verhoging”.

   Reageren
  • JJQ VAN DORST

   @Lodewijk Langeweg
   niemamd maar dan ook niemand kan de wereld beheersen

   Reageren
 • BBart

  Ben wel benieuwd hoe dit allemaal gaat aflopen…

  Reageren
 • KKees Tim

  Inderdaad , op deze manier worden de klimaatdoelen , afgesproken in Parijs, niet gehaald. De gehel wereld zal achter deze plannen en afspraken moeten staan. Doordat een kleine minderheid, deze afspraken wel wil nakomen, zal het hen HEEL VEEL GELD gaan kosten. Terwijl het RESULTAAT NUL , KOMMA NUL ZAL ZIJN.
  Dus de hele wereld doet er iets aan OF . we gaan gewoon lekker door. Het einde van de wereld zal spoedig in zicht komen.
  OF JA OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE zal er iets aan gaan doen.
  Binnen 50 jaar zal AI net zo slim zijn als een mens. Daarna gaat het intelligentie vermogen met een e macht omhoog. Na 70 jaar zal AI een intelligentie vermogen hebben en snelheid van denken ver boven de menselijke vermogens.
  Ook AI zal zijn eigen AGENDA hebben van prioriteiten , net zoals de economie van de mensen , net zoals de prioriteiten van de mens , waar zich aardgas en aardolie en steenkool en uranium zich bevindt. Zo ook de agenda van de militaire macht enz enz . Zij allen hebben een AGENDA van prioriteiten.
  Wat AI dan zelf gaat beslissen, wat hun AGENDA of prioriteiten zullen zijn , ????
  Indien AL kan overleven in een wereld van hitte, van overstromingen , van vloedgolven, van orkanen , enz enz, zal AL niks doen. De mensheid zal zelf ten onder gaan .
  Zij zullen verder gaan , als het voor hen ook niet meer op aarde uit te houden is, zij zullen op zoek gaan naar een andere planeet in ons melkwegstelsel of ver daarbuiten om toch te overleven.

  Reageren
  • KKees Tim

   Inderdaad , de mensen , de militairen , kunstmatige intelligentie A.I. , de politiek, enz enz hebben allemaal hun eigen agenda van prioriteiten om te overleven. ———- Net wat je zegt A. I. zal overleven, omdat ze vele malen intelligenter worden dan de mens in zeer snelle tijd, met een e macht , MAAR zonder gevoelens . A.I. zal geen rekening houden met de mens . A. I. heeft zijn eigen agenda / prioriteiten. bedankt voor je reactie

   Reageren
  • SSimon

   @Kees Tim

   Blij dat we hier dan niet meer zijn, Lees Matheus 24 maar eens. En Johannes 3 : 16 en verder.
   (Oh ja… de ‘vijgeboom’ in Matheus 24 staat symbolisch voor Israël)(1948)

   Reageren
 • DDirk

  China is al zijn kolencentrales aan het vervangen door Nucleaire centrales

  Reageren
 • DDavid

  Bericht is fake nieuws. 150 is een waarschijnlijker getal. https://www.nu.nl/nucheckt/5808351/nucheckt-geen-bewijs-dat-china-plannen-heeft-voor-1171-kolencentrales.html bovendien doet china meer aan milieu dan Nederland. Check je bron!

  Reageren
  • MMaurice

   China doet idd iets aan haar eigen milieu. Dit doen ze door kolencentrales te bouwen in het buitenland voor eigen gebruik, vaak in ontwikkelingslanden. Hetzelfde dus als wat GL wil. Hier sluiten en vervolgens stroom importeren uit Duitsland . Dat Duitsland vervolgens een bruinkoolcentrale bouwt aan de Nederlandse grens om te kunnen voorzien van deze extra behoefte vergeet men voor het gemak even… Hypocriet noemen ze dat..

   Reageren
   • DDirk

    China verkoopt kolencentrales aan het buitenland omdat de EU en USA het verboden hebben om nucleaire centrales te verkopen zonder hun toestemming

    Reageren
 • PPieter

  Rutte is gek. D66. Groenlinks. CDA. PVDA. Praat me niet van deze mongolen.

  Reageren
 • RRon Jagers

  Er wonen 1.386.000.000.000 mensen in China. Als we de nieuw te bouwen kolencentrales meerekenen, dan staan er 3.500 kolencentrales in China.
  Er wonen 17.080.000 mensen in Nederland. Er zijn 5 kolencentrales.

  Oftewel er staat 1 kolencentrale in China op een totaal aantal mensen van 396.000.000
  Er staat een kolencentrale in Nederland ten opzichte van 3.400.000 Nederlanders

  Anders geformuleerd. Per hoofd van de bevolking staat er in China 0, 000000002 kolencentrales
  In Nederland heeft ieder hoofd van de bevolking 0,000000294
  Dat is een verhouding van 1 : 147

  Reageren
  • RRon een beetje dom?

   Beste Ron,

   Je maakt een denkfout. Volgens jouw berekening wonen er in China 1.386 x miljard mensen. Maar in feite wonen er 1.386.000.000 (1,38 miljard). Dat is duizendmaal minder.

   Met andere woorden er staat in China 1 kolencentrale op een totaal van 396.000 inwoners. Dat is ruim acht keer zoveel als in Nederland.

   Reageren
 • NNuus

  We moeten stoppen met die klimaat gekte het gaat de burger bakken geldkosten.

  Reageren
 • DDafie

  Nou het is al te laat!
  Ben geen doemdenker maar de jeugd van nu gaan hele rot dingen meemaken met het milieu!
  Maar dat weet onze regering ook wel hoor,die willen alleen maar geld in het laatje zien!
  Het is gewoon handel het milieu.

  Reageren
 • JJan

  Dit is pas het begin in Nederland, veel bedrijven gaan ten onder hier met als gevolg duizenden werklozen en Klaver en Jetten met duim omhoog. De hemcentrale is als eerste aan de beurt en wie volgt? De landen om ons heen lachen zich kapot en verwelkomen de bedrijven die hier worden weggepest door GL en D’66 .

  Reageren
  • HHaverkamp

   De groene energie sector levert alleen maar banen op check zelf de feiten in plaats de bangmakerij van baudet te geloven.

   Reageren
 • CCeetje

  Alles wat NL gaat doen leverd naar mijn idee niet veel op wanneer de rest van de wereld niet meegaat in beperking can Co2 uitstoot.

  Reageren
 • Jjurjen

  allemaal kolencentrales heel wereld moeten dicht weg er mee

  Reageren
 • JJohan

  China doet best veel aan het milieu. Meer dan Nederland in ieder geval. In China komt ongeveer 30% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. in Nederland is dat 14%. Naast dat China kennelijk nieuwe kolencentrales bouwt is er geen land die meer zonnepanelen en windmolens heeft. Van deze hoeveelheid kolencentrales lees ik overigens nergens iets over behalve hier. Ik weet wel dat China vol aan het investeren is in Afrika en dat zij daar kolencentrales aan het bouwen zijn. Zo heeft Afrika in de toekomst ook elektriciteit en kan de economie daar ook gaan bloeien. Dit heeft ook veel voordelen voor China..

  Het bekende argument dat Nederland maar moet gaan betalen en investeren en dat de rest van de wereld niet mee doet is in ieder geval onzin. In Europa staan we 1na laatste. Alleen Frankrijk staat nog onder ons. China is al jaren bezig met investeren en ze doen relatief gezien ook veel meer dan wij. En al zou klimaatverandering niet door de mens veroorzaakt worden is het alsnog slim om in nieuwe hernieuwbare bronnen te investeren. Olie & Gas wordt steeds schaarser en dit kopen we van andere landen die veel macht hebben over de prijzen. Wanneer we zelf onze eigen energievoorzieningen beheren zijn we veel minder afhankelijk en het is duurzaam dus zijn de kosten alleen nu hoog en zijn ze in de toekomst laag. Ik snap de frustratie en de zorgen bij mensen heel goed maar ik denk dat investeren in hernieuwbare bronnen Nederland veel goeds zal doen in de toekomst en ik ben bang dat als we nog langer wachten hiermee dat het in de toekomst nog meer geld gaat kosten.

  Reageren
  • HHenk Schuster

   Zet dan in en investeer in ontwikkeling van efficiënte en nieuwe energiebronnen. Windmolens en zonneparken in deze uitvoering hebben teveel nadelen. Daar niet mee doorgaan. Geef de tijd aan betere alternatieven.

   Reageren
  • DDave

   En dat weet jij? Wat is jou bron?

   Reageren
 • JJan vermeulen

  Hoeveel co 2 is nodig om een auto te recycleren? euro 2,3 of 4iesel die nog perfect gekeurd maar stad niet meer inmag volgens de norm. Hoeveel CO2 is nodig voor de nieuwe Euro 6 te maken? Heb een Ducato monster met 916 blok verbruik5 liter. Mijn Hypermotard is van 2018 is euro 4 verbruikt slechts 6 liter !!! Is een ecologisch motor mag ik nog jaren de stad mee in???

  Reageren
 • VVan aHerk

  De aanname dat CO2 de reden is van de opwarming van de aarde is niet aangetoond! De aarde is zeker14 miljard jaar oud en uit de aardagen blijkt dat er geen enkel verband bestaat tussen CO 2 en de dan heersende temperatuur! Verder is er niets zinvols te melden over de zotheid van de milieugekte in Nederland! Het klimaat is niet maakbaar de aarde is een onderdeel van een onmetelijk stelsel! Zo onmetelijk dat wij het niet kunnen bevatten! Lees het boek van Croonenburg “De menselijke maat” hij is hoogleraar aan de TH van Delft en Geoloog! Zijn mening wordt compleet genegeerd, en ook die van andere geologen, door de linkse politiek en de milieuextremisten! Of wel overschreeuwd! Rutte en zijn Groen Links leiden Nederland naar de afgrond!

  Reageren
  • CC.J.Rovers

   Eens met het feit dat berichtgeving eenzijdig is, maar Croonenburg is al 10 jaar geleden gestopt in Delft…

   Reageren
   • HHenk Schuster

    En daarmee klopt zijn uitleg niet meer? Kunnen de huidige wetenschappers wel aantonen dat hun “berekeningen” betrouwbaar zijn? Is aantoonbaar, dat de Nederlandse, geplande investering dan effect heeft op het klimaat? Of is het zinvoller de bouwers van kolencentrales eerst op andere gedachten te brengen.

    Reageren
  • JJ.Mewe

   Het aardse klimaatsysteem is inderdaad complex. En ja veranderingen , in temperatuur en CO2 zijn er altijd geweest. Maar die veranderingen besloegen wel minimaal 250 jaar zoals de temperatuur stijging tussen 900 en 1200 na chr. en temperatuurdaling tijdens het Maunder minimum 15e en 16 eeuw ( effect tot in de 17e eeuw ). Al deze golfbewegingen zijn geleidelijk geweest. Nu is er duidelijk een trendbreuk. De laatste 20 jaar zijn er duidelijke signalen dat zowel de temperatuur als het weer grillige vormen aannemen. Je hoeft geen milieu extremist te zijn om je zorgen te gaan maken. Het is goed om alvast voor te sorteren op die vrij plotselinge veranderingen. Dat is geen gekte maar het gezonde verstand gebruiken en alle onderzoeken en feitelijke ( klimaat ) gebeurtenissen serieus te nemen. En.. de afgrond is zo diep als u hem zelf maakt. Ik wens u veel wijsheid.

   Reageren
   • JJohn

    De trendbreuk is er alleen in de modellen, niet in de objectieve werkelijke metingen!
    Voor uw klimaathoax ismaar een conscensus bij 0.3 % van de wetenschappers (de werkelijkheid van uw 97% verhaal waar 99% vd antwoorden niet mee is genomen)

    Reageren
  • RRonald

   Er is inderdaad een heleboel onzin te vinden op het internet als het gaat om global warming. Vrijwel altijd vanaf blogs en nieuws sites. Als je echt wilt weten hoe het volgens klimaatwetenschappers zit kijk dan eens op youtube een paar filmpjes van potholer54. Heel erg duidelijk en alles onderbouwd met klimaat wetenschap.

   Reageren
 • PPeter Kirchhoff

  Dit draait uit op een krankzinnige wedloop waarbij in Nederland een fractie van een procent bespaard wordt op CO2 uitstoot terwijl er wereldwijd honderden procenten bij komen.
  Ik laat de kosten voor de besparing in Nederland buiten beschouwing.

  Reageren
 • DDick

  Is dit geen FAKE NEWS?

  Reageren
  • KKDaver

   Ja. De genoemde bronnen melden helemaal niets over 1171 te bouwen kolencentrales.

   Reageren
   • DDLinders

    Nee. Je kunt het ook gewoon googlen, dan vind je al snel vele bronnen die de hoge aantallen bevestigen. Niet altijd 1171, maar meestal teksten als ‘More than 1000 new coal plants’.

    Reageren
 • TTheunis

  Waar zijn de Nederlanders mee bezig?

  Reageren
 • SSjaak

  Als de huidige regering zo begaan is met het milieu waarom.doen ze elk huishouden dan geen bv.10 zonnepanelen cadeau .Straks komt er waarschijnlijk weer een hele hete zomer en dan bsn je goed bezig als regering.Tor nu is het alleen maar zoveel mogelijk geld uit de zak kloppen van de burger zondd dat die er iets voor terugkrijgt.

  Reageren
  • HHenk Schuster

   Dat willen de energiemaatschappijen niet. Wordt er niets meer verkocht.

   Reageren
 • EElly

  Wij 3 op 17 miljoen, zij 1.171 op 1 miljard. Chinezen dragen heel vaak mondkapjes. Er zijn heel veel windmolens. Ze komen er wel

  Reageren
 • PPeter

  En Nederland moet ook overal weer vooroplopen. Vorige week was er programma op de Duitse tv over vulkanen e.d. met betrekking tot het klimaat. In 1257 barste er twee vulkanen uit, waarbij de top totaal in elkaar zakte met als gevolg een enorme temperatuursdaling van 2 graden in Europa. Dit hield een paar jaar aan. Zeg het maar.!!! We moeten het met zijn allen doen wereldwijd! Was pas in Zuid-Amerika. Zij doen er nog helemaal niets aan, terwijl het zeewater temperatuur bij Peru op dit moment 24 graden is terwijl het normaal rond deze tijd 20 graden is. Dit is veel zorgelijker. Zeg maar zo: verkiezingen komen er weer aan.

  Reageren
 • JJohan Cramer

  Wat mij steeds weer verbaast, is dat men zich op de borst klopt. als er plannen aangekondigd worden, “om de CO2 uitstoot met zo en zoveel te verminderen”. Alsof die CO2 uitstootvermindering 1 op 1 dan zal leiden tot “beperking van de opwarming tot 2 graden, liefst tot 1,5 graden”. Dit is de eerste denkfout. Want die uitstootvermindering moet dan wel wereldwijd gerealiseerd worden. En zelfs in Nederland lukt dat niet eens. De tweede denkfout wordt gemaakt als men denkt dat 1,5, of pakweg 2 graden minder opwarming, plotseling alle nadelen van de klimaatverandering als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Eeen dommere conclusie ken ik niet. Wat zijn uberhaupt dan al die vreselijke gevolgen van de klimaatverandering? Wat steeds genoemd wordt is zeespiegelstijging. Voor wie is dat dan zo verschrikkelijk? Alleen als het snel gebeurt, bijvoorbeeld meters in een halve eeuw, zal het problemen gaan geven voor bewoners aan de zeekusten. Maar als het langzamer gebeurt, en als de voortekenen niet bedriegen is daar veel meer kans op, is er genoeg tijd om ons daaraan aan te passen. Verder, alle andere ellende die ons voorspeld wordt, zoals weersextremen, vreselijke droogte, ellendige natheid en overstromingen, tornado ‘s, noem maar op, daarvan is tot nu toe niets aangetoond, zelf het IPCC erkent dat.
  En over de eventuele voordelen van klimaatverandering, want die zijn er ongetwijfeld ook, daarover hoor je niemand. Slecht nieuws haalt de kranten en de publiciteit nu eenmaal eerder dan goed nieuws.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.