68 reacties

China gaat 1.171 nieuwe kolencentrales bouwen

Chinese corporaties zijn van plan om maar liefst 1.171 nieuwe kolencentrales te bouwen. 80 procent van de centrales komt in China te staan, de rest in het buitenland. Op moment van schrijven zijn er zelfs al 471 Chinese kolencentrales in aanbouw, zo blijkt uit gegevens van de Global Coal Plant Tracker. 700 centrales staan in de planning.

Ondertussen is het sluiten van één enkele centrale in Nederland groot nieuws en tegelijkertijd een druppel op de gloeiende plaat als we kijken naar netto CO2-reductie wereldwijd.

Klimaatdoelen niet haalbaar

De nieuwe kolencentrales in China zorgen ervoor dat het vrijwel onmogelijk wordt om de klimaatdoelen, afgesproken in Parijs, te behalen. In dat akkoord staat dat de klimaatopwarming moet worden beperkt tot 1,5 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau.

Als alle geplande bouw voltooid is, telt China meer dan 3.500 kolencentrales. In Nederland staan slechts vijf actieve centrales.

Niet alleen China

Niet alleen in China, maar ook in veel andere landen staat de aanbouw van nieuwe centrales in de planning. Wereldwijd gaat het om 1.600 nieuwe geplande centrales in, waaronder:

 1. China: 700
 2. India: 446
 3. Turkije: 93
 4. Filipijnen: 79
 5. Japan: 45
 6. EU: 27
 7. Zuid Korea: 26
 8. Zuid Afrika: 24

Kolencentrales worden gezien als zeer schadelijk voor het milieu. Ze stoten niet alleen CO2 uit, maar ook stikstofdioxiden, zwaveloxide en kwik uit.

Bronnen

Cijfers zijn afkomstig van Carbontracker.org.

De carbon tracker gebruikt onder meer satellietbeelden en machine learning om in te schatten hoeveel kolencentrales er wereldwijd (in aanbouw) zijn.

Overig:


Reageren?

Reageren?

68 reacties

Schrijf reactie

Reageren?

 • H
  Henk O.

  Aantal inwoners in China wordt door u aangegeven naar mijn mening met 3 nullen te veel.

  Reageren

  Reageren?

 • L
  Lodewijk Langeweg

  “De Dagelijkse Standaard en Energievergelijk lijken oude cijfers van The Global Coal Plant Tracker en milieuorganisatie Urgewald verkeerd te hebben geïnterpreteerd.

  De meest recente cijfers van Urgewald en The Global Coal Plant Tracker laten zien dat er ongeveer 150 kolencentrales in China in aanbouw zijn of gepland staan. De belangrijkste Chinese kolencentralebouwers zijn buiten China ongeveer 50 kolencentrales aan het bouwen en hebben er nog eens 39 in de planning staan. Het is echter niet geheel duidelijk of deze cijfers alle door Chinese bedrijven geplande kolencentrales omvatten.”
  ~”NUcheckt: Geen bewijs dat China plannen heeft voor 1.171 kolencentrales”
  https://www.nu.nl/nucheckt/5808351/nucheckt-geen-bewijs-dat-china-plannen-heeft-voor-1171-kolencentrales.html

  Als die cijfers correct zijn is dat is nog steeds een groot aantal kolencentrales. En ook andere landen bouwen ze. Daar kunnen onze milieuplannen echt niet tegenop.

  Dat het om economische winst gaat en helemaal niet om het klimaat:

  “WIJ BETALEN MILJARDEN AAN VUILE ENERGIE – IN AFRIKA”
  https://www.oneworld.nl/lezen/klimaat/klimaatonrecht/wij-betalen-miljarden-aan-vuile-energie-in-afrika/

  Reageren

  Reageren?

 • L
  Lodewijk Langeweg

  Als het zo door gaat als de laatste 100 jaar met 1,9 mm stijging per jaar duurt het nog 250 jaar voordat het zeewater voor onze kust met 1 meter gestegen is. En als het sneller zou gaan is het nog steeds ver in de toekomst nodig even verhoging van dijken enz. te gaan nadenken.

  Van het KNMI:

  “Waargenomen zeespiegelstijging
  Wereldwijd is de zeespiegel van 1902 tot 2010 gemiddeld tussen de 12 en 21 cm gestegen. Deze stijging gaat steeds sneller, de laatste jaren met 4 à 5 mm per jaar. Zie ‘Zeespiegelstijging nu en in de toekomst’.

  De zeespiegel is in Nederland met ongeveer 2 mm per jaar over de afgelopen 100 jaar gestegen. Dat is vergelijkbaar met het wereldgemiddelde.

  De wereldwijde versnelling van de afgelopen jaren zien we aan de Nederlandse kust nog niet. Voor kleine gebieden, zoals de Noordzee, is een langere periode nodig om veranderingen in de trend vast te stellen, vanwege lokale effecten zoals fluctuaties in wind en in zeestromen.

  Naast zeespiegelstijging hebben we in Nederland ook met bodemdaling te maken. Opgeteld bij de stijgende zeespiegel, zorgt bodemdaling ervoor dat het niveauverschil tussen zee en land nog groter wordt.”
  ~”Wat doet Nederland om de gevolgen te beperken?”
  https://magazines.rijksoverheid.nl/knmi/knmispecials/2019/03/gevolgen

  Maar men wil nu geld verdienen, dus de burgers moet worden verteld dat de wereld er over 12 jaar aan gaat als de niet nu hun portemonnee trekken.
  Tja, slimme jongens die zakenlui… moet ik ze toegeven.

  Reageren

  Reageren?

  • L
   Lodewijk Langeweg

   Correctie: “over verhoging”.

   Reageren

   Reageren?

 • B
  Bart

  Ben wel benieuwd hoe dit allemaal gaat aflopen…

  Reageren

  Reageren?

 • K
  Kees Tim

  Inderdaad , op deze manier worden de klimaatdoelen , afgesproken in Parijs, niet gehaald. De gehel wereld zal achter deze plannen en afspraken moeten staan. Doordat een kleine minderheid, deze afspraken wel wil nakomen, zal het hen HEEL VEEL GELD gaan kosten. Terwijl het RESULTAAT NUL , KOMMA NUL ZAL ZIJN.
  Dus de hele wereld doet er iets aan OF . we gaan gewoon lekker door. Het einde van de wereld zal spoedig in zicht komen.
  OF JA OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE zal er iets aan gaan doen.
  Binnen 50 jaar zal AI net zo slim zijn als een mens. Daarna gaat het intelligentie vermogen met een e macht omhoog. Na 70 jaar zal AI een intelligentie vermogen hebben en snelheid van denken ver boven de menselijke vermogens.
  Ook AI zal zijn eigen AGENDA hebben van prioriteiten , net zoals de economie van de mensen , net zoals de prioriteiten van de mens , waar zich aardgas en aardolie en steenkool en uranium zich bevindt. Zo ook de agenda van de militaire macht enz enz . Zij allen hebben een AGENDA van prioriteiten.
  Wat AI dan zelf gaat beslissen, wat hun AGENDA of prioriteiten zullen zijn , ????
  Indien AL kan overleven in een wereld van hitte, van overstromingen , van vloedgolven, van orkanen , enz enz, zal AL niks doen. De mensheid zal zelf ten onder gaan .
  Zij zullen verder gaan , als het voor hen ook niet meer op aarde uit te houden is, zij zullen op zoek gaan naar een andere planeet in ons melkwegstelsel of ver daarbuiten om toch te overleven.

  Reageren

  Reageren?

  • K
   Kees Tim

   Inderdaad , de mensen , de militairen , kunstmatige intelligentie A.I. , de politiek, enz enz hebben allemaal hun eigen agenda van prioriteiten om te overleven. ———- Net wat je zegt A. I. zal overleven, omdat ze vele malen intelligenter worden dan de mens in zeer snelle tijd, met een e macht , MAAR zonder gevoelens . A.I. zal geen rekening houden met de mens . A. I. heeft zijn eigen agenda / prioriteiten. bedankt voor je reactie

   Reageren

   Reageren?

 • D
  Dirk

  China is al zijn kolencentrales aan het vervangen door Nucleaire centrales

  Reageren

  Reageren?

 • D
  David

  Bericht is fake nieuws. 150 is een waarschijnlijker getal. https://www.nu.nl/nucheckt/5808351/nucheckt-geen-bewijs-dat-china-plannen-heeft-voor-1171-kolencentrales.html bovendien doet china meer aan milieu dan Nederland. Check je bron!

  Reageren

  Reageren?

  • M
   Maurice

   China doet idd iets aan haar eigen milieu. Dit doen ze door kolencentrales te bouwen in het buitenland voor eigen gebruik, vaak in ontwikkelingslanden. Hetzelfde dus als wat GL wil. Hier sluiten en vervolgens stroom importeren uit Duitsland . Dat Duitsland vervolgens een bruinkoolcentrale bouwt aan de Nederlandse grens om te kunnen voorzien van deze extra behoefte vergeet men voor het gemak even… Hypocriet noemen ze dat..

   Reageren

   Reageren?

   • D
    Dirk

    China verkoopt kolencentrales aan het buitenland omdat de EU en USA het verboden hebben om nucleaire centrales te verkopen zonder hun toestemming

    Reageren

    Reageren?

 • P
  Pieter

  Rutte is gek. D66. Groenlinks. CDA. PVDA. Praat me niet van deze mongolen.

  Reageren

  Reageren?

 • S
  Sven
  Reageren

  Reageren?

 • R
  Ron Jagers

  Er wonen 1.386.000.000.000 mensen in China. Als we de nieuw te bouwen kolencentrales meerekenen, dan staan er 3.500 kolencentrales in China.
  Er wonen 17.080.000 mensen in Nederland. Er zijn 5 kolencentrales.

  Oftewel er staat 1 kolencentrale in China op een totaal aantal mensen van 396.000.000
  Er staat een kolencentrale in Nederland ten opzichte van 3.400.000 Nederlanders

  Anders geformuleerd. Per hoofd van de bevolking staat er in China 0, 000000002 kolencentrales
  In Nederland heeft ieder hoofd van de bevolking 0,000000294
  Dat is een verhouding van 1 : 147

  Reageren

  Reageren?

  • R
   Ron een beetje dom?

   Beste Ron,

   Je maakt een denkfout. Volgens jouw berekening wonen er in China 1.386 x miljard mensen. Maar in feite wonen er 1.386.000.000 (1,38 miljard). Dat is duizendmaal minder.

   Met andere woorden er staat in China 1 kolencentrale op een totaal van 396.000 inwoners. Dat is ruim acht keer zoveel als in Nederland.

   Reageren

   Reageren?

 • N
  Nuus

  We moeten stoppen met die klimaat gekte het gaat de burger bakken geldkosten.

  Reageren

  Reageren?

 • D
  Dafie

  Nou het is al te laat!
  Ben geen doemdenker maar de jeugd van nu gaan hele rot dingen meemaken met het milieu!
  Maar dat weet onze regering ook wel hoor,die willen alleen maar geld in het laatje zien!
  Het is gewoon handel het milieu.

  Reageren

  Reageren?

 • J
  Jan

  Dit is pas het begin in Nederland, veel bedrijven gaan ten onder hier met als gevolg duizenden werklozen en Klaver en Jetten met duim omhoog. De hemcentrale is als eerste aan de beurt en wie volgt? De landen om ons heen lachen zich kapot en verwelkomen de bedrijven die hier worden weggepest door GL en D’66 .

  Reageren

  Reageren?

  • H
   Haverkamp

   De groene energie sector levert alleen maar banen op check zelf de feiten in plaats de bangmakerij van baudet te geloven.

   Reageren

   Reageren?

 • C
  Ceetje

  Alles wat NL gaat doen leverd naar mijn idee niet veel op wanneer de rest van de wereld niet meegaat in beperking can Co2 uitstoot.

  Reageren

  Reageren?

 • J
  jurjen

  allemaal kolencentrales heel wereld moeten dicht weg er mee

  Reageren

  Reageren?

 • J
  Johan

  China doet best veel aan het milieu. Meer dan Nederland in ieder geval. In China komt ongeveer 30% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. in Nederland is dat 14%. Naast dat China kennelijk nieuwe kolencentrales bouwt is er geen land die meer zonnepanelen en windmolens heeft. Van deze hoeveelheid kolencentrales lees ik overigens nergens iets over behalve hier. Ik weet wel dat China vol aan het investeren is in Afrika en dat zij daar kolencentrales aan het bouwen zijn. Zo heeft Afrika in de toekomst ook elektriciteit en kan de economie daar ook gaan bloeien. Dit heeft ook veel voordelen voor China..

  Het bekende argument dat Nederland maar moet gaan betalen en investeren en dat de rest van de wereld niet mee doet is in ieder geval onzin. In Europa staan we 1na laatste. Alleen Frankrijk staat nog onder ons. China is al jaren bezig met investeren en ze doen relatief gezien ook veel meer dan wij. En al zou klimaatverandering niet door de mens veroorzaakt worden is het alsnog slim om in nieuwe hernieuwbare bronnen te investeren. Olie & Gas wordt steeds schaarser en dit kopen we van andere landen die veel macht hebben over de prijzen. Wanneer we zelf onze eigen energievoorzieningen beheren zijn we veel minder afhankelijk en het is duurzaam dus zijn de kosten alleen nu hoog en zijn ze in de toekomst laag. Ik snap de frustratie en de zorgen bij mensen heel goed maar ik denk dat investeren in hernieuwbare bronnen Nederland veel goeds zal doen in de toekomst en ik ben bang dat als we nog langer wachten hiermee dat het in de toekomst nog meer geld gaat kosten.

  Reageren

  Reageren?

  • H
   Henk Schuster

   Zet dan in en investeer in ontwikkeling van efficiënte en nieuwe energiebronnen. Windmolens en zonneparken in deze uitvoering hebben teveel nadelen. Daar niet mee doorgaan. Geef de tijd aan betere alternatieven.

   Reageren

   Reageren?

  • D
   Dave

   En dat weet jij? Wat is jou bron?

   Reageren

   Reageren?

 • J
  Jan vermeulen

  Hoeveel co 2 is nodig om een auto te recycleren? euro 2,3 of 4iesel die nog perfect gekeurd maar stad niet meer inmag volgens de norm. Hoeveel CO2 is nodig voor de nieuwe Euro 6 te maken? Heb een Ducato monster met 916 blok verbruik5 liter. Mijn Hypermotard is van 2018 is euro 4 verbruikt slechts 6 liter !!! Is een ecologisch motor mag ik nog jaren de stad mee in???

  Reageren

  Reageren?

 • V
  Van aHerk

  De aanname dat CO2 de reden is van de opwarming van de aarde is niet aangetoond! De aarde is zeker14 miljard jaar oud en uit de aardagen blijkt dat er geen enkel verband bestaat tussen CO 2 en de dan heersende temperatuur! Verder is er niets zinvols te melden over de zotheid van de milieugekte in Nederland! Het klimaat is niet maakbaar de aarde is een onderdeel van een onmetelijk stelsel! Zo onmetelijk dat wij het niet kunnen bevatten! Lees het boek van Croonenburg “De menselijke maat” hij is hoogleraar aan de TH van Delft en Geoloog! Zijn mening wordt compleet genegeerd, en ook die van andere geologen, door de linkse politiek en de milieuextremisten! Of wel overschreeuwd! Rutte en zijn Groen Links leiden Nederland naar de afgrond!

  Reageren

  Reageren?

  • C
   C.J.Rovers

   Eens met het feit dat berichtgeving eenzijdig is, maar Croonenburg is al 10 jaar geleden gestopt in Delft…

   Reageren

   Reageren?

   • H
    Henk Schuster

    En daarmee klopt zijn uitleg niet meer? Kunnen de huidige wetenschappers wel aantonen dat hun “berekeningen” betrouwbaar zijn? Is aantoonbaar, dat de Nederlandse, geplande investering dan effect heeft op het klimaat? Of is het zinvoller de bouwers van kolencentrales eerst op andere gedachten te brengen.

    Reageren

    Reageren?

  • J
   J.Mewe

   Het aardse klimaatsysteem is inderdaad complex. En ja veranderingen , in temperatuur en CO2 zijn er altijd geweest. Maar die veranderingen besloegen wel minimaal 250 jaar zoals de temperatuur stijging tussen 900 en 1200 na chr. en temperatuurdaling tijdens het Maunder minimum 15e en 16 eeuw ( effect tot in de 17e eeuw ). Al deze golfbewegingen zijn geleidelijk geweest. Nu is er duidelijk een trendbreuk. De laatste 20 jaar zijn er duidelijke signalen dat zowel de temperatuur als het weer grillige vormen aannemen. Je hoeft geen milieu extremist te zijn om je zorgen te gaan maken. Het is goed om alvast voor te sorteren op die vrij plotselinge veranderingen. Dat is geen gekte maar het gezonde verstand gebruiken en alle onderzoeken en feitelijke ( klimaat ) gebeurtenissen serieus te nemen. En.. de afgrond is zo diep als u hem zelf maakt. Ik wens u veel wijsheid.

   Reageren

   Reageren?

   • J
    John

    De trendbreuk is er alleen in de modellen, niet in de objectieve werkelijke metingen!
    Voor uw klimaathoax ismaar een conscensus bij 0.3 % van de wetenschappers (de werkelijkheid van uw 97% verhaal waar 99% vd antwoorden niet mee is genomen)

    Reageren

    Reageren?

  • R
   Ronald

   Er is inderdaad een heleboel onzin te vinden op het internet als het gaat om global warming. Vrijwel altijd vanaf blogs en nieuws sites. Als je echt wilt weten hoe het volgens klimaatwetenschappers zit kijk dan eens op youtube een paar filmpjes van potholer54. Heel erg duidelijk en alles onderbouwd met klimaat wetenschap.

   Reageren

   Reageren?

 • P
  Peter Kirchhoff

  Dit draait uit op een krankzinnige wedloop waarbij in Nederland een fractie van een procent bespaard wordt op CO2 uitstoot terwijl er wereldwijd honderden procenten bij komen.
  Ik laat de kosten voor de besparing in Nederland buiten beschouwing.

  Reageren

  Reageren?

 • D
  Dick

  Is dit geen FAKE NEWS?

  Reageren

  Reageren?

  • K
   KDaver

   Ja. De genoemde bronnen melden helemaal niets over 1171 te bouwen kolencentrales.

   Reageren

   Reageren?

   • D
    DLinders

    Nee. Je kunt het ook gewoon googlen, dan vind je al snel vele bronnen die de hoge aantallen bevestigen. Niet altijd 1171, maar meestal teksten als ‘More than 1000 new coal plants’.

    Reageren

    Reageren?

 • T
  Theunis

  Waar zijn de Nederlanders mee bezig?

  Reageren

  Reageren?

 • S
  Sjaak

  Als de huidige regering zo begaan is met het milieu waarom.doen ze elk huishouden dan geen bv.10 zonnepanelen cadeau .Straks komt er waarschijnlijk weer een hele hete zomer en dan bsn je goed bezig als regering.Tor nu is het alleen maar zoveel mogelijk geld uit de zak kloppen van de burger zondd dat die er iets voor terugkrijgt.

  Reageren

  Reageren?

  • H
   Henk Schuster

   Dat willen de energiemaatschappijen niet. Wordt er niets meer verkocht.

   Reageren

   Reageren?

 • E
  Elly

  Wij 3 op 17 miljoen, zij 1.171 op 1 miljard. Chinezen dragen heel vaak mondkapjes. Er zijn heel veel windmolens. Ze komen er wel

  Reageren

  Reageren?

 • P
  Peter

  En Nederland moet ook overal weer vooroplopen. Vorige week was er programma op de Duitse tv over vulkanen e.d. met betrekking tot het klimaat. In 1257 barste er twee vulkanen uit, waarbij de top totaal in elkaar zakte met als gevolg een enorme temperatuursdaling van 2 graden in Europa. Dit hield een paar jaar aan. Zeg het maar.!!! We moeten het met zijn allen doen wereldwijd! Was pas in Zuid-Amerika. Zij doen er nog helemaal niets aan, terwijl het zeewater temperatuur bij Peru op dit moment 24 graden is terwijl het normaal rond deze tijd 20 graden is. Dit is veel zorgelijker. Zeg maar zo: verkiezingen komen er weer aan.

  Reageren

  Reageren?

 • J
  Johan Cramer

  Wat mij steeds weer verbaast, is dat men zich op de borst klopt. als er plannen aangekondigd worden, “om de CO2 uitstoot met zo en zoveel te verminderen”. Alsof die CO2 uitstootvermindering 1 op 1 dan zal leiden tot “beperking van de opwarming tot 2 graden, liefst tot 1,5 graden”. Dit is de eerste denkfout. Want die uitstootvermindering moet dan wel wereldwijd gerealiseerd worden. En zelfs in Nederland lukt dat niet eens. De tweede denkfout wordt gemaakt als men denkt dat 1,5, of pakweg 2 graden minder opwarming, plotseling alle nadelen van de klimaatverandering als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Eeen dommere conclusie ken ik niet. Wat zijn uberhaupt dan al die vreselijke gevolgen van de klimaatverandering? Wat steeds genoemd wordt is zeespiegelstijging. Voor wie is dat dan zo verschrikkelijk? Alleen als het snel gebeurt, bijvoorbeeld meters in een halve eeuw, zal het problemen gaan geven voor bewoners aan de zeekusten. Maar als het langzamer gebeurt, en als de voortekenen niet bedriegen is daar veel meer kans op, is er genoeg tijd om ons daaraan aan te passen. Verder, alle andere ellende die ons voorspeld wordt, zoals weersextremen, vreselijke droogte, ellendige natheid en overstromingen, tornado ‘s, noem maar op, daarvan is tot nu toe niets aangetoond, zelf het IPCC erkent dat.
  En over de eventuele voordelen van klimaatverandering, want die zijn er ongetwijfeld ook, daarover hoor je niemand. Slecht nieuws haalt de kranten en de publiciteit nu eenmaal eerder dan goed nieuws.

  Reageren

  Reageren?

 • H
  Henry

  En hier in DenHaag zit Rutte met zijn samengeraapte zooitje te dromen en liegen.

  Reageren

  Reageren?

 • F
  Frits

  En wij maar betalen voir milieu, is toch van de pot gerukt hier in Nederland. Als ze wereldwijd dezelfde ideeën hebben ben ik ook bereid. Ik doe al veel, zonnepanelen gescheiden afval en meer van die dingen. Maar zolang die grootmachten zo doen, heeft dat wat wij in Nederland doen helemaal geen zin, totaal niet. Dan alleen geld uit de zak kloppen van de bevolking. Stoppen met die onzin en ga eerst in de wereld met die landen bezig. Kan me hier echt kwaad over maken. Ze willen graag allemaal een speldje daar in Den Haag dat ze het goed doen, maar van mij kunnen ze een vijfduimer in het hart krijgen, wat een arrogante vertoning van dit kabinet weer. Dat belangrijg is, is een feit , maar zo werkt het NIET.

  Reageren

  Reageren?

 • D
  Dick Metserlaar

  In hoeverre is dit gefactcheckt?

  Reageren

  Reageren?

 • C
  Claudio

  Ik begin steeds meer te geloven dat het allemaal bedoeld is om het publiek bang te maken. Duik maar in de geschiedenis en je zult dat er altijd wel iets was waar we bang voor moesten zijn. In de jaren 80 waren ze in de VS bang voor de russen en de atoombom. Hoeveel schuilkelders zijn voor niks gebouwd? In de jaren 60 waren Nederlandse wetenschappers overtuigd dat de wereld afkoelt. Nu is het opwarming. Wij gaan niks veranderen in de wereld ook al is heel Nederland 100% co2 vrij. De rest blijft lekker zijn troep de lucht in spuiten. Ik neem in ieder geval geen kinderen en bespaar ik ze de ellende. Mocht je willen lezen over de nieuwsartikel van de jaren 60 zag ik het via dumpert.

  Reageren

  Reageren?

 • K
  Karola Leidelmeijer

  Ik snap er niets meer van. Waarom Nederland zo nodig weer een voorbeeld moet stellen en voorop wil lopen

  Reageren

  Reageren?

  • C
   Claudio

   Omdat er in Nederland veel geld ligt om op te rapen. Je gaat Venezuela toch niet vragen om mee te betalen als ze blut zijn? Dit is niet vanwege de aarde of ons klimaat maar alleen maar om geld.

   Reageren

   Reageren?

  • L
   Luc

   Dat is in België juist hetzelfde geval, bij mijn weten zijn er in de wereld al miljoenen jaren klimaatveranderingen aan de hand, dus ik geloof niks meer van zever die ze verklaren.

   Reageren

   Reageren?

 • R
  Rene

  Haha en wij laten ons weer een keer en rad voor de ogen draaien wie zijn er nu dom

  Reageren

  Reageren?

 • E
  Ed Kuijper

  Succes ! China en die andere landen zijn de eerste die met de bijbehorende luchtvervuiling geconfronteerd worden

  Reageren

  Reageren?

 • W
  Will

  Waardeloos zo gaat de wereld kapot . Ik hoop dat ze,allemaal astma krijgen . Klote schiena

  Reageren

  Reageren?

 • E
  Erwin

  Liet de NOS dit soort zaken maar wat vaker zien, maar ja die linkse rakkers hoor je daar nooit over

  Reageren

  Reageren?

 • N
  Niels

  Beste Koen, heb je een betrouwbare bronvermelding voor jouw artikel?

  Reageren

  Reageren?

 • L
  Leon

  In China zijn ze 10 keer verder als hier met verduurzaming. Wat in 2021 hadden afgesproken hebben ze in 2017-2018 alberijkt. Wij Nederlanders maar 30%. Dit komt vooral door den Haag zelf. Veel te veel regels voor zonnepanelen en windmolens te plaatsen.

  Reageren

  Reageren?

  • B
   Bennie

   Dan Ken jij de chinesen nog niet , mijn vrouw komt er vandaan en ik heb er 5 jaar gewoond, droom maar lekker verder ! In China stoken ze alles op wat maar brandbaar is , maar voor het oog en de formaliteit klopt alles aardig in de grote steden alhoewel je daar nauwelijks zonnepanelen tegen komt.
   Wat hun doen kunnen we hier in geen miljoen jaar weg compenseren dat is de realiteit en dat kunnen veel niet aan die gedachte. Hopelijk zorgt dit niet voor teveel klimaat stress.

   Reageren

   Reageren?

 • J
  Jan

  Hier zijn we lekker bezig om de voel op te ruimen om het klimaat te redden. 1 kolencentrale dicht in Nederland 1600 meer in andere landen.
  Lekker bezig Nederland (Rustte)

  Reageren

  Reageren?

 • J
  Johannes Greefkes

  Natuurlijk! Alle huidige technieken doorontwikkelen. Lees de studievoorstellen in mijn profiel.

  Reageren

  Reageren?

 • R
  Reint

  En wij in Nederland laten ons belazeren door Rutte en co en Brussel om over te stappen op zonnepanelen,windmolens electr.auto’s enz enz om het klimaat te sparen en verder op jagen ze weer aan tonnen vervuilde troep in de lucht Rutte en co wordt eens wakker

  Reageren

  Reageren?

  • D
   Donna

   Nee, het zijn Jesse Klaver en Rob Jetten die dit doordrammen, als met een bekertje water in een badkuip vuil water denken dat dan het schoon wordt, wat ons ook nog heel, heel veel geld gaan kosten.

   Reageren

   Reageren?

 • D
  Dirk

  China is al zijn kolencentrales aan het sluiten en vervangen door KERNCENTRALES
  De 1171 waar dit artikel over gaat slaat op de electriciteits centrales die ze gaan bouwen in Afrika
  Het zijn wel kolencentrales van de laatste generatie met een minimum aan vervuiling en geen bruinkool centrales gelijk in Duitsland
  BTW , het zijn kolencentrales geworden omdat de EU erop tegen was om China kerncentrales te laten leveren aan bepaalde afrikaanse landen ………

  Reageren

  Reageren?

  • E
   Ed

   Dus.., als China kerncentrales i.p.v. kolencentrales neerzet is dat daar wél veilig en goed? Waarom is dat hier dan niet mogelijk en vloeken in de kerk?

   Reageren

   Reageren?

   • J
    Jeffrey

    Kerncentrales zouden hier ook prima kunnen maar de meeste mensen denken bij het woord kerncentrale gelijk aan bijv Tsjernobyl waardoor ze gelijk gaan protesteren

    Reageren

    Reageren?

  • J
   John

   China gaat 1171 kolencentrales bouwen in Afrika ? Heb je daar ook een link van ?

   Reageren

   Reageren?

   • B
    Bjorn

    Maakt het daadwerkelijk uit waar ze die gaan bouwen? Niet alleen China, ook andere landen gaan bouwen. Daar gaat het om.

    Reageren

    Reageren?

 • T
  Ton

  En het gekke is, iedereen is er tegen en toch gaan we het weer doen.

  Reageren

  Reageren?

 • K
  K heijkoop

  Zo kan je zien dat al de politieke partijen van het pad af zijn kost weer een hoop mensen hun baan en het levert niks op ik walg van rutte en zijn boevenbende

  Reageren

  Reageren?

 • R
  ria schouren

  En wij in Nederland betalen voor het klimaatakkoord hoe gek kun je zijn.

  Reageren

  Reageren?