Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

China bouwt er 674 kolencentrales bij, goed voor 10x de Nederlandse uitstoot

Terwijl Nederland en veel andere Europese landen actief bezig zijn met het sluiten of uitfaseren van hun kolencentrales, neemt China een tegenovergestelde route door massaal te investeren in nieuwe kolencentrales.

Volgens recente gegevens van de Global Energy Monitor (GEM) zijn er momenteel 674 kolencentrales in China in aanbouw of gepland. Deze centrales zullen, eenmaal operationeel, samen goed zijn voor een uitstoot van broeikasgassen die tien keer zo groot is als die van Nederland.

China’s uitbreiding van kolenenergie

In slechts twee jaar tijd heeft China 218 gigawatt aan nieuwe kolencapaciteit goedgekeurd, genoeg om heel Brazilië van elektriciteit te voorzien.

Een overzicht van de huidige status van China’s geplande en in aanbouw zijnde kolencentrales:

 • Er zijn momenteel 244 kolencentrales in aanbouw.
 • Voor 118 kolencentrales is alle bouwgoedkeuring verkregen, maar de bouw is nog niet gestart.
 • 234 kolencentrales zijn bezig met het verkrijgen van vergunningen en het doorlopen van andere ontwikkelingsstappen.
 • 78 nieuwe kolencentrales zijn aangekondigd, maar zijn nog geen ontwikkelingsstappen ondernomen en/of er is nog geen vergunning aangevraagd.

10 keer Nederlandse uitstoot

De geplande en in aanbouw zijnde kolencentrales in China zullen naar verwachting gezamenlijk 1.596 miljoen ton CO2 uitstoten, wat gelijk staat aan ongeveer 1.596 megaton.

Dit is tien keer de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland, die in 2022 158 megaton CO2-equivalent bedroeg volgens het CBS.

Klimaatdoelen in gevaar

Met sterke groei van kolenenergie loopt China het risico om haar klimaatdoelen niet te halen en haar energietransitie te vertragen, ondanks toezeggingen om nieuwe capaciteit strikt te beheersen. Dat blijkt onderzoek van de GEM en het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) in Helsinki.

Sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015 is de wereldwijde capaciteit van kolenenergie alleen maar toegenomen.

3146 kolencentrales zijn momenteel actief

Momenteel zijn er in China 3.146 kolencentrales operationeel, die samen 55 procent van de totale energievoorziening opwekken. Dit is een daling ten opzichte van 2010, toen steenkool nog goed was voor 70 procent van de energieproductie. Hieruit blijkt dat China een transitie doormaakt, hoewel deze geleidelijk verloopt.

Circa een kwart van China’s energievoorziening komt uit hernieuwbare bronnen. De overige energie wordt voornamelijk geproduceerd uit olie en gas.

Ook andere Aziatische landen bouwen stevig door

Ook andere landen in Azië breiden hun kolenenergie capaciteit verder uit. Denk aan landen als India, Indonesië, Bangladesh en Vietnam, waar stevig wordt doorgebouwd.

In totaal staan er 955 nieuwe kolencentrales in Azië gepland of zijn in aanbouw.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

61 reacties

 • PPeter Moerland

  Om de 153 megaton uitstoot van Nederland naar nul te reduceren in 2050, is de verplichting in de Klimaatwet als volgt in Artikel 2 opgenomen:
  “Het onomkeerbaar en stapsgewijs terugdringen van de emissies van broeikasgassen in Nederland teneinde wereldwijde opwarming van de aarde en de verandering van het klimaat te beperken”.

  De totale Nederlandse emissie reductie over de periode 1990 – 2050 is 222,7 Megaton, Gemiddelde uitstoot over die periode 2023 – 2050 per jaar 5,85 Megaton CO2-equivalent. De wereldwijde uitstoot in 2021 was 53.000 Megaton per jaar volgens EDGAR Emissions Database (1970-2021) (AR5).
  Het resultaat van de Nederlandse emissiereductie conform Klimaatwet komt dus neer op: 5,85/53.000 x 100% = 0,011 procent per jaar, oftewel elfduizendste procent per jaar vermindering van de globale emissie.

  De Nederlandse staat (cq. belastingbetalende burgers en bedrijven) investeert voor deze significante bijdrage aan het terugbrengen van de globale CO2 uitstoot gemiddeld € 10.000.000.000,- per jaar, ieder jaar tot 2050 en als dank voor de belastingbijdrage worden de burgers vrijwel dagelijks getrakteerd met een dosis klimaatangst.

  € 10 miljard per jaar uitgeven voor 0,011 procent vermindering van de opwarming van de aarde.

  Ergens klopt er iets totaal niet.

  Reageren
  • WWRM

   @Peter Moerland Ik lig in een deuk met uw significante bijdrage maar goed dat is al niet anders dan hoe ik over klimaatverandering en Nederlands klimaatbeleid denk

   Overigens zijn het allemaal modellen en feitelijk wordt het kouder maar dat weet men aan klimaatverandering toe te bedenken LOL

   Het maakt allemaal niet uit u gaat gewoonweg betalen en sommige politici zitten in een dun pak er warmpjes bij

   Reageren
 • RRice

  Het is tijd dat we eens massaal de straat op gaan .het uitmelken houd niet op

  Reageren
  • JJeanP

   @Rice teveel mensen hebben het nog veel te goed. Pas als men aan de portemonnee gaat zitten van deze groepen zal men gaan koeren. Het is dan wel te laat.

   Reageren
 • HHans

  Ze zullen hier nog wel een paar nieuwe belastingen invoeren onder het mom van klimaat, we betalen ons blauw aan belastingen hier om het zieke systeem overeind te houden.
  De deuren wijd open voor migratie, klimaatdoelen, accijnzen omhoog op brandstof met 25 cent per liter per 1 januari, huren omhoog, gaat weer lekker.
  Flitsmarathon want das makkelijk geld.
  Wegwezen is mijn advies en zo snel mogelijk van deze zieke zooi

  Reageren
  • GGoel

   @Hans

   U heeft de verkiezingsuitslag gemist?

   Reageren
 • WWieb

  Laten we niet vergeten dat wij de aardkloot al aan het verpesten zijn sinds 1835. De start van de industriële revolutie.
  Deze begon in China in 1958.

  Reageren
  • JJeroen

   @Wieb

   Verpesten? We hebben nog nooit zo’n goede tijd gehad als nu. Meer welvaart, geen honger, minder ziektes.

   Of wou u soms terug naar de levensstandaard van 1835?

   Reageren
   • GGoel

    @Jeroen

    Hij heeft het over het welzijn van de natuur, niet van ons (hoewel wij wel degelijk ook deel van die natuur zijn).

    Reageren
    • JJeroen

     @Goel

     Dat kan wel wezen, maar we hadden nooit in zoveel voorspoed geleefd als we GEEN “fossiele” brandstoffen hadden gebruikt.

     Reageren
  • GGoel

   @Wieb

   Dat de Chinezen wat later begonnen met industrialiseren omdat zij achter liepen (en lopen) betekend niet dat zij nu niet de grootste vervuiler zijn.

   Je komt nogal Marxistisch over.

   Reageren
  • Jjohan

   @Wieb
   zinloze discussie, 120.000,00 jaar geleden was de aarde warmer dan nu en bijna geen mensen

   Reageren
   • YYme

    @johan
    Hoe dan?
    Wat is je punt?
    Je blinkt uit in vaagheid.

    Reageren
    • WWRM

     @Yme laat ik het aanvullen na de ijstijd begon de beroemde ijsbeer op aardgas te stoken

     Snapt u nu hoe gek ze zijn

     Overigens duidelijker kan ik het niet maken

     Reageren
 • HHans

  Geluklog besteden wij 260 tot 350 miljard tot 2050 voor 0,11% bs. Ze zijn helemaal gek geworden…

  Reageren
 • TT.Hellegers

  Hele grote klasse china om 674 nieuwe kolencentrales te gaan bouwen.Ga zo door er mee.

  Reageren
  • BBert

   @T.Hellegers
   Ja want wij lossen het wel op met 100 te blijven rijden.

   Reageren
 • BBert

  Erg eenzijdig artikel, China bouwd meer zonnevelden en windmolens dan de rest van de wereld bij elkaar! Wie is er nu maf! En of al deze centrales er ook gaan komen is maar de vraag aangezien de prijs van kolen, olie en gas alleen maar stijgt en schone energie daal! En kernenergie … Er is niks co2 neutraal aan die uranium verrijking! Los van water wat het kost!

  Reageren
  • GGoel

   @Bert

   De CO2 die vrijkomt bij het opwekken van brandstofstaven voor kernenergie is verwaarloosbaar tov totale energieopwekking van kerncentrales. Vergeet niet: de nieuwste gaan tegenwoordig 80 jaar mee!

   Reageren
  • GGoel

   @Bert

   China bouwt naast meer zonnevelden en windmolens dan de rest vd wereld ook meer kolencentrales dan de rest vd wereld. Dat zet het toch in een wat ander plaatje.

   Reageren
  • JJeanP

   @Bert ik zit nu in China al voor een week of wat en in verschillende delen. Ik heb nog geen windmolen gezien. Dus weet niet waar je die wijsheid vandaan haalt. Blijf het afbraak beleid maar vergoelijken.

   Reageren
 • JJc

  Weer een gevalletje uit het oog uit het hart zoals ook met de genocide’s

  Reageren
 • AA. Verlink

  Sus als ik het goed begrijp zijn Awij onze totale exonomie aan het vermorzelen zodat China straks over ons kan heersen. Geweldig resultaat! En wat gaan die A12 loozers dan tegen hun kleinkinderen zeggen?
  Foutje bedankt! Hahaha!

  Reageren
  • DDriek

   @A. Verlink
   Onze economie vaart prima bij de energietransitie. Heeft u enig idee hoeveel Euros er bespaard worden als we geen olie en gas meer hoeven kopen bij fijne landen zoals Irak, Iran, Saoedi Arabië en Rusland?
   Dat gaat over ettelijke tientallen miljarden per jaar, meer dan we aan vergroening uitgeven.

   Reageren
   • PPieter Derks

    @Driek
    De economie staat op plek twee. Eerst veiligheid.
    Als 5 miljoen Nederlanders €1000,- storten voor bijv. 1 juni 2024 ben ik er een van om Oekraine te steunen: met luchtverdediging, munitie en medische hulp.
    Als de Europese landen hetzelfde zouden doen kan Oekraine het overleven en wij allemaal dus ook.
    Economie op plaats 2.
    Dus stoppen met klimaatfonds, stikstof fonds en graaifonds. Asiel immigratie op een geselecteerde 100 na stoppen, aanzwengelen waterstof productie, Tata sluiten ivm verwoesting levens. Arbeidsmigratie beter regelen door bedrijven te dwingen arbeidskrachten onder te brengen in normale woningen en de bedrijven daarop keihard te controleren.
    Ergens verder weg komt milieu. Eerst orde op zaken na die verwoestingen door D66, PvdA en Groenlinks met extreem linkse achterban.

    Reageren
   • KKees Water

    @Driek

    Is dat zo, wat meen je van al die windmolens, die draaien op olie, wat Bazel je nou, grootste vervuiler zijn de windmolens en zonnepanelen

    Reageren
    • GGoel

     @Kees Water

     Windmolens draaien op wind en de kWh-prijs is tegenwoordig (ruim) concurrerend met die van olie/gas. Opslag van energie is nog wel een dingetje.

     Reageren
   • JJeroen

    @Driek
    Wat een onzine. Olie wordt niet alleen gebruikt voor brandstof maar voor heel veel verschillende doeleinden.
    Kijk om u heen en alles wat u ziet heeft direct of indirect een link met olie.

    Dus ja, de economie gaat er aan als we stoppen met olie.

    Reageren
   • MMishko_

    @Driek
    In Duitsland wordt “Die Energiewende” als mislukt beschouwd door henzelf.
    Nou zijn wij Duitsland niet, maar we begaan wel de fout al kolencentrales te sluiten
    EN de toegang naar het groningse gasveld te blokkeren.
    Prematuur. Onvoorzichtig.

    Plus een demissionair kabinet dat een afkeer heeft van NL en
    zelfs nog meer van de nederlanders die hier al wonen.
    En dat geen enkele rem heeft op de manier waarop ze heden
    geld aan het besteden zijn – geld zonder enig vooruitzicht op rendement voor NL.

    Reageren
    • GGoel

     @Mishko_

     Het was megalomaan acht*rlijk om de kerncentrales in Duitsland te sluiten. Gelukkig worden er veel in het buitenland gebouwd en importeert Duitsland veel kernenergie uit Frankrijk.
     Ook zal Duitsland na verkiezingen CDU/CSU zonder twijfel nieuwe kerncentrales bouwen.

     Maar de energietransformatie in het algemeen kan niet als mislukking worden gezien, zeker gezien de geopolitieke situatie en onze eerdere afhankelijkheid van Russisch gas, wat als (tenminste) medeoorzaak kan worden gezien van de Russische invasie in Oekraïne.

     We moeten om en dat kost in het begin, maar later zal energie juist goedkoper worden en onze afhankelijkheid nihil.

     Reageren
     • WWRM

      @Goel u bent echt grappig als de kale energie prijs daalt stijgt zullen de belastingen stijgen

      Gratis of goedkopere energie is een utopie en een hersenspinsel van Links

      Reageren
     • EEelco

      @WRM

      Je kraamt onzin uit dat absoluut op geen enkel feit is gebaseerd.

      Goedkopere energie een utopie?
      Wat gebeurt er denk je als er meer aanbod komt van bijv. kernenergie of duurzame stroom op de markt? Dan dalen de stroomprijzen, ofwel goedkopere energie.

      Kom op, zo moeilijk is het niet.

      Reageren
   • BBea

    @Driek
    En hoe haan we dat dan in de winter doen? Niet genoeg zonne energie beschikbaar. Al die miljarden die uitgegeven worden, waar komen die van daar? Juist omdat wij dat met ons allen betalen door te werken en belastingen op het moment dat wij dus nog meer afhankelijk worden van buitenlandse productie moet er nog meer geld door de overheid opgehaald worden, van welke ondernemers en mensen met een baan?
    Kijk alleen maar naar medicijnen, volgens onze minister kunnen we ze niet zelf maken want de grondstoffen hebben we niet waar worden de meeste medicijnen gemaakt…China en India

    Reageren
  • MMishko_

   @A. Verlink
   Dat wij vroeger ook een rijk land waren waar dingen werden ontworpen en gemaakt.

   Reageren
 • Ggrrd

  Haha, das toch geweldig. Zolang de wereld het onderling niet eens is met de aanpak, blijft dit, wat een kleuterschool.

  Reageren
  • BBert vK

   @grrd
   Ach, de zeespiegel stijgt gewoon door, verdwijnen er straks weer een paar

   Reageren
   • WWRM

    @Bert vK Humor gelukkig begint het in Den Haag en wordt het wellicht een keer Arnhem of Nijmegen of de Veluwe aan zee

    Reageren
 • HHihans

  Gewetenloze actie van China. Stoppen met de import vanuit dat land en zelf produceren binnen Europa.

  Reageren
  • DDriek

   @Hihans
   Dat had u (hadden we) dertig jaar geleden moeten bedenken. Voordat we de benodigde productie weer in Europa kunnen maken zijn we twintig jaar verder. En dan zullen we de werknemers voor ak die fabrieken uit het buitenland moeten halen, want onze mensen willen geen vieze handen krijgen.

   Reageren
  • MMishko_

   @Hihans
   China ziet een toekomst en maakt daar beleid voor.
   Kortom ze hebben plannen waarbij het opwekken van veel energie
   een rol speelt.

   De EU is bezig zich uit te hollen met groen fanatisme,
   zelf opgelegde beperkingen en NGO’s met teveel macht en invloed.
   NGOs die ook Nederland als een molensteen om de nek hangen.

   Plus dat nichterige regenboog gezeik het hele jaar door.
   We hebben ons angst laten aanpraten met Covid en gaan daar als
   een collectief in verwarring mee door met klimaat. Tot in het idiote en nog verder.

   Reageren
 • LLeendert-jan

  Als de feiten niet gehanteerd worden, en men zich laat leiden door emotie, dan worden de niet juiste beslissingen genomen. Enkele feiten:
  Het percentage CO2 in de lucht is zolang er metingen gedaan worden 0, 04% bij meer CO2 is er meer bladgroenproductie, plant neemt CO2 op, legt C vast en produceert O2 ( zuurstof ). Bij 0,03 % CO2 is er nagenoeg geen plantengroei meer mogelijk. Het is ook geen vaststaand feit, dat meer CO2, resulteert in meer opwarming.
  Er is in Groningen nog voor 700 miljard euro gas in de grond, 10 procent voor de Groningers en iedereen zijn schade kan ruimschoots vergoed worden en als de energieprijzen blijven stijgen zit er een veelvoud van 700 miljard nog in de grond.

  Reageren
  • DDriek

   @Leendert-jan
   Feit is dat CO2 (mede) opwarming veroorzaakt. Het broeikaseffect is echt aangetoond.
   Feit is dat door mensen veroorzaakte uitstoot voor een fors deel verantwoordelijk voor de toename van CO2 in de atmosfeer.
   Feit is dat de opwarming momenteel veel sneller gaat dan normale klimaatverandering kan verklaren.
   Feit is dat veel planten en diersoorten zich niet aan zo’n snelle verandering kunnen aanpassen en zullen uitsterven.
   Feit is dat een (fors) steigende zeespiegel Nederland voor een enorme (en heel kostbare!) uitdaging gaat stellen.
   Feit is dat wetenschappers deze dingen beter begrijpen dan willekeurige Facebook wappies.

   Reageren
   • SS

    @Driek
    Feit is dat wat jij als feiten benoemd wordt niet door de wetenschap maar door de media gepropageerd wordt

    Reageren
 • PPaul Wartena

  Het probleem is dat de huidige schone energiebronnen op dit moment niet genoeg zijn voor de totale energievoorziening, maar overal, ook in Nederland, veel minder dan 50 % bedraagt. Natuurlijk is het niet goed dat er kolencentrales gebouwd worden, maar het probleem kan woeden verkleind als de uitstoot van broeikasgassen opgevangen zou worden en ondergronds zou worden opgeslagen, of een verbinding aangaat zodat het schadelijk milieueffect verdwijnt. Helaas vrees ik dat dit met die nieuwe kolencentrales ( nog ?) niet het geval is.

  Reageren
  • AAlan

   @Paul Wartena

   Steenkool met CO2 afvang zal nooit concurrentieel zijn met zon/wind+batterijen. Wat we NU moeten doen is bestaande kerncentrales maximaal open houden en wind/zon/opslag bijbouwen. Dat is de goedkoopste én goenste optie.
   Hou er ook rekening mee dat een miljard uitgeven aan de bouw van Europese windmolens/zonnevelden/batterypacks niet hetzelfde is als een miljard uitgeven aan geïmporteerde steenkool/gas/olie.

   Reageren
 • PPietheinbaudoin

  Waarom moeten wij hier miljarden betalen voor de zg co2chaos die co2 van China stopt echt niet bij de grens. En doet al NIETS aan opwarming. Grote zondvloed wel stijging vd zeespiegel ZONDER co2.

  Reageren
 • MMatthijs

  Toch komt het punt waarop China haar piek uitstoot bereikt snel dichterbij, wellicht al in 2025. De snelheid waarmee ze zon- en windenergie installeren is namelijk nog indrukwekkender… Chinezen zijn niet gek, ze moeten fossiele brandstoffen importeren, dus ze willen er zsm ook weer vanaf, ze denken echt strategischer dan de EU. Bovendien is hun uitstoot per persoon nog steeds een stuk lager, dan die van ons…

  Reageren
  • AAlan

   @Matthijs
   Inderdaad!
   Uitstoot per inwoner is het enige dat echt telt. En daarbij zijn Europeanen nog steeds veel grotere vervuilers dan de Chinezen. Zelfs met die 600 kolencentrales er bij.

   Bovendien zijn kolencentrales (ook hier) steeds meer back-up capaciteit voor als wind/zon/batterijen te kort schiet. Dat is dus een heel grote capaciteit, maar een in vergelijking veel kleinere uitstoot, die in de toekomst steeds kleiner zal worden naarmate er meer wind/zon/batterijen bijkomen.
   Waterdichte uitleg op youtube “Tony Seba superpower”.

   Reageren
  • PPietje Puk

   @Matthijs

   Beste man. China importeert geen steenkool. Ze hebben in China meer dan 3000 kolenmijnen. Dus lekker goedkoop stoken want die kompels verdienen bar weinig voor hun vuiler en gevaarlijk werk.

   Reageren
 • TTom

  Zijn we hier ontspoord op klimaatbeleid, jazeker en flink ook , Nederland wil weer het braafste jongetje van de klas zijn !
  Ken geen een land waar ze de beslissing zouden nemen om energie waar je 20 jaar mee verder kan de boorgaten van dicht te storten !
  Ze sporen niet hier !

  Reageren
  • AAlan

   @Tom

   Ik ken wel zo’n land. In Belgie maken de ultrapopulistische groenen er al 20 jaar hun belangrijkste strijdpunt van om, zonder enig ernstig argument, de kerncentrales te sluiten die al sinds de jaren 70 ongeveer 60% van de elektriciteit leveren. CO2 vrij. Die willen ze vervangen door Russisch gas.
   Diezelfde politiekers beweren zelfs op TV dat de kerncentrales moeten gesloten worden omwille van de CO2 uitstoot. Dat zijn ook dezelfde politiekers die trots blijven strijden voor “Belgie uit de NAVO en de NAVO uit Belgie”.
   Wellicht een verborgen agenda, maar die laatste woorden zijn uiteraard slechts speculatief.

   Reageren
 • BBas

  Ze ondernemen daar wel degelijk stevig actie richting vooral hernieuwbare, wind (offshore en onshore) en zon!

  Reageren
  • PPim

   Ze kunnen daar doorpakken omdat er geen inspraak mogelijkheden zijn.
   In Nederland zijn er 20 partijen die hun zegje mogen doen.
   In China is er 1 partij en die dult geen tegenspraak.

   Reageren
 • MMarco

  10x de uitstoot van nederland in een kand met 1,4 miljard inwoners en een oppervlakte van 240x Nederland.
  Grootste deel van de uitstoot in China is om “troep” en overige artikelen te produceren voor het westen.
  We kunnen er ook voor kiezen om de kolencentrales te bouwen in de landen waar deze productie voor nodig is.
  Is het allemaal wat eerlijker verdeeld. Maar kunnen we niet meer klagen over China, hebben we hier de vervuiling, en kost alles flink meer.
  Zeker als je bedenkt dat de gemiddelde uitstoot per persoon in de eu en usa nog eens veel hoger is, terwijl we dus veel in China laten produceren.
  Hoeveel zou de uitstoot zijn als ze enkel zouden produceren voor lokaal gebruik. Dan zou het plaatje compleet anders zijn.
  Klagen en wijzen naar een andere kunnen we hier als de beste, maar zelf actief iets ondernemen is voor vele een straat te ver. De gemiddelde uitstoot per persoon is in de eu en usa nog steeds vele male groter.
  En China investeert inderdaad flink aan groene energie, en in verhouding tov de eu en usa ook nog eens veel meer. Hebben elk jaar een enorme groei.

  Reageren
  • GGoel

   @Marco

   Grootste deel van de uitstoot in China is om “troep”
   Nee, er is vraag naar deze spullen en om dat alles troep te noemen is hoogmoed.

   We kunnen er ook voor kiezen om de kolencentrales te bouwen in de landen waar deze productie voor nodig is.
   We willen dus geen nieuwe kolencentrales; daar niet, hier niet. Ook niet nodig, kan gewoon met gas/zon/wind/kernenergie.

   Is het allemaal wat eerlijker verdeeld.
   Je bedoeld China weer terug naar de armoede?

   Maar kunnen we niet meer klagen over China, hebben we hier de vervuiling, en kost alles flink meer.
   Wij moeten over op alternatieve bronnen, zij ook.

   Zeker als je bedenkt dat de gemiddelde uitstoot per persoon in de eu en usa nog eens veel hoger is
   Dat is historisch zo gegroeid. Daar schuld aan geven is een beperkte kijk op de werkelijkheid.

   Hoeveel zou de uitstoot zijn als ze enkel zouden produceren voor lokaal gebruik. Dan zou het plaatje compleet anders zijn.
   Ja, dan zouden zij weer armoede en honger hebben.

   Klagen en wijzen naar een andere kunnen we hier als de beste, maar zelf actief iets ondernemen is voor vele een straat te ver.
   Er wordt zowel in de VS als in Europa heel veel gedaan.

   En China investeert inderdaad flink aan groene energie
   Dat is mooi. Maar dat legitimeert het bouwen van kolencentrales niet. Economisch opportunisme verklaart dit wel.

   Reageren
   • MMarco

    @Goel
    Mooie en leuke reactie, een keer iemand die meer zegt dan een one-liner en eigenlijk zijn we het deels dus ook gewoon eens. Ik wil ook zeker niet dat Chinese inwoners in de armoede komen en dus zal China een productie land zijn en blijven. En dus voor een groot deel voor ons ( het westen) en toch ook voor een deel “troep”
    En hoe u “troep” definieer mag u zelf weten, want wat voor iemand ” troep” is vind een andere weer niet.
    Denk wel dat we allemaal met minder kunnen.
    Maar het blijft een feit dat de uitbreiding aan kolen voor een groot deel mede komt door onze westerse drang aan producten, materialen en het gebrek aan keuze voor reparatie. En het niet is voor de gemiddelde Chinees.
    Ben zeker voorstander voor zoveel mogelijk energie uit zo’n, wind en wat er allemaal nog meer in de toekomst mogelijk en van mij hoeven er niet allerlei kolencentrales in China geopend te worden.
    Maar hier klagen over kolencentrales, die eigenlijk voor ons zijn, vind ik altijd een beetje kortzichtig. Veel roepen maar vergeten de omvang van china, zien enkel 600+, en niet eens dat ze er nog lang niet zijn en wellicht niet eens komen.
    Heb altijd het gevoel dat juist diegene die het minste willen doen, het hardste klagen.
    Niet persoonlijk bedoeld hoor.
    Geloof niet dat alles 100% gaat lukken zonder kolen, olie etc, maar wel in veel en veel minder en ook China investeert daar flink in.
    Die kolencentrales staan ook nog niet allemaal en net zo makkelijk als er 1 bijkomt, wordt er 1 gesloten.
    Over 5-10 jaar is de toename aan groene energie in China ongekend groot en lopen ze ver voor op ons.

    Reageren
 • WWRM

  Zeg maar niets meer en zeker niet politiek georiënteerd want dan weet ik zeker dat het niet geplaatst wordt

  Wij namen deze week afscheid van gas uit ideologische gronden want die paar mini bevingen zal het echt niet geweest zijn en in de tussentijd bouwt men in China kolencentrales

  Ben je dan gekke Henkie of gekke Rob

  Reageren
  • IIvo

   @WRM
   Jij woont zeker niet in Groningen? Ik heb niet voor niks 30.000 euro verdient omdat ik schade had aan mijn woning.

   Reageren
   • WWRM

    @Ivo U heeft het over verdienen ? 30.000 is niet zo heel veel op basis van huidige huizenprijzen Aardbevingen als in Indonesië waar een hele berg er niet meer is of in Haïti of Turkije waar geen huis er meer staat dat zijn aardbevingen

    Overigens hier in het oosten maakte ik ook twee aardbevingen mee de laatste in de buurt van Goch

    Overigens toen klaagde nog niemand ondanks ernstige scheuren in de wanden

    Overigens verwacht men er nog 1 in Limburg met een kracht tegen de 7 Dan staat er niets meer, net als in Groningen oude huizen die vroeger of later toch wel ingestort zouden zijn

    Conclusie u heeft gewoon oude hap, niet aardbeving proof gemaakt en waar u het voordeel heeft er valt iets een schuldige aan te wijzen

    Overigens in mijn optiek zou je het gewoon moeten afbreken en proof moeten maken

    Reageren
 • GGoof

  Poppenkast heel dat klimaat gebeuren

  Reageren
 • MM.C.

  Lach me rot. En wij maar alles stilzetten en duurder maken onder het mom van milieu en co2. Dat wat wij bezuinigen, stoten andere landen meer uit. Ze lachen ons uit. Co2 moet wereldwijd aangepakt worden, niet alleen in ons kikkerlandje. De politiek helpt Nederland om zeep en dat zal gauw zichtbaar worden.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.