Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Budget Energie klant met zonnepanelen betaalt voortaan voor terugleveren stroom

Klanten van Budget Energie die elektriciteit terugleveren aan het stroomnet via hun zonnepanelen, krijgen te maken met een stijging in de kosten. Het bedrijf introduceert een heffing variërend van 3 tot 90 euro per maand, afhankelijk van de jaarlijkse hoeveelheid teruggeleverde stroom.

Deze heffing is geen uniek fenomeen. Ook andere energieleveranciers zoals Vandebron, OM, EnergieVanOns en Vrijopnaam hebben eerder soortgelijke tarieven voor het terugleveren van zonne-energie ingevoerd.

Voor wie geldt de maatregel?

Alle klanten van Budget Energie met zonnepanelen vallen onder deze nieuwe regeling.

 • Voor nieuwe klanten is de heffing meteen van kracht (kosten staan hieronder).
 • Bestaande klanten met een variabel contract worden vanaf 1 maart belast.
 • Klanten met een lopend vast contract zijn vrijgesteld van de heffing tot de afloop van hun huidige contract.

Budget Energie wil met de maatregel de druk op het stroomnet verminderen. Op dit moment kost de overtollige zonne-energie de leverancier veel geld.

De leverancier staat qua grootte op de vierde plaats in de Nederlandse energiemarkt, na Essent, Eneco en Vandebron, en bedient ongeveer 800.000 klanten.

Overzicht terugleverkosten

De kosten voor het terugleveren zijn afhankelijk van de totale hoeveelheid stroom die je op het net brengt. Het gaat hier om alle stroom die je zonnepanelen opwekken, maar je niet direct in je huishouden verbruikt.

SchaalTeruglevering per jaar*Heffing (per maand)
00 tot 5 kWh€ 0
15 tot 1.000 kWh € 3
21.000 tot 2.000 kWh € 10
32.000 tot 3.000 kWh € 20
43.000 tot 4.000 kWh € 30
54.000 tot 5.000 kWh € 40
65.000 tot 7.500 kWh € 55
77.500 tot 10.000 kWh € 75
8Vanaf 10.000 kWh  € 90
De terugleverkosten per maand zijn indicatief en gebaseerd op een kalenderjaar van 365 dagen.

Een overzicht van de terugleveringskosten bij alle energiebedrijven staan hier opgesomd.

Voorbeeld

Stel je hebt zonnepanelen en wekt in een jaar 4.500 kWh op. Je jaarlijkse verbruik ligt op 3.600 kWh.

 • 2.100 kWh stroom verbruik je direct in je huishouden via de panelen
 • 1.500 kWh stroom wordt gesaldeerd (hierover betaal je terugleverkosten)
 • 900 kWh wordt niet gesaldeerd, maar hierover ontvang je een terugleververgoeding (hierover betaal je ook terugleverkosten)

Volgens de tabel val je dan in schaal 3, wat betekent dat je 20 euro per maand betaalt voor het terugleveren van zonne-energie.

Gratis groene stroom in het weekend

Als pleister op de wond gaat Budget Energie op lente- en zomermiddagen in het weekend gratis groene stroom aanbieden. Deze actie is beschikbaar voor alle nieuwe klanten, ongeacht of ze zonnepanelen hebben, en is geldig van april tot en met augustus, op elke zaterdag en zondag tussen 12:00 en 17:00 uur.

Het doel van deze actie is om klanten aan te moedigen om op zonnige dagen, wanneer er een overvloed aan groene stroom beschikbaar is, hun elektrische apparaten zoals de wasmachine of droger te gebruiken. Dat zou helpen bij het verminderen van de druk op het elektriciteitsnet.

Het goede nieuws: tarieven omlaag

Het andere goede nieuws, althans voor iedereen die geen zonnepanelen heeft, is dat de stroom- en gastarieven in de contracten van Budget Energie omlaag gaan.

Een overzicht van de tariefwijziging:

ContractOude tarievenTarieven 16-01-2024
Variabel€ 0,283 per kWh
€ 1,220 per m3
€ 0,268 per kWh
€ 1,159 per m3
Vast (1 jaar)€ 0,316 per kWh
€ 1,262 per m3
€ 0,274 per kWh
€ 1,250 per m3

Door de hoge loyaliteitsbonus (€ 210) is Budget Energie nu de goedkoopste leverancier bij een vast contract. Tenzij je zonnepanelen hebt natuurlijk.

In de energievergelijker vergelijk je Budget Energie met de andere energiebedrijven.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

49 reacties

 • WWRM

  De hele energie transitie is elitair

  Willen we de ideeën van d66 elimineren moeten we zorgen dat de lastendruk op iedereen percentueel gelijk drukken op inkomen

  Kijk een Jetten maakt zich niet druk over enkele tientjes op zijn vliegtickets of een hogere kosten van vervoer of hogere kosten verwarming

  Dat wordt anders als die honderden euro extra betaald op zijn energie rekening

  Tot dat punt is de energie transitie elitair en heeft die de nadelen niet van de energie transitie

  Reageren
 • WWRM

  Dit is de doodsteek van de zonnepanelen Kijk een Milieu Defensie krijgt miljoenen van de overheid om fabeltjes te vertellen en dat geldt ook voor Jetten met zijn riante salaris Kijk stel iemand moet 180 euro betalen per jaar bij een kleine installatie en er zou geen saldering meer zijn en bij een opwekken van 2000 KW a 0.05 euro en dan ook wellicht nog enkele tientjes als vergoeding aan een verhuurder, is er geen stuiver te verdienen en of te besparen en blijven alleen kosten over

  U gaat geld bij leggen bij de Fabeltjeskrant van de overheid en Jetten en Milieu Defensie

  Reageren
  • WWRM

   @WRM Mijn stelling geldt nog indien u 100 procent van uw eigen opwekking zou gebruiken in de zomermaanden

   Geloof mij u bespaart nul en heeft alleen sores Wellicht dat verhuurders iets verdienen met een ander energie label

   Reageren
 • DDicky

  Wat mij verbaast, is dat niemand vraagtekens zet bij deze teruglevering-vergoeding. Kan dit wettelijk wel? Is dit weer een illegale poging om de salderingsregels vroegtijdig om zeep te brengen? Budget is vorig jaar ook al door de rechter terechtgewezen.

  Reageren
  • TTheo

   @Dicky
   Ik ondersteun jouw constatering. Zo wordt de salderingsregeling zonder tussenkomst van diegene die daarvoor hebben gevochten, om zeep geholpen. Degenen die hun eigen bedrijfsverantwoordelijkheid (het op orde houden van je bedrijfsmiddelen, dus ook je infrastructuur) afwentelen op de gebruiker.

   Reageren
 • DDolf

  @Goel
  Mensen verleiden op deze site om een manier van stroom op te slaan vind ik niet fraai kijk eerst eens of dynamisch iets voor je is als we een half jaar verder zijn wordt de concurentie ook groter mag het niet zeggen maar wat denkt u van afspraken tussen leveranciers???

  Reageren
  • GGoel

   @Dolf

   Het is informeren maar dat jij het als verleiden ziet geeft aan dat het inderdaad een heel aantrekkelijk aanbod is. Dát is dan ook de reden dat ik het deel.

   Verder valt er weinig ’te zien’ of dynamisch iets voor je is. Gewoon het goedkoopste van het goedkoopste; simpel. Enige risico dat je loopt is dat nu een ramp gebeurd waardoor de energieprijzen *enorm* stijgen waardoor je wat voorloopt op een vast/variabel contract, maar die stellen ook zsm hun prijzen bij. De uitgebreide ervaring leert dat met een dynamisch contract de besparingen in het verleden met gemak de risico’s van de toekomst afdekken.
   Laat ik het anders zeggen: tot nu toe is er NIEMAND met een dynamisch contract die slechter af is geweest tov een vast/variabel contract. NIEMAND. En wat zij dus al die tijd hebben bespaard dekt met gemak risico’s in de toekomst af!

   Reageren
 • TToon

  Als je nog bij Budget Energie zit in de lente en zomer op zaterdag en zondag tussen 12:00- en 17:00 uur je zonnepanelen uitzetten. Als iedereen met zonnepanelen dit doet, zodat Budget Energie niet gratis de stroom die door anderen is opgewekt en ook nog eens voor is betaald weggeeft. Ik garandeer dat Budget Energie niets gratis weggeeft waarvoor ze zelf moeten betalen.

  Reageren
  • TToon

   @Toon
   Ik ben niet zo thuis op het internet en met social media. Als dit bericht zoveel mogelijk wordt verstuurd naar zoveel mogelijk sites zoals Facebook etc. Zodat zoveel mogelijk mensen met zonnepanelen die bij Budget Energie een contract hebben, in de lente en zomer tussen 12:00- en 17:00 uur hun zonnepanelen uitschakelen. Dan zul je zien dat Budget Energie alleen maar iets gratis weggeeft als het door anderen wordt betaald.

   Reageren
 • MMKBZonadvies

  Deze waanzin is boven komen borrelen bij de top graaiers. Het excuus is dat het net “vol” zit en dat als de wind flink waait en er ook veel zon is, er zoveel stroom is dat de prijs negatief wordt. Daarom moet de particulier hiervoor opdraaien, maar de zonnevelden en windmolens laten ze lekker draaien. Volgens Google valt het percentage tijd, dat dit aan de hand is best mee. Minder dan 5% van de tijd, dus 95% van de tijd kan een leverancier de stroom verkopen voor €0,40 (incl. de belastingen) terwijl ze het gratis krijgen van de buren met zonnepanelen, terwijl die voor die levering notabene moeten betalen. De “gratis” stroom in het weekeind is ook tot zover. Let goed op de kleine lettertjes, want met een contract met b.v. Budget energie zit je wel vast aan het contract, terwijl zij wel aan de regels mogen sleutelen voor wel of geen gratis stroom in het weekeind. U zit vast, en zij niet.
  Het beste is massaal stoppen bij leveranciers die dit soort praktijken uithalen.
  Als hier een nuchter iemand naar zal kijken, is het paniek voetbal door dit soort leveranciers, wat achteraf dicht bij de toeslagen affaire kan eindigen.

  Reageren
 • BBreminge

  Wij hebben door de jaren heen heel wat geld uitgegeven om ons oude huisje te verduurzamen.
  Vloerisolatie , triple glas , spouwmuurisolatie , zonnepanelen , inductie koken , doorstroomboiler , airco’s (voor verwarming) en een pelletkachel geplaatst dus sinds kort van het gas af.
  Kleine elektrische auto (Renault Twingo) gekocht met daarvoor wat extra panelen.
  Dus wij verbruiken nu logischerwijze veeeel meer stroom.
  Nu moet ik terugleverkosten gaan betalen bij Budget-Energie omdat ik zo “groen” bezig ben.
  Maar dat willen ze toch graag in Den Haag…..
  Ik neem in totaal 6 diensten af van Budget-Energie maar ik ga ook maar eens aan het shoppen……Daaaaaag Budget-Energie!

  Reageren
 • RRichard

  Zit al een hele tijd bij Budget, maar ga nu direct overstappen. Lijkt wel of ze helemaal gek zijn geworden. Ben benieuwd hoeveel klanten dit gaat kosten.

  Reageren
 • GGJ

  My thoughts…

  ik zie iedereen met zijn portemonnaie denken…. maar:

  Zonnepanelen zijn er om jouw behoefte aan stroom te dekken en niet om een “shitload” aan extra stroom te produceren die je dan niet aan je plaatselijke kruidenier ( lees o.a. Budget Energie) kunt slijten . Stap af van de gedachte van energie produceren als verdien model; daar zijn particulieren niet voor!!

  Zolang de salderingsregeling nog geldt, betaal je ( bij een overschot) dus geen energiekosten, slechts beheer- en netwerkkosten en uiteraard veel belasting.

  ik zie dat iedereen driftig aan het rekenen is gegaan 🙂 , maar als je in balans produceert ( over een jaar) dan valt het terug aan het net leveren (na saldering) toch best mee ?!

  Even hypothetisch:

  Het overschot terug levering na salderen onder de 1000kW kost je 36 euro per jaar!! Dat betekent dus dat je ( door omstandigheden wellicht) teveel hebt geproduceerd voor je verbruik. Dat kan natuurlijk, maar staat toch niet in verhouding tot het voordeel wat je hebt door je panelen en de juiste tijdstip van aanlevering door de energiemaatschappij aangeleverde stroom. Je kunt ook kiezen voor extra apparatuur ( bijv warmtepomp oid) of opslaan in een accupakket, maar daar is nog veel te ontwikkelen.

  Kortom: ik vind het gepiep op basis van wat populistisch gebrul. Je eigen groenteboer neemt de door jouw in je tuin geproduceerde appels ook niet van je af!! 🙂
  Reken de boel eerst maar eens echt door, als het je puur om het geld gaat en ga niet blind mee met de massa die moord en brand roept!!
  Uch , ik heb gezegd 🙂

  Reageren
  • PPw

   @GJ
   Je redenering klopt niet helemaal. Ik koop per jaar nog 700 kwh van Budget omdat ik minder teruglevering dan ik gebruik. Toch moet ik €240 per jaar extra betalen voor dir teruglevering. Je betaalt dus voor alles dat je teruglevering, en niet alleen voor wat er overblijft na saldering. Toen ik mijn zonnepanelen kocht vond de overheid het prima dat ik kleine ondernemer werd voor de teruglevering. Met het salderen zou ik veel goedkoper uit zijn. Nu het succes van deze groene actie groter is dan vermoed werd pakt de commercie op de vrijgegeven markt haar kans om de consument te plukken. Ik heb maandag direct mijn Budget contract opgezegd, en dat zou iedereen moeten doen bij iedere maatschappij die zichzelf verrijkt met deze praktijken.

   Reageren
  • PPatrick

   @GJ

   Het is een princiepe kwestje,
   de particulier legt zijn huis vol met panelen en gebruikt grotendeels van de stroom zelf
   (natuurlijk niet altijd op juiste momenten)

   dan rij je langs de snelweg met je autotje en zie je weilanden en waterplassen vol liggen met zonnepanelen (die zelf niks verbruiken) die het stroomnet dus overbelasten, aangezien ze alleen produceren maar niks consumeren.
   Waardoor bij de particulier de omvormers uitvallen omdat er niet terug geleverd kan worden omdat het net vol zit.

   Naar dat soort dingen moeten ze uitkijken..

   Ik ben iig overgestapt naar een andere maatschapij 4 euro per maand vaste kosten duurder ipv 20 met lager gas tarief en lager dal tarief. Alleen mormaal stroom tarief stukkie goedkoper.

   Uiteindelijk neemt iedereen zonnenpanelen omdat ze er zelf beter van worden financieel. Als mensen er zelf geen voordeel van hebben zullen ze het niet doen.

   Maar laat de mensen die de panelen misbruiken ipv gebruiken ervoor betalen

   Mvg. Patrick

   Reageren
  • LLesley

   @GJ

   Je Hypothetische bereken klopt alleen als je onder de 1000kW zit. Heb je net 1kW te veel gebruikt dan ga 360 euro betalen. Eigenlijk moeten we overdag thuis gaan leven en in de avonduren/ nacht op kantoor werken. Gratis energie wat wij om Nederland niet zelf mogen opslaan omdat ze niks verdienen en te gevaarlijk vinden. Weg is de gratis energie.

   Reageren
 • LL1

  De bonussen van de directie kwamen zeker in gevaar. Plukken maar bij de consument. Ik ben weg na afloop van mijn vaste contract.

  Reageren
  • GGJ

   @L1

   rustig adem halen!!!

   Reageren
  • MMKBZonadvies

   @L1 Als een leverancier de regels of prijzen veranderd, kan je ook direct weg gaan.

   Reageren
 • JJos

  In augustus loopt mijn 3 jarig contract af en had dit contract willen verlengen . Maar als die betaling doorgaat gaat dit niet gebeuren. Ben altijd goed behandeld door budget energie maar dit slaat de plank helemaal mis .

  Reageren
 • MMartin

  Ik zoek een vervangende stroomleverancier. Wie kan me helpen aan de goedkoopste. Ik lever jaarlijks netto zo’n 600 kW aan het net.

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Martin

   In dit artikel onderaan staan de beste alternatieven (als je zonnepanelen hebt).

   Reageren
 • Ccarl

  weg dan maar…ben wel bang dat ze het overal gaan doen

  Reageren
 • JJJ

  Bij Budget willen ze geen klanten met zonnepanelen. Stel je voor dat je aan die klanten niet genoeg verdient.

  Reageren
 • MMaarten

  Bij zo’n onbetrouwbare energieleverancier wil ik geen klant zijn!
  Per direct mijn variabele contract opgezegd.

  Reageren
  • MMartin

   @Maarten Wie is nu je nieuwe leverancier geworden ?

   Reageren
 • MMoon

  Tot maart een vast contract maar dan ben ik ook weg na al die jaren.
  Niet te geloven zoiets.

  Reageren
 • EEllen

  Vanavond direct opgezegd. Nu bij pure energie vast 1 jaar… nu gaat het ons geld kosten, altijd geld terug gekregen

  Reageren
 • PPat

  Wij zijn ook weg! Wat een roofridders bij Budget energie. €55,00 per maand “boete” omdat je teruglevert!

  Reageren
 • MMonz

  Cancelling, switching…

  Reageren
 • AAnne

  Jarenlang klant geweest bij Budget maar nu meteen overgestapt. Veel geïnvesteerd in een nul op de meter woning. Eerst al het onzalige idee van Budget om eerder te stoppen met salderen en dan nu betalen om terug te mogen leveren. Het moet niet gekker worden. Budget is helaas geen energiemaatschappij meer voor houders van zonnepanelen.

  Reageren
  • PPatricia

   @Anne
   Waar ben je nu heen gegaan? Wij moeten inderdaad ook €55,00 per maand gaan betalen.

   Reageren
 • HHans

  Huurhuis met nog 20 jaar lopend contract voor 8 panelen a 30 euro per maand, en nu daarbij 10 euro terugleverkosten. Een goed zonnejaar gaf ons ongeveer 100 euro voordeel. Met die 40 euro p.m. kosten mij die panelen minimaal 20 euro per jaar, in plaats van dat het wat oplevert.
  Ik had alles bij Budget. Energie, internet+TV en mobiels. Heb vandaag alles opgezegd.

  Reageren
 • BBijna

  Een elektrische kachel in de tuin zetten en de energie zelf verbranden om kosten te besparen dus. Lekker voor het milieu. Goed bezig Budget energie. En dat alleen omdat het verdienmodel van de energieleveranciers door de energietransitie niet meer werkt en men zelf niet vindingrijk genoeg is hier een fatsoenlijke oplossing voor te bedenken.

  Reageren
 • MMarcL

  Knettergek zijn ze geworden. Ik ga weg. Moet 40 euro per maand extra gaan betalen. dat is 480,- per jaar. Wat denken ze daar eigenlijk?

  Reageren
 • MMichael

  Contract opgezegd, ga naar andere leverancier

  Reageren
 • AAnoniem

  Contract loopt tot oktober daarna maar op zoek naar een andere leverancier. Ze zijn helemaal gek geworden bij budget.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.