Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Budget Energie gaat weer jaarlijks salderen; compensatie volgt

Energieleverancier Budget Energie stopt per direct met het maandelijks salderen van zonne-energie. Dat maakt de CEO van het bedrijf maandagavond bekend in het Tv-programma Radar.

Sinds 1 juli 2022 past Budget Energie de salderingsregeling per maand toe bij klanten met een variabel energiecontract, wat hen indirect geld kost.

Gelukkig wordt dit nu met terugwerkende kracht ongedaan gemaakt. Alle gedupeerden worden gecompenseerd en hebben uiterlijk januari 2023 het geld terug op de rekening.

Niet zo bedoeld

In de wet staat niet expliciet dat salderen per maand niet toegestaan is. Daarom besloot Budget Energie op maandbasis de salderingsregeling toe te passen, want dat is namelijk financieel gunstig voor het bedrijf. Dit tot grote onvrede van veel klanten met zonnepanelen.

Zowel de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als minister Jetten van Energie gaven al aan dat de salderingsregeling bedoeld is om op een heel jaar toe te passen. Zij zijn dan ook van mening Budget Energie jaarlijks moet gaan salderen, al staat dit niet letterlijk in de wet.

Benieuwd wat salderen precies is? Hier vind je een uitleg.

Maandelijks of jaarlijks salderen

Maar waarom is maandelijks salderen dan zo onaantrekkelijk voor huishoudens?

Bij salderen per maand kun je het overschot aan zonnestroom dat je in de zomer opwekt niet wegstrepen tegen je (hogere) stroomverbruik in de winter. In plaats daarvan wordt er iedere maand gekeken hoeveel stroom je opwekt en hoeveel stroom je hebt gebruikt.

Het probleem is dat zonnepanelen niet iedere maand genoeg opwekken om je stroomverbruik te compenseren. In de zomer heb je een overschot en in de winter een tekort, omdat je panelen dan minder opwekken.

Dat betekent dat:

 • Je in de zomermaanden een terugleververgoeding krijgt voor je overtollige zonnestroom
 • Je in de wintermaanden stroom moet gaan inkopen tegen de volledige stroomprijs

Bij Budget Energie ligt deze vergoeding op 50% van het kale stroomtarief. Dit komt neer op circa 24 cent bij een all-in stroomprijs van 60 cent, inclusief btw en energiebelasting.

Tientjes per maand

Eerder berekende Energievergelijk.nl voor Kassa nog uit dat maandelijks salderen je al snel enkele tientjes per maand kan kosten.

Zelfs bij 10 panelen praat je al over 20 euro verschil met jaarlijks salderen. Bij dan 20 panelen kan het oplopen tot wel 500 euro per jaar.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Onder druk van consumentenorganisaties, de overheid en Radar besloot Budget Energie op 7 november 2022 zijn werkwijze aan te passen en weer jaarlijks te gaan salderen. Iedereen wordt met terugwerkende kracht gecompenseerd.

Dynamisch salderen

Dan zijn er ook nog dynamische energieleveranciers die wel jaarlijks salderen, maar waarbij de stroomprijs waarmee wordt gesaldeerd kan verschillen van dag tot dag en van uur tot uur.

Hoe dit precies werkt en waarom dit soms nadelig kan zijn voor huishoudens met zonnepanelen wordt in dit artikel uitgelegd.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

1 reactie

 • Aari

  Zoek de verschillen.
  Bij maandelijks salderen wordt de teruglevering in mindering gebracht op het verbruik en dan verrekend tegen voltarief bij afname en halftarief bij terugleveren. Bij jaarlijks salderen wordt de teruglevering dat jaar in mindering gebracht op de afname van dat jaar en dan berekend tegen… ja, welk tarief? Variabel tarief geldt per maand.
  Vast tarief hebben we niet meer.
  Dus schieten we hier niets mee op, behalve als, zoals eerder, teruglevering geschiedt naar hetzelfde tarief als levering. Gaat Budget dat ook doen, de halvering terugdraaien met terugwerkende kracht? Lijkt voor de hand liggend, al was het maar om de berekening te vereenvoudigen.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.