Bij welke energieleveranciers verdien je het meest met zonnepanelen?
Bij bepaalde energieleveranciers kun je veel meer verdienen met zonnepanelen dan bij anderen. Energieleveranciers hanteren namelijk verschillende terugleververgoedingen en werkwijzen.
Als je evenveel stroom opwekt met zonnepanelen als je zelf verbruikt, betaal je niet voor stroom, ongeacht je energieleverancier.
Het is mogelijk om geld te verdienen met zonnepanelen als je meer stroom opwekt met zonnepanelen dan dat je zelf verbruikt. Voor iedere kilowattuur (kWh) die je terug levert, krijg je namelijk geld van je energiebedrijf.
5 best betalende energieleveranciers
Deze energieleveranciers bieden de hoogste terugleververgoeding per kWh.
- Pure Energie: 0,12 euro per kWh (bij maximaal 1.500 kWh)
- Green Choice: 0,11 euro per kWh (bij maximaal 10.000 kWh)
- Powerpeers: 0,11 euro per kWh * (bij maximaal 5.000 kWh)
- Vandebron: 0,105 euro per kWh
- Qurrent: 0,10 euro per kWh
* Bij Powerpeers ontvang je naast de 11 cent per kWh ook nog 4 cent extra voor de energie die je deelt met andere klanten met powerpeers. Bijvoorbeeld met buren, vrienden of familie. Kijk op de website van Powerpeers voor de voorwaarden.
Op Energievergelijk staat een overzicht van alle terugleververgoedingen per energieleverancier.
Bij de meeste energieleveranciers ontvang je het kale leveringstarief. Dit tarief ligt tussen de 4 en 8 eurocent per kWh. Ter vergelijking: het gemiddelde tarief dat huishoudens netto betalen voor stroom is ongeveer 23 eurocent per kWh.
Voorbeeld
Hans heeft zonnepanelen en levert jaarlijks gemiddeld 1.250 kWh terug aan het net. Als hij kiest voor een energieleverancier die het kale leveringstarief vergoed, krijgt hij zes eurocent per kWh. Als hij kiest voor Pure Energie krijgt hij 12 eurcent per kWh. Op basis van zijn teruglevering is Pure Energie 6 eurocent per kWh voordelig.
Op jaarbasis betekent dit:
- 0,06 x 1.250 = 75 euro meer verdient
Werkwijze salderen
Niet iedereen kan echter stroom terug leveren aan het net.
Op je energierekening zie je precies hoeveel stroom je hebt afgenomen van de energieleverancier. Vervolgens wordt de stroom die je zelf hebt geleverd, met behulp van zonnepanelen, hiervan afgetrokken. Dit noemt men salderen.
Bij een enkele meter is salderen altijd dezelfde rekensom. Dit geldt niet bij een dubbele meter, die de stroom in piekuren (normaaluren) en daluren registreert.
Het salderen kan dan op verschillende manieren worden gedaan:
- Eerst piekverbruik dan dalverbruik: alle opgewekte stroom wordt in eerste instantie afgetrokken van de verbruikte stroom in de piekuren en dan pas van de verbruikte stroom in de daluren
- Totaal tegen elkaar weggestreept: het totaal aan opgewekte stroom wordt afgetrokken van het totaal aan verbruikte stroom. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen dal- en piekuren.
- Per telwerk: de opgewekte stroom in de piekuren wordt afgetrokken met de stroom verbruikt in de piekuren. De opgewekte stroom in de daluren wordt afgetrokken met de stroom verbruikt in de daluren.
Bij zowel punt 1, 2 als 3 geldt dat negatieve saldering niet mogelijk is. Als er meer stroom wordt teruggeleverd dan dat je zelf verbruikt, ontvang je de geldende terugleververgoeding.
Goed om te weten: zonnepanelen leveren vooral stroom in de piekuren en huishoudens gebruiken vooral stroom in de daluren. Stroom in de piekuren is duurder dan in de daluren.
Hieronder zie je wat de werkwijzen zijn bij de vijf uitgelichte energieleveranciers:
- Pure Energie: salderen per telwerk
- Green Choice: salderen per telwerk
- Powerpeers: totaal opgewekt en verbruikt worden tegen elkaar weggestreept
- Vandebron: meest voordelige saldeermethode voor de klant
- Qurrent: totaal opgewekt en verbruikt worden tegen elkaar weggestreept
Op deze pagina zie je hoe alle andere energieleveranciers salderen
IIvar
Beste Koen,
ReagerenJe vergelijk is niet helemaal compleet. Bij Powerpeers ontvang je naast de 11 cent per kWh ook nog 4 cent extra voor de energie die je deelt met anderen. Bijvoorbeeld met je buren, vrienden en familie. Of met andere Powerpeers-klanten. Als je meer wilt weten, neem dan even contact met me op. Met groet, Ivar