Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Bij deze grote energiebedrijven kies je nu voor een vast jaarcontract

Bij drie van de zes grote energiebedrijven is het vanaf nu mogelijk een vast jaarcontract af te sluiten voor stroom en gas.

Eneco maakte gisteren (3 april) bekend te gaan werken met jaartarieven. Essent en Budget Energie bieden al sinds half maart een jaarcontract aan. Opmerkelijk is dat de jaartarieven op of net onder het energie prijsplafond liggen.

We nemen de drie energiereuzen één voor één met je door.

Eneco

Nu de prijzen en inkooprisico’s op de internationale energiemarkt lager zijn, vond Eneco het wel weer tijd om een jaarcontract in de markt te zetten.

De tarieven liggen onder het prijsplafond, wat betekent dat je ongeacht je verbruik betaalt voor het tarief dat je met de leverancier bent overeengekomen:

 • Stroomtarief: € 0,3689 per kWh
 • Gastarief: € 1,404 per m3 gas
 • Vastrecht: € 71,88 per product

TIP: ook Oxxio, dat onderdeel is van Eneco biedt sinds 4 april een jaarcontract aan. De tarieven liggen op 0,362 euro per kWh en 1,391 euro per m3. Net nog wat goedkoper dan bij Eneco. Bereken je termijnbedrag hier.

Essent

Essent blijft de absolute marktleider in Nederland voor stroom en gas aan huishoudens. Sinds half maart biedt de leverancier een jaarcontract aan.

De actuele tarieven:

 • Stroomtarief: € 0,400 per kWh
 • Gastarief: € 1,367 per m3 gas
 • Vastrecht: € 77,88 per product

Goed om te weten: ook dochteronderneming EnergieDirect, die goed is voor 700.000 klanten, heeft een jaarcontract in de schappen liggen.

Budget Energie

Budget Energie, onderdeel van de Nuts Groep, heeft er de laatste twee jaar veel klanten bij gekregen. Na de fusie met NLE zijn dit er naar schatting zo’n 1 miljoen in Nederland.

Het vaste contract biedt een zeer scherpe gasprijs en een voordelig stroomtarief:

 • Stroomtarief: € 0,390 per kWh
 • Gastarief: € 1,350 per m3 gas
 • Vastrecht: € 71,88 per product

Benieuwd naar de meest voordelige vaste contracten voor je gasrekening?

–> Check hier de top 10 in april.

Anderen wachten

De andere grote energiemaatschappijen, zoals Vattenfall, Engie en Greenchoice wachten voorlopig nog even met het aanbieden van een jaarcontract voor energie.

Zo valt er bij Vattenfall voorlopig alleen te kiezen uit een variabel contract, al heeft de energiereus wel aangegeven per 1 juni te gaan werken met jaarcontracten. Vanaf die datum gelden tevens de verhoogde boetes die de klant betaalt bij het voortijdig opzeggen van een contract met vaste prijzen.

Ook Engie heeft voorlopig alleen een variabel tarief, terwijl Greenchoice sinds kort een contract met vaste tarieven voor 6 maanden aanbiedt.

Een slimme zet?

Bij het afsluiten van een vast jaarcontract staan je tarieven tot zeker half april volgend jaar vast. Dat kan een slimme zet zijn voor huishoudens, want:

 • Het prijsplafond beschermt burgers maar tot het einde van 2023
 • Er blijft altijd onzekerheid over een stijging van de energieprijzen in de loop van 2023

Mijn advies zou zijn om nog even te wachten met het afsluiten van een vast jaarcontract, bijvoorbeeld tot half mei. Als je dan een vast contract afsluit, staan je tarieven namelijk een groter deel van 2024 vast. Tegelijkertijd heb je dan nog net niet te maken met de nadelige opzegvergoedingen die vanaf juni van kracht gaan.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Een radicaal ander soort energiecontract

Terwijl er steeds meer vaste contracten in de markt worden gezet, is er een groeiende groep Nederlanders die juist voor een radicaal ander soort contract kiest: het dynamische energiecontract.

Bij dit type contract staat het stroomtarief niet een jaar, halfjaar of maand vast, maar slechts één uur! Het is de ultieme tegenhanger van het vaste contract.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld?

Op Energievergelijk.nl staan de vaste, variabele en dynamische contracten in één overzicht.

Begin je vergelijking en vul hier je gegevens in.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

8 reacties

 • WWim

  Gas gaat weer onder de euro, al deze contracten zijn peperduur!!!!

  Reageren
 • LLens Goossens

  Info over vaste contracten bij Budget Energie klopt niet. Alleen nieuwe klanten kunnen een vast contract afsluiten. Bestaande klanten krijgen een variabel contract aangeboden.

  Reageren
  • JJohan

   @Lens Goossens
   Ik heb vorige week mijn variabele contract bij Budget Energie weer kunnen omzetten naar een vast contract voor een jaar, dus is niet alleen voor nieuwe klanten

   Reageren
   • AAnnie

    @Johan
    Ja Johan, ik ben gisteren ook van variabel naar vast gegaan bij budget energie zonder problemen

    Reageren
 • DDe Groot-Zeidler

  Ik heb en vast contract van 3 jaar van essent ingegaan op 30.12.22 val overal buiten bij verlagingen essent past niets aan

  Reageren
  • TThijs

   @De Groot-Zeidler, dat is toch het logische risico dat je incalculeert bij een vast contract? Je kiest immers voor zekerheid. Als de prijzen waren gestegen had je toch ook niet gewild dat je contract was opengebroken?

   Reageren
  • EE

   @De Groot-Zeidler Tja.. dat is je eigen schuld.. waarom sluit je een vast contract af op het moment dat de prijzen torenhoog zijn? Niet erg slim..

   Reageren
  • WWante

   @De Groot-Zeidler

   Hoe hoog is je tarief?essent heeft mij een 3 jarig contract aan geboden net boven het prijs plafond wat is wijsheid

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.