Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Bij deze energieleveranciers krijg je betaald voor je stroomverbruik

Door het zonnige weer vandaag – woensdag 19 april – wekken de panelen van huishoudens en bedrijven een enorme hoeveelheid zonne-energie op. Daarnaast staat er best wat wind.

Door dit ‘gunstige’ weer ontstaat er een overaanbod van elektriciteit op de markt. De Nederlandse stroomprijs (EPEX) zakt daarom naar het laagste punt in tijden: gemiddeld 5,2 cent per kWh.

Bij een aantal energieleveranciers krijgen klanten vandaag zelfs betaald voor hun stroomverbruik. Om welke energiebedrijven dit gaat en wat jou dit oplevert, lees je hier.

Negatieve stroomprijs

Wanneer er te veel elektriciteit wordt geproduceerd, kan dit leiden tot overbelasting van het netwerk. In zo’n situatie kan het goedkoper zijn om afnemers van elektriciteits te vergoeden om de overtollige elektriciteit te verbruiken, in plaats van de productie te verminderen of stroom op te slaan.

Door het enorme aanbod zonne- en windstroom is er tussen 11:00 en 17:00 sprake van een negatieve stroomprijs op de handelsmarkt. Dat betekent dat er door producenten betaalt moet worden om stroom door het elektriciteitsnet ’te duwen’.

Huishoudens en bedrijven zijn spekkoper, omdat zij met hun stroomgebruik het net ontzien.

Dynamische energiecontract

Zo ziet de kale uurprijs voor stroom er vandaag (19 april 2023) uit in de dynamische energiecontracten:

Bron: dynamische-energieprijzen.nl

Tussen 13:00 en 16:00

In Nederland betalen huishoudens nog ruim 15 cent aan energiebelasting en btw. Hierdoor komt de gemiddelde totale prijs uit op zo’n 23,5 cent per kWh.

Maar tussen 13:00 en 16:00 is de kale stroomprijs zo laag dat deze zelfs na het toevoegen van belastingen negatief blijft.

Bij onder meer de onderstaande energiebedrijven krijg je tijdens deze uren betaald voor iedere kilowattuur die je verbruikt:

Voorbeeld

Stel dat je jouw elektrische auto tussen 13:00 en 16:00 oplaadt. Dan ligt het gemiddelde tarief (inclusief energiebelasting en btw) op circa -1 cent per kWh.

In plaats van dat je betaalt voor het opladen, krijg je nu geld toe. Voor het opladen van 10 naar 80 procent batterij betaalt de leverancier je een halve euro. Thuis werken was nog nooit zo voordelig.

Naast het gratis laden van je elektrische auto kun je voordeel behalen door:

 • Je wasmachine en droger te gebruiken
 • Een airco of elektrische radiator aan te zetten
 • Gratis je jacuzzi op te warmen

Wil je weten of een dynamisch energiecontract wat voor jou kan zijn?

–> Check dan onze uitgebreide info pagina

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

17 reacties

 • PPesch

  “De roverheid”, mooi woord, klopt 200%! Nederland kiest al jaren voor roverhoofdman Rutte, daarom lacht die man (ons) altijd (uit)!!

  Reageren
 • MMdl

  Gemiddelde gasprijs ligt op .51€ per kuub gas en 12-14 cent per kwh bij anwb. Bij next energie is het nog voordeliger maar daar zul je wel even 700€ moeten voorschieten om over te stappen. Dat heeft mij mede doen besluiten bij anwb te blijven voorlopig.

  Reageren
  • VValco

   @Mdl
   Bedoel je dat je bij Next Energie €700 moet betalen omdat je eerder vertrekt?
   Bij de ANWB kun je volgens mij per maand kosteloos opzeggen.
   Klopt dit wat ik beweer. Of mis ik wat.
   Mvrgr.

   Reageren
 • PPieter u

  Klinkt mooi maar als je zonnepanelen hebt ziet het plaatje onder de deelstreep er anders uit. De momenten dat de stroom goedkoop is kunnen de panelen prima voor de stroomvoorziening zorgen en nu zou ik deze uit moeten zetten om van de negatieve prijs te profiteren

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Pieter u

   Dat klopt helemaal. Met zonnepanelen is een dynamisch contract doorgaans niet gunstig (uitzonderingen daargelaten)

   Reageren
   • RRogier

    @Koen Kuijper een uitzondering zoals ik en vele anderen met een EV. Vandaag 40 kWh opgewekt, 29 daarvan zelf gebruikt en 20 van het net. 13 teruggeleverd in de “dure” uren. Per saldo dus meer van het net gebruikt dan teruggeleverd, en nog krijg ik geld toe. Zonder prijsplafond subsidie. Expres de panelen niet uitgezet omdat ik dat doodzonde vind, had ik dat wel gedaan had ik meer geld terug gekregen.

    Reageren
    • RRogier

     40=42

     Reageren
 • MMarijke

  Ik wil naar een ander gaan bij wie zit ik vanaf 7 juli het goedkoopst?

  Reageren
  • PPeter

   @Marijke
   Next energy
   1,30 gas en 0,20 elektra

   Reageren
   • PPeter

    @Peter

    Is andersom
    1,20 gas en 0,30 elektra

    Reageren
 • TTheo

  Ik betaalde bij All in power in maart voor gas in maart €1,22 en elek € 0,32 inclusief btw.
  Zo laag dat we al het hele jaar niets aan het prijsplafond hebben. Super gunstig

  Reageren
  • OOlaf

   @Theo

   Altijd leuk als je met opladen geld terug krijgt … Weer een voordeeltje voor alleen die genen die een ev kunnen betalen…. Wederom komt het geld op de verkeerde plaats

   Reageren
   • AArie

    @Olaf
    Ook als je een EV hebt dan moet je nog thuis kunnen blijven op de momenten dat de stroom gratis is.

    Reageren
  • UUdo

   @Theo ik betaal bij budget energie 0,213 ct kwh….moet ik er wel bij zeggen, dat ik nog steeds contract heb tm juni

   Reageren
 • HHans Salden

  Deze energie leveranciers laten consumenten wel de hoofdprijs betalen voor de gas leverantie. Afnemers van gas zijn bang om te douchen en te koken. Als de temperatuur laag is, zijn de afnemers van gas om de verwarming aan te zetten.

  Reageren
  • RRogier

   @Hans Salden hoe bedoelt u? Ik betaal deze maand gemiddeld €1,38 voor een kuub gas, en in maart gemiddeld €1,34. Mijn gemiddelde prijs per kWh lag alleen in december even boven de €0,30.

   Reageren
  • MM v Mechelen

   @Hans Salden
   Dat komt niet door de energie maatschappijen. Je roverheid. 90ct pakken ze op een kuub gas als je het prijzen plafond pakt nl 59ct energiebelasting en de btw over geheel .

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.