Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Bij deze energieleverancier betaal je een heffing voor je zonnepanelen

Slecht nieuws voor huishoudens die bij Vandebron een energiecontract hebben. Althans, voor de 40 procent die zonnepanelen op het dak heeft liggen.

De leverancier gaat namelijk een maandelijkse heffing invoeren voor klanten die stroom terugleveren aan het net. De kosten kunnen oplopen tot (hou je vast) 46 euro per maand.

Ook andere energiebedrijven denken na over zo’n heffing, meldt de Volkskrant.

In dit artikel wordt besproken wat dit voor klanten met zonnepanelen betekent en hoe hoog de ‘heffing’ per situatie bedraagt.

Vaste terugleveringskosten

Een nieuwe term in energieland is geboren: de ‘vaste terugleveringskosten’.

Je betaalt deze nieuwe kostenpost zodra je zonne-energie teruglevert aan het net. Dat gebeurt op ieder moment van de dag dat je in jouw huishouden meer stroom opwekt dan verbruikt. Dan gaat de teller voor het terugleveren van stroom lopen. De salderingsregeling staat hier dus compleet los van.

Tussen april en september, wanneer de zon vaak schijnt, lever je het meeste terug, omdat de panelen dan de meeste elektriciteit produceren.

Zelfs als je jaarlijks minder stroom opwekt dan verbruikt, krijg je zo goed als zeker met de heffing te maken.”

Bart Koenraadt (Energie-expert)

Hoogte heffing

Hoeveel heffing je als Vandebron-klant gaat betalen, is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je aan het net teruglevert.

Hiervoor zijn zes schalen in het leven geroepen:

SchaalTeruglevering per jaar*Heffing (per maand)
15 tot 1.000 kWh€ 4,00
21.000 tot 2.000 kWh€ 12,50
32.000 tot 3.000 kWh€ 21,00
43.000 tot 4.000 kWh€ 29,00
54.000 tot 5.000 kWh€ 37,50
65.000 kWh of meer € 46,00
*totale teruglevering, ongeacht stroomverbruik

Voor nieuwe klanten geldt deze kostenpost per direct. De 70.000 bestaande klanten krijgen er bij de eerstvolgende aanpassing van hun tarieven mee te maken. Voor de tienduizenden klanten met een variabel contract zal dit al per 1 oktober zijn.

Klanten met een vast contract zitten totdat hun contract afloopt nog ‘safe’.

Voorbeeld

Stel:

 • Je zonnepanelen produceren op jaarbasis 5.500 kWh
 • Hiervan verbruik je 1.800 kWh direct in je huishouden
 • Er wordt 3.700 kWh door jou teruggeleverd aan het net
 • Er wordt 1.200 kWh aan je geleverd door je energieleverancier

Je levert jaarlijks 3.700 kWh terug. In dit geval val je bij Vandebron in schaal 4, wat betekent dat je een heffing betaalt van 29 euro per maand.

Benieuwd wat je zelf kunt doen om toekomstige heffingen te vermijden op je zonnepanelen? Lees dan dit artikel.

Negatieve stroomprijzen en onbalanskosten

Een vraag voor velen is waarom Vandebron dit doet. De energieleverancier heeft namelijk een zeer groene reputatie: het levert uitsluitend groene stroom en groen gas van Nederlandse bodem.

Vandebron geeft aan dat de snelle groei in de productie van zonne-energie heeft geresulteerd in hogere kosten voor energieleveranciers.

Op zonnige dagen wekken huizen meer stroom op dan nodig, waarbij het overschot wordt teruggeleverd aan het energienet. Dit kost energieleveranciers geld vanwege de zogenaamde onbalans- en profileringskosten. Deze kosten werden eerder verrekend in de algemene stroomprijs, waardoor zowel huishoudens mét als zonder zonnepanelen meebetaalden.

Salderingsregeling

Naarmate er meer zonne-energie wordt opgewekt, wordt de ongelijkheid tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen groter en nemen de kosten toe voor energiebedrijven en netbeheerders.

Zowel het voormalige als het huidige demissionaire kabinet hebben daarom besloten om salderen stapsgewijs minder interessant te maken. Maar na de val van het kabinet lijkt de kans klein dat de Eerste Kamer hiermee instemt.

Vandebron, dat een dochteronderneming is van Essent, neemt daarom de touwtjes in eigen handen, waarbij diegenen die de kosten veroorzaken ook daadwerkelijk ervoor betalen.

Klanten zonder panelen profiteren

(Nieuwe) klanten van Vandebron die geen zonnepanelen hebben of maar weinig stroom terugleveren, profiteren dus van de maatregel. Aangezien ze de stroomtarieven hebben verlaagd met 3 tot 5,5 cent per kWh.

Een overzicht van de oude en nieuwe tarieven:

ContractOude stroomtariefNieuwe stroomtarief
Variabel€ 0,382 per kWh€ 0,352 per kWh
Vast (1 jaar)€ 0,398 per kWh€ 0,346 per kWh
Vast (3 jaar)€ 0,398 per kWh€ 0,343 per kWh
Peildatum nieuwe tarieven: 15 augustus 2023

Hiermee biedt Vandebron in een keer het goedkoopste jaarcontract aan van de markt. Waarbij nieuwe klanten ook nog eens 150 euro loyaliteitsbonus ontvangen op de jaarnota.

Ook de terugleververgoeding wordt iets aangepast voor nieuwe klanten. Zij ontvangen straks 13 cent per kWh voor de eerste 2.000 kWh netto-teruglevering. Daarna wordt de vergoeding 6 cent per kWh. Een schrale troost, gezien de hoge heffingen.

TIP
Voor huishoudens met zonnepanelen zijn dit de beste energieleveranciers.

Andere leveranciers volgen mogelijk

Vandebron’s besluit kan een domino-effect hebben, waarbij andere energieleveranciers vergelijkbare heffingen introduceren. Er zijn verschillende signalen die daarop wijzen.

Als je niet volgt, raak je klanten zonder zonnepanelen kwijt en trek je klanten met panelen aan, dan prijs je jezelf dus uit de markt.”

Andere (anonieme) energieleverancier geciteerd in de Volkskrant

De hoogte van de vaste terugleveringskosten zal waarschijnlijk een aspect zijn waarop energiebedrijven met elkaar gaan concurreren.

Langdurig energiecontract mogelijk extra interessant bij zonnepanelen

Als ook andere energiebedrijven volgen met een heffing op terugleveren, kan het voor huishoudens met zonnepanelen extra interessant om nu een meerjarig energiecontract af te sluiten. De energieleverancier mag dan namelijk niet tussentijds een heffing invoeren op de stroom die je aan het net teruglevert. Je zit als het goed is dan ‘veilig’ totdat je contract afloopt.

Een overzicht van de meest voordelige langlopende energiecontracten vind je hier terug.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

84 reacties

 • RRik

  Nederland op zn breedst, investeren in de GreenDeal en dan met de gebakken peren zitten. Er komt vanzelf iets om overtollige stroom ten gelde te maken.
  De IT wereld en data centrum hebben ook zomers een vermogen aan stroom nodig deze worden gevoed door ….zonneparken . Dus wel stroom van de Vattenfals, Eneco’s, Essents etc. maar een boete voor particulieren. Hoorde al dat handige Wizkids op zomerse dagen gebruiken om bitcoins te minen. En anders zetten we van de zomer toch lekker de airco buiten aan

  Reageren
 • RRkl

  Ik betaal toch ook voor die idiote speeltuin en fietspad waar ik geen gebruik van maak.. gewoon over alle volk verdelen die kosten, ook kosten van het energienet!

  Reageren
  • JJust_me

   @Rkl

   Je stapt wel heel makkelijk over het fijt heen dat mensen met eigen geld hebben geïnvesteerd in verduurzaming. Daar bovenop hebben diezelfde mensen ook gewoon vastrecht betaald, geld bedoeld voor het instant houden/uitbreiden van het energienet, geld wat men opgestreken heeft.

   Reageren
 • FFroukje Brouwer

  Vrijopnaam gaat nu vanaf 1 januari ook dezelfde terugleverheffing vragen als van de Bron. Nivelleren heet dat. Nou ben ik een voorstander van nivellering, maar niet ten koste van de energietransitie. Zo gaan we die klimaat doelen niet halen. Grote (buurt) batterijen en grote bedrijven inschakelen bij de geregelde vraag naar energie is een betere oplossing. Dit is een verkapte manier om onder de salderingsregeling uit te komen. De eerste Nederlandse zonnepanelen fabriek is al failliet door de teruglopende vraag naar zonnepanelen.

  Reageren
 • HHans

  Allemaal boter op hun hoofd ! Klagen over teruglevering, over energie die ze “niet kwijt kunnen “, maar wel vele miljoenen/miljarden investeren in windparken en zonneparken ! Die energie kun je dus wel kwijt ? Hoe dom denken ze dat de consument is ?

  Reageren
 • GG de Vries

  Dat het stroomnet overbelast raakt komt niet door de particulieren met hun paar zonnepaneeltjes maar door de grote zonneparken (veelal ook nog in buitenlandse handen) en ondernemers met honderden panelen op hun loodsen.
  vandenBron waarom legt u de rekening niet waar deze hoort?
  Waarom moet de particulier hier voor opdraaien?
  Asociaal, de groten kunnen maar raak hun gang gaan en de kleine man kan zoals zo vaak verrekken.

  Reageren
 • HHenk

  Dit is het gevolg van het feit dat we ooit de energievoorziening geprivatiseerd hebben. Tal van bedrijven en bedrijfjes moeten flink winst maken op energie. Terug naar de nutsvoorziening van weleer, een staatsenergiebedrijf zoals EDF om Frankrijk, dat met redelijke winst opereert die opnieuw geïnvesteerd wordt in het bedrijf. Overigens denk ik dat het een proefballonnetje is van moederbedrijf Essent, uitgevoerd via dochter Vandebron. Ze willen testen hoe zonnepanelenbezitters reageren. Als iedereen blijft zitten bij Vandebron gaat Essent het ook toepassen en volgen de andere grote jongens vanzelf.

  Reageren
 • BBoca

  In de toekomst krijgen we misschien wel een splitsing tussen bezitters van zonnepanelen en zonder panelen.

  Met panelen ga je dan bij leverancier A en zonder panelen ga je naar Leverancier B.

  Een slimme leverancier zorgt ervoor dat hij zowel klanten van A als B kan aantrekken.
  Dus twee aparte bedrijven onder een naam maar met verschillende opties.

  Reageren
 • SSanne

  Waarom denkt niemand van deze grote bedrijven in oplossingen? Daar zijn hun R&D afdelingen toch voor? Er moet toch een manier zijn om die extra energie op te kunnen slaan voor later gebruik? Waarom wordt hun probleem bij ons gelegd!?

  Reageren
 • SSolar

  Massale opstap bij vdb!!!

  Reageren
  • AAOW

   @Solar
   Net toch even gekeken bij ervaringen met VandeBron.
   Bijna allemaal 5 sterren!
   Uiterst tevreden!
   Onbegrijpelijk als je dit allemaal leest.
   Ik had verwacht dat daar inmiddels de pleuritis was uitgebroken!

   Reageren
   • JJonkman

    @AOW een recensie kan je zelf gemakkelijk schrijven. In werkelijkheid zijn er al honderden zo niet duizenden weggelopen bij deze club. Jammer dat deze de moeite niet nemen om hun ongenoegen te uiten.

    Reageren
 • SSTephan van den Hurk

  Gewoon lekker geen zonnepanelen, het wordt beloond. Niets dan aan duurzaamheid …. dan ben je de “Sheriff in Nederland” zou fout hier. maar we hebben het al eerder meegemaakt. Geen SUV om boodschappen te doen maar een toyota aygo zonder wegenbelasting… och we krijgen geen wegenbelasting binnen.. weet je wat we doen we gaan die kleine auto’s toch maar belasten.. resultaat mijn vrouw rijdt voortaan een grote Landrover om boodschappen te doen… Het loont niet in Nederland om met een hype mee te doen…. Dus geen zonnepanelen leggen is en blijft gewoon het beste….. Helaas wij hebben er ook 20 en ja we hebben een warmtepomp maar Duurzaamheid laat me niet lachen .. het is een Melkkoe aan het worden.. lang leven de groenen!!!!

  Reageren
  • HHans Gonggrijp

   Helemaal met je eens.

   Reageren
  • Hhenk

   Gewoon de kachel aan van de zomer, beetje de buitenlucht opwarmen in nederland hebben we hier ook spaanse temperaturen in het koude kikkerlandje @STephan van den Hurk

   Reageren
 • AArie Broekhuizen

  Het wordt steeds duidelijker.
  Die hele Energietransitie heeft niets met het milieu te maken. Maar wel alles met de geldstromen die hiermee te maken hebben.
  Zodra de verdienmodellen incl belasting in het geding komen, worden de voorwaarden voor de consument aangepast. Allemaal zwendel en de Overheid doet braaf mee.

  Reageren
  • BBert

   @Arie Broekhuizen ja natuurlijk draait alles alleen maar om geld. Dat doet het toch altijd ? Niemand (op een paar fanatiekelingen na) investeert in zonnepanelen ‘voor het klimaat’. Dat doen we enkel voor het geld – en dat is volkomen logisch. De overheid heeft ook geen interesse in het klimaat; wel in macht en geld. Met het klimaatverhaal wordt ons enkel zand in de ogen gestrooid.

   Reageren
 • WWRM

  Ik vrees dat mijn eerdere opmerkingen dat zonnepanelen niet renderen steeds meer bewaarheid worden

  In feite is kortstondig verwarmen met gas een half uurtje in de winter en daarna overgaan partieel met airco nog de meest haalbare optie

  Misschien met dingen als een electrische deken op de bank bent u beter af Een electrische deken in bed Een spaarzame koffie machine zonder warm houdt plaatje Led verlichting Misschien langzaam beglazing verbeteren

  Er is in ieder geval voor de prijs van zonnepanelen iets te te verzinnen wat in ieder beter rendeert voor uw portemonnee

  Reageren
 • Iivo

  Sorry, allemaal mijn schuld
  ik had het van tevoren al voorspeld, als ik zonnepanelen ga leggen zullen de spelregels wel snel veranderen en ziehier 11500 euro lichter en straks waarschijlijk een terugverdientijd van 10plus jaar
  maar goed toch een paar maanden plezier van gehad…
  niets hebben/doen wordt steeds aantrekkelijker gemaakt vrees ik

  Reageren
 • Rramon

  Ja en nog zo’n mooie. De meeste mensen hebben nu overschot van strom wat ze in de winter zouden opmaken. Nu overstappen naar een andere leverancier als vd bron kost je ook weer je zomer opbrengst. Ja je krijg die riante vergoeding per kw. Wel een slimme actie van vd bron om voor bestaande klanten het in oktober in te laten gaan. Verdienen zij nog meer aan de overstappers.
  Ze vergeten er wel bij te vertellen dat zij onze opgewekte stroom ook weer duurder verkopen aan anderen. Misschien compenseert dit al grotendeels de kosten. Bah wat een misselijk bedrijf.

  Reageren
 • PPeter

  Als je 2001 kWh teruglevert ontvang je bij een vergoeding van €0,13 ongeveer €260,– per jaar. De heffing is 12 x €21,00 is €252,00 dit resulteert erin dat je €8 euro ontvangt. Conclusie panelen afschakelen, flink de airco aanzetten of verwarmen op een zonnige dag of stroom direct leveren aan buren zonder panelen. Absurd plan als je wilt verduurzamen. Het bouwen van NOM (Nul op de Meter) all-electric woningen met hoge investeringen in de installaties zal zeker minder interessant gaan worden.

  Reageren
 • MMartin

  Nou er komen verkiezingen aan, welke partij gaat hierop in spelen.

  Reageren
  • AAOW

   @Martin
   De volgende figuranten moeten eerst de puinhoop opruimen van Rutte en consorten!
   Dat zal niet goedkoop zijn!

   Reageren
 • EErik van Veen

  Lekker betrouwbaar… ik hoor heel genoeg op het nieuws geen enkele politicus terwijl ze altijd vooraan staan om hun kop op tv te krijgen….
  Dit is typisch zo’n polarisatie actie, zet de mensen zonder panelen op tegen die “vuile zonnepaneel graaiers”
  Nederland wordt weer verder gepolariseerd…!
  vd Bron, ga lekker naar de overheid, die heeft ons jaren verteld dat we moeten investeren maar nu worden ineens de bordjes verhangen na de massa investering.

  Reageren
 • DDave

  Als het hebben van zonnepanelen meer kost dan geen zonnepanelen dan gaan ze van het net af en bedenk ik wel wat nieuws. Misschien dat paneelbezitters zo af en toe tegelijkertijd de boel eens moeten uitzetten.

  Reageren
  • KKarel

   @Dave goed idee als we dat maar allemaal doen .

   Reageren
  • MMartin

   @Dave

   Ja dat ga ik ook overwegen, auto vol, was gedaan panelen uit dat is ook nog wel te automatiseren.

   Reageren
  • Tton

   @Dave
   Organiseer het

   Reageren
  • SSanne

   @Dave
   Precies wat ik ga doen!

   Reageren
 • AAdrie

  Geïnteresseerd in de ontwikkelingen en problemen van de energietransitie heb ik de reacties op het artikel in de Volkskrant gelezen. Het onbegrip en het voorgaan van eigen belang spat er vaak vanaf.

  Ik vind het heel logisch dat energiemaatschappijen de kerk in het midden willen houden met het verdelen van kosten en met maatregelen komt nu de politiek het af laat weten. De salderingsregeling was altijd al een tijdelijke maatregel. In de zomer wordt er altijd al veel minder stroom verbruikt dan in de winter.
  Als er dus onbalanskosten betaald moeten worden voor de massaal opgewekte zonne-energie in de zomer mag die rekening wat mij betreft eerlijk verdeeld worden en ook deels bij de opwekkers van zonne-energie terechtkomen.

  Groeten Adrie

  Reageren
  • PPieter

   @Adrie
   Allemaal heel leuk bedacht, het gaat er gewoon om hoe kun je meer winst maken voor de beleggers. Dat doe je dan door gratis stroom te ontvangen van de zonnepanelen eigenaren en deze dan duur te verkopen , bovenop laat je de eigenaren van zonnepanelen ook nog eens een boete betalen.
   Heerlijk hoe wij overal in trappen

   Reageren
   • MMazno

    @Pieter
    Als er geld wordt verdiend van eigenaren met zonnepanelen, waarom jaagt vandebron dan alle klanten met zonnepanelen weg met deze heffing.

    Blijkbaar wordt er dus geen geld verdiend van klanten met zonnepanelen.

    Reageren
  • RRick

   @Adrie

   Particulieren zijn maar <40% procent van de zonne-energie opbrengst. De rest is zakelijk. Denk aan bijvoorbeeld gesubsidieerde zonneparken, waar moederbedrijf eneco er best wel een aantal van heeft. Daar hoor je dus niets over.

   Reageren
   • HHans

    @Rick
    Het moederbedrijf van vdb is essent!

    Reageren
 • VVincent

  Het is jammer om te zien dat een energieleverancier op deze slinkse wijze de salderingsregeling probeert te omzeilen. Juridisch zal het hopelijk geen stand houden.
  Een thuisbatterij is een leuk idee, maar dat heb ik voor mijn situatie doorgerekend. Een batterij van 6 a 7 kW zou mij 100 euro voordeel per jaar opleveren. Helaas zal die batterij wel 7000-10000 euro gaan kosten. Dat verdien je niet terug. Overigens blijft de terugverdientijd (Berekening op mijn situatie) nog steeds een jaar of 6 met de huidige energietarieven. Dat is nog steeds niet slecht.
  Wel is het duidelijk dat er verandering moet komen om het aanbod zonne-energie in goede banen te leiden en uitval te voorkomen.
  Wellicht eerder naar een smartgrid, dat de netbeheerder omvormers in een regio kan “dimmen” zodat iedereen procentueel evenveel geraakt wordt en overbelasting wordt voorkomen bijvoorbeeld.

  Reageren
 • DDaniel

  Wij zijn zowat de enigen in onze straat met zonnepanelen. Onze overproductie zouden wij graag aan onze buren willen verkopen, ook tegen een lager tarief dan wat zij bij de leverancier moeten betalen. Maar dat kan niet.
  In plaats daarvan moeten we een boete betalen omdat we per saldo overproductie hebben.
  Dit slaat echt nergens op. Iedere eigenaar van zonnepanelen zou Vandebron moeten aanklagen. En als ze het allemaal gaan doen, iedereen aanklagen voor prijsafspraken.

  Reageren
  • RRob

   @Daniel
   Hoezo kan dat niet? Gewoon een verlengsnoer door de tuin! En spreek een tarief af wat voor beide partijen aantrekkelijk is.

   Reageren
 • JJan

  Dat is een fijn bericht voor huurpanelen op je dak, deze constructie is gelijk om zeep geholpen

  Reageren
 • EEdzo

  Je bent niet verplicht terug te leveren. Handiger is het te investeren in opslag middels accu’s die je ook zelf kunt bouwen. Een andere suggestie is om zoveel mogelijk off-grid te gaan. Kijk op YT voor talloze voorbeelden (internationaal).

  Reageren
  • DDaan

   @Edzo in theorie werkt dat. In de praktijk niet. Tenzij je echt een minuscuul aantal panelen hebt zal je in de zomer altijd overcapaciteit hebben. Ik gebruik per dag in de zomer ongeveer 1kwh, en produceer tegen de 50kwh. Dus zelfs de piek afvangen vereist al minimaal 20kwh aan accus. En daar heb ik een dag later al niks meer aan, want dan zijn ze al vol.
   En voor het idee. Een compleet diy 10kwh accu zou rond de 2000-3000 euro kosten….

   Off grid is eigenlijk ook niet echt een optie omdat je dan waanzinnig veel panelen zou moeten leggen om in de winter ook nog voldoende stroom te produceren. We hebben een fantastisch systeem om stroom te verdelen naar daar waar het nodig is. Laten we dat vooral gebruiken. Het huidige systeem is misschien niet houdbaar. Maar accus (on of offgrid) is niet realistisch voor een volledig huishouden (het kán zeker, maar financieel en praktisch zitten er nogal wat haken en ogen aan

   Reageren
 • CCoen

  Aandeel zonne energie is nog maar 3,34% (CBS). Als dit nu al voor grote problemen, extra kosten, zorgt dan zie ik het somber in voor de gehele energie transitie

  Reageren
 • JJan

  Dit is gewoon niet te bevaten eerst moesten we allemaal zonnepanelen en nu wordt je weer te kijk gezet, laten die zonneparken maar een halt toe roepen door hun kunnen de gewone burger niets meer terug leveren en moeten we weer bloeden en betalen voor leveren.
  Hoe wil je mensen zo snel mogelijk in armoede brengen. Welkom in Nederland belasting paradijs. Ben al 40 jaar klant van essent ga nu nadenken.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.