Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Bij deze energiebedrijven kun je een meerjarig contract afsluiten (per 1 juni)

De vier grootste energiebedrijven van Nederland gaan vanaf 1 juni weer meerjarige energiecontracten aanbieden. Dat blijkt uit een rondgang van energievergelijk.nl onder de Nederlandse energieleveranciers.

Huishoudens krijgen hierdoor de mogelijkheid hun leveringstarieven voor stroom en gas voor een periode van drie jaar vast te leggen.

Om welke energieleveranciers gaat het en wat kun je qua prijzen verwachten?

1. Vattenfall

Vattenfall heeft aangekondigd per 1 juni weer vaste contracten aan te bieden met een looptijd van drie jaar. Ook het jaarcontract wordt vanaf die maand weer beschikbaar. Bestaande klanten krijgen een verlengaanbod.

Klanten kunnen binnenkort kiezen uit drie varianten voor hun energiecontract:

 • Variabel tarief
 • 1 jaar vast
 • 3 jaar vast

Het is nog niet duidelijk wat de tarieven worden van de vaste contractvormen. Wel heeft de energiereus aangekondigd de variabele tarieven per 1 juli te verlagen.

2. Essent

Ook Essent, het grootste energiebedrijf in Nederland, gaat vanaf 1 juni driejarige contracten aanbieden, zo bevestigt de perswoordvoerder aan deze site. Momenteel biedt Essent alleen een modelcontract en een jaarcontract aan.

Het is aannemelijk dat ook Energiedirect, dat onderdeel is van Essent, driejarige contracten gaat aanbieden. Hetzelfde zou kunnen gelden voor Vandebron, tevens onderdeel van de energiereus.

3. Eneco

Na een lange periode van afwezigheid komt ook het meerjarige energiecontract weer terug in de schappen bij Eneco. Op dit moment kun je kiezen uit een modelcontract, een vast contract van een half jaar en een jaarcontract. Vanaf 1 juni komt daar een driejarig contract bij.

Ook bij Oxxio, onderdeel van Eneco, wordt een meerjarig vast energiecontract opnieuw beschikbaar. De tarieven in de nieuwe langetermijncontracten zijn nog onduidelijk.

Ik verwacht dat de tarieven van de meerjarige contracten iets boven de tarieven van het huidige prijsplafond uitkomen, dus rond de 1,55 euro per kuub en 0,45 euro voor stroom.”

Koen Kuijper – Energie-expert

4. Budget Energie

Ook prijsvechter Budget Energie is druk bezig met de voorbereidingen om vanaf 1 juni 2023 weer contracten van drie jaar aan te bieden, laat een woordvoerder weten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat contracten met een looptijd van twee jaar worden geïntroduceerd.

Momenteel biedt de leverancier het goedkoopste variabele contract aan van Nederland:

 • € 0,351 per kWh stroom
 • € 1,159 per m3 gas

Ook het jaarcontract is scherp geprijsd. Bovendien krijg je daar als nieuwe klant een welkomstkorting van 50 euro.

De verwachtingen zijn dus hoog gespannen voor de tarieven in het nieuwe driejarige contract.

Mogelijk gemaakt door hogere opzegboete

De herintroductie van het meerjarige energiecontract heeft alles te maken met nieuwe regels rondom het opzeggen van energiecontracten.

Deze worden per 1 juni 2023 van kracht.

Na die datum wordt de boete bij voortijdig opzeggen van een vast energiecontract bepaald door:

 • Het aantal kilowattuur (kWh) elektriciteit en kuub (m3) gas die je naar verwachting verbruikt tot het einde van je contract.
 • Het verschil tussen het tarief in je huidige energiecontract en de actuele tarieven van een vergelijkbaar nieuw contract bij je huidige leverancier.

Als je straks onder je energiecontract uit wilt komen, ga je betalen voor iedere cent die het energiebedrijf hierdoor misloopt.”

Koen Kuijper – Energie-expert

Doordat bij een dalende markt het risico van verlies op de ingekochte energie van een vertrekkende klant wordt gecompenseerd, is het minder gevaarlijk voor energiebedrijven om een contract voor de lange termijn aan te bieden.

Overige bedrijven

Hoe zit het met de andere energieleveranciers?

Uit de rondgang blijkt dat nog niet alle leveranciers hun keuze hebben gemaakt ten aanzien van meerjarige contracten.

Voorlopig heeft alleen Innova Energie, een kleiner energiebedrijf, aangegeven dat de kans groot is dat ze op korte termijn weer meerjarige vaste contracten gaan aanbieden. De leverancier is gewend te werken met contracten van drie of vier jaar.

Ik acht de kans zeer groot dat ook de andere bekende leveranciers, zoals Greenchoice, Engie en Delta in juni of juli weer meerjarige contracten gaan verkopen. Al hebben we nog geen concrete signalen ontvangen.

Koen Kuijper – Energie-expert

Wat is wijsheid?

De variabele en dynamische contracten blijven voorlopig het laagste qua tarief. Maar of dat op de langere termijn ook de meest voordelige keuze is, is een tweede.

Wie prijszekerheid voor komende winter en voor de jaren erna belangrijk vindt, kan het kiezen van een nieuw energiecontract nog beter even uitstellen tot juni of juli. De markt wordt dan gevuld met nieuwe contractmogelijkheden.

Hulp en advies

Vind je het lastig om te beslissen welk type energiecontract (variabel, vast of dynamisch) bij jou past?

Laat dan hieronder een reactie achter of laat een berichtje achter via Twitter –> @PlatformEnergie

Met de energievergelijker kom je er snel achter waar de laagste tarieven liggen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

36 reacties

 • MMeike

  Wat is wijsheid nu?
  Een jaar vast zetten of 3 jaar vast zetten?
  Ik zit nu bij budget energie en moet vóór 21 juni beslissen maar weet niet wat ik het beste kan doen nu?

  Reageren
 • FFrits W van Dijk

  Voorlopig zit de Heer Jetten in dit trajekt, dus koop een paar extra dikke truien als je zekerheid wil.

  Reageren
 • TTon

  Ik wil bij budget energie weg. Heb 29 panelen. Zoek voor gas naar zekerheid (3 jaar? en 1000 m3 per jr). Voor stroom ben ik er nog niet uit. Word
  graag geholpen in de afweging……

  Reageren
 • AAlfred

  Voor 1 Nov wil ik bij budget energie weg omdat die hun klanten vorig jaar naaide met maandelijkse saldering ! Met 30 zonnepanelen waar kan ik het beste terecht ?

  Reageren
 • MMaja

  Wat kan ik betere doen vastzetten of gewoon laaten staat

  Reageren
  • JJanny

   @Maja

   Ben nu bij Greenchoice variabel

   Reageren
 • RRichard Ferdinand

  Om de lijst te completeren: ook bij Greenchoice kan er een 1-jarig of 2-jarig contract worden afgesloten.

  Reageren
 • AAd Marinisse

  Iedere Maatschappij word hier belicht maar ik lees niets terug over Engie hoe dan deze gaan vanaf juni ook weer vaste contracten aanbieden

  Reageren
  • JJacques

   @Ad Marinisse
   Men kan al enige tijd een vast contract bij Engie afsluiten…Engie flow dacht ik.

   Reageren
   • JJacques

    @Jacques
    Ben verkeerd,niet Engie flow(variabel) maar Engie vast!!!

    Reageren
 • WWouthilda

  De inkoopkosten (bij dynamisch contract) zijn momenteel heel gunstig. Voor zowel stroom als gas. Vergeet niet de vele belasting die er over geheven wordt, daar zijn we veel meer aan kwijt. Daar zit het grote probleem van de prijzen welke betaald worden door iedereen. Ongeacht welk contract je ook afsluit.

  Reageren
  • MMoon

   @Rick

   Niet zo snel oordelen..Wouthilda begrijpt het wel! eerst goed lezen dan zeuren……

   Reageren
 • BB.de Roos

  Het is zeker waar dat de energie maatschappijen geen prijzen voor gas per m3 en stroom per kWh opgeven en hun vaste maand kosten lees je ook nergens ik vind het allemaal erg schimmig.

  Reageren
 • SSipke

  In augustus mogen wij ook nieuw contract afsluiten. Maar als ik 3 jaar doe en ik ga over 2 jaar verhuizen naar het buitenland?? Dan ook boete betalen??

  Reageren
  • JJoris van Sprundel

   @Sipke
   Wat denk je zelf nou. Je breekt een afspraak voor niks omdat jij zo nodig weggaat?

   Reageren
 • RR. Groen

  Ik heb een doorwaaiwoning uit het jaar kruik. Wat is de beste optie voor gas en elektra. Snap niks van al die uitleg. Zit nu nog tot volgend jaar vast. Wie kan mij dat luid en duidelijk uitleggen?
  Settie

  Reageren
  • JJoris van Sprundel

   @R. Groen
   Als je nu vast zit tot 2024 dan kun je het beste nu de tarieven/prijzen doornemen aan de hand van je laatste jaarnota voor ten hoogste drie maanden en dan besluiten om deze te nemen aan het einde van je contract, want als ze nu hoger zijn en ze na juni omlaag gaan kun je misschien al verlengen voordat de prijs weer naar het dak reikt.

   Reageren
 • PP. Wijchers

  Ben sinds kort bij Hem energiemaatschappij kan ik dan nog overstappen per 1 juni zonder veel kosten ? Hem blijkt de duurste maatschappij te zijn .

  Reageren
  • HHans

   @P. Wijchers

   Dat is afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten. In je contract staat wanneer je over kan stappen.

   Reageren
  • MMireille

   @P. Wijchers

   Wat voor een contract heeft u nu?als u nu variabel heeft kunt u gewoon overstappen,als het een vast contract is kost het u op dit moment iets van 50 euro per product als u het contract eerder verbreekt.

   Reageren
  • JJenny

   @P. Wijchers

   Kijk een aflevering van Radar terug over Hem. Komt niet positief uit de uitzending.
   Ik zou zeggen: snel overstappen.

   Reageren
 • Tton van vroonhoven

  Voorlopig is de markt nog te onzeker om een vast contract af te sluiten. Dadelijk dalen de prijzen naar het oude niveau en zit je te kijken met je duurdere vaste contract.

  Reageren
  • Kkees van Keulen

   @ton van vroonhoven

   Tuurlijk word iedereen gek gemaakt, opslagen aardig vol, China bijna geen gas nodig, overal hittegolf,Azië heb niet echt nodig. Miljoenen van de cv ketel afstappen/gasloos.
   Trouwens wat china haalt, haalt het goedkoop uit Rusland.
   Je kan wel 3 jaar vast zetten voor 1.55 de kuub..terwijl ze het zelf voor 30 cent hebben. en binnenkort nog goedkoper.
   Beter 1 jaar, en volgend jaar verder kijken en weer een jaar. Opslagen gaan bijna richting de 70%vol, was vorig jaar 20 a 30% en paniek

   Reageren
 • DDenny

  Op dit moment 0.53 cent voor m3 en 0,15kwh kaal,zakelijk

  Reageren
  • JJoris van Sprundel

   @Denny
   Blijven waar je bent. 1,23 gas en stroom 0,33 inclusief BTW en Energie belasting? Is nu nog niet verslagen of vrij duur om over te sluiten. Zakelijk is het vaak zo dat ze 3/12de rekenen van je verwachte jaarnota prijs als minimale opzegvergoeding. Of 3* je huidige termijnbedrag of nog meer zelfs.

   Reageren
 • PPardoel

  ik wil graag een vast contract afsluiten alleen voor stroom en gas niet. kan dat?

  Reageren
  • BBart Koenraadt

   @Pardoel

   Ja zeker, kijk in onze vergelijker en selecteer dan bij de filters alleen stroom.
   Er zijn genoeg vaste contracten beschikbaar.

   Reageren
 • GGeert

  Waarom lees ik niets over variabele contracten zoals ANWBE-of Frank energie Volgens mij zijn dit momenteel de beste keuzes, en dan afwachten tot je een super goede deal ziet en deze dan 5 jaar vastzetten zodat je weet waar je aan toe bent als je van zekerheid houd .

  Reageren
  • CCybarber

   @Geert Het dynamisch contract is als je zonnepanelen hebt door steeds frequentere negatieve uur prijzen voor electra bijna niet meer interessant. Ik ga naar Vattefal en profiteer van 0.168 terugleververgoeding en 100% saldering

   Reageren
   • AA.G Ongena

    @Rick zou het mogelijk zijn dat u mij kunt zegen met welke provider u zaken doet.
    Hartelijk dank voor uw medewerking.

    Reageren
  • GGeert

   @Rick

   Klopt dat bedoelde ik ook variabel of dynamisch is maar een naam verschil zie ik niet maar het moet inderdaad dynamisch zijn

   Reageren
 • MMJongh

  Nu bij essent, maar tarief vast jaar contract nog hoog. Per 1 juni nogeens kijken bij hen en anders denk ik toch aan overstappen

  Reageren
 • BBhaven FG.Heeremans

  Nog steeds wantrouwend en lastig om over te stappen.Nu bij Essent….maar zal zoeken naar een gunstig Jaar vast, of langer

  Reageren
 • MMj stoeten

  Heb energiedirect voor een jaar vast tot maart ben wel zeer tevreden over hun vind jammer dat het geen 3 of 2 jaar kon

  Reageren
 • RRob

  Wel raar dat je nergens de m3 gasprijs ziet en de kwu stroomprijs. Alleen wat je per maand aan voorschot betaalt. Als ik overstap wil ik wel eerst de gas en stroomprijs weten.

  Reageren
  • RRuud

   @Rob

   Energie direct geeft die info wel degelijk. Ik heb een contract voor een jaar afgesloten. Na 1 juni gaat het opzeggen, net als bv een hypotheek oversluiten, meer kosten.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.