Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Bij deze 5 energieleveranciers betaal je de laagste vaste leveringskosten

Mogelijk ben je op dit moment op zoek naar een nieuwe energieleverancier. De meeste mensen maken een goede vergelijking tussen de tarieven bij de verschillende aanbieders.

Maar een ander onderdeel waar je op zou moeten letten, zijn de vaste leveringskosten. Deze kosten kunnen per energieleverancier flink variëren. Maar welke energiebedrijven bieden nu de laagste vaste leveringskosten?

In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.

Vaste leveringskosten: wat zijn dat?

Maar eerst: wat houden deze vaste leveringskosten precies in?

We vroegen het aan onze expert:

Vaste leveringskosten, vaak ‘vastrecht’ genoemd, zijn de kosten die je onafhankelijk van je verbruik betaalt aan je energieleverancier voor het leveren van gas en/of elektriciteit. Deze kosten dekken onder meer administratieve handelingen, zoals betalingsverwerking, klantenservice en contractbeheer. Ze kunnen ook bijdragen aan de winst van de leverancier.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Neem je zowel gas als elektriciteit af? Dan zijn er afzonderlijke vaste kosten voor elk. En als je alleen elektriciteit gebruikt, betaal je alleen daarvoor de vaste kosten.

Het is aan te raden om energieleveranciers te vergelijken op basis van deze kosten bij het overwegen van een nieuw contract.

Vaste terugleveringskosten

Sommige huishoudens leveren elektriciteit terug aan het net. Er is één energiebedrijf dat hiervoor ‘vaste terugleveringskosten’ in rekening brengt, gebaseerd op de jaarlijkse hoeveelheid teruggeleverde stroom.

Top 5 laagste vaste kosten

Welke energieleveranciers hebben momenteel de laagste vaste leveringskosten?

Hier een overzicht:

EnergiebedrijfVaste kosten*
1. OM Nieuwe Energie
Variabel
€ 5,71 per maand
2. Oxxio
Alle contracten
€ 5,99 per maand
3. Eneco
Alle contracten
€ 5,99 per maand
4. Budget Energie
Variabel en Dynamisch
€ 5,99 per maand
5. Energiedirect
Variabel
€ 5,99 per maand
De vermelde kosten zijn apart voor stroom en gas

Hoogste vaste kosten

Deze energiebedrijven rekenen de hoogste vaste kosten:

 • Coolblue (1 jaar vast)
 • Mega (variabel)
 • United Consumers (1 jaar vast)

Wil je de exacte kosten per bedrijf weten?

Raadpleeg de energievergelijker en klik op ‘check tarieven’ voor een gedetailleerd overzicht.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

22 reacties

 • JJaap Boode

  Tibber, alleen stroom, vaste leveringskosten € 3,99

  Reageren
 • DD.B.

  Allemaal ratten

  Reageren
 • HHans

  Wanneer komt men tot inzicht dat we zelf hetgene kunnen veranderen door op totaal andere partijen te stemmen. Geïndoctrineerd worden door media en Den Haag doen het blijkbaar goed.
  De oppositie heeft veel keus om een andere weg te bewandelen. Pvv,fdv, wybren van haga.
  Deze komen voor de belangen op van de Nederlanders.
  Het heeft niet met doemdenken etc te maken,maar word binnenkort wel een gedwongen keuze om veranderingen te ondersteunen

  Reageren
 • CCarlos

  De verhouding van het mengsel van gas klopt niet meer waardoor je automatisch meer verbruikt tijdens het koken.
  We worden letterlijk bedrogen door de overheid.
  Gaan jullie nog stemmen bij de volgende verkiezing? Door te gaan stemmen los je het probleem niet op. Het beleid zal voortgezet worden zoals gepland door de overheid.

  Reageren
  • AAOW

   @Carlos
   Dat had ik ook al gemerkt Carlos!
   Minder verbrandingswarmte per m3.

   Reageren
 • KKalpoe

  Ik heb voor twee maanden bij H. E. M TWEEHONDERDZESSENTACHTIG betaald en daarna moest nog de derde maand betalen en gedreigt met deurwaarder nu moet ik bij vierhonderd bet. Waarvan was belooft vijgtig euro per maand een koolkast en twee3. 5 watt lappen en warm water koken foe ik niet

  Reageren
 • SSwimpie

  Goede dag,zo gaat het met alles eerst van alles belovenendan keihard terug pakken. Al die leveranciers van energie met al zijn directeuren en medewerkers met hoge lonen bepalen zo ook dat salderen verdwijnt. WAAR blijft de consumenten lobby. Eergisteren nog een wetenschapper zegt dat salderen niet moet worden afgeschaft en direct nadat hij dat gezegd had komt er een acculeverancier die het geheel ontkracht want dan kan die weer teweinig accu’s leveren. Heeft de nieuwe regeringspartij van Pieter Omtzigt wel mensen met verstand van deze materie zodat Jette kan opkrassen.

  Reageren
 • AAndre

  De top vult zijn zakken,dat is de grootste oorzaak waarom alles zo duur is in nederland en de middeninkomens kunnen alles betalen hetzelfde geld voor de zorg,verzekeringen,winkels enz enz op de golfbaan worden de afspraken gemaakt.

  Reageren
  • Bberkhuijsen

   @Andre
   dit is precies wat er gebeurt na al die jaren kabinet Rutte ze hebben in al. die jaren het land kapot gemaakt

   Reageren
   • EEs

    @berkhuijsen klopt volledig wat je zegt. Alleen mensen blijven nog steeds stemmen op dat zooitje ongeregeld. Ga je verdiepen in het stemgedrag. Dan zie je een beetje waar je op moet gaan stemmen. En kijk vooral uit voor de mensen die in schaapskleren rondwandelen in dit kabinet

    Reageren
 • LLiliane

  Wie weet er hoeveel vaste kosten er aangerekend worden bij elektrabel

  Reageren
 • PPoppe

  Mensen blijven belazerd worden.zo lang je hun verhalen blijft geloven Ik zeg mensen wordt eens wakker

  Reageren
  • RRichard

   @Poppe idd de grootste oplichters staan uitgerekend in dit lijstje.
   Wel heel toevallig

   Reageren
 • MMaria

  Ik heb Eneco ik moet 1500 terug betalen en dat doe ik met 30 euro per maand en betaal nu 200 per maand en 30 euro dat is 200 en30 per maand van mijn aow meer heb niet Maria

  Reageren
  • HH.K

   @Maria zo hebben alle leveranciers de man met de smalle beurs in de tang. Zo langzamerhand is de energie niet meer op te brengen. De regering moet ingrijpen. Dit komt voor vele mensen niet goed,zolang deze zakkenvullers,de energieprijzen maar bepalen.

   Reageren
 • SSamplonius

  Wie moet je nog geloven, via inschrijving bij VEH kwam Coolblue er als winnaar uit. Hier ook maar dan met de hoogste kosten, hoe kan dit alles? Wat moet je dan als consument!?

  Reageren
  • JJeroen

   @Samplonius, de vaste leveringskosten zijn slechts 1 aspect. De andere kosten, zoals de prijs per kWh of per m3, tellen natuurlijk ook mee en dan is het goed mogelijk dat het door jou genoemde energiebedrijf toch de winnaar bij inschrijving VEH was, ondanks hoge(re) vaste leveringskosten. Bovendien bieden energiebedrijven via zo’n inschrijving als bij VEH vaak een lager tarief aan dan normaal.

   Reageren
 • JJohan

  Wanneer komt er eens een vergelijking van energie leveranciers als je 1000 kwh meer opwekt dan je verbruikt….wie is dan de goedkoopste!!

  Reageren
  • SSusan

   @Johan
   Dat is voor elektra degene die saldeert per jaar en niet per maand en wie dan het hoogst uitkomt op deze rekensom: 1000x terugleververgoeding minus 12x de vaste leverkosten.

   Ps wist je dat je gasrekening veel hoger is dan je rekening voor electriciteit. Ik weet niet of je voor gas dezelfde leverancier neemt als voor electriciteit?

   Reageren
  • WWalter

   @Johan

   Ik heb nog nooit begrepen waarom je meer panelen op je dak legt dan dat je zelf nodig heb.

   Reageren
   • HH.de Wit

    @Walter ik ben zelf bezig met een set panelen die op het balkon staan, dus niet hangen, max 32 amp bij 12,5 Volt en 5 accus, gekoppeld aan een 2000watt omvormer en een laadcontroller type mppt.
    Kosten 300 per 4 panelen, controller 27, accus 500, omvormer210, kabels 30euro.
    De accu zijn dan 100amp/uur, panelen 100wattpiek, van Dokio.
    Als je ze aan het balkon hangt zegt de huisbaas dat dat gevaarlijk is als er eentje valt en op iemands kop valt en dan moeten ze er af.
    Dat is ook zo, het is grotendeels glas
    Hier kun je dus je strijkijzer of je frituur op laten draaien, niet tegelijk!
    Die panelen met stekker hebben een wettelijk bepaalde opbrengstgrens omdat je dan aan 2 kanten op je huisnet stroom toe voert.
    Ik ben nog bezig, heb nog niet alles binnen, accu moet nog in de aanbieding komen.

    Reageren
 • DDe Beer willy

  Totalenergies zijn leugenaars hun prijzen zijn zoals jojo en daar doe ik niet aan mee

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.