Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Bij deze 10 energieleveranciers is de gasprijs het laagste (december 2023)

De eerste sneeuw is weer gevallen in Nederland, wat lagere temperaturen en een hoger gasverbruik voor huishoudens met zich meebrengt. Voor diegenen met een duur variabel contract, kan het verstandig zijn om over te stappen op een vast gastarief.

In dit artikel geven we inzicht in de 10 energiecontracten waarbij je het minst betaalt per kubieke meter gas, om je overstap naar een ander contract zo voordelig mogelijk te maken.

Top 10 – laagste gasprijzen

Een overzicht van de 10 laagste gasprijzen op 5 december 2023:

EnergiecontractGasprijs (per m3)Bonus
1. Powerpeers – 1 jaar vast€ 1,204nvt
2. Greenchoice – 1 jaar vast€ 1,206nvt
3. Coolblue – 1 jaar vast€ 1,225nvt
4. Innova Energie – 1 jaar vast€ 1,229variabel
5. Budget Energie – variabel€ 1,246nvt
6. Budget Energie – 1 jaar vast€ 1,268€ 240
7. Energiedirect – 3 jaar vast€ 1,269€ 50
8. Vandebron – 1 jaar vast€ 1,271€ 150
9. Budget Energie – 3 jaar vast€ 1,286nvt
10. Vandebron – 3 jaar vast€ 1,292€ 150

Je vergelijkt al deze prijzen nu in de energievergelijker.

TIP: houd rekening met een bonus

Het is raadzaam om bij het berekenen van je termijnbedrag altijd de loyaliteitsbonus mee te nemen in het bepalen van je jaarlijkse kosten.

Zo heeft Essent een gasprijs van 1,326 euro per kuub en een bonus tot € 360. Daarmee is de leverancier in de meeste gevallen veel goedkoper dan nummer 1 in de lijst (Powerpeers), die geen bonus heeft.

Ook Energiedirect en Vattenfall hebben een aantrekkelijke actie lopen in de vorm van een korting of een welkomst cadeau.

Stadverwarming tarieven omlaag

Er is positief nieuws voor huishoudens met stadverwarming: de tarieven dalen per 1 januari 2024. Energiebedrijven mogen dan maximaal 46,69 euro per gigajoule (GJ) rekenen, wat neerkomt op 1,478 euro per kuub, uitgaande van 31,6 kuub per GJ.

Huishoudens met stadverwarming kunnen niet zelf hun leverancier kiezen en zijn meestal aangesloten bij Vattenfall of Eneco.

Goedkoopste voor stroom

Een lage gasprijs is natuurlijk fijn, maar hoe zit het als je jouw huis verwarmd met stadsverwarming, een warmtepomp of airco?

Dan wil je juist de laagste elektriciteitsprijs.

Kies dan uit één van deze drie aanbieders:

 1. Engie: € 0,2799 per kWh
 2. Vattenfall: € 0,2887 per kWh
 3. Coolblue: € 0,3088 per kWh

Vergelijk alle stroom- en gasprijzen en vind het beste energiecontract voor 2024.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

25 reacties

 • EEl Greco

  Links of rechts om, het blijven boeven. Ik zie weer een aantal exotische aanbieders in jullie reacties staan. Net zoals Welkom energie 2 jaar geleden. Een energiebedrijf failliet in Nederland. Wat doet onze waakhond? Helemaal niets. Jaren op rij over gestapt. Reden: het 2e jaar betaal je veel meer. Ben je overgestapt bellen ze je na enkele dagen op of je weer klant wil worden met hetzelfde tarief als diegene waar je net naar overgestapt bent . De boete betalen ze je dan ook uit. Een lekker gevoel hoor. Tijdens de gascrisis was het akelig stil en kon je maar kiezen uit 4 aanbieders. Het is een onaangenaam spelletje. Hele marktwerking zo snel mogelijk afschaffen.

  Reageren
 • MMaya

  Waarom een vast contract? Bij next energy variabel betaal ik veel minder dan met n vast contract.

  Reageren
 • EEppo

  Ik zit nu bij Essent ,iets duurder maar krijg 330 korting.
  Dus heb minimaal de verhoging netbeheerder er uit.

  Reageren
 • VVermeulen

  Vraag aan je leverancier of de prijzen terug herbekeken worden , dan mag dat geen probleem zijn !!!

  Reageren
 • YY. Hantari

  We hebben eerst een vast contract voor stroom en gas van 6 maanden, die liep af op 4 december. Voor stroom met normaal- en daltarief. Wisten niet dat we het contract binnen 60 dagen konden verlengen. Op 1 november kregen we een bericht van lost vast contract met nieuwe tarieven die uiteraard hoger zijn en een enkeltarief voor stroom. Eerst was het €0,33 voor daltarief en €0,38 voor normaaltarief. Nu €0,39 voor allebei. En €1,30 wordt 1,385..voor gas. Nu zitten we (voorlopig) nog bij dezelfde leverancier tot 4 januari 2024.

  We hebben zonnepanelen sinds december 2022. Dus durven niet te overstappen naar andere leveranciers die goedkoper zijn, vanwege het salderen dat pas word afgerekend bij jaarafrekening. Doen we hier goed aan of moeten we overwegen om te overstappen volgend jaar? Zo ja, wat gebeurt er met de jaarrekening van onze huidige leverancier?

  Reageren
 • EErik groote

  Ik heb nog een contract(2.5jaar) bij HEM wil overstappen maar krijg een boete voor gas 1300,- en voor elektra 1200,- en nog een beetje klopt dit en kan ik er op een betaalbare manier vanaf?

  Reageren
  • FFrans

   @Erik groote
   Mooi zitten blijven

   Reageren
  • PPatrick

   @Erik groote

   Klopt wij hebben dit ook ik ben in de maling genomen.
   Maar die boete is alsnog goedkoper dan 3 jaar lang 2.80 euro per kuub gas betalen.
   Ben ermee bezig.

   Reageren
  • DDieni

   @Erik groote
   Hallo Erik de regering heeft een half jaar geleden beslist dat je voor Gas 100 én Licht 100 euro boete moet betalen meer niet kan je beter overstappen als je bij je oude lever blijf groetjes

   Reageren
 • HHub

  Uiteindelijk betaal je de bonus toch uit je eigen zak. Beloven doen ze allemaal, maar nakomen ho maar. Dit is mijn persoonlijke mening.

  Reageren
 • BBauke

  Al die bonussen betaal je uit eindelijk aan toch zelf wordt echt wel verrekend.
  Vroeger zelf al eens meegemaakt, kreeg een welkomst bonus, (had nog nooit bij hoeven te betalen aan het eind van een contract periode) maar moest toen in eens bij betalen terwijl mijn verbruik was gedaald. Dat was dus de welkomstbonus die nog even moest worden verrekend.

  Reageren
 • CChef

  Ja ik wil wel reageren wij hebben een contract bij ANWB energie
  Wij zijn zeer tevreden met de prijzen van de ANWB mazzel dat wij er op kunnen reageren scheelt 50%
  Leuk hè denken met ogen dicht

  Reageren
  • RRogier

   @Chef ANWB moet eens de ware prijzen in de app laten zien, want blijkbaar zijn er nog steeds mensen die denken dat het 50% scheelt. Ook u betaalt “gewoon” €1,15 vandaag. Dat is wel goedkoper, maar niet zoveel goedkoper als u denkt.

   Reageren
  • KKarel

   @Chef
   Anwb heeft groene stroom. Nextenergy grijs. Die zijn nóg goedkoper dan de anwb

   Reageren
 • GGoel

  Gasprijs Zonneplan nu: €1,15

  Dat in dag uit blijkt Dynamisch het goedkoopste en van Dynamisch is Zonneplan het goedkoopste.

  Soms is het leven wel simpel

  Reageren
 • AAnt

  Wat betreft Essent…..geen juiste informatie.
  Die bonus krijg je alleen als je nieuwe klant wordt.
  Als je contract is afgelopen, krijg je geen bonus bij afsluiten van een nieuw contract.

  Reageren
  • BBerix

   Vreemd, ik heb in november een nieuw 3 jarig contract afgesloten omdat mijn “oude” contract per 1 januari afloopt en ik krijg toch na 1 jaar een bonus van €300 (staat in mijn nieuwe contract vermeld).

   Reageren
  • KKitty

   Ant
   Word tijd dat essent op vest word getikt ook ik dacht bij verlengen contract die bonus te krijgen.

   Reageren
   • JJan

    @Kitty

    Hallo wij ook bij Essent verlengd geen korting mijn dochter koopt een woning waaraan Essent had geleverd maar zij sluit dus een nieuw contract af ook geen korting alle twee weg gegaan en voor mij nooit meer Essent al zijn ze de goedkoopste

    Reageren
 • WWRM

  Misschien is het beter te wachten tot 1 januari en hoe de bedragen zijn inclusief de nieuwe energie belasting al dan niet voor gas en eventuele bonussen

  Dat wordt beetje makkelijker vergelijking

  Reageren
 • LL

  Wat als ik via de vergelijker een gunstig aanbod krijg bij mijn huidige leverancier? Kan ik dat dan gewoon afsluiten? En verlies ik dan mijn korting die ik nu wel heb?

  Reageren
  • MMitchell

   @L
   Heb ik vorig jaar gedaan, contract afgesloten via energie vergelijker maar dan wel bij mijn huidige energieleverancier blijven, mooi niet dat ik die korting kreeg en de goedkopere energieprijzen. Bleef uit eindelijk hetzelfde omdat ik al klant was helaas.

   Reageren
 • RRaymond

  Waarom staat anwb stroom er niet bij? Daar zijn de prijzen voor stroom rond de 12 per kwh voor stroom en rond de 60 cent voor m3 gas.

  Reageren
  • Yyessir

   @Raymond
   dat is ex

   Reageren
  • PPatrick

   @Raymond
   Dat zijn de prijzen zonder de btw en inkoop en belastingen

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.