Betalen voor terugleveren stroom verleden tijd, Tweede Kamer grijpt in
De terugleverkosten die energieleveranciers momenteel aan huishoudens met zonnepanelen in rekening brengen, zouden binnenkort kunnen verdwijnen.
Silvio Erkens (VVD) is van plan namens de toekomstige coalitie een motie in te dienen om deze kosten te verbieden zodra de salderingsregeling in 2027 is afgeschaft.
Update 29 juli 2024
Voorlopig (tot en met 2026) blijven terugleverkosten nog gewoon bestaan, is de verwachting.
Terugleververgoeding nooit negatief
In een ander amendement van Kamerlid Wytske Postma van het NSC, voorgesteld namens de beoogde coalitie, staat dat de terugleververgoeding nooit negatief mag zijn.
Belangrijk: terugleververgoeding en terugleverkosten zijn twee verschillende zaken:
- Terugleverkosten zijn de kosten die de energieleverancier rekent voor alle elektriciteit die je aan het net teruglevert.
- Terugleververgoeding is vergoeding die consumenten ontvangen wanneer ze met hun zonnepanelen meer stroom aan het net terugleveren dan dat ze van het net afnemen.
Overigens hanteren leveranciers op dit moment geen negatieve terugleververgoedingen, met uitzondering van dynamische energiecontracten. Dit betreft maximaal 100.000 huishoudens die dergelijke contracten hebben in combinatie met zonnepanelen.
Bij sommige dynamische leveranciers, zoals Zonneplan, kan de omvormer bij negatieve stroomprijzen automatisch wordt uitgezet.
Honderden euro’s per jaar
Duidelijk is dat de onlangs ingevoerde terugleverkosten en het gerommel met terugleververgoedingen voor veel onvrede en onduidelijkheid zorgen onder zonnepaneelbezitters.
Bij 10 panelen en een gemiddelde teruglevering van 2.450 kWh wisselen de terugleverkosten tussen de 54 en 294 euro op jaarbasis. Bij 24 panelen kan dit oplopen tot ruim 950 euro per jaar.
Op energievergelijk.nl staat een volledig overzicht van de terugleverkosten en terugleververgoedingen per energiebedrijf.
Voorkomen
Wil je nu al voorkomen dat je terugleverkosten betaalt?
Kijk dan eens hier.
Invoering nieuwe wet
De nieuwe energiewet moet eerst door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. En, aangezien deze wet behoorlijk omvangrijk zal zijn, laat dit mogelijk even op zich wachten.
Mijn verwachting is dat de nieuwe wetgeving die terugleverkosten verbiedt, samenvalt met het afschaffen van de salderingsregeling per 1 januari 2027.”
Koen Kuijper (energie-expert)
Er zijn meerdere belangrijke onderwerpen die worden behandeld in de energiewet, zoals:
- Het afschaffen van de salderingsregeling en de introductie van een vergoeding van de leverancier die mogelijk in de plaats komt.
- Betere bescherming van energieconsumenten, zoals transparante voorwaarden bij energiecontracten.
- Nieuwe regels voor het uitwisselen van gegevens tussen consumenten, energiebedrijven en netbeheerders.
- Mogelijkheden om zelf actief te worden op de energiemarkt, bijvoorbeeld via energiegemeenschappen.
Vandaag, donderdag 23 mei, wordt er in de Tweede Kamer verder gesproken over de nieuwe energiewet.
Einde salderingsregeling heeft grote gevolgen
Het voorgenomen einde van de salderingsregeling op 1 januari 2027 zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor huishoudens die overwegen om binnenkort zonnepanelen aan te schaffen.
Verdienen zij hun investering nog wel terug?
De verwachting is van wel, maar de terugverdientijd gaat aanzienlijk omhoog. Deze kan in een ongunstig scenario oplopen tot meer dan 16 jaar, blijkt uit een analyse van deze site. In zo’n geval is het rendement op een spaarrekening met een rente van 2,5 procent vrijwel even interessant.
Stefan
Sinds wanneer mag er geen boete gevraagd worden voor het dumpen van electrisch afval? Ja op het moment dat het aanbod van electriciteit op het net groter is dan de vraag is dat het geval. Uiteindelijk zal er een prijsmechanisme komen om net balans te garanderen. Dit soort wetgeving bemoeilijkt de energietransitie. Bijft problematisch politici die adhoc dingentjes doen zonder het geheel te begrijpen.
BreejKC
@Stefan.
Dé leugen die energieproducenten en in hun kielzog de energieleveranciers ons willen doen geloven. Grootverbruikers gebruiken zo veel energie daar kunnen de zonnepanelen-leveranciers niet tegenaan produceren. Al die kleine leveranciers van zonnestroom liggen veel dichterbij die grootverbruikers als de energieproducenten. De overtollige stroom van de onnepanelen gaat eerst naar directe buren die nog geen zonnepanelen hebben. Wat dan overblijft gaat naar de grootverbruikers, daarna worden de grote leveranciers aangesproken. Zij produceren stroom op grote afstand van de gebruikers en moeten, om het enorme transportverlies goed te maken veel meer produceren als verbruikt wordt. Die meerproductie zit verwerkt in de kale stroomprijs, hoeven zij ook niet meer te produceren en lopen dit financieel ook mis, waardoor ze centrales soms stil moeten zetten. Die strop accepteren ze niet en verhalen dit via hun grote vrienden de energieleveranciers op slinkse wijze op consumenten met zonnepanelen
Steven
@BreejKC
Jeetje wat een kortzichtige redenatie… Je beseft toch wel dat de netbeheerder een constante spanning op het net moet garanderen? Hoe zie je dat voor je op een dag wanneer het in de ochtend nog mistig is en vanaf 10u opeens de zon doorbreekt op een zomerse dag? Op dat moment stijgt het verbruik NIET en het aanbod gigantisch… Jij doet nu net alsof de partij die zorgt voor de constante spanning van het net (de grote producent als boeman) dan maar opeens moet terugschakelen (wat nog niet zo makkelijk is) en dat verlies maar moet nemen.
Klinkt het niet veel logischer dat degene die opeens zijn piek opbrengst wil dumpen -en daarmee het net overbelast met een piek- daarvoor opdraait?
Je mag best iets vinden van hoe kortzichtig de politiek deze hele subsidie molen heeft opgezet. Maar je bovenstaande redenatie draait de logica helemaal om….
Mike
Ach joh….dan stoppen we met betalen voor het terugleveren…dan gaan de tarieven toch gewoon omhoog…
Joseph Jules Van der Eecken
@Mike, daarin heb je voor de volle honderd procent gelijk!
Jef.
Jan
Het is idd ingewikkelde materie en het uitzetten van zonnepanelen om teruglevering te voorkomen is een begrijpelijke eerste reactie omdat men zich nu focust op voorkomen van de terugleverkosten. Echter: als je niets meer teruglevert bouw je ook niets meer op om mee te kunnen salderen als de panelen minder opwekken. Met name in de wintermaanden betekent dit, dat je stroom moet gaan afnemen tegen de normale tarieven uit je energiecontract en dat is beduidend duurder dan terugleverkosten betalen!
Ron
Hier huur ik de panelen bovenop de huurwoning voor 24,55 Euro per maand. De berekening van de stroomleverancier is nu zo ingewikkeld geworden, ongeveer hogere wiskunde voor mij. Ik ben benieuwd naar de jaarafrekening dit jaar, of ik nog voordeel heb aan het huren van de panelen. En opzeggen kan ik ook niet, het is gekoppeld aan het huurcontract.
Ron
In tegenstelling tot de afgelopen jaren waar ik ruim 100 Euro bespaarde per jaar, is het nu dit geworden:
Omdat de zonnepanelen al zijn aangesloten op de woning kunt u niet meer kiezen of u wel of geen gebruik wilt maken van de zonnepanelen of hoeveel u er wilt huren. Wel geven wij u de garantie dat u altijd minstens €1,- per jaar móet besparen. Het is niet de bedoeling dat u meer geld kwijt bent aan uw energiekosten doordat er zonnepanelen bij uw woning horen.
Goel
@Ron
Je kan eventueel contact opnemen de jongens van Energievergelijk zelf zodat zij je aan het beste energiecontract kunnen helpen: 010 – 32 20 011
Zij helpen je graag!
bob
@Ron
gewoon je zonnepaneelcontract opzeggen, dat kan binnen en maand.
Sierk
Ja het uitzetten van de panelen was inderdaad het plan. AI module plaatsen die het systeem inschakelt op het moment dat bijvoorbeeld de warmtepomp overdag gaat draaien. Ze krijgen geen wattje meer van mij en hopelijk volgen er vele. Mogen ze de kolencentrales weer opstarten ipv gratis energie doorverkopen.
Goel
Het is goed dat terugleverkosten gaan verdwijnen maar het is niet goed dat de oveheid zich zoveel bemoeit met iets wat aan de markt overgelaten kan worden. Als de salderingsregeling zou worden afgeschaft was het sowieso wel de verwachting dat de terugleverkosten zouden gaan verdwijnen omdat die juist het gevolg was van de salderingsregeling.
Mogelijk gaan energieleveranciers straks alleen nog dynamische energiecontracten aanbieden aan klanten met zonnepanelen.