Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Betalen voor terugleveren stroom verleden tijd, Tweede Kamer grijpt in

De terugleverkosten die energieleveranciers momenteel aan huishoudens met zonnepanelen in rekening brengen, zouden binnenkort kunnen verdwijnen.

Silvio Erkens (VVD) is van plan namens de toekomstige coalitie een motie in te dienen om deze kosten te verbieden zodra de salderingsregeling in 2027 is afgeschaft.

Terugleververgoeding nooit negatief

In een ander amendement van Kamerlid Wytske Postma van het NSC, voorgesteld namens de beoogde coalitie, staat dat de terugleververgoeding nooit negatief mag zijn.

Belangrijk: terugleververgoeding en terugleverkosten zijn twee verschillende zaken:

 • Terugleverkosten zijn de kosten die de energieleverancier rekent voor alle elektriciteit die je aan het net teruglevert.
 • Terugleververgoeding is vergoeding die consumenten ontvangen wanneer ze met hun zonnepanelen meer stroom aan het net terugleveren dan dat ze van het net afnemen.

Overigens hanteren leveranciers op dit moment geen negatieve terugleververgoedingen, met uitzondering van dynamische energiecontracten. Dit betreft maximaal 100.000 huishoudens die dergelijke contracten hebben in combinatie met zonnepanelen.

Bij sommige dynamische leveranciers, zoals Zonneplan, kan de omvormer bij negatieve stroomprijzen automatisch wordt uitgezet.

Honderden euro’s per jaar

Duidelijk is dat de onlangs ingevoerde terugleverkosten en het gerommel met terugleververgoedingen voor veel onvrede en onduidelijkheid zorgen onder zonnepaneelbezitters.

Bij 10 panelen en een gemiddelde teruglevering van 2.450 kWh wisselen de terugleverkosten tussen de 54 en 294 euro op jaarbasis. Bij 24 panelen kan dit oplopen tot ruim 950 euro per jaar.

Op energievergelijk.nl staat een volledig overzicht van de terugleverkosten en terugleververgoedingen per energiebedrijf.

Voorkomen

Wil je nu al voorkomen dat je terugleverkosten betaalt?

Kijk dan eens hier.

Invoering nieuwe wet

De nieuwe energiewet moet eerst door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. En, aangezien deze wet behoorlijk omvangrijk zal zijn, laat dit mogelijk even op zich wachten.

Mijn verwachting is dat de nieuwe wetgeving die terugleverkosten verbiedt, samenvalt met het afschaffen van de salderingsregeling per 1 januari 2027.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Er zijn meerdere belangrijke onderwerpen die worden behandeld in de energiewet, zoals:

 • Het afschaffen van de salderingsregeling en de introductie van een vergoeding van de leverancier die mogelijk in de plaats komt.
 • Betere bescherming van energieconsumenten, zoals transparante voorwaarden bij energiecontracten.
 • Nieuwe regels voor het uitwisselen van gegevens tussen consumenten, energiebedrijven en netbeheerders.
 • Mogelijkheden om zelf actief te worden op de energiemarkt, bijvoorbeeld via energiegemeenschappen.

Vandaag, donderdag 23 mei, wordt er in de Tweede Kamer verder gesproken over de nieuwe energiewet.

Einde salderingsregeling heeft grote gevolgen

Het voorgenomen einde van de salderingsregeling op 1 januari 2027 zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor huishoudens die overwegen om binnenkort zonnepanelen aan te schaffen.

Verdienen zij hun investering nog wel terug?

De verwachting is van wel, maar de terugverdientijd gaat aanzienlijk omhoog. Deze kan in een ongunstig scenario oplopen tot meer dan 16 jaar, blijkt uit een analyse van deze site. In zo’n geval is het rendement op een spaarrekening met een rente van 2,5 procent vrijwel even interessant.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

116 reacties

 • Jjan

  wat te denken van het verhogen van leveringskosten op stroom,
  door de verschillende aanbieders , zoals Eneco pas van 3 euro naar 8 euro naar 15 euro per maand ,van de week ondekt bij afsluiten van 1 jarig contract .
  ik lever 167 kw per jaar terug de rest van de opwek van totaal 950 kw word gesaldeerd.
  ik noem het opli……

  Reageren
 • Dde Wit

  Vroeger dacht je niet na over de energiekosten. Maar tegenwoordig moet je universitaire opleiding hebben gehad om het te begrijpen. Zat ik in 2021 (voor de energiecrisis)op een totaal aan elektra kosten met zonnepanelen op 33 euro. Vorig jaar was dat opgelopen tot 782euro, inmiddels heb ik afgelopen winter de warmtepomp uit moeten doen, omdat gas stoken goedkoper was. Krijg ik net een mail van Powerpeers dat per 1 juli daar nog een Vaste terug leverkosten (boete) voor zonnepaneelbezitters bij komt van 310 euro. (~1000Kwh) Ga ik in 4 jaar tijd van 33 euro (incl. actiekorting) naar 1092 euro per jaar aan elektra kosten. Bij 1000Kwh begint ook de staffel om te betalen. Je mag dus als huishouden nog maar max. 5 zonnepanelen op je dak hebben. De rest van de stroom moet je afnemen, bij energieleveranciers, die het Ijsselmeer vol zetten met zonneparken ;). De warmtepomp kun je beter nooit meer aanzetten. Dat ding heb je namelijk alleen in de winter nodig.

  Reageren
 • MMarcel

  Toen ik zonnepanelen nam moest ik mij inschrijven voor de belastingdienst als kleine energie leverancier om de BTW terug te krijgen. Ik heb nooit een factuur gestuurd aan mijn energieleverancier voor de door mij geleverde stroom. Nu is het zo dat deze mijn stroom geleverd krijgt er niet meer voor betaald maar dat ik hem moet betalen hiervoor. Vreemde situatie moet je eens doen bij de supermarkt jij laad je karretje vol en bij de kassa moeten ze jou betalen voor de boodschappen . Geloof dat ze je dan voor gek verklaren.

  Reageren
 • PPat

  Ach als het me te veel gaat kosten met panelen, dan laat ik ze omdat ik ze huur verwijderen.
  Zo met mij nog meerdere mensen die ze huren!!
  De netbeheerders hebben een probleem gecreëerd en ik weiger daar voor op te draaien.

  Dan maar minder aan het klimaat denken, in een Griekenland ook bij de eu heeft men nog steeds geen statiegeld op plastic en blikjes.

  We zijn gek dat we als speldenprik op wereldbol denken het klimaat te gaan redden omdat het ons op gedragen word door brussel, waar we by the way hoogste netto betaler van zijn…

  Of te wel bye bye green deal, wij gaan gewoon terug naar het oude toe.

  Reageren
 • JJohn Engels

  Man man man….wat een onzinnige reacties hier.
  Iedereen loopt maar te gillen over het wel of niet terugverdienen van de pv installatie en laadpaal
  Beetje installatie kost tegenwoordig zeg ff €10k incl. laadpaal.
  Wat gaat de laadpaal doen?
  Juist…de Tesla van een ton opladen.
  Die Tesla verdien je al helemaal nooit meer terug.
  En wat betreft het betalen voor het terugleveren/salderen …dat bedrag zal nooit negatief worden , er zal altijd iets op verdiend worden.
  Zelfs bij het afschaffen van de teruglever vergoeding en salderen hebben zonnepaneel bezitters op zonnige dagen gratis stroom….of in ieder geval een veel lagere stroomrekening dan mensen zonder panelen.

  Reageren
  • MMarcel van Enckevort

   @John Engels, wat een zure reactie. Mijn eerste 12 panelen (3040 Wp) kosten in 2017 € 4200 en de laadpaal € 1800. Dus € 6000 in totaal.
   De gemiddelde prijs van de bijna 98000 verkochte Tesla’s in Nederland is € 65.836 en de gemiddelde prijs zakt alleen nog maar verder.

   Reageren
  • MMarten

   @John Engels eens!!

   Reageren
 • TT Meeuwisz

  Ik doe niet mee aan die vergroening ….kom toch altijd bedrogen uit…kijk naar de electrice auto’s….er is niet eens stroom. Iedereen roept maar wat zonder na te denken.
  Alles voor de korte termijn…ik trap er niet in…

  Reageren
 • PPetra

  Op onze oude dag nog 10panelen en warmtepomp aangeschaft dus nog lang niet terug verdiend in nog geen twee jaar die er niet heeft profiteren ervan mee op einde van het jaar kunnen ze ook nog bij de gem. 1300e halen en dan komen ze buiten zo erst eens lekker op vakantie of ze besteden het aan iets anders en wij worden gepakt schandalig

  Reageren
  • JJan

   @Petra
   Het is me niet duidelijk wat je precies zegt.

   Reageren
  • SSimon

   @Petra. Vertel met punten en komma’s wat je ons wilt vertellen.

   Reageren
 • AArie

  Als ik teruglever in de straat gaat de energie direct naar buren en omgeving! Dus de energie bedrijven verdienen extra op de hun niet geproduceerde stroom! Mijn kosten voor teruglevering verdienen zij dan extra.

  Reageren
  • GGoel

   @Arie

   Hoezo jouw kosten? Je krijgt toch geld voor je stroom? En dat geld krijg je omdat elders kennelijk vraag naar stroom is. Koop/verkoop stroom is wat energieleveranciers doen.

   Reageren
 • PPaul.goosen

  Het afschaffen van de saldering is rampzalig vele mensen worden diir de politiek voor de zoveelste keer voor de gek gehouden.
  Ook het kwartet wilders is rampzalig.
  Die politiekers zoals vermeer van de bbb of erkens vvd voorbeelden hebben totaal geen.besef wat de gevolgen zullen zijn.
  Het plaatsen van zonnepanelen kost kapitalen en ook wat er an vooraf gaat het isoleren van je huis.
  Voor b.v 12 zonnepanelen plus omvormer betaal je makkelijk 5000 euro want die installatie bedrijven vragen er maar op.los.
  Dit haal je er nooit meer uit als de samdering stopt.
  Ook.electrisch rijden is dat verleden tijd rij zelf ook.electrisch zit zelf op.verbruik van 7000 kwh per jaar verwarmen met aerco s electrische auto.
  Dit haal je er nooit meer uit.
  Mijn laadpaal koste 2500 euro in inclusief plaatsen.
  En dan die onzin van de thuisbatterij is niet te betalen en totaal zinloos.
  Want met 10 kwh batterij kom.je niet ver.
  In de maanden dec jan weken.je zo al.niks op.
  Die vermeer van bbb lag nog te verkondigen neem.je batterij.
  Zelf verdient hij u 11000 euro per maand nu hij met van der plas het voor mekaar heeft .
  En de energiebedrijven doen wat ze willen hebben zelf eigen monopolie de acm.die toezicht houd vind alles prima.
  En wie betaald de rekeningen werkende burger.
  En de media met hun vriendjes heeft hier ook.een kwalijke rol.in.
  Mensen.misleiden tesamen met de bn ers die de grootste onzin uitkramen en allemaal.zwemmen in geld.
  De energie marketing is cadeautje van annemarie jortitsma die dit heeft bewerkstelligt.
  Iedereen.zei doe het niet maar jorritsma drukte het door .
  Nu word zelfde verhaal.als de marketing van de zorg.
  Ook.gaan ze nog eens wegenbelasting heffen op.electrische auto.s
  Dit land is een.losgeslagen.schip.zonder kapitein.aan.boord.
  Het is onherstelbaar wat die allemaal.klaarmaken.

  Reageren
  • RRob

   @Paul.goosen

   Blijkbaar heeft u er nog niet heel veel kaas van gegeten, en laat u zich vooral leiden door onderbuikgevoelens en meningen.
   Daarbij een laadpaal van 2500 euro? Of 12 panelen voor 5000euro?

   Wellicht dat de tijd die u spendeert aan hier rondhangen u had kunnen investeren in onderzoek alvorens u iets koopt.

   Reageren
   • JJan

    @Rob
    Ik kan beamen, dat het plaatsen van een eigen oplaadpaal tussen de €2.500 en €3.000 kost (inclusief ongeveer 5 meter geul graven, dat wel). Ik heb hier voor mij 3 offertes liggen. Dat het plaatsen van 12 zonnepanelen, momenteel door de negatieve huidige berichtgeving, minder dan €5.000 zou kunnen kosten, kan kloppen maar enige jaren terug was dat een redelijke prijs.

    Reageren
  • PPaul Markus

   @Paul.goosen ja je hebt helemaal gelijk: we zijn bedrogen. Om stroom te gebruiken heb ik daar waar kan de ledlampen weer vervangen door halogeenlampen want die gaan langer mee. Ik heb nu een keukenboiler voor warm water, ik heb nu ook een vriezer in de schuur, en wil de woonkamer gaan verwarmen met een airco. We worden dus gedwongen meer energie te verbruiken om kosten te besparen. Het is compleet het omgekeerde van wat de doelstellingen waren. Politiek bedankt!

   Reageren
 • JJanus schelp

  Het zal allemaal wel meevallen 2025 gaat de waterstof centrale op de Maasvlakte draaien van Shell en die zal wel een berg energie gaan opslokken.
  Wie heeft nou die parken aangelegd als ze dat niet deden hadden we als consument ook geen problemen gehad, en ten tweede ze wisten dit al jaaaren dat het er aan kwam.

  Reageren
  • GGoel

   @Janus schelp

   Precies. Waar het nu in hoog tempo heen moet gaan is opslag op elk niveau: huis – buurt – stad – provincie. Maar ook extreem grote opslag in de vorm van waterstof gaat veel anders overbodige stroom inderdaad opslaan. Waterstof kan in oude gasvelden.

   Gelukkig komen er heel snel veel goedkopere batterijen die ook nog eens heel veel langer meegaan (worden al geproduceerd maar productie moet fors omhoog).

   Reageren
   • HHuite

    @Goel

    Waterstof in oude gasvelden is volgens mij niet mogelijk. Het waterstof molecuul is daar veel te klein voor. Het aardgasmolecuul is veel groter. Dit is ook de reden dat ons aardgasleidingsysteem totaal aangepast moet worden om waterstof te transporteren. Nu is het leidingsysteem voor waterstof zo lek als een mandje.

    Reageren
  • MMarcel

   @Janus schelp die opgewekte energie van de Shell gaat eerst naar de bedrijven in en om de Maasvlakte/Europoort.

   Reageren
 • NNucleus Kern

  En toen ging het kabinet weer kapot voor 2027
  En werd het wederom gewijzigd waarom lees ik dit nog.

  Reageren
 • DDon

  Waarom nog zonneparken aanleggen als er overschot is aan zonneenergie .Niet de mensen met zonnepanelen veroorzaken de problemen op het net maar de zonneparken deze worden (aangelegd met subsidie ) niet afgeschakeld bij te veel opwek van energie.En deze subsidie word ook betaald door de gewone man. Dus je word als eigenaar van een paar zonnepanelen bestolen

  Reageren
 • RRudolf

  Ach dan zullen we straks wel een hoger kwh tarief betalen ipv een terugleververgoeding
  Linksom of rechtsom betalen gaan we toch.

  Reageren
 • JJVB

  Beste Nederlandse vrienden,
  in België hebben we, op nog enkele uitzonderingen na, geen soldering voor geïnjecteerde energie. Daar krijgen we in België pakweg 3 Eurocent voor terug. Niets dus eigenlijk.
  Wij zijn in buurland België dus reeds in jullie 2027 situatie. Maar toch komen er nog zonnepanelen bij om meerdere redenen.
  In bovenstaande reacties gaat het alleen over geld verdienen met de investering. Je mag echter niet vergeten dat het op lange termijn economisch niet zomaar kan dat je geld gaat verdienen aan zonnepanelen. Je kan niet zomaar een energiehandel opzetten. Het gaat in eerste instantie over minder uitstoten om de planeet leefbaar te houden voor onze kinderen en in tweede instantie ook over geopolitieke onafhankelijkheid van bedenkelijke regimes. Behoud van onze veiligheid en welvaart zeg maar. En dat dit geld kost en geen geld kan opbrengen, dat is nu eenmaal zo.
  Zij die alleen maar geld willen verdienen aan zonnepanelen hebben te hoge verwachtingen denk ik. Subsidies waren initieel enkel nodig om de pil te verzachten en niet om er geld aan te verdienen. Daar stopt het uiteraard. Vergeet ook niet dat wij allemaal samen ‘de staat’ zijn. En uiteraard zijn daartussen ook nog bedrijven die geld verdienen. Maar deze scheppen ook werkgelegenheid en waarschijnlijk ben je daar ook wel zelf aandeelhouder (= deel- eigenaar) van via een pensioenfonds, verzekering of gewoon als belegger.
  Het is m.a.w. te kort door de bocht en ondoordacht om het in dit kader over eigen privé- gewin te hebben. Misschien zit je winst wel in de gezondheid van de volgende generaties en in je eigen gezondheidszorg (overheden beleggen oa ook voor je in grote bedrijven om later je pensioen te kunnen betalen).
  Uiteraard heb ik de wijsheid niet in pand en niemand kan berekenen waar welke centen naartoe gaan en hoe ze (deels) naar de gemeenschap terugkomen. Ik wil alleen maar aangeven dat het eigenlijk niet puur over korte termijn- winstbetrachting mag gaan. Centen verdienen ten nadele van het milieu en onze welvaart en deze van de volgende generaties? Geen makkelijk kluwen.

  Reageren
 • OOokHenk

  Ik begrijp de verontwaardiging niet. De salderingsregeling is van het begin (2004) af aan bedoeld als tijdelijke stimuleringsregeling. Zou al in 2021 worden afgeschaft (omgezet in afbouwende terugleversubsidie), uitgesteld naar 2023, nu 2027. We zitten nu in een scheefgegroeide situatie. Het stimuleren is a.h.w. te goed gelukt, mede door de druk vanuit het halen van de klimaatdoelen en de oorlog in de Oekraïne (hoge gasprijs). De uitbreiding/verzwaring van het net laat nog even op zich wachten (langetermijn visie politiek gaat hoogstens tot de volgende verkiezingen). Maar op dit moment leveren 32% van de daken op zonnige zomerdagen energie waar niet om gevraagd wordt; ’s winters krijgen zij in ruil daarvoor dure stroom, maar kunnen dat wegstrepen tegen hun grotendeels ongebruikte zomer stroom. Daarvoor moet de gemiddelde kWh prijs omhoog,of — als de overheid bijspringt — de belastingen, anders schieten de leveranciers er bij in. Maar die 68% zonder zonnepanelen (veelal in armere wijken) betalen duslinksom of rechtsom mee aan de saldering van die 32%.
  Er wordt hard gewerkt aan de netverzwaring en aan verschillende vormen van opslag/bufferen van de onbalans in het aanbod. Dat zal uiteindelijk de situatie normaliseren.
  Laten de bezitters van zonnepanelen zich realiseren dat ze netto nog altijd geld verdienen, zij het nu even wat minder, terugverdientijd wordt wat langer.

  Reageren
  • JJos

   @OokHenk, kijk jij snapt hem!

   Reageren
  • JJan den Besten

   @OokHenk
   U heeft helemaal gelijk ik heb zelf 38 zonnepanelen weet al heel lang dat het zo niet door kan gaan

   Reageren
  • GGoel

   @OokHenk

   Helemaal correct!

   Reageren
  • Hhkwvi

   @OokHenk, jij snapt het zelf nog niet helemaal en das jammer!
   De zomer en winterstroom die geproduceerd word is net zo duur/goedkoop, daar zit geen verschil in. Feit is dat de geproduceerde zonnepanelenstroom het produceren van stroom met gas of kolen ontlast (modulerende branders) en dus kosten bespaart bij de 4 stroomproducenten! En geloof me maar deze 4 schieten er niets bij in omdat hun gesubsidieeerde windmolens en zonneweides een vaste vergoeding van de staat (ons belastinggeld!) krijgen, zelfs de kolencentrales welke op 30% draaien krijgen de resterende 70% ook van de staat vergoed!
   Kijk even naar de jaarcijfers en er is geen van de 4 die minder dan een miljard aan winst heeft gedraaid.
   Kijk dan naar de prijzen die ze voor de grootverbruikers hanteren (amper 30% van de particuliere prijs!) en leg dan nog eens uit waar de onkosten zitten???????

   Reageren
 • TT.van der Heul

  Ik heb meer dan genoeg genoeg van dit zwabbert beleid en graaiende energieleveranciers.
  Dus geen elektrische auto of warmtepomp.
  Gewoon diesel of benzine en hout of kolen stoken.
  Het draagvlak voor milieu en energie doelstellingen is nu volledig verpest.

  Reageren
 • MMartijn

  Straks betaal je 30 cent voor elke per kWh en krijg je nog 3-5 terug als je terug levert. De energie lobby heeft weer gewonnen en de consument betaalt.

  Reageren
 • AAnita

  Zonnepanelen genomen omdat we willen verduurzamen, ik dacht een goede stap voor de toekomst. Fijn als we allemaal denken aan het milieu, hierdoor dragen wij ook bij.
  Beetje jammer dat het uiteindelijk zo’n rommeltje is geworden, de afspraken die er toen waren ineens van de baan zijn. Ik vind dit heel oneerlijk.

  Reageren
  • SSteven

   @Anita
   Als je zonnepanelen neemt om te verduurzamen dan maken deze regels toch niet uit? Je bent toch even duurzaam…

   Reageren
 • PPeter

  De niet zonnepanelen houders profiteren toch ook mee van de opgewekte energie door zonnepaneel houders. Dit is gratis opgewekte energie door de zon. De opwekkosten zijn lager dan die van de energie centrale. Dus waarom dan de terug leveringskosten niet gezamenlijk dragen.

  Reageren
 • Ppeter

  Bij overspanning worden je panelen uitgeschakeld, dan ook de alle laadapparaten en serverparken willen we stroom besparen.

  Reageren
  • PPatje

   @peter
   Als je microomvormers hebt dan schakelen niet alle panelen uit.
   Ik heb Enphase microomvormers en kan zien dat er maar een paar panelen niet werken.

   Reageren
 • FFrans Ammersooien

  Motiveren om bij te dragen aan milieu door de kleine man. Investeerders met zonnepaneel velden worden ontzien. Terecht eerst fossiel minderen. Dan grootgeld investeerders aanpakken en dan pad de kleine man die grootste moeite heeft om bij te blijven met deze snelle ontwikkelingen. Niet middengroepen en daaronder straffen maar steunen en belonen.

  Reageren
 • HHans

  Als de (Groene Belasting ) ook weer geschrapt wordt mogen ze van mij alles terug draaien. Het probleem is, wij betalen met deze belasting alle subsidies voor zonnepanelen en windmolens en nu mogen we zelf geen gebruik meer maken van deze subsidies. Dus subsidie weg belasting ook weg. Anders word een eerste levensbehoefte onbetaalbaar.

  Reageren
  • MMartijn

   @Hans

   Deze subsidie kent een lange garantie periode, dus deze belasting zal blijven. Alleen de consumenten raken de subsidie via de salderingsregeling per 2027 direct kwijt. De energie lobby houdt gewoon zijn geld.

   Reageren
 • MMarco

  Is toch ook belachelijk dat kabinet Rutte deze nonsens zover heeft laten komen. Jaren lang word je plat gegooid met reklame dat we allemaal moeten vergroenen en minder gas moeten gebruiken. Middels subsidies kon (heel) Nederland aan de warmtepomp en de zonnepanelen. Dus netjes die bevelen opgevolgd en dan nu boetes betalen over de stroom die je teruglevert… Ongelooflijk.

  Ipv als overheid zelf eens te investeren in uitbreiding/verbeteren van het stroomnetwerk, moet de burger ook deze hoax betalen.

  Ok..Ok.. in dit proces zijn ook veel fouten gemaakt in toezicht. Als je als bedrijf met je subsidies enz een compleet energiebedrijf bestaande uit bijv. zonnepanelen op je dak kunt installeren, dan weet je ook dat je enorm veel zonne energie wint… Maar daar had de overheid kiener op moeten zijn. M.a.w… ik vind het een positief iets dat onze nieuwe regering daar op deze manier mee om wil gaan

  Reageren
  • GGoel

   @Marco

   De overheid heeft natuurlijk flink geïnvesteerd door het instellen van de salderingsubsidie.

   Nu breekt langzaamaan het moment dat zonnepanelen op zichzelf moeten kunnen staan en de (altijd) tijdelijke subsidie kan stoppen.

   Mogelijk is het tijdelijk wel verstandig om nog een tijdje de salderingsubsidie voor dynamische contracten te laten blijven bestaan, zodat zonnepanelen én rendabel zijn én vraag en aanbod goed op elkaar worden afgestemd.

   Reageren
 • FF.Sarijoen

  Eerlijk werken en een zuiver geweten behouden. Geen woeker winsten maken.
  Stroom teruglevering moet kosteloos zijn.

  Reageren
 • SStraathof

  Om maar ze weinig mogelijk terugkeer kosten te moeten betalen sluiten de energieleveranciers nu regelmatig de zonnepanelen uit onder het mom we krijgen te veel stroom. Ten opzichten van vorig jaar en ook al dat jaar daarvoor leveren we iedere maand weer kw in omdat ze steeds vaker worden uitgezet.
  Dit is toch te belachelijk voor woordeb

  Reageren
  • AAry

   Waarom geen subsidie op batterijen zodat iedereen zijn zelf opgewekte energie kan gebruiken

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.