Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Alternatief plan voor klimaatdoelstellingen

2 reacties

EnergieakkoordEnergieleverancier Eneco wil met milieuorganisatie Natuur en Milieu samenwerken om de klimaatdoelstellingen van het kabinet te halen. In het plan van de organisaties staat bijvoorbeeld dat er meer windenergie moet worden opgewekt. Dat kan door een groot windmolenpark op zee te bouwen.

Energieakkoord

De klimaatdoelstellingen staan vastgesteld in het energieakkoord waar ruim 40 verschillende organisaties aan mee doen, waaronder de overheid, werkgevers en milieubewegingen. Er zijn afspraken gemaakt over energiebesparende maatregelen en duurzame technieken.

In het akkoord staat ook dat het aandeel duurzame energie in 2020 moet zijn opgelopen tot 14 procent. Om dit te bewerkstelligen wil het kabinet meer CO2­­­­­-neutrale biomassa, zoals houtsnippers, verbranden waarmee stroom kan worden opgewekt in een kolencentrale. Vanuit milieuorganisaties is er echter kritiek op deze oplossing, omdat er nog altijd meer vervuilende kolen zullen worden verbrand.

Alternatief plan

Eneco en Natuur en Milieu hebben daarom een alternatief plan bedacht. Via een groot windmolenpark en extra zonnepanelen kan de doelstelling van 14 procent worden behaald, zonder het verbranden van meer kolen en biomassa. Daarnaast zou het plan 600 miljoen euro aan subsidies besparen en meer dan 6.000 banen opleveren.

Toch kan ook het plan van Eneco en Natuur en Milieu rekenen op kritiek. Zo zou er te weinig tijd zijn om de vergunningen voor het park rond te krijgen. Ook is men bang dat er horizonvervuiling optreedt. Volgens Eneco is dat niet nodig: het windpark zou verder van de kust worden gebouwd, buiten het gezichtsveld.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

  • KKaMa

    Inzetten op Thorium, veilige duurzame rendabele groene energie. CO2 uitstoot nul. Bovendien kan kernafval opgestookt worden en blijft geen langdurig nucleair afval achter. China, India en Indonesie zijn hiermee al bezig.
    Dat is de toekomst, in Nederland (TU Delft) veel kennis aanwezig. Goed voor werkgelegenheid in NL als we er op tijd bij zijn. Met wind en zon redden we het niet. Windenergie in het energieakkoord levert slechts 2% van het NL energieverbruik en kost € 60 miljard!!!

    Reageren
  • MMark

    Wind en zon versus biomassa. Het is niet helemaal een eerlijk vergelijk. Het scenario met wind en zon reduceert de CO2 nog niet met de helft van het scenario met grootschalige biomassa bijstook. De derde kolom moet dus bij de tweede kolom worden opgeteld.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.