Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Airco populair door oplopende kosten voor terugleveren zonne-energie

Steeds meer Nederlanders overwegen om een airco aan te schaffen als gevolg van de terugleverkosten die energieleveranciers recent hebben ingevoerd. En diegenen die al een airco bezitten, zetten hun apparaat steeds vaker aan, voor zowel koelen als verwarmen.

Dat blijkt uit reacties binnen de online community van energievergelijk.nl, maar ook de klantenservice die dagelijks tientallen e-mails en telefoontjes behandelt. Er lijkt een toenemende belangstelling te zijn onder consumenten voor de aankoop en het gebruik van airconditioners als gevolg van de terugleverkosten.

Honderden euro’s aan terugleverkosten

Bij alle variabele contracten en nieuw afgesloten vaste contracten betalen huishoudens met zonnepanelen een heffing voor hun teruggeleverde elektriciteit. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen kunnen de kosten oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Hieronder een overzicht van vijf dure energiebedrijven en de maandelijkse terugleverkosten bij een jaarlijks teruglevering van 3.500 kWh per jaar (circa 15 panelen).

 1. United Consumers: € 39,65
 2. Engie: € 36,77
 3. Essent en Energiedirect € 36,57
 4. Powerpeers: € 34,17
 5. Eneco en Oxxio: € 33,54

Bij de grote leveranciers, Vattenfall, Eneco en Essent liggen de terugleverkosten op 10 tot 12,5 cent per kWh.

Op deze site staat een volledig overzicht (+ tool) voor het berekenen van de exacte terugleverkosten per energieleverancier.

Airco zorgt voor lagere terugleverkosten

Bij het verwarmen of koelen van een ruimte met één airco verbruik je circa 0,75 tot 1,25 kWh per uur. Door op een zonnige lente-, zomer- of winterdag de airco aan te zetten om een ruimte te koelen of te verwarmen, kun je dus meer van je zelf opgewekte elektriciteit gebruiken.

Het gevolg: je hoeft dan minder stroom terug te leveren aan het net, wat scheelt in de terugleverkosten.

Andere populaire manieren om terugleverkosten te verlagen zijn:

 • Het overdag aanzetten van de wasmachine, vaatwasser en droger
 • Opladen van een elektrische auto of fiets
 • Aanzetten van de warmtepomp boiler

Je betaalt waarschijnlijk geen terugleverkosten als je nog een oude, analoge meter hebt.

Nog geen toename in verkochte airco’s

Techniek Nederland ziet vanwege het milde weer nog geen toename van het aantal verkochte airco’s. Dat kan snel veranderen wanneer het binnenkort een aantal dagen écht warm wordt. Een airco is extra gunstig wanneer je de stroom die nodig is voor de airco zelf opwekt met zonnepanelen.

De brancheorganisatie benadrukt dat het steeds belangrijker wordt om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken. Ook installateurs geven daarover voorlichting aan hun klanten, zoals dit installatiebedrijf (filmpje).

Commentaren op energievergelijk.nl

Wat vaststaat is dat het aanschaffen of gebruiken van een airco de laatste tijd een veelbesproken onderwerp is op onze site.

Een greep uit recente commentaren na de grootschalige invoering van terugleverkosten bij zonnepanelen:

Hier volgt een overzicht van enkele meningen:

Henk deelt zijn aanpak: “Wij hebben alle spaarlampen eruit gehaald en vervangen door normale gloeilampen. De airco staat in juni, ondanks het koude weer, lekker warm te blazen.”

Ook Paul vertelt over zijn strategie om meer stroom overdag te verbruiken: “Om overdag meer stroom te gebruiken heb ik waar mogelijk de ledlampen vervangen door halogeenlampen, omdat die langer meegaan. Daarnaast heb ik nu een keukenboiler voor warm water, een vriezer in de schuur en ik overweeg om de woonkamer te gaan verwarmen met een airco.”

Rianne overweegt ook veranderingen: “We denken erover na om straks één of twee airco’s aan te schaffen, zodat we meer van onze zonnepanelen direct kunnen gebruiken. Is dit verstandig denken jullie?”

Tot slot bespreekt Harrie hoe hij omgaat met de situatie zonder batterijopslag: “Ik heb geen batterij en probeer ook zoveel mogelijk stroom te verbruiken. Ik laat de vaatwasser ook overdag lopen of de wasmachine. Ik heb ook een airco gekocht en daar verwarm ik mijn huis ook in de winter mee. Ik heb 11 zonnepanelen op het dak en ik denk na over nog een airco.”

Wat doe jij om terugleverkosten te voorkomen?

Laat het weten in de reacties hieronder, reageer op onze X-pagina en help anderen.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

14 reacties

 • WWRM

  Die Oekraïners en energie transitie worden nog eens onze ondergang

  Wist u dat de eu al 390 miljard gespendeerd heeft aan energie toeslagen en dan heb ik het nog niet eens over militaire ondersteuning

  Reageren
 • WWRM

  Ongeveer 1.5 miljoen mensen leven in energiearmoede maar in plaats dat Wilders het oplost koopt die onder druk coalitie partners liever met besparingen een tank voor de Oekraïne voor

  Oude wijn in nieuwe vaten

  Reageren
 • BBertusV

  Waarom wordt de terugleververgoeding niet meegenomen in het verhaal?
  Van Eneco weet ik dat ondanks de terugleverkosten/kWh er tegelijkertijd ook nog een teruglevering vergoeding/kWh van toepassing is.
  Je moet dan van het saldo uitgaan en dat zou nog steeds positief zijn. (paar ct/kWh).

  Reageren
 • GG.Kaspers

  Toch een vraag er is teveel stroom overdag , de regering die wil maar via subsidie de aankoop van zonnepanelen bevorderen.
  Zelf willen ze half IJsselmeer vol leggen hier mee zonneparken van kilometers langs de snelweg .
  Zo wordt het overschot van nutteloze stroom toch alleen maar groter.
  De particulier klant gaat zich blauw betalen.
  Ik kan het niet meer volgen

  Reageren
 • EEnegie

  Willen eerst allemaal dat we panelen op het dak plaatsen nu verdienen de energie bobo,s te weinig nog niets moeten zelfs geld terug betalen voor energie , waar is die kosten op gebalanceerd, mensen zonder kunnen afnemen veel lager dan wat de energie grootmachten vragen voor een beetje stroom, heb 7000 euro via Eneco laten plaatsen word tijd dat wij als Nederlands alle zonnepanelen 24 uit zetten even kijken wat of ze an in een keer tekort i men dus noem bepaalde tijd alles uit zetten en dan alles op een bepaalde weer alles aan bij een mooie zonnige dag denk dat alle huisjes die het energiegebruik reguliere ontploffen,jaren hebben veel geld geïnvesteerd om stroom uit zon te halen , wij bepalen niet , ze zijn 10 ljaar te laat laten we met ze allen de panelen 48 uitstaan even kijken nl dit aan kan denk het niet, denk het niet , de zon nu. Ook niet meer gratis, mij oproep is alle zonnepanelen voor 48 uur

  Reageren
 • PPaul Hensen

  Ik koop een oude vrieskast en zet die in de zomer in de tuin met de deur open.

  Reageren
 • EEddie

  Wat een onzin, ledlampen weer vervangen door normale gloeila.pen.
  Die dingen zijn Aaal jaren niet meer te koop. Elektrische deken., wekken jullie panelen ook snachts op ?

  Reageren
 • GGer

  Wij hebben de ledlampen weer vervangen voor gewone lampen. Laten de wasmachine en droger overdag lopen. Ook laten wij de infrarood verwarming overdag aan ondanks dat dit niet echt nodig is. Verder draaien bij ons overdag een 5 tal blazers. Wij wonen in Maastricht tegen de grens van België aan mijn collega die 80 meter over de grens woont hoef geen terug lever kosten te betalen. Familie woont in Duitsland en daar hoeven ze geen terug lever kosten betalen kun je zien hoe wij hier in Nederland besodemieterd worden eerst iedereen investeren in panelen en dan wordt je zo terug gepakt. Daarom dat wij zorgen dat er zo weinig mogelijk wordt terug geleverd…….

  Reageren
  • RRT

   @Ger wat een onzin. Minder verbruiken is nog altijd gunstiger dan meer verbruiken door de salderingsregeling – ook met teruglever kosten. En in Belgie noch Duitsland is er salderingsregeling, België heeft capaciteitstarief , Duitsland hanteert verschillende tarieven voor afname en teruglevering. Waarom denk je anders dat in beide landen batterijen zon grote vlucht hebben genomen?

   Reageren
 • WWRM

  Ik had het altijd over een airco en het leek bij velen het ene oor in te gaan en het andere uit

  Kennelijk zien nu meer mensen inclusief deze website het licht

  Overigens is er meer mogelijk extra infrarood panelen die meer stralingswarmte geven Electrische deken op de bank Electrische deken in bed Wellicht op de boven verdieping wat electrische kacheltjes als u daar heel tijdelijk bent

  Electrisch koken een electrische auto

  De mogelijkheden zijn oneindig

  Reageren
  • RRT

   @WRM dat doet niets tegen teruglever kosten. Huis verwarmen doe je in de winter, niet in de zomer

   Reageren
   • WWRM

    @RT
    Tijd van gratis energie is voorbij Door in de zomer optimaal uw panelen te gebruiken en in de winter het verbruik te minimaliseren door een airco infrarood electrische dekens etc komt u aan het einde op de laagste energierekening

    Reageren
  • GGiny

   @WRM
   Dat is dus precies wat wij al een paar jaar geleden hebben aangeschaft
   Airco’s, infraroodpanelen in de gang en douche, infraroodkacheltjes in de woonkamer en slaapkamers, electrische dekens en warmte deken in bed, inductie koken
   Super alles bij elkaar

   Reageren
   • WWRM

    @Giny
    Top

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.