ACM wil minimale terugleververgoeding na afschaffen salderingsregeling
Zodra de salderingsregeling verdwijnt, moet er een minimale terugleververgoeding komen voor huishoudens die stroom terugleveren met hun zonnepanelen. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Op dit moment is het nog mogelijk om alle stroom die je thuis opwekt af te trekken van de stroom die je moet afnemen van de energieleverancier. Per 1 januari 2027 komt deze regeling te vervallen, zo valt te lezen in het regeerprogramma.
Zonnepanelen in 2027 minder aantrekkelijk
Zonnepanelen zijn in 2027 minder aantrekkelijk, omdat de spelregels veranderen:
- Stroom die je opwekt, maar niet direct kunt verbruiken, lever je terug aan de energieleverancier, maar mag je niet meer salderen zoals nu het geval is.
- Stroom die je opwekt, maar niet direct kunt verbruiken, lever je terug aan de energieleverancier, maar mag je niet meer salderen. In plaats daarvan ontvang je een terugleververgoeding per kilowattuur.
- Terugleverkosten worden vrijwel zeker afgeschaft. Je hoeft dus niet meer te betalen voor stroom die je teruglevert.
Terugverdientijd
De terugverdientijd van een investering in zonnepanelen, oftewel de periode waarin je de kosten terugverdient, wordt volgens berekeningen van energievergelijk.nl geschat op 12,5 jaar. CE Delft en TNO verwachten een terugverdientijd van 12 tot 17 jaar.
De uiteindelijke terugverdientijd zal per huishouden zeer verschillen.
Deze is vooral afhankelijk van:
- Eigen gebruik: hoe meer stroom je direct van je zonnepanelen gebruikt, hoe korter de terugverdientijd.
- Stroomprijs: hoe hoger de stroomprijs per kWh, hoe meer je bespaart en hoe korter de terugverdientijd.
- Investeringskosten: hoe lager de investeringskosten van het zonnepanelensysteem, hoe korter de terugverdientijd.
- Terugleververgoeding: hoe hoger de terugleververgoeding per kWh van de energieleverancier, hoe korter de terugverdientijd.
Redelijke teruglevergoeding
In het regeerakkoord staat dat huishoudens een redelijke terugleververgoeding moeten ontvangen wanneer ze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Er wordt echter geen specifiek percentage of bedrag genoemd, wat onzekerheid veroorzaakt bij huishoudens die overwegen zonnepanelen aan te schaffen.
De ACM wil een minimumvergoeding opleggen aan leveranciers die te lage bedragen bieden, zodat je als consument goed kunt berekenen wat de verwachte terugverdientijd wordt. De hoogte van dit minimumbedrag is nog niet bekend.
Grote verschillen leveranciers
Op dit moment varieert de terugleververgoeding van energieleveranciers voor netto terugleveren op 3 tot 14,5 cent per kWh.
Door de terugleverkosten valt deze vergoeding in de praktijk echter lager uit. Bij veel energiebedrijven betaal je 11,5 cent aan terugleverkosten, waardoor je netto slechts 3 cent per kWh overhoudt voor je overschot aan zonne-energie.
Negatieve terugleververgoeding
Bij een aantal bedrijven ligt de terugleververgoeding zelfs lager dan de terugleverkosten. Je moet dan bijbetalen voor alle stroom die je boven je verbruik (netto) teruglevert aan het net.
De ‘negatieve terugleververgoeding’ geldt onder meer bij onderstaande leveranciers:
- Energiedirect
- Essent
- Innova Energie
- Mega
- CleanEnergy
- United Consumers
Meer duidelijkheid langdurige contracten
Verder pleit de ACM ook voor meer duidelijkheid over langer lopende energiecontracten. Een klein deel van de Nederlanders heeft namelijk een driejarig energiecontract dat pas na 1 januari 2027 eindigt.
Het is geheel onduidelijk of deze groep huishoudens te maken krijgt met alle nieuwe regels of dat de contractvoorwaarden blijven gelden.
Verkoop van zonnepanelen gehalveerd.
De mogelijke afschaffing van de salderingsregeling en de invoering van terugleverkosten hebben de populariteit van zonnepanelen flink aangetast.
Volgens cijfers van Energie Data Services Nederland (EDSN) is de verkoop van zonnepanelen in de eerste helft van 2024 gehalveerd ten opzichte van de eerste zes maanden in 2023. Dit heeft ertoe geleid dat meerdere zonnepaneleninstallateurs failliet zijn gegaan.
PPolvo
Negatieve terug lever vergoeding of meer kosten dan baten is volgens mij half augustus door de politiek al een streep door gehaald.
ReagerenHet is jammer dat de politiek nog steeds geen duidelijke koers heeft uitgezet dan alleen het afschaffen van de salderingsregeling.
Voor de rest zweeft iedereen in het ongewisse.
Als er niks veranderd ga ik met mijn zonnepanelen en warmtepomp 900 euro p/j meer betalen en dan heb ik het nog niet over de terug lever kosten, want niemand weet hoe dat er uit gaat zien en op dit moment betaal ik die nog niet.
PPaul J.
Aangezien de terugverdientijd is gebaseerd op de huidige zonnepaneelprijzen en de Chinese zonnepaneelfabrikanten hebben aangekondigd dat die prijzen in 2025 zullen halveren en verder zullen verlagen in 2026, is het duidelijk dat de terugverdientijd in 2027 fors gunstiger zal uitvallen.
Oftewel: goede maatregelen van het Kabinet. Geen subsidies waar die niet meer nodig zijn.
Reageren