Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Aanbod duurzame energie groeit 50 procent binnen vijf jaar

Het wereldwijde vermogen aan duurzame energie zal binnen vijf jaar met de helft toenemen. Dat staat gelijk aan de totale hoeveelheid energie die de Verenigde Staten nu kan opwekken. Dat blijkt uit een rapport van het Internationale Energie Agentschap (IEA). Zonne-energie neemt 60 procent van de totale groei voor zijn rekening.

De toename in hernieuwbare energie wordt vooral mogelijkheid gemaakt door de lagere kosten en beleid van overheden, zoals het toegankelijk maken van subsidies.

Klimaatdoelen nog niet in zicht

Hoewel de groei significant is, zou het niet genoeg zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen, zo waarschuwt de IEA.

De inzetbaarheid van hernieuwbare energie moet sneller groeien als doelen rond klimaat, luchtkwaliteit en de toegankelijkheid van de energievoorziening op de langere termijn bereikt moeten worden.

Zonnestroom

In veel landen ligt de verkoopprijs van zonne-stroom nu al lager dan de productiekosten. Per 2024 moet dat nog 35 procent lager zijn. Daardoor wordt deze technologie steeds aantrekkelijker.

Er is vooral groeipotentie bij zonne-energie die wordt opgewekt bij bedrijven, waarbij overschotten worden terug geleverd in het stroomnetwerk. Bedrijven hebben namelijk meer schaalvoordelen dan particulieren.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • TTho

    Sinds vorige week zelf zonne panelen op m’n dak gelegd. Ze liggen er mooi bij en denk een goede investering.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.