Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

72.000 nieuwe banen door klimaatakkoord

Invoering van het klimaatakkoord kan leiden tot 72.000 nieuwe banen in Nederland tot 2030. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) aan de hand van onderzoek.

Voor elke baan die verloren gaat binnen de sector fossiele brandstoffen, komen er zeven nieuwe banen terug. Er is onder meer extra werkkracht nodig bij technische functies, maar ook voor de opleiding, omscholing en werving van nieuwe arbeidskrachten.

Vrees banenverlies

Andere organisaties uit het bedrijfsleven waarschuwden eerder juist voor banenverlies als gevolg van de klimaatplannen. Met name de CO2-heffing zou daarin een belangrijke rol spelen.

Nu willen werkgeversorganisaties afwachten totdat de definitieve plannen voor de CO2-belasting worden geïntroduceerd. Dat is ergens eind april.

Grote vraag

Veel bedrijven hebben op dit moment al moeite met het vinden van goed personeel. De verwachting is dat er vooral veel vraag is bij energiebedrijven, netbeheerders, isolatiebedrijven en installateurs van zonnepanelen en warmtepompen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • LLiesbeth van der Hoop

    Graag zou ik een goede doorrekening zien. Velen met mij hebben geen verstand van de gevolgen voor de banen. Het positieve van de verduurzaming is dat we ons bewuster gaan gedragen bij het verbruiken van energie (hoop ik)!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.