Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

4x waarom een vast energiecontract nu slim is

De komende maanden breekt een periode aan waarin we met z’n allen meer gas stoken en meer elektriciteit gebruiken. Nu de energieprijzen nog relatief laag liggen en de winter voor de deur ligt, lijkt dit het ideale moment om je tarief vast te zetten.

Veel huishoudens maken nu al gebruik van deze gelegenheid door over te stappen. Volgens energieleveranciers sluit 90 procent van de nieuwe klanten een vast contract af.

In dit artikel onthul ik vier redenen waarom een vast contract op dit moment de beste keuze is.

1. Kouder weer op komst

Hoewel er momenteel ruim voldoende gasvoorraad is, kan kouder weer de reserves aanzienlijk verminderen. Bij lagere temperaturen neemt de vraag naar gas immers drastisch toe, doordat consumenten en bedrijven extra energie nodig hebben om hun woningen en gebouwen warm te houden. Deze toename in consumptie resulteert in een snelle afname van de gasvoorraden.

De temperaturen zijn nu nog relatief hoog voor de tijd van het jaar, maar als daar een omslag in komt, kan dat de gasprijzen omhoog stuwen.

Met deze 7 tips bereid je jouw woning voor op een koude winter.

2. Onzekerheid Israël en Oekraïne

Gezien de oorlog in Israël en Oekraïne voorlopig niet ten einde komt, blijft de angst bestaan dat deze conflicten verder escaleren en zich kunnen uitbreiden naar andere regio’s.

Militaire conflicten leiden vaak tot verstoringen in de aanvoerketens van energie, omdat ze de productie, het transport en de distributie van gas en andere energiebronnen kunnen belemmeren. Er stroomt bijvoorbeeld nu geen gas vanuit het Israëlische Tamar-veld via Egypte naar Europa.

Incidenten zorgen voor hogere gasprijs

Ook de afgelopen maanden hebben aangetoond dat de gasprijs door allerlei kleine en grote incidenten weer snel omhoog kan schieten:

  • Begin oktober – sabotage pijpleiding Finland en conflict (+35 procent)
  • 9 augustus – dreigende stakingen bij Australische LNG-productiefaciliteiten (+25 procent)
  • 14 juni – onderhoud aan Noorse gasinstallaties (+50 procent)

De combinatie met een krappe gasmarkt en het risico op verdere escalatie kan de gasprijs nog verder doen opdrijven. Het nu afsluiten van een vast contract, biedt dat wat zekerheid richting de toekomst.

3. Prijzen relatief laag

De gemiddelde energieprijs in een nieuw energiecontract ligt nu op 1,314 euro per kuub voor gas en 0,363 euro per kilowattuur voor stroom. Vorig jaar oktober was dit 3,444 euro per kuub en 0,742 euro per kilowattuur. Een enorm verschil.

Nu vast zetten, lijkt dus een logische stap. Helemaal gezien mijn volgende punt.

4. Een variabel contract is duurder

Als we kijken naar de actuele tarieven die huishoudens betalen voor een nieuw energiecontract, dan blijkt het goedkoper om voor een vast contract te kiezen in plaats van een variabel contract.

Ook als je nu variabel zit, bijvoorbeeld bij Essent of Eneco is de kans groot dat je kunt besparen met een overstap.

Laagste vaste en variabele tarief

Het laagste vaste stroomtarief betaal je bij Engie, namelijk € 0,327 per kWh. Terwijl het laagste variabele stroomtarief zo’n 2 cent hoger ligt. Bij Vattenfall betaal je € 0,3464 per kWh.

Ook gas is goedkoper via een vast contract.

  • Bij Pure Energie betaal je € 1,285 per m3
  • Bij Greenchoice is dit € 1,292 per m3

Een vast contract is op dit moment dus de betere keuze als het aankomt op prijs. Een opvallende ontwikkeling, want meestal zijn de korter lopende contracten goedkoper.

Een overzicht van alle variabele en vaste contracten bekijk je hier.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

1 reactie

  • RRemco

    “In dit artikel onthul ik vier redenen waarom een vast contract op dit moment de beste keuze is, als ik het enkel met de momenteel erg prijzige variabele contracten vergelijk en geenszins met dynamische, waarvan de tarieven juist een stuk lager liggen”, bedoel je?

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.