Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

47 cruiseschepen stoten 10 keer meer uit dan alle Europese auto’s

47 cruiseschepen van het Amerikaanse bedrijf Carnival Cruise Lines stoten tien keer meer kankerverwekkende stoffen uit dan alle 260 miljoen Europese auto’s samen. Het gaat hierbij om zogenaamde zwaveloxiden (SOx) die onder meer longkanker en zure regen kunnen veroorzaken.

Dat blijkt uit een studie van de denktank Transport & Environment die op 4 juni werd gepubliceerd.

Steden

De uitstoot van de 47 schepen vindt plaats in de Europese wateren. Met name steden bij de Middellandse zee hebben eronder te lijden, zoals:

  • Barcelona
  • Palma de Mallorca
  • Venetië
Bron: Transport & Environment

CO2

De totale uitstoot van de 203 cruiseschepen die varen in de Europese wateren komt uit op maar liefst 62 kiloton SOx. Er is niet onderzocht hoeveel CO2 de schepen uitstoten.

Volgens een onderzoek van de Britse krant The Guardian stoot één groot cruiseschip evenveel CO2 uit als 84.000 auto’s en net zoveel stikstofoxide als ruim 400.000 auto’s.

Dumpen

Carnival, het bedrijf dat de cruiseschepen opereert, zou internationaal al langer onder vuur liggen vanwege het dumpen van olieachtig materiaal, plastic en ander afval. Hiervoor kreeg het bedrijf al meerdere miljoenenboetes.

Carnival geeft naar eigen zeggen aan niets fout te doen en noemt de studie van Transport & Environment onwetenschappelijk.

Bron: Transport & Environment

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • Rroland

    Waarom verdween SOx bij de vertaling?

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.