Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

3x waarom jij meer betaalt voor stroom en gas dan je buren

Heb je het gevoel dat je onnodig veel betaalt voor stroom en gas en begrijp je niet dat je buren nooit klagen over een te hoge energierekening?

Dan ben je waarschijnlijk verbaasd om te ontdekken dat er heel veel verschillende redenen kunnen zijn waarom juist jij veel meer betaalt voor energie dan je directe buren.

We vatten de drie belangrijkste oorzaken voor je samen:

1. Je hebt een hoger energieverbruik

De belangrijkste oorzaak voor hoge energiekosten is een hoog stroom- en gasverbruik.

Jouw energiekosten zijn mogelijk hoger dan bij je buren omdat:

 • Je woning minder goed is geïsoleerd of omdat je een oudere cv-ketel hebt
 • Je geen zonnepanelen of hybride warmtepomp hebt
 • Je buren zuiniger omspringen met stroom en gas
 • Je elektrische apparaten een hoog (sluip)verbruik hebben

Wil je minder energie verbruiken?

Check dan de 7 meest effectieve manieren om gas te besparen en onze onze 101 algemene tips om energie te besparen.

2. Je hebt een ander energiecontract

Als jij en je buren een verschillend energiecontract hebben, betekent dit automatisch dat je ook een ander tarief betaalt voor stroom en gas.

Misschien betalen jouw buren minder, omdat zij nog een vast contract hebben met de lage prijzen van voor 2022. Zo lagen de tarieven vorig jaar nog onder de euro per kuub en rond de 25 eurocent per kWh.

Een andere mogelijkheid is dat jouw buren een heel voordelig dynamisch energiecontract hebben gekozen, waarbij het voorschotbedrag een stuk lager ligt dan bij de reguliere energieleveranciers.

3. Je bent niet overgestapt van energieleverancier

Ten slotte is het ook nog mogelijk dat jij zelf een onnodig prijzig energiecontract hebt, bijvoorbeeld omdat:

 • Je al jarenlang bij dezelfde energieleverancier zit en je eigenlijk nooit overstapt van energieaanbieder.
 • Je in de afgelopen maanden een te duur energiecontract hebt afgesloten en niet goed hebt gekeken waar de laagste energieprijzen te vinden zijn.

Gelukkig kun je dit binnen 5 minuten oplossen.

–> Vind hier de goedkoopste energieleverancier voor jouw woning

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

16 reacties

 • PPeter

  Die bende in Den haag, zijn net zo corrupt als die in Brussel. Alleen maar geld dat teld. De mensen uitpersen daar zijn ze goed in. Of wij het kunnen opbrengen omdat allemaal te betalen daar maken ze zich niet druk om. Met hun inkomen hoeven ze zich daar niet druk om te maken. Ik zit er soms aan te denken. Wat zou er gebeuren als we allemaal in een keer de zorgpremie niet meer betalen. Of al die andere rotzooi zo die ze ons in de strot drukken

  Reageren
 • EE.bouvrie

  Omdat wij een van de duurste landen zijn van de EU en omdat wij al jaren en jaren uitgeperst worden door deze corrupte bende in DEN HAAG

  Reageren
 • NNja Jamanika

  Het is echt waar een ongelofelijk corrupte zooitje. En maar blijven schreeuwen dat we moeten geloven in het grote Nederlandse overheid. Zeg nou heel eerlijk, wat voor goed heeft het ons gebracht. Als je nou kijkt wordt je toch alleen maar armer en armer. Vandaag wordt je gouden bergen beloofd en morgen moet je op de heten blaren zitten. Echt wat een land is dit. Ik had werkelijk waar zoveel vertrouwen in maar elke uur werd het minder. Mijn vrouw en ik durven niet meer om aan kinderen te beginnen omdat je niet weet waar de overheid ons zal brengen.

  Reageren
  • PPiet

   @Nja Jamanika. Misschien is dat wel een methode om de bevolkings aanwas te remmen, we dromen teveel, helaas. Weet je we gaan naar 18miljoen. In de EU naar 540miljoen, als we England nog meetellen, is excl. de 5 en 7miljoen van Zwitserland en Noorwegen. Phoe ehum 8miljard wereldwijd.

   Niet perse daarom, maar zo gauw we het in de portomonee gaan voelen, tja dan remmen we (de massa) af. Dat zag je ook bij dat micro beestje dat constateerde dat we met tevelen aanstekelig in het kippenhok zaten. En dan grijpt moeder natuur geregeld in. Met daar zijn we nu nog niet vanaf, leider .

   Ja het dier de zich zelf benoemde mens die vaak te veel lampen de verwarming etc. laat branden uit luxe daar heb ik het hier over.

   Maar we zijn maar gasten op deze immer vol wordende planeet. Met al zijn waarschuwingen, slaan we het in de wind.
   Misschien ja worden we afgeremd en gaan sommigen dan anders denken over, met, wat zijn we eigenlijk met zijn allen aan het doen! De ego holzkoppen die hebben natuurlijk een hard hoofd hier aan.

   Denk maar eens goed na, met het/de massa onze kudde gedragingen, het achter mekaar aanlopen. Ja kan zijn we worden afgeremd en dat gaat de EU nu ook verder doorvoeren met allerlei beperkingen. Het onnadenkende dier de mens met zijn kudde gedragingen.
   Fijne zondag nog, de zon schijnt nu, heerlijk.

   Reageren
 • HHenk

  Wij zitten met zijn achten in dezelfde woning zonder kontrakt als het verbruik bijna hetzelfde is waarom zo groot verschil in euro.s De gasprijs en elektra is overal hetzelfde wat wij inkopen.wel jammer van die beroemde btw
  Ik heb zo,n idee dat worden belazerd (0verheid).

  Reageren
  • PPiet

   @Henk
   Beste Henk, heb je enig idee waar al die potjes voor dienen gevuld met belastinggeld totenmet jou toekomstige AOW, of heb je hem al? Allemaal belastinggeld in de vorm van BTW of premie’s heffingen etc .
   Juist wat beter gebruik van belastinggeld dus voorkomen het nutteloze verknoeien en verkwisting daar kun je het over hebben. En over de profiteurs ervan die er geen recht op hebben, incl. de rijke hypo Villa subsidie, is het omgekeerde van de armen huursubsidie.

   Maar nu de energie, daar wordt ook verknoeid, door ons, dus maatschsppijen maken nu daar oneerlijk gebruik van. EN dat daar een oorlog voor nodig is, dat vindt ik nog het ergste van allemaal, eer men (het dier de mens) wat meer tot besef komt van ons doen en vooral het LATEN.
   Het is niet alleen nu met het vingertje wijzen, je moet ook naar jezelf willen en durven wijzen.
   Fijne middag nog.

   Reageren
 • HHendriks

  Heb nog net op tijd 2022 een nieuw contract afgesloten voor 5 jaar was er mooi op tijd bij

  Reageren
 • JJc

  Nederlandse burgers betalen wereldwijd de hoogste prijs voor stroom en gas inclusief BTW.

  Reageren
 • Vv heerden

  Het wordt tijd dat de stomme

  Nederlandse overheid eens een keer gaat nadenken over die torenhoge btw heffing en daar ook eens wat aan gaat doen.

  Reageren
  • EE celak

   Als het stemmen is binnen kort Stem je zeker weer de zelfden corruptie benden voor de eerste kamer 2023 15 maart corrupte benden bedoel ik D66 VVD CDA
   CHRISTENUNIE PVDA C U GROEN LINKS OF WIL JE WEER IN DE KOU ZITTEN WEES EENS
   ER IS KEUS GENOEG IN ANDEREN PARTIJEN DIE HIER VERMELD STAAN ALS DAAR OP STEMT DAN MOET JE NIET JAMMEREN KEUS ZAT DAN GA DAN WEER NIET OP DEZE D66 OF DE PARTIJ
   VVD PIENOKIO RUTTEN OF HUGO DANSEN MET JANSEN
   KEUS ZAT

   Reageren
   • PPiet

    @E celak, tja zo verdeeld is Nederland met zijn 33partijen en partijtjes. Alles ikkkk en iikkk en wij met ons. Om moe van te worden, met dat pinokkio lange neuzen gedrag. Verder dan die kudde gedragingen neus kijkt men niet
    Dat zie je niet zo zeer in andere EU landen, hooguit 5-6 partijen met bv. een 5% kiesdrempel.
    Jo jong het ligt ook voor een groot deel aan ons zelf, we laten het gewoon gebeuren vanaf de bank zittende.

    Reageren
 • JJosé Charmes

  Reeds 11 jaar bij de zelfde leverancier te zijn gebleven en altijd zuinig te zijn geweest met gas/ electra valt mijn verbruik gelukkig nog reuze mee en zo ook mijn maandbedrag. Alleen jammer van het hoge BTW tarief dat zou nog omlaag kunnen of helemaal kunnen verdwijnen dan zou het flink schelen op het maandtarief.

  Reageren
 • WWouter

  Of je wordt door de hond of de kat gebeten maakt niet zoveel uit. Achteraf kun je voor jezelf hoogstens spijtig vaststellen “had ik maar” dit of dat gedaan.Bij vergelijking van de diverse energie maatschappijen heb ik alleen maar kunnen constateren dat de uitkomst van dexdoor hen voorgestelde voorschot bedragen niet veel verschillen.

  Reageren
 • SSylvia Koers

  Hoop dat energie genationaliseerd wordt. Komt waarschijnlijk einde aan het “marktdenken” van de afgelopen regeringen, waar alleen de burger de dupe is van geworden. En Nederlanders betalen ook nog eens het hoogste btw tarief op energie.

  Reageren
 • FFer

  Wegens faillissement, ben ik aan de enegie gargen overgeleverd en moet ik stilzitten als je schorre word.

  Reageren
 • CC. Seysener

  Dankzij niet te zijn overgestapt nu nog één jaar lang een vast contract. Dus gelukkig nog geen extreme prijzen. We zijn wel bezig met oriëntatie voor zonnepanelen..

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.