Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

380 euro korting in november/december op je energierekening

Ieder huishouden in Nederland krijgt de laatste 2 maanden een korting van in totaal 380 euro op de energierekening. Dit voordeel wordt direct verrekend door je huidige energieleverancier. Dat maakt het kabinet vandaag bekend.

Voor de energienota van november en december ontvangt dus ieder huishouden een voordeel van 190 euro per maand. Op deze manier wil het kabinet iedereen tegemoet komen voor de hoge energierekening.

Lees ook: Zo krijg jij de energiecompensatie (van € 380) op je rekening, check het hier.

Bovenop het energie plafond

Dit is dus nog een voordeel bovenop het energie plafond die per 1 januari 2023 ingaat. Eerder vandaag werd al bekend dat de volumegrens en de maximale prijs gunstiger gaat uitvallen dan in eerste instantie bekend is gemaakt.

Zo gaat er vanaf volgend jaar een vaste lagere prijs gelden voor zowel gas als stroom tot een bepaald verbruik, namelijk:

  • Stroom: tot 2.900 kWh; maximale prijs: € 0,40 per kWh
  • Gas: 1.200 m3 gas; maximale prijs: € 1,45 per m3

Als je meer verbruikt dan het plafond, dan betaal je daarboven gewoon het tarief uit je huidige energiecontract.

In samenspraak met de energieleveranciers had het kabinet al voorgesteld om vanaf 1 november al de energieprijzen te gaan verlagen. Maar nu is het duidelijk in welke vorm. Het voordeel van in totaal 380 euro is voor iedereen, ook voor Nederlanders met een vast contract.

Inmiddels heeft Essent donderdag bekend gemaakt de tarieven nogmaals te verhogen per 7 november, voor haar bestaande klanten.

Mijn kosten zijn lager, wat dan?

Een veel gehoorde vraag is direct bij dit nieuws: wat als je energiekosten lager zijn dan 190 euro in november of december. Krijg je dan je kosten terug tot aan maximaal 190 euro, of krijg je het verschil tussen je eigen nota en de compensatie terug?

Iedereen met een eigen aansluiting ontvangt 190 euro compensatie in zowel november als december . Wanneer jij dus een energierekening hebt van bijvoorbeeld 100 euro, dan krijg jij nog 90 euro teruggestort. Dat geldt ook wanneer je zonnepanelen hebt en je dus een deel van je stroom teruglevert.

Ben je benieuwd of je met een nieuw energiecontract minder dan die 190 euro kan gaan betalen? Maak dan hier een vergelijking.

2.500 euro voordeel

Het kabinet heeft berekend dat een huishouden met een normaal verbruik zo’n 2.500 euro voordeel geniet door de invoering van het energie plafond.

Daarnaast kunnen de laagste inkomens volgend jaar wederom een energietoeslag aanvragen van 1.300 euro.

Al met al laat het kabinet zich van een goede kant zien, om iedere Nederlander een steuntje in de rug te geven.

Twee energieleveranciers

Toch blijven veel mensen nog met vragen zitten.

Hoe zit het bijvoorbeeld wanneer een huishouden stroom en gas bij twee verschillende energieleveranciers heeft afgesloten?

Ook hier heb ik nog niets over gelezen, maar wat mij een logische stap lijkt is dat de korting geldt per huishouden en niet per energieleverancier. Ik vermoed dan ook dat je in dat geval bij één leverancier de korting ontvangt en bij de andere niet.

Blokverwarming

En hoe zit het met de Nederlanders die een blokverwarming hebben? Dit zijn toch al snel zo’n 450.000 huishoudens. Zij delen een verwarmketel met meerdere huizen en deze groep lijkt daardoor buiten de boot te vallen.

Een motie om op zoek te gaan naar een oplossing voor deze groep is inmiddels aangenomen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

408 reacties

  • HHenny

    In december 2021 betaalde ik een voorschot van 103 euro per maand aan energiekosten. Nu 250 euro per maand. Ik heb maar een kleine pensioen. Nergens recht op. Ook niet de energietoeslag van 1300 euro? Sparen of vakantie? Vergeet het maar! Ben al jaren niet meer op vakantie!
    Waarom wordt het gas van Nederland niet voor de eigen land niet gebruikt i.p.v. voor de andere landen?

    Reageren
    • IIngmar

      @Henny

      Aow en klein pensioen is recht op 1300 euro energietoeslag. Belt u uw gemeente om dit aan te vragen. Voor 2023 kunt u het nog een keer aanvragen. Gr.

      Reageren
      • HHilly

        @Ingmar
        Mijn dochter woont in zwartewaterland Dir heeft een uitkering maar toch mast 800 gekregen die 1300 niet hoe kan dat

        Reageren
        • HHanny

          @Hilly..klopt..de rest, 500 euro wordt rond 6 oktober uitgekeerd..

          Reageren
      • JJoannie

        @Ingmar het bedrag is verhoogd dus u kunt het nu alsnog proberen tot plm . 1526,00 euro netto en dan krijgt u die 1300,00 euro

        Reageren
      • SSpruijt

        @Ingmar

        In gemeente Barendrecht hanteren ze 130% van minimumloon. Ik zit er niet 20euro boven. Dus Ik vind dat ze het overal hetzelfde moeten hanteren @ans

        Reageren
    • HHans

      @Henny
      Dat antwoord staat op Google

      Reageren
  • DDies Putter

    Het is mij nog steeds niet duidelijk hoe het werkt als je ,zoals ik , een voorschot per maand van € 129,- betaalt.
    Wordt dat bedrag in de maanden november en december niet afgeschreven?
    En als het zo werkt, wat gebeurt er met het restant ( 2x € 61,- per maand)?

    Reageren
    • Ssebco

      @Dies Putter
      Ik lees overal dat het direct wordt verrekend met je maandbedrag. Dat lijkt me ook logisch omdat de regering nog dit jaar de energiekosten voor de mensen (extra) wilt dempen voordat het plafond in gaat in het nieuwe jaar. Anders zou het pas bij je jaarnota worden verrekend en heb je er nu niks aan.
      In jouw geval zal je dan over deze 2 maanden 2x 61 euro gestort moeten krijgen op je rekening.
      Wel veel extra administratief gedoe voor de energiemaatschappijen maar ze hebben het vast op een akkoordje kunnen gooien met de regering.

      Reageren
      • SSebco

        @Dies Putter

        Sorry. Ik begrijp nu dat de 2×61 euro die je tegoed hebt pas worden verrekend op je jaarnota (en dat je in november en december niks hoeft te betalen)

        Reageren
        • DDanny

          @Sebco waar heb je gelezen dat het doorgeschoven wordt naar de jaarafrekening?

          Reageren
          • Ssebco

            @Danny
            In het dagblad van het Noorden staat het volgende:

            Krijg je het op de rekening?
            De korting wordt volgens de website van de Rijksoverheid verrekend via de energieleveranciers. Bijvoorbeeld: in plaats van een rekening van 250 euro in december, moet jij 60 euro betalen. De overheid betaalt de rest.

            Maar wat als jouw rekening lager is dan de korting? Er zijn twee mogelijkheden :

            Je krijgt een rekening van 0 euro; of
            de ‘overtollige’ korting wordt doorberekend op de jaarafrekening en die krijg je mogelijk uitbetaald.
            In het plan van het kabinet staat dit niet precies toegelicht. Wel staat er dat het gaat om een ‘vaste’ korting (en niet een korting ’tot’ 190 euro). Bovendien wil de regering voorkomen dat de energiebedrijven verdienen aan een maatregel die huishoudens moet helpen. De tweede optie lijkt daarom waarschijnlijker.

            Reageren
    • @@ pietje

      @Dies Putter

      Ik zou de komende maanden de kachel hoger zetten. Zit je aan de 190 per maand. En ook nog eens lekker warm.

      Reageren
      • MMarco

        @@ pietje

        Zo dom… zo dom, U snapt het werkelijk niet!
        Bovendien zijn er mensen die al meer dan €190,- per maand betalen, maar het nog niet kunnen veroorloven de kachel überhaupt aan te zetten komende winter, heeft U enig benul hoe een energierekening betalen werkt?
        Heeft U enig benul, hoe hoog de prijzen gestegen zijn?
        Het is zoals zoveel onzin hier, er zijn mensen met een vast contract met lage tarieven, die NOG klagen, of zeggen had je ook maar een vast contract moeten nemen, die beseffen niet als dat vaste contract DIT jaar afliep, je vrijwel geen nieuw vast contract KON afnemen.
        Ik heb het nog wel gedaan, maar met HOGERE tarieven dan de prijzen in het prijsplafond, dus ja; IK heb daar wel recht op, mensen met een oud vast contract> die hebben geen flauw benul wat de hogere energieprijzen betekenen en krijgen in veel gevallen ONTERECHT 1300€ compensatie, en nòg klagen dat de laatste 500€ pas aan het eind v/h jaar in sommige gemeenten wordt uitgekeerd, daar bovenop krijgen ze ook nog eens die 380€, en maar blijven klagen, ik heb het nog niet etc etc!
        Vast contract staat niet gelijk aan lage tarieven, een “uitkering”staat niet gelijk aan “recht op 1300 euro” compensatie. Variabel contract DIT jaar WAS vaak geen keuze…
        Die mensen die nu nog een vast contract met LAGE tarieven hebben en ook nog eens hun hand ophouden voor “meer meer meer” geld, spreek ik graag nog een keer als hun contract afloopt!
        Niet iedereen met een uitkering krijgt toeslagen, of vergoedingen, net als de gewone werkende Jan Modaal; moeten zij ieder dubbeltje omdraaien en de cv uit of zo laag mogelijk houden, het is een krom en onzinnig systeem wat niets met gunnen te maken heeft, maar gewoon het feit dat mensen die het (nog) niet nodig hadden, dit jaar €1580,- extra te besteden hadden, waar iemand, al dan niet werkend> die NET GEEN recht op die 1300 euro had, niet meer weet of hij/zij nog wat zal kunnen eten komende maand, laat staan de cv aan òf hoger zetten.
        Vele mensen hier kletsen uit hun nek, geven antwoorden die niet kloppen of zeuren dat ze nog niet “ALLES” binnen hebben qua toeslag.
        Of zeuren dat deze maatregelen hun energierekening en/of verbruik niet dekt, het is NOOIT GENOEG voor sommigen, die willen dat alles vergoed en betaald wordt en dan nog graag een beetje extra… voor die nieuwe tv, of auto; omdat ze het al jaren moeilijk hebben…
        Ik wordt doodziek van al dat geklaag hier, ik zou al blij zijn met welke compensatie dan ook, voor mij betekent het w.s. alleen deze €380,-, maar als ik eerder dit jaar 400 of 800 euro toeslag had gehad, zou ik niet zeuren “waar blijft die 500 euro”, die mensen hebben in mijn ogen geen idee meer, wat èchte armoede is!

        Reageren
    • WWiel

      @Dies Putter

      Dit wordt op je jaarafrekening verwerkt

      Reageren
  • JJack

    Pas deze maand de jaarafrekening gehad. Het nieuwe termijnbedrag is gelijk 230 euro hoger gezet voor oktober. Ging toch niet door bij eneco?

    Reageren
    • Ssebco

      @Jack

      De prijsverhoging is niet doorgegaan omdat ze zich niet aan de informatietermijn van minimaal 30 dagen hadden gehouden maar dat staat op zich los van het feit of Eneco je termijnbedrag wil verhogen of niet. Uiteraard doen ze dit op basis van verbruik en prijs waarbij ze waarschijnlijk ook kijken wat de prijs over een aantal maanden zal zijn in het geval van een variabel contract. Volgens mij is Eneco vrij om het termijnbedrag te verhogen. Het is ook maar een voorschot. Je bent het (nog) niet definitief kwijt.

      Reageren
      • Ssebco

        @Jack
        Eigenlijk is niet doorgegaan niet juist. De prijsverhoging is slechts uitgesteld. Als je een variabel contract hebt krijg je deze verhoging alsnog binnenkort voor je kiezen.

        Reageren
  • RRoel

    Iedereen krijgt dit jaar al een kleine 800€ terug gestort op je energie rekening en dat wordt nog eens 380€ boven gedaan en dat zie je terug in de jaar afrekening bekijk die rekening nu maar eens goed en niet alleen het eind bedrag

    Reageren
    • MMonique

      @Roel,

      Dit is alleen mensen met lagere inkomens want ik zit daar iets boven en daarom is het afgewezen of is voor deze regeling een wijziging geweest vanaf juli?

      Reageren
    • BBen

      @Roel
      Ik ergens in maart de € 800,= energie toeslag aangevraagd en einde Juli op mijn rekening ontvangen. Doch 1 week later ontving ik een terugbetaal aanslag van de belastingdienst dat ik maar even € 620,= aan huursubsidie moest terugbetalen precies in deze dure energie tijd.
      Dus mijn energie toeslag is gereduceerd tot € 180,=

      Ik heb alléén AOW meer niet, mijn werkgever vond het niet nodig en niet verplicht om pensioen of te betalen. Heb daar bijna 35jaar gewerkt. Waarschijnlijk staat mij dat met die aangekondigde €380,= weer te wachten daar je daar door mogelijkerwijs weer boven het door de overheid/gemeente ? toegestane spaargeld bedrag uitkomt?

      Reageren
      • EES

        @Ben

        Terugbetalen huurtoeslag heeft niets te maken met de ontvangen energietoeslag. De energietoeslag is een gift en heeft geen effect op andere toeslagen.

        @Monique

        Roel heeft het over een belastingkorting over 2022 welke je gaat zien op je afrekening van de energieleverancier. Die is zo’n €770 per persoon. En daar heeft iedereen recht op. De energietoeslag voor lage inkomens is een andere regeling en loopt naast de belastingkorting.

        Reageren
    • MMonique

      @Roel hoezo iedereen krijgt al 800 euro teruggestort. Wij, mijn moeder en zus echt niet hoor.

      Reageren
      • JJoannie

        @Monique met 2/3 man gezamenlijk inkomen te hoog dan krijg je niks.

        Reageren
  • WWil

    Wat als je een variabel contract hebt en 100 euro per maand betaalt hoe zit het dan ?

    Reageren
    • NNathalie

      @Wil

      Als jet goed is krijg je dan toch een extra compensatie terug van je energie leverancier.

      Reageren
    • AAki

      @Wil
      Ik heb ook een leuk dynamisch contract… Daardoor krijg ik stroom voor de inkoop prijs maar het word berekend per uur. Door slim gebruik te maken van mijn energie betaalde gemiddeld voor september 22 cent per kWh. Voor oktober tot nu toe betaal ik gemiddeld 13 cent per kWh…Nu zie ik allemaal mensen die meer dan 1 euro per kWh betalen…Dat zijn toch gewoon woeker prijzen??
      (Ik verwarm overigens niet meer met gas….Dit huis is 130 jaar oud. heeft geen spouw muur en enkel glas…. Dat is niet te betalen. Huisbaas wil het niet beter isoleren. Dus ik verwarm de boel met electrische kachels want dat is daadwerkelijk goedkoper als je het goed inplant)

      Reageren
  • BBetty

    Ik verbruik veel meer dan 1.200 m3 gas omdat ik in een slecht geïsoleerd huis zit 1 met het laagste energielabel.

    Reageren
    • AAki

      @Betty
      Hetzelfde….Huisbaas wil niets doen aan isolatie… Het is een 130 jaar oud huis. Geen spouwmuur, enkel glas, oude boiler etc.
      Ben uiteindelijk zelf aan de slag gegaan met vulschuim en isolatie folie op de ramen (Dat is doorzichtige folie). Het is merkbaar warmer nu.

      Reageren
  • Jjan

    Het blijft een sigaar uit eigen doos de schatkist puilt uit van de energie belastingen, meer dan de helft is belastingen/service op stroom en gas. Is gewoon schandalig zo gechanteerd te worden met een eerste levensbehoefte, stroom en gas dus 0% belastingen lijkt me beter op zijn plaats

    Reageren
    • KK.sjollema

      @jan,goed plan beste Jan, maar ze willen mensen die minder dan 190 euro of ietsje meer zeg maar 210 euro dan 20 euro geven terwijl wij paar tientjes boven het bedrag zitten om 1300 euro te krijgen niet de paar tientjes te verminderen van die 1300 euro hoe krom is dit?Wel hun voordeel niet van ons gaarne meer reacties over deze achterlijke beslissing gr klaas Sjollema

      Reageren
    • SSandora

      @jan inderdaad.
      Zogenaamd helpen ze ons. Maar ondertussen glijden we steeds verder naar de afgrond.
      En nog hebben velen niet door dat ze bezig zijn de Great Reset uit te rollen. Wordt tijd dat de mensen wakker gaan worden voordat het te laat is.

      Reageren
      • MMirjam hoekstra

        @Sandora precies…jij hebt t door…zoveel mensen nog steeds niet 🙁

        Reageren
      • Wwim

        @Sandora

        Laten we oppassen dat ze niet in onze pensioen pot gaan graaien wat in het verleden ook is gebeurd.

        Reageren
        • EErik

          @wim die gaat verdeeld worden onder alle Europeanen.

          Reageren
      • CCas

        @Sandora

        Mensen slapen vanzelf hun ondergang tegemoet.

        Reageren
    • NNathalie

      @jan
      Ja ik verbruik elke jaar 340 euro aan gas en dat wordt 1100 door de toeslagen die erop zitten .ik vind dat echt te gek voor woorden maar dit is al jaren zo

      Reageren
  • WWim koelewijn

    Die energieleveranciers aanpakken, zojn domweg extra aan het klauwen.. overigens wij hebben electra en stadsverwarming,dus geen gasverbruik…hoe zit dat ??

    Reageren
    • Ssebco

      @Wim koelewijn

      Voor stadsverwarming is nu ook een plafondprijs van 47,39 euro per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt moet nog worden uitgewerkt.

      Reageren
      • JJoannie

        @sebco
        voor 1200 gas kun je 42 gj.
        gebruiken nou daar kom ik bij lange na niet maar goed om te weten.

        Reageren
        • SSebco

          @Joannie

          1 GJ = 36,31 m3 gas. Als je voor warmte uitgaat van hetzelfde plafond verbruik als bij gas van 1200 m3 dan kom je uit op een verbruik van 33 GJ.

          Reageren
  • FFrank

    Een sigaar uit eigen doos. Het bedrag dat we via de energieleverancier ontvangen zal uiteindelijk toch door onszelf via belastingen betaald worden.
    Het beleid van de regering leidt van crisis naar crisis naar crisis. De rekening komt keer op keer bij de bevolking terecht. Totdat iedereen niets meer bezit, waarna we (volgens onze regering) oh oh heel gelukkig zullen zijn.

    Reageren
    • AA. G. Wilbrink

      @Frank
      En maar ruziën met de Russen in voordeel van de Amerikaanse wapenindustrie en een Corrupt Facistisch Ukraine steunen, praten is beter, en goedkoper voor ons ‼️

      Reageren
      • BB van der Molen

        @A. G. Wilbrink
        Dag ,je hebt 100% gelijk.

        Reageren
      • DDam

        @A. G. Wilbrink hou die Russische propaganda maar voor je.

        Reageren
        • FFred

          @Dam

          Dit is geen propaganda voor Rusland maar een reactie op het idiote beleid van de EU en Nederland.

          Reageren
    • MMirjam hoekstra

      @Frank
      Precies 🙁

      Reageren
  • JJeroen

    Leuk bedacht en op zich goed. Echter 1200 is veel te laag. Ik woon vrijstaand in een jaren 70 huis. Mijn verbruik is meer als dubbel dus ik schiet er niet veel mee op. O ja ik kan niet isoleren en kan geen warmtepomp plaatsen en heb hier ook geen geld voor. Waarom niet isoleren dan krijg je schimmel tenzij je een extra muur zet onbetaalbaar. Voor de warmtepomp is geen plek of je moet iets bij bouwen en omdat we niet kunnen isoleren af te raden. LEUK……

    Reageren
    • HHestia

      @Jeroen, zeuren is ook een vak. Je woont in een vrijstaande woning, maar je hebt geen geld om de woning aan te passen. Een warmtepomp is een onzinnig prijzige oplossing voor je. Natuurlijk moet je ergens geld weghalen. Maar met een €5.000 tot €10.000 ben je al een heel eind in de oplossing om je maandelijkse kosten naar een put te krijgen dat je geld toe krijgt. Even verder kijken dan je neus lang is zeggen ze ook wel. Je zult overwaarde genoeg hebben in je vrijstaande woning om dit te doen.

      Reageren
      • YYvette

        @Hestia
        Dus moeten ze hun overwaarde naar opnemen om een door de strot geduwde warmte pomp die niet afdoende is in oudere woningen te plaatsen om vervolgens in de kou te zitten?
        Slecht plan!

        Reageren
    • RRemi

      @Jeroen
      Voor ons ook te weinig. Vooral met huishouden van 11 personen. Groot, oud en slecht te isoleren huis en we krijgen net zoveel vergoeding als een huishouden van 1 persoon.

      Reageren
  • RRobert

    Krijgen we ook die vergoeding met stadswarmte?

    Reageren
    • SSebco

      @Robert

      Er staat toch ieder huishouden krijgt korting op zijn/haar energierekening in november en december?

      Reageren
  • GGina

    Dit gaat dan even niet over de 190 euro maar ik kan het andtwoordt verder nergens vinden.hoop dat hier dan mag.ik heb een vast contract tot 2026.krijg ik dan wel energie toeslag?want heb zelf laag inkomen maar wel werkende kinderen in huis.

    Reageren
    • EEllen

      @Gina
      Als.jij hiervoor in aanmerking komt krijg je die of kan je die aanvragen ook met een vast contract..

      Reageren
  • MMarlène

    Ik heb een vast contract en betaal een relatief laag maandbedrag aan mijn energieleverancier. Echter
    het gas voor de CV is niet inbegrepen, ik woon nl. in een serviceflat met blokverwarming en die kosten zijn inbegrepen in de servicekosten die ik ook maandelijks betaal . Het zou dus niet kloppen als er alleen naar de rekening van mijn energieleverancier wordt gekeken! Ik denk derhalve dat iedereen die e 380 krijgt. Het is m.i. ondoenlijk om elk geval apart te gaan bekijken,

    Reageren
  • CCardingo

    Iedereen krijgt de compensatie van € 190 ongeacht je voorschot. Dit bedrag krijg je van je energieleverancier op je bankrekening gestort.

    Reageren
    • WWendy

      @Cardingo waar heb je deze info vandaan? Dat het op je bankrekening gestort wordt?

      Reageren
      • LLila

        @Wendy
        Het ged wordt verrekend op je maand nota.
        Niet gestort op je rekening.
        Verrekenen is beter.

        Reageren
  • WW jacobs

    Ik heb tankgas ok hoe gaar dat

    Reageren
  • SSander

    Ik betaal 96 euro per maand als voorschot en heb gelukkig een vast contract tot april 2024. Ik krijg dus 190 euro korting, betekent dit dat ik dan geld toe krijg of “tegoed” opbouw wat uiteindelijk verrekend wordt over mijn jaarverbruik?

    Reageren
    • Jjohan

      @Sander

      nee, volgens mij krijg je dan geld terug over die maanden. zo lees ik het in ieder geval tussen de lijntjes door.

      Reageren
    • JJ Rodriguez

      @Sander

      Beste Sander, ik weet niet precies hoe jou zit, bij mij hebben ze mijn voorschot verlaagd waardoor ik bij het jaarlijkse afrekening niets hoefde te betalen.
      Ik ging van € 47 naar € 20 per maand. Na de oorlog gingen de prijzen omhoog en hebben ze mij het advies gegeven om de voorschot naar € 60 te verhogen wat ik ook gedaan heb .
      Ik gaat ervan uit mijn dat ik het advies zal krijgen om mijn voorschot te verlagen.

      Reageren
  • JJolanda

    Mijn voorschot is € 120 per maand, krijg ik dan 2x € 120 korting?

    Reageren
    • YY. van Groningen

      @Jolanda iedereen krijgt die 2x €190, dus heb je 2× €70 tegoed van je energiemaatschappij. Een meevaller dus

      Reageren
      • PPol

        @Y. van Groningen

        Als je maand bedrag 120 € is betaal je die maand niets de 70€ die je nog te goed heb dan wordt op je eind afrekening verrekend

        Reageren
      • PPoldie

        @Y. van Groningen

        Als je maand bedrag 120€ is betaal je deze maand niets de 70€ die nog te goed heb worden op je jaar afrekening verrekend

        Reageren
  • EErik

    Wat gebeurd er met het geld als je minder dan 190 in de maand verbruikt?

    Reageren
    • BBart Koenraadt

      @Erik

      Pin mij er niet op vast, maar hoe ik het lees uit de informatie van de Rijksoverheid, is die 190 euro een vaste compensatie. Dus dat zou betekenen dat je geld terug ontvangt, als je kosten lager liggen dan 190 euro in die maanden.

      Reageren
  • Ggoof

    en wat gebeurt er als de prijs in je vaste contract lager is dan het energieplafond, ga je dan meer betalen?? en krijg je als je een lager vast contract hebt ook de 380,– euro korting. En de laatste vraag
    Komt bij de 40 cent per kw en de 1,45m3 komen daar nog de energiebelastingen bij?

    Reageren
    • HHilja

      Het is inclusief energiebelasting en btw

      Reageren
      • EEric

        @Hilja, maar volgens mij zonder transportkosten,netbeheerskosten , opslagkosten. De gemiddelde kosten per maand zijn dus beduidend hoger, er wordt 250euro voor een gemiddeld huishouden gecommuniceerd maar 350 lijkt mij meer re

        Reageren
        • SSebco

          @Eric

          Je vergeet de vermindering energiebelasting. Per saldo blijft het ongeveer 250 per maand grmiddeld.

          Reageren
          • MMario

            @Sebco die vermindering stopt per 1 januari

            Reageren
          • Ssebco

            @Mario
            Die vermindering energiebelasting stopt helemaal niet. Was in 2021 iets in de 500 en in 2022 is die verhoogd naar iets in de 700. In eerste instantie zou deze in 2023 zelfs omhoog gaan naar 941 euro . Wellicht dat de verhoging stopt daar kan ik nog geen definitief antwoord op vinden.

            Reageren
          • Ssebco

            @Mario
            Misschien bent u in de war met het volgende:
            In 2022 was er wel een korting op het tarief van de energiebelasting en btw.
            De BTW ging van 21 naar 9 %.
            De energiebelasting ging van 0,0942 naar 0,0368 (zonder btw) per kwh.
            Deze kortingen stoppen wel per 2023. Maar goed de energiebelasting en btw zitten al in de plafondprijs.

            Reageren
  • PPeter

    Wat als je maar 100 euro voorschot per maand betaalt. Dan kun je geen 190 per maand terugkrijgen. Dus dan moet je snel het voorschot verhogen.

    Reageren
    • MMarjan

      @Peter
      Dit wil ik dus ook nu gaan doen.. Ik zet me termijn bedrag naar 190 euro want me contract loopt af eind december.. Scheelt weer wat tientjes op me eind rekening.. Of zit ik helemaal verkeerd te denken..

      Reageren
      • IIngrid

        @Marjan
        Met me bedoel je vast mijn?

        Reageren
        • HHeidi

          @Ingrid beetje sneu jouw ‘verbetering’

          Reageren
        • RRoy

          @Ingrid
          Neem nog een slokje Azijn!

          Reageren
      • JJoannie

        @Marjan je kunt niet verhogen of verlagen is vast gezet, je kunt ook de verwarming hoger zetten. Kom je ook aan het bedrag en lekker warm.

        Reageren
      • JJoke

        @Marjan niet nodig
        het bedrag krijg je gewoon ongeacht je maand termijn
        A ze verreken het
        B je krijgt het totaal bedrag.

        kijk eventueel bij je energie leverancier

        Reageren
    • JJoke

      @Peter sorry je zwets sorry voor opmerking als je minder betaald dan die 190 krijg je het verschil verkend dus ipv van bv 190 krijg je dan 90 en is je maand bedrag betaald, Andere storten gewoon het totaal bedrag. Niet nodig om je maand bedrag teverhogen.

      Reageren
  • NNadia

    In november € 190,- korting en in december ook.
    Er staat “Deze kortingen worden direct verrekend “.
    Dus als je maandtermijn € 200,- is, moet je in november en december maar een tientje betalen?

    Reageren
    • DDorian

      @Nadia
      Maar dan zijn we toch al gepakt door de regering met die zogenaamde beloofde 500 Euro

      Reageren
      • NNnCy

        @Dorian die 500 euro krijg je ook gewoon nog gestort in oktober mits je tot die groep behoort.

        Reageren
        • WWilma

          @NnCy

          Wie zeg er dat je die 500 euro in oktober krijg

          Reageren
  • PPetra

    Krijgen mensen met een contract ook die 190 in november en december?

    Reageren
    • BBart Koenraadt

      @Petra

      Met een vast contract bedoel je denk ik?

      Ja, ook huishoudens met een vast energiecontract krijgen die compensatie.

      Reageren
  • HHumphru

    Wat gebeurd er als je al minder verbruikt dan het prijs plafond.

    Reageren
    • BBart Koenraadt

      @Humphru

      In dat geval betaal je gewoon tot aan jouw verbruik het tarief van het prijsplafond.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.