Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

380 euro korting in november/december op je energierekening

Ieder huishouden in Nederland krijgt de laatste 2 maanden een korting van in totaal 380 euro op de energierekening. Dit voordeel wordt direct verrekend door je huidige energieleverancier. Dat maakt het kabinet vandaag bekend.

Voor de energienota van november en december ontvangt dus ieder huishouden een voordeel van 190 euro per maand. Op deze manier wil het kabinet iedereen tegemoet komen voor de hoge energierekening.

Lees ook: Zo krijg jij de energiecompensatie (van € 380) op je rekening, check het hier.

Bovenop het energie plafond

Dit is dus nog een voordeel bovenop het energie plafond die per 1 januari 2023 ingaat. Eerder vandaag werd al bekend dat de volumegrens en de maximale prijs gunstiger gaat uitvallen dan in eerste instantie bekend is gemaakt.

Zo gaat er vanaf volgend jaar een vaste lagere prijs gelden voor zowel gas als stroom tot een bepaald verbruik, namelijk:

  • Stroom: tot 2.900 kWh; maximale prijs: € 0,40 per kWh
  • Gas: 1.200 m3 gas; maximale prijs: € 1,45 per m3

Als je meer verbruikt dan het plafond, dan betaal je daarboven gewoon het tarief uit je huidige energiecontract.

In samenspraak met de energieleveranciers had het kabinet al voorgesteld om vanaf 1 november al de energieprijzen te gaan verlagen. Maar nu is het duidelijk in welke vorm. Het voordeel van in totaal 380 euro is voor iedereen, ook voor Nederlanders met een vast contract.

Inmiddels heeft Essent donderdag bekend gemaakt de tarieven nogmaals te verhogen per 7 november, voor haar bestaande klanten.

Mijn kosten zijn lager, wat dan?

Een veel gehoorde vraag is direct bij dit nieuws: wat als je energiekosten lager zijn dan 190 euro in november of december. Krijg je dan je kosten terug tot aan maximaal 190 euro, of krijg je het verschil tussen je eigen nota en de compensatie terug?

Iedereen met een eigen aansluiting ontvangt 190 euro compensatie in zowel november als december . Wanneer jij dus een energierekening hebt van bijvoorbeeld 100 euro, dan krijg jij nog 90 euro teruggestort. Dat geldt ook wanneer je zonnepanelen hebt en je dus een deel van je stroom teruglevert.

Ben je benieuwd of je met een nieuw energiecontract minder dan die 190 euro kan gaan betalen? Maak dan hier een vergelijking.

2.500 euro voordeel

Het kabinet heeft berekend dat een huishouden met een normaal verbruik zo’n 2.500 euro voordeel geniet door de invoering van het energie plafond.

Daarnaast kunnen de laagste inkomens volgend jaar wederom een energietoeslag aanvragen van 1.300 euro.

Al met al laat het kabinet zich van een goede kant zien, om iedere Nederlander een steuntje in de rug te geven.

Twee energieleveranciers

Toch blijven veel mensen nog met vragen zitten.

Hoe zit het bijvoorbeeld wanneer een huishouden stroom en gas bij twee verschillende energieleveranciers heeft afgesloten?

Ook hier heb ik nog niets over gelezen, maar wat mij een logische stap lijkt is dat de korting geldt per huishouden en niet per energieleverancier. Ik vermoed dan ook dat je in dat geval bij één leverancier de korting ontvangt en bij de andere niet.

Blokverwarming

En hoe zit het met de Nederlanders die een blokverwarming hebben? Dit zijn toch al snel zo’n 450.000 huishoudens. Zij delen een verwarmketel met meerdere huizen en deze groep lijkt daardoor buiten de boot te vallen.

Een motie om op zoek te gaan naar een oplossing voor deze groep is inmiddels aangenomen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

408 reacties

  • DDonny

    je krijgt in november en december in totaal 380€ vergoeding op je energiefactuur. dit wordt in mindering gebracht op wat u in deze 2 maanden heeft verbruikt. Heb je in november en december samen € 200 uitgegeven, dan krijg je € 180 terug op de rekening. Eilso € 90 per maand is € 180 in 2 maanden als u slechts € 100 gebruikt. voor zover ik het goed heb gelezen. en of het echt waar is want elke energieleverancier ist anders.

    Reageren
  • Rrichard

    ik heb een vast contract tot eind 2023.
    ik betaal 125 euro automatisch aan een voorschot per maand.
    het voorschotbedrag was lager maar zelf heb ik voor de zekerheid dit extra verhoogd.
    ik betaal nog tot eind 2023 lage prijzen.
    hoe krijg ik nu de verwachtte 190 euro per maand.

    Reageren
    • AAlex

      @richard

      Op dezelfde manier als iedereen. Op je rekening

      Reageren
    • Aari

      @richard wat jij zegt klopt, ook, mensen die perse geen schulden willen dus beknibbelen op avondeten , kleding e.d omdat ze perse hun rekening willen voldoen.

      En je hebt de mensen die het vertikken om wat korter te douchen, verwarming gewoon op 24 laten staan…..kunnen ze nog een jaar langer in de sanering blijven……..en de mensen die een teiltje maken met een sopje van een stuk zeep en ipv douchen een elektrische deken kopen.

      en maar klagen dat het zo verschrikkelijk is in Nederland, ondertussen aan het zorgshoppen, Immers,”ik heb er recht op!”

      Heb zelf een jaar in het HVO gewoond en nog blijf ik zeggen dat wij niet weten wat armoede is het blijft subjectief, ben je arm omdat je belt met een telefoon die je vierdehands gekregen hebt? Ben je arm omdat je kinderen liggen te klappertanden onder een vodje wat zogenaamd een dekbed is….voor jezelf heb je niet veel nodig als moeder, die gaan niet naar de kapper, nagels laten doen, tandarts, een laptop om op een datingsite eisen aan mannen te stellen.

      maargoed, ik ben nu 30 jaar al schuldvrij en dat geeft een heerlijk gevoel, koop van mijn 190( denk nu ineens dat ik het niet zal krijgen want ik kreeg zelfs geld terug…,) maar een paar lekkere dekbedden voor die kleintjes. ik eet wel brood hoor en geen vrij uitloopbrood met een diversiteit aan zaden en gelikt door een boeddhistische scharrelmonnik. gewoon, heel stom hoor maar van die ja….boterhammen ze zijn al jaren uit de mode en niet gezegend of voorgekauwd door
      een stylist of door een :” neeeeee geen Hermesspeld in je haar want je moet er nog mee op de foto met je pokebol en je gin&tonic met een sausje van het Oudekerkerksplein sputum.jammer dat dat zo prijzig is ….ja, de echte junkies van de jaren 80 worden ook zo zeldzaam, potver, dat waren nog eens tijden !—betweter van…..ja niks dus.
      dagggggg!!! Denk aan elkaar, help elkaar koester je vrienden en familie….je kan het!!

      wens iedereen kracht en toch af en toe wat lol toe

      Ik had 1 tas met kleding voor mijn kind en voor mijzelf……..rare is, ben nog nooit zo gelukkig geweest als dat jaar in het huis voor onbehuisden.

      Reageren
      • SSandra

        @ari de mensen beseffen niet hoe goed ze het hier hebben in Nederland. En ik vind niet dat alles zo duur is geworden. Als je goed uitkijkt met boodschappen doen valt het mee. Je kunt ook bij Too good to go goedkoop eten kopen. Ik moet wel zeggen dat ik aan de Duitse grens woon en vaak daar in de supermarkt eten koop en dat de prijzen daar lager dan hier. Maar we hoeven geen 10 granenbrood voor 3 Euro te hebben…. Dat klopt. De mensen laten zich ook gek maken.

        Reageren
      • HHilda

        @ari
        Geweldig geschreven.
        Denk er precies zo over.
        Mijn definitie van armoede is ook anders.
        Werk als verpleegkundige en ben kostwinner met 3 kinderen.Heb geen auto ,geen afwasmachine en geen wasdroger.
        Knip mijn eigen haar en nagels.
        Maar we hebben het heel goed met elkaar.
        Das geen armoede.
        Armoede is honger hebben en geen dak boven je hoofd .
        Moest hard lachen hoe heerlijk sarcastisch en nuchter je je stukje schreef.
        Je hebt talent

        Reageren
      • JJoke

        @ari kweet niet of je het al ontdekt hebt.? maar ook jij krijgt gewoon die 380 . Het gaat gewoon aan iedereen die in Nl woont ongeacht inkomen of energie verbruik Geniet ervan 🙂

        Reageren
    • SSachem Garde

      @richard

      Je krijgt in november 190 – 125 = €65 gestort en er wordt geen voorschot automatisch afgeschreven. Zo wordt je banksaldo 190 hoger.

      Reageren
  • OOneida van zeggeren

    Ben heel blij met de korting maar ben heel bang voor de rest die gaat komen….mijn gezin bestaat uit 5…daarnaast heb ik mijn moeder naast mij wonen zodat ze een dak boven haar hoofd heeft….een klein bedrijfje met dieren…

    Reageren
  • EEddie

    Waarom moet ik met een vast contract tot eind 2023 een vergoeding krijgen als andere het echt nodig hebben.. met 1 druk op een knop zien ze het aantal mensen met problemen, die moet je veel compenseren en de rest niet.. maar ja slim zijn is lastig voor dit waardeloze kabinet..

    Reageren
    • GGreet

      @Eddie
      Dat zal niet zo makkelijk zijn ik betaal Eneco alleen stroom de rest bij de huur?

      Reageren
    • JJannie Slijkhuis

      @EddieDar voordeel is voor iedereen.
      Je moest eens weten wat vele armlastige met die 800 euro hebben gedaan.

      Reageren
      • AArmanda

        @Jannie Slijkhuis

        Hoe weet jij dat ben je bij al die mensen weesten kijken die armlastige

        Reageren
    • JJacq

      @Eddie, goed punt. Maar begrijp hopelijk hoe moeilijk het is om hier maatwerk voor te leveren. Je kunt echter je onterechte toeslag (want dat is het) aan de Energiebank doneren bijvoorbeeld.

      Reageren
    • VVivian

      @Eddie, je kan het geld
      natuurlijk weggeven aan iemand die het wel nodig heeft. Jij blij en de ander ook blij

      Reageren
  • EEddie

    Waarom moet ik met een vast contract tot eind 2023 een vergoeding krijgen als andere het echt nodig hebben.. met 1 druk op een knop zien ze het aantal mensen met problemen, die niet je veel compenseren en de rest niet.. maar ja slim zijn is lastig voor dit waardeloze kabinet..

    Reageren
    • JJohan

      @Eddie
      Ik heb een vast contract maar kan het goed gebruiken, jij niet dan.

      Reageren
      • MMichel

        @Johan, Iets zomaar krijgen van dit kabinet, dan gaan mijn nekharen al overeind staan. Ik vertrouw ze totaal niet en ven ervan overtuigd dat ook hier meer achter zit.

        Reageren
        • PPiet

          @Michel
          Je mag die 380 euro ook naar mij overmaken als je ze niet wilt aannemen van de overheid. Of geef het aan iemand die het harder nodig heeft dan jijzelf. Goed plan toch?

          Reageren
          • SSandra

            @Piet Haha. Ben ik met je eens. Of aan mij

            Reageren
        • JJames Martens

          @Michel

          Men krijgt volgens zeggen 380 euro korting. Maar die pakken ze volgend jaar weer terug door een tientje per maand extra te laten betalen. Volgens mij schiet dat dus niet op. Kan het verkeerd hebben.

          Reageren
          • LLuuk

            @James Martens
            Dat tientje is niet van je energieleverancier maar van de netwerkbeheerder,

            Reageren
      • SSachem Garde

        @Johan

        Komt mij ook prima uit hoor. Laat de klagers maar klagen, ik ga op zoek naar een andere refurbished iPhone van een jaar of 5 oud. Of een ander klein verwennerijtje.

        Reageren
  • OOudejans

    Zijn de plafondtarieven incl netbeheerskosten en overg belasting of exclusief?

    Reageren
    • DDiana

      @Oudejans

      Daar ben ik ook benieuwd na!
      Heeft hier iemand antwoord hierop?

      Reageren
    • ZZanden

      @Oudejans

      Dat lijkt me niet, nb kosten betaal je per dag en zit niet in totale gas of stroom prijs. Zijn btw ook niet veel veranderd van prijs

      Reageren
    • MMarina

      @Oudejans het is incl energiebelastingen (alles per verbruik kWh of gas).
      De leveringskosten en netbeheerkosten (tarief per dag) komen daar nog bovenop.
      Netbeheer gaat met 10 tot 12 pm hoger worden. Elke regio heeft andere netbeheerder en dit staat los van de energiebedrijven.
      Dan wordt de normale jaarlijkse korting per dag er nog afgetrokken (ik neem aan dat dit het bedrag is gelijk aan voordat de crisis uitbrak). 1,53 per kWh.

      Samengevat in bedragen bij plafondgebruik:
      Gas en electriciteit: 3065,60 per jaar dus 255,47 per maand bij een variabel contract met Stedin als netbeheerder.

      Hieronder de splitsing met de dag-kwh en m3 tarieven.

      Dus elektriciteit met netbeheerder Stedin (12 pm):
      energiebedrijf+belastingen overheid: 0,40 per kWh
      Leveringskosten + Netbeheer – standaardkorting overheid (0,21+1,62-1,53 )= 0,26 per dag korting
      Obv 2900kwh verbruik is dat 1064,09 incl 21% btw.

      Gas:
      energiebedrijf+belastingen overheid: 1,45 per m3
      Leveringskosten + Netbeheer (geen korting) (0,21+0,51)=0,71 per dag
      Obv 1200 m3 is dat 2001,51 per jaar

      Heb je een andere netbeheerder dan kan dit dus wat afwijken naar boven of beneden. Mijn inschatting is 24 euro per jaar meer of minder.

      Voor een nog lopend vast contract kan ik het niet precies zeggen, omdat het mij nog niet duidelijk is welk deel van die plafondtarieven energiebelasting is en welk deel electriciteitstarief. ik heb dat nog nergens kunnen vinden.

      De rest is natuurlijk gelijk aan bovenstaande bijkomende kosten.

      Ik hoop dat het duidelijk is.

      Reageren
    • AAgnes

      @Oudejans

      Wel belasting enz. maar niet netbeheerkosten ook geen vaste leveringskosten.

      Reageren
  • AAladdin Ozcelik

    Leven in Nederland wordt duurder, of lijkt dat maar?
    Vroeger was alles veel goedkoper! Een kijkje op je kassabon doet je met weemoed terugdenken aan die goeie ouwe tijd, want alles is nu toch echt dubbel zo duur. Toch? Maar is ons geld nu echt zoveel minder waard geworden, of worden we af en toe simpelweg overvallen door een vlaag van gevoels-inflatie?

    Reageren
  • AAnoniem

    Knap, dat U zo stellig beweert als je minder dan €190,-per maand betaald, je in november en december het teveel betaalde op je rekening krijgt gestort?!
    ZOJUIST nog gebeld met mijn energiemaatschappij hierover, hoe dit verwerkt gaat worden; die €380,- in november/december; daar zijn ze nog volop over aan het vergaderen en is NOG NIET BEKEND! Het is onjuist te stellen dat een er een bedrag op je rekening wordt gestort, als je minder betaald dan €190,- per maand, vraag mij af waar U dit op baseerd en waarom U mensen (voorlopig) onjuiste informatie geeft?!

    Reageren
    • GGre

      Gre
      Gister en gebeld met eneco die vertelde mij dat het op de jaarnota wordt verrekend van 2023.

      Reageren
  • YYvonne

    In de tekst bovenaan staat het volgende:
    Iedereen met een eigen aansluiting ontvangt 190 euro compensatie in zowel november als december . Wanneer jij dus een energierekening hebt van bijvoorbeeld 100 euro, dan krijg jij nog 90 euro teruggestort. Dat geldt ook wanneer je zonnepanelen hebt en je dus een deel van je stroom teruglevert.
    Maar dan is mij 1 ding niet duidelijk, waar blijft die 100 euro dan? Je krijgt dus per maand 90€ teruggestort, moet je die 100 euro dan wel betalen of wordt je termijnbetaling van bv die 100,- kwijtgescholden die maand? Anders kom je nooit aan die teruggave van 190 euro, of zie ik iets over het hoofd.

    Reageren
    • JJelly

      @Yvonne
      Nee je hebt goed aangegeven want dat vraag ik me ook af het zou toch moeten zijn als je toch die termijn 100 bedrag moeten betalen en je krijgt maar 90 terug dan betaal je al dubbel aan leverancier dat klopt gewoon niet. Of ze gaan die verrekenen dat je in die maand termijn misschien toch niet hoeft te betalen dan betalen zij die van 190 toch 100 en hou jezelf nog die 100 plus die 90 dan is toch terug gaven van 190 zo zie ik dan hoop dat het dan zo gaat.

      Reageren
      • Yyvonne

        @Jelly
        maar eigenlijk is het officieel nog niet bekend bij de leveranciers hoe ze het moeten doen, zie de volgende reactie van mijn energiemaatschappij
        (kopie tekst hieronder)
        Ik kan me voorstellen dat je hier meer over wilt weten.
        Op dit moment is het voor ons ook nog onduidelijk hoe de regering dit precies wil. Wij zijn de regels nog aan het uitwerken. Zodra wij meer weten zul je daar over worden geïnformeerd.

        Reageren
      • HHetty

        @Jelly ja zo zou het moeten zo staat het er ook. Ik woon hier nier hoor maar wel gelezen

        Reageren
      • SSanne

        @Jelly

        Volgens mij gaat het zo: stel je zou noem maar iets€205 euro betalen.
        Dan gaat daar €190 euro van af, en incasseerd je energieleverancier € €15 euro!
        Je krijgt dan niets op je rekening gestort!
        Corry

        Reageren
    • GGreet

      @Yvonne

      Is heel simpel de 100€ die je moet betalen halen ze van die 190€ af

      Reageren
      • YYvonne

        @Greet
        Ja dus volgens jou krijg ik dan maar 90 euro vergoeding ipv 190€
        Dat is toch niet wat er beloofd wordt dat ieder huishouding 190 euro krijgt?

        Reageren
        • GGreet

          @Yvonne

          Dan krijg jij gewoon 190€ maar moet je wel je 100€ wat je maandelijks betaald overmaken naar je energieleverancier.Dus wat is het verschil als ze gelijk die 100€ eraf halen en jij krijgt 90€ gestort?

          Reageren
          • YYvonne

            @Greet
            Ik ben heel goed in logisch denken en in hoofdrekenen maar ik mis hier toch echt de logica sorry, andere vraag dan, stel mijn termijnbedrag is 192€, betekent dat dan dat ik maar 2 euro hoeft te betalen?

            Reageren
    • RRinus

      @Yvonne
      Ja je ziet het verkeerd normaal betaal je zelf €100 maar die hou je nu in je portemonnee omdat het kabinet jou€190 geeft in november en december dus hou je in die 2maanden €200 over plus nog die 2x €90 is dus bij elkaar €380 en als het goed is krijg je dan dus nog 2keer €90 terug gestort op je rekening

      Reageren
      • YYvonne

        @Rinus
        Dank je wel voor je (nette) uitleg
        Zoals jij het dus schets innen ze die 100€ dus NIET die 2 maanden en daar bovenop zouden ze het verschil nog storten?
        En iemand die bv 195,- heeft als termijnbedrag hoeft maar 5,- te betalen denk ik
        Nogmaals Rinus bedankt, soms kan je vastlopen in iets heel logisch

        Reageren
      • Rroel

        @Rinus
        Dit is werkelijk waar de duidelijkste uitleg ooit, kun jij niet in de politiek Rinus? Begrijp ik het tenminste 🙂

        Reageren
    • EEsther

      @Yvonne lees het nog een keer zou ik zeggen

      Reageren
  • KKim

    En alweer krijgen wij geen vergoeding… Want door investeringen in alternatieve verwarming, zonnepanelen en warmtepomp boilers hebben wij gemiddeld genomen maandelijks stroom over. We zijn op eigen initiatief en op eigen kosten naast stroomvoorzienend óók gasloos, alles uit eigen zak betaald. Wat jammer weer.

    Reageren
    • TTeun

      @Kim
      Die 190 euro in November en December krijg jij ook.

      Reageren
  • WWil

    Nou ik heb net gebeld met budgetenergie ik betaal 150 per maand en kom dus niet in aanmerking voor die 2 x 190 euro omdat ik eronder zit dit is zo krom als wat die vent stotterde ook aan de telefoon Er klopt niks van maar je staat machteloos

    Reageren
    • HHelmie

      @Wil
      Als je goed leest, krijg jij 2 x €40,00 terug.

      Reageren
      • PPim

        @Helmie
        Geloof jij alles wat je leest…
        Informatie hierboven is voorbarig, het is nog niet bekend hoe energiemaatschappijen die €190,- gaan verrekenen, als het niet snel door mijn energiemaatschappij bevestigd wordt, verhoog ik voor die 2 maanden mijn maandtarief naar 190 euro, overal altijd naast de pot pissen ben ik nu wel zat!

        Reageren
      • MMartha

        @Helmie ik betaal nu alvast een hoger voorschot als mijn schatting is voor alle zekerheid dat doe ik elk jaar onze afrekening is altijd in juli dan loop mijn vaste contract af word er met die terug gave van 190 euro nu naar het geschatte bedrag of naar het voorschot gekeken

        Reageren
    • VVersteegen

      @Wil

      Je kunt zelf je voorschot verhogen zodat je wel 190 in november en december terug krijgt en in januari verlaag je je voorschot

      Reageren
    • Jjolanda

      @Wil
      Iedereen heeft recht op dit bedrag, alleen moeten de energiebedrijven gaan bekijken hoe ze dit gaan verwerken.
      Ik ben zelf bij oxxio ik betaal 90 euro per maand en zit er nog altijd onder, maar ook wij hebben recht op dat bedrag zegt oxxio,
      Ik heb ze al een sugestie gegeven om dat bedrag uit te keren op de aanstaande jaarlijkse nota dan zitten de mensen ook niet te kijken als ze nog moeten bij betalen, kunnen de bedrijven dat mooi ervan af halen en zo is iedereen geholpen.
      Dus bij deze iedereen heeft recht op een bedrag van 380 euro

      Reageren
    • AAgnes

      @Wil

      Je krijgt € 40 terug en je hoeft die € 150 niet te betalen.Doet budget energie het wel
      dan zijn zij aan het stelen, want het is voor iedereen die een aansluiting heeft, hogere of lagere rekening.

      Reageren
    • MMarian

      @Wil

      Ik heb ook budgetenergie
      En betaal maar 76 euro
      Dan heb ik er ook geen recht op ?
      Denk ik of zie ik dat verkeerd!

      Reageren
    • MMarian

      @Wil
      Heb ook budgetenergie kreeg dinsdag bericht
      Dat ik gewoon de compensatie van 2 keer 190 euro ontvangt
      Word niet verrekend gewoon gestort op rekening
      Heb trouwens vastcontract
      Verkeerd begrepen

      Reageren
  • MMina

    Ik heb de verwarming al sinds april uit staan want anders kan ik dat niet betalen als ik het koud krijg doe ik dubbele truien aan maar ik doe de verwarming niet hoger ik betaal nu €139.00 en dat kan ik helaas niet hoger betalen mijn vraag is hoe gaat dit dan met die €190.00 teruggave heb ik dan ook nog rechten ondanks dat ik in de kou zit

    Reageren
  • PPeter

    De energie bedrijven ontvangen de 380 euro, ter verrekening van jaarlast 2022, als er van de 380 euro een overschot is van 2022, gaat dat dan automatisch over naar 2023?
    Wordt dat op de jaarafrekening dan ook zichtbaar gemaakt of .. teruggestort als boekjaar 2022?

    Reageren
  • EEliza

    Ik ken een aantal mensen in mijn vriendenkring en familie, die hebben 1300 euro ontvangen. Ze hebben bijstand of AOW zonder pensioen. Allemaal hebben ze geen hogere energiekosten, omdat ze nog vaste contracten hebben. Een aantal hebben zonnepanelen en geen hoog voorschoot. Die mensen krijgen dan nu ook nog eens 2 x 190 euro. Zelfs als je voorschot bv maar 100 euro per maand is, dan krijg je toch nog 190 euro !! Ongelooflijk, zijn dus mensen die hieraan nog verdienen ! Die gaan erop vooruit. € 1680,00 in de pocket, dit jaar en hun huis nog lekker warm, omdat ze vast tarief hebben. Van het geld worden luxe dingen gedaan, ik hoor het ze gewoon zeggen, tot mijn grote ergernis. Hun kun je niks verwijten, het wordt door de overheid op een dienblad aangeleverd. Terwijl anderen nog met een flinke rekening blijven zitten, of geen vlees op de boterham kunnen doen. Dit geld zal toch weer via de burger moeten worden terugbetaald. Jan Modaal , krijgt die deze rekening ook nog eens gepresenteerd ?

    Reageren
    • CCarla

      Beetje vreemde reactie , maar waarom moeten de mensen die zo slim zijn geweest om een contract af te sluiten , wat namelijk iedereen had kunnen doen , en was niets duurder , maar ze willen allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten , alsjeblieft heel weinig betalen met een variabel contract dan hoor je ze niet , maar owee als de prijzen omhoog gaan , iedereen had een vast contract kunnen afsluiten . Dus degene die nu nu een vast contract hebben hoeven daar niet van buiten gesloten te worden .

      Reageren
      • SSandra

        @Carla
        Niet iedereen kan een vast laag contract afsluiten hoor. Mijn contract liep vorig jaar november af en ik zou vanaf september 2021 een nieuw laag vast contract af moeten kunnen sluiten maar dat kon dus niet omdat ze wisten dat de hogere tarieven er aan kwamen. Ik heb dus ook een hele tijd op variabel gezeten omdat dat goedkoper was dan vastzetten tegen een heel hoog tarief. Dus wat u beweert klopt niet helemaal. Mijn contract wat 2 jaar vast stond liep dus november 2021 af.

        Reageren
        • BBianca

          @Sandra
          Ik heb begin september 2021 wel een vast contract kunnen afsluiten

          Reageren
      • DDerya

        @Carla jouw reactie is eigenlijk ook een beetje vreemd. Ik heb altijd langdurige vaste contracten gehad, maar dat kon nu niet meer. Ik heb dus niet bewust gekozen voor het variabele contract, maar heb wel te maken met bizar hoge rekeningen.

        Reageren
      • BBen

        @Carla
        Generaliseren is ook een vak. Niet iedereen heeft een glazen bol. Niet iedereen is zo slim

        Reageren
      • CCc

        @Carla dat had niet iedereen kunnen doen. Stadsverwarming is altijd variabel, schreeuwend duur en geen keuzevrijheid, je zit aan een aanbieder vast.

        Reageren
    • IIkke

      @Eliza. Klopt. Wij zijn daar 1 van. Poehpoehpoeh. Je mag es een voordeeltje hebben. Enig idee wat wij de maatschappij sponseren “normaal” gesproken?

      Reageren
    • JJeanine

      @Eliza
      Wow wat een afgunst. Die mensen hebben een minimale inkomen en leven jarenlang onder de maat. Stel je voor die menigte heeft eens geluk. Er zijn ook mensen die niet voor hun lol thuis zitten met weinig geld.

      Reageren
      • MMe

        @Jeanine
        Ik ben het helemaal met eliza eens. Ik heb bijna geen inkomen uit arbeid maar veel inkomen uit vermogen (en een koop appartement zonder hypotheek en weinig energieverbruik) waardoor ik ook recht heb op die energietoeslag… Van die 190 euro houd ik makkelijk 140 euro over en ondanks dat het energieplafond voor iedereen bedoeld is heb ik in 2023 weer recht op 1300 euro. Dit terwijl ik geld genoeg heb. Waanzin…

        Reageren
    • AAndre

      @Eliza

      Er zijn inderdaad veel mensen met zonnepanelen, die mensen hebben wel veel geïnvesteerd, door de klimaat gekte van onze regering, dus die mogen van mij ook een graantje mee pikken

      Reageren
    • MMimi

      @Eliza

      Gun deze mensen ook iets. Jaren lang hebben ze steeds moeten inleveren laat ze dan nu een fiets kopen. Als jij dat luxe vind ben je echt zielig. Wat voor hen luxe is is voor jou waarschijnlijk normaal.

      Reageren
    • GGreet

      @Eliza

      Dat wat jij schrijft heet misgunnen en jaloezie

      Reageren
    • MMirte

      @Eliza
      Ik snap wat je zegt, ikzelf heb ook recht op de 1300,- energie toeslag + de 380,- ondanks ik een vast contract heb tot sept 2024 en maar ( door weinig verbruik) 60,- per maand betaal.
      Ik ben er erg blij mee, gezien mijn hoge zorgkosten etc. En weet je, ik heb altijd keihard gewerkt, genoeg belasting betaald, ik vind het prima.

      Reageren
  • FFrans

    Wat een “Jank reacties” lees ik hier. Geen woord over AOWers en Gepensioneerden die al 12 jaar geen indexering hebben gehad. Nooit reacties over hen van bezorgde mensen als hun eigen portemonnees maar gevuld zijn. Pas geleden was er een onderzoek over uitkeringsgerechtigden en mensen die 40 uur per week werken met een modaal inkomen. Uit het onderzoek bleek dat Jan Modaal 6000 euro minder in zijn portemonnee had op jaarbasis dan iemand met een uitkering. Als je hoort dat gemiddeld 30000 mensen per dag The Westfield Mall of The Netherlands in Leidschendam bezoeken en met tasjes vol dat winkelcentrum uitkomen denk ik: “Hou op met dat gejank” en accepteer wat je krijgt. Er is gewaarschuwd niet meer op die Haagse kliek RutteIII te stemmen en wat dun jullie wij stemmen voor RutteIV. Het zelfde kabinet dat moest aftreden. Dus JANK niet meer ga aan het werk. Overal personeel tekort en vele uitkeringstrekkers. Het restaurant in the Westfield Mall of The Netherlands in Leidschendam is al weken gesloten wegens personeelstekort. Dus stop met zelfbeklag en stem volgend jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen op de juiste partij.

    Reageren
    • BBram

      @Frans
      Stem SP Dan weet je dat een ieder krijgt waar die recht op hebt. nivelleren haal het bij de rijken

      Reageren
  • TTeddy

    Hoi allemaal.
    Ik snap niks meer van het hele beleid.
    Eneco meldt mij een fikse verhoging en de regering stelt een plafond in plus 2x 190.
    Werkt iedereen dan maar langs elkaar op???
    En dan de gemeentes die gewoon niet op één lijn zitten.
    Maar centen voor ander lander, wel of niet gevlucht voor levensgevaar, zijn er blijkbaar genoeg, uitkeringen, woningen, zwemlessen enz enz.
    COMMUNICATIE mensen daar draait het om en heel misschien eens een regering die het opneemt voor eigen medelanders, geen ellen lange debatten maar knopen doorhakken.
    Ben benieuwd waar deze ellende eindigt.
    Kop mensen.

    Ps gewoon al je rekeningen naar de haag sturen.

    Reageren
    • MManny

      @Teddy
      Sorrie eneco heeft tarieven ruim verdubbeld per 5 nov 22 voor 3 maanden ??
      Van 24 e per Gj naar 47.36 en electra 88 cent per Kwh en 76 per Kwh .

      Per 1 jan 23 toch .40 per kw ??? Jatten vd nederlanders

      Gewoon Ratten zakkenvullers
      Mail stuurde ze om 02.01 uur vannacht

      Reageren
    • JJacq

      @Teddy, dat doen ze dus even express zodat ze nog goed aan ons kunnen verdienen

      Reageren
  • HHenk Loeff

    Eneco heeft per 1 november de tarieven verhoogd. Hierdoor komt mijn termijnbedrag ongeveer €160 hoger uit. De korting van €190 wordt hierdoor grotendeels teniet gedaan.

    Reageren
  • AA.Vinken

    Is wel allemaal een fijne geste maar bij Essent gaat per 7 november de verhoging hoop dat er dan nog wat overblijft

    Reageren
  • SSpijker

    Wat gebeurd er als je geen gas aansluiting hebt .maat een warmte pomp bij een warmte pomp licht het stroomverbruik veel hoger als met een gas aansluiting gemiddeld word 3x zoveel stroom verbruikt dus het maximaal verbruik van 2900 kw is dan snel bekijkt lijkt mijn nu dat als je geen gas aansluiting hebt je nu dus de dupe bent

    Reageren
    • GGertjan

      @Spijker spijt dat je er bent ingetrapt

      Reageren
    • RRia

      @Spijker

      U gebruikt wel stroom dat is een stuk goedkoper dan gas. U kilowatt stoom is veel goedkoper dan een kuub gas

      Reageren
      • KKlaas

        @Ria een kuub gas bevat bijna 10x zo veel energie als een kWh stroom. Je kunt dit dus niet zo tegen elkaar afzetten.

        Reageren
      • Oozzie

        @Spijker

        De energiewaarde van 1 kwh electriciteit is heel ander als van 1 kuub gas.
        Gas versus ElektraIn 1 m³ Nederlands aardgas zit 35,17 MJ (MegaJoule), dit is gelijk aan 9,76 kWh. Een HR ketel verliest globaal 10% hiervan en dus blijft er netto 8,7 kWh over voor afgifte verwarming.

        1 kWh Elektra kost ca. € 0,40**

        1 m³ aardgas kost ca. € 1,45**

        Voor € 1,45 heb je dus 8,7 kWh afgegeven elektra.
        Wil je die 8,7 kWh puur elektrisch doen dan kost dat 8,7 x 0,40 = € 3,48

        Dit is gebasseerd op de nieuwe maximale prijzen voor gas en elektra en op basis van verwarming dmv een gasketel en niet dmv een warmtepomp bijv. Deze maximale prijzen gelden bovendien voor maximaal 1200 kuub gas en 2900 kWh. Daarboven gelden de marktprijzen en deze zijn afhankelijk van je energiekontrakt.

        Reageren
  • TTineke

    Volgens mij krijgt de overheid genoeg van ons. En door de hoge prijzen krijgen ze alleen maar meer. Energiebelasting
    De overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Daarom heft de overheid belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Door de belasting wordt de totaalprijs van energie hoger. Een hogere energieprijs kan mensen stimuleren minder energie te gebruiken.

    Dan maken de grote energie bedrijven giga winst en ook daar krijgt de regering een hoop geld van. De de regering krijgt iets minder kost hun niets en wij zitten in de kou.

    Reageren
  • DDaniel

    De 500 euro is net zo iets als een eenmalige toeslag die je kan krijgen als je arm bent, voor een wasmachine etc, die moet je dus vaak zelf aanvragen. Er zijn gemeentes die boven op de 1300 euro die mensen al hebben gekregen, dit jaar nog een keer 500 euro geven, dat betekend dat je in 2023 maar 800 euro krijgt, de 500 euro is dus een voorschot, elke gemeente hanteerd dit anders, er zijn gemeentes die nog steeds niet de 800 euro van dit jaar hebben betaald. Amsterdam, den haag, en nijmegen gaan dit jaar al de mensen 500 euro geven, onthoud dat is een voorschot van volgend jaar, je krijgt volgend jaar dan minder. Nu krijg je ook nog eens 380 euro korting 190 in november en 190 in december, dat krijg je pas bij je eind afrekening, kreeg je al bijvoorbeeld 220 euro terug, dan krijg je nu 600, moet je bijbetalen 200 dan krijg je 180 euro terug. Houd dit zelf goed in de gaten, want de energie bedrijfen zullen hier mee gaan proberen te sjoemelen, net als dat je in de winter niet thuis bent, geen electra en gas verbruikt, maar dat ze op de rekening zetten dat je dat wel doet. Vertrouwen is goed, controlleren is beter

    Reageren
    • JJeanine

      @Daniel die mogelijkheid is ook niet voor iedereen. Gratis wasmachine. Kunnen beter in België gaan wonen. Die hebben het veel beter dan ons.

      Reageren
    • LLeo

      @Daniel

      Ik wil je graag een compliment maken
      Volgens mijn bescheiden mening ben jij een van de grootste zeikers op het net .

      Reageren
  • BBaerke

    En toch vind het niet rechtvaardig dat als je als tweeverdieners met net een modaal inkomen en moeilijk rond kunt komen verder maar in je eigen sop mag gaar koken.
    De minima E 1500 euro extra en nu ook nog 2 keer E 190.
    Denk je nu echt dat de minima dit gaat gebruiken voor het tekort aan de energienota…..
    Die gaan hiervan sinterklaas en kerstinkopen doen dat snap je toch wel.
    En helpen moeten ze hun toch want van een kale kip kun je niet plukken.

    Schandalig dat wij als tweeverdieners zo behandeld worden,wie zorgt dat het land aan het draaien blijft….

    Reageren
    • IIk

      @Baerke
      Nooit boven je budget leven. Dan komt alles goed

      Reageren
    • PPatricia

      @Baerke
      Ben het volkomen met je eens want als je alle toeslagen en tegemoetkomingen telt waar hun wel recht op hebben en Jan Modaal niet dan hebben zij vaak nog meer inkomen of scheelt het misschien net 100 euro.

      Reageren
      • GGreet

        @Patricia
        Nou als jullie het niet eens zijn stop 1 van jullie met werken en dan krijgen jullie ook toeslagen.Jullie krijgen ook die 2×190€

        Reageren
    • SSandra

      @Baerke ik heb nooit gebruik kunnen maken van toeslagen, omdat ik niet in het juiste huis woonden. Moest leven van 80 euro per maand. (Werkte fulltime) Heb het inmiddels een stuk beter en gelukkig geen toeslagen meer nodig (al is extra geld natuurlijk altijd welkom)
      Aangezien ik zelf in een situatie heb gezeten waarin ik zo goed als niks had, ben ik erg blij dat er toeslagen zijn. En dat mensen die weinig hebben toch iets extra’s hebben, zelfs al geven ze het uit aan kerst of sinterklaas. Ipv jaloers te zijn, wees blij dat ze wat extra geld krijgen. Jij zal vast ook wel eens wat geluk of een meevaller hebben gehad in je leven.

      Reageren
    • JJacquelien

      @Baerke, niet iedereen die een bijstandsuitkering heeft kan wat aan doen ,het kan ook vanwege ziekte zijn,en niet iedereen geeft alles uit er zijn ook mensen die in de bijstand zitten die elk dubbeltje omdraaien en waarvan de partner ook mantelzorger is ,ook voor andere mensen en zo wat terug doet,voir de samenleving, dus oordelen is altijd makkelijk.

      Reageren
    • GGreet

      @Baerke

      Denk jij dat jij alleen maar werkt met je partner want jullie houden het land draaiende nou knap hoor.
      Volgens mij ben jij niet helemaal goed bij je hoofd .

      Reageren
    • SSandra

      @Baerke
      Jij denkt blijkbaar dat iedereen die in de bijstand zit daar zelf voor heeft gekozen en daar voor de lol in zit. Er zitten daar mensen die ziekten hebben en grote problemen hebben of hebben gehad waar jij echt niet mee zou willen ruilen, neem dat van mij aan! Jij krijgt ook die 190 Euro 2 x dus ik vraag me af waar jij je zo druk over maakt. En jij weet helemaal niet of die mensen daar kerstinkopen of Sinterklaasinkopen mee gaan doen!!! Dat zit jij in te vullen. En als ze dat wel zouden doen, so what?

      Reageren
  • MMomo

    Wij wonen boven een tattooshop, de shop beneden heeft de hoodmeters wij een tussenmeter.
    Wij zijn dus twee verschillende huishoudens in één pand. Hoe zit het dan?

    Reageren
    • BBart

      @Momo

      Alleen de tattoo shop. Tussenmeters zijn zeer waarschijnlijk niet geregistreerd. Dan betaal je ook geen vastrecht. Als je de energie aan de tattoo shop betaald zou ik overleggen om het voordeel te delen

      Reageren
  • AAngel

    190 euro korting in november en december snap ik niet helemaal
    Termijnbedrag en verbruik energie ligt nog onder dat bedrag.
    Moet ik wel in die 2 maanden de termijnbedrag betalen?

    Reageren
    • RRoy

      @Angel

      Ik lig er ook onder,
      Ik heb het verhoogd voor de zekerheid.

      Reageren
    • EEjc

      @Angel
      Ik (1,5 persoons huishouden) leef altijd zuinig máár nu extreem zuinig. Dus ik zit óók onder de 190. Ik hoop dat ze het verrekenen met de algehele jaar rekening. Ik zit bij Essent en ik ben bang als ik het nu ff flink verhoogd dat ik het daarna niet meer kan verlagen. Want ik zal dit bedrag niet kunnen ophoesten elke maand.

      Reageren
      • EEliza

        @Ejc

        Hoezo ga je verhogen. Ik betaal zo weinig mogelijk. Zet me iets apart op een rekening. Even nakijken, ik geloof iedereen krijgt de 190 euro. Ook als je minder betaald. Dat heb ik vanmorgen gelezen, maar ik zou even wachten tot meer duidelijkheid is. Zeer zeker niet verhogen zomaar. Dat is ze nog meer stroop om de mond smeren.

        Reageren
        • WWil

          @Eliza hoi ik heb net contact gehad met budgetenergie ik betaal 150 euro per maand volgens hun kom ik niet in aanmerking voor die 190 euro vergoeding beetje krom er word duidelijk gezegd ieder huishouden die vent stotterde ook aan de telefoon dus geld het niet voor iedereen ben het hier totaal niet mee eens maar sta machteloos toch wat een zooitje

          Reageren
    • GGreet

      @Angel

      Ieder gezin winkels restaurant die krijgen die 2×190€ gestort.
      Daar naast gaan ze voor winkels restaurant zwembaden en wat nog meer kijken hoe het gecompenseerd kan worden .maar omdat het allemaal vlug moest geven ze iedereen een klein beetje verlichting.maar goed we zijn mensen en moeten altijd wat te zeiken hebben.

      Reageren
  • SSuzanne

    Ik zit net 100 euro boven het bedrag dat ik dat extra geld kan krijgen dus krijg helemaal niks ik heh bij essent nu een schuld van 850 staan wat gebeurd daar dan mee?

    Reageren
    • TTmwister

      Hoi @Suzanne ik weet niet of je het gedaan heb of kan doen. Er zijn verschillende gemeente die hulp bieden aan mensen die al schulden opbouwen door de energie kost. Je kan proberen het bij je gemeente neer te leggen dat je schulden op aan het bouwen bent.

      Reageren
    • DDanny

      @Suzanne neem contact op met Humanitas! Deze kunnen je helpen met zoeken naar oplossingen. Misschien zie je een regeling over het hoofd.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.