Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

3 valkuilen bij het kiezen van een energiecontract

0 reacties

Moet je op dit moment een nieuw energiecontract kiezen, bijvoorbeeld omdat je vaste contract is beëindigd of omdat je voor het eerst een huis gaat huren of kopen?

Dan is het slim om even te kijken naar deze drie grote valkuilen, zodat je er niet intrapt!

1. Lage terugleververgoeding zonnepanelen

Steeds meer Nederlanders hebben zonnepanelen. Een interessante investering die huishoudens helpt om de energiekosten te dempen. Er zijn zelfs huishoudens die geld verdienen met hun zonnepanelen.

Dat kan als je meer stroom teruglevert dan dat je zelf gebruikt. Je ontvangt dan van je energieleverancier een zogenaamde terugleververgoeding per kWh. Hier ligt echter een potentiële valkuil, want er zijn een aantal energieleveranciers die een erg lage terugleververgoeding bieden, zoals:

  • Mega: 5 eurocent per kWh
  • Essent: 5,5 eurocent per kWh
  • Vattenfall: 7 eurocent per kWh

Op deze manier loop je veel geld mis als je veel elektriciteit teruggeeft aan het net.

Bij het aangaan van een nieuw energiecontract is het daarom veel slimmer om te kiezen voor een energieleverancier met een fatsoenlijke terugleververgoeding.

2. Gratis cadeaus

Wordt er bij het afsluiten van een energiecontract een cadeautje of extraatje belooft? Ga er dan vanuit dat deze op een of andere manier in de prijs zit verwerkt. Je betaalt bijvoorbeeld hogere vaste leveringskosten of een hoger variabel tarief.

Gratis cadeaus bestaan niet!

Kies dus nooit voor een cadeautje bij het afsluiten van een nieuw stroom- en gascontract. De kans is groot dat je onnodig veel betaalt.

3. Blijven zitten loont

Deze bewering gaat vaak niet op.

Blijven zitten loont alleen als je nu een vast of variabel tarief hebt met energieprijzen onder de 0,60 euro per kWh voor stroom en onder de 3,00 euro per kuub voor gas.

Krijg je van jouw energieleverancier een nieuw variabel contract voorgeschoteld of een aanbieding om te verlengen voor een tarief dat hoger ligt dan dit?

Trap er niet niet. Het is dan een goed idee om verder te kijken naar het beschikbare aanbod. Blijf alleen zitten als de variabele leveringstarieven daadwerkelijk hoger liggen dan bij andere energiemaatschappijen.

Tip: Er zijn tegenwoordig energiebedrijven die werken met dynamische tarieven. Hier lees je hoe dat werkt en of dit voor jou mogelijk interessant is.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.